četrtek, 13. december 2012PZS

Planinski vestnik, december 2012

V decembrski številki Planinskega vestnika smo se v temi meseca posvetili publicistični dejavnosti oziroma založništvu. Pogovarjali smo se z nekaterimi dobrimi poznavalci izdajanja knjig, s posebnim poudarkom na izdajanju planinskih knjig. Planinskemu vestniku pa je priložen tudi vodnik Bohinj. Vabljeni k branju!

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Naravovarstvenik Peter Skoberne se je za nas razgovoril v intervjuju. Podali smo se na Prevalje na slovesno podelitev najvišjih priznanj PZS, na Doberdobski Kras, v Kordillero Blanco, se sprehodili po zgodovini Tičarjevega doma na Vršiču, obiPV_2012_12_vodnik_Bohinj_naslovnica_mskali ferato Kaiser Franz Joseph in spremljali Mino Markovič na poti do najvišje stopničke v ženskem športnem plezanju.
 
V rubriki Z nami na pot Andreja Erdlen opisuje poti nad Poljansko dolino, Bor Šumrada pa že smuča nad Nevejskim prevalom.
 
Sledi razmišljanje o novostih v statutu PZS in redne rubrike o gorski medicini, varstvu narave, alpinistične novice in novice iz tujine, literature in novice planinske organizacije. 
     
Predstavljamo vam tudi drugo letošnjo prilogo Planinskega vestnika, vodniček Bohinj.
 
V uvodniku urednik Vladimir Habjan razmišlja o nekaterih pomembnih projektih krovne organizacije PZS in Planinskega vestnika v letu 2012.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika! Poiščite ga v svojem kiosku. 

PDF Kazalo PV, december 2012
 (547,29 KB)

PDF Kazalo priloge - vodnik Bohinj (237,14 KB)

Uredništvo Planinskega vestnika
--------------------------------------------
Planinski vestnik, december 2012, lahko kupite tudi v Spletni trgovini PZS.

Preberite tudi: Nagradna natečaja ob 120-letnici Planinske zveze Slovenije

Vsebina - Članki 

ZALOŽNIŠTVO PLANINSKE LITERATURE 4
Planinstvo postaja specializirana tržna niša. Okrogla miza Planinskega vestnika. Vladimir Habjan
Prenova založniške dejavnosti na PZS. Pogovor s Slavico Tovšak, vodjo Odbora za založništvo in informiranje pri PZS. Vladimir Habjan
PRIZNANJA 12
Gorniška zavest je pomemben povezovalni člen. Podeljena najvišja priznanja PZS. Zdenka Mihelič
INTERVJU 14
V gorah se moraš obnašati kot gost. Pogovor s Petrom Skobernetom. Sara Femec
POHODI V ZAMEJSTVU 18
Poti Doberdobskega Krasa. Skozi deželni naravni rezervat Doberdobskega in Prelosnega jezera. Olga Kolenc
ZGODOVINA 22
Tičarjev dom. Stoletnica slovenske koče na Vršiču. Dušan Škodič
DOLGA RAZGLEDNA FERATA Z DODATKOM 26
Kot jagoda na tortici. Ferata Kaiser Franz Joseph. Sebastjana Klepec

Z NAMI NA POT 28
Blegoš in raj okoli njega. Vrhovi nad Poljansko dolino. Andreja Erdlen
Opisi 33
Blegoš. Andreja Erdlen
Gora. Andreja Erdlen
Mladi vrh in Koprivnik. Andreja Erdlen
Bukov vrh in Pasja ravan. Andreja Erdlen

Z NAMI NA POT 41
Smučarski raj pod Kaninom in Montažem. Nevejski preval/Sella Nevea. Bor Šumrada
Opisi 37
Prestreljenik/Monte Forato. Bor Šumrada
Sedlo Vršič/Sella Ursic. Bor Šumrada
Škrbina Vrh Strmali/Forca dei Disteis. Bor Šumrada
Škrbina Forca de la Val. Bor Šumrada

ZIMSKI POHOD 45
Iz Hotedršice v Žir. Med zmrzaljo in soncem. Rafael Terpin
TUJA GORSTVA 48
Miniaturna lepota veličastne Cordillere Blance. Utrinki s trekinga. Urša Vilhar
VARSTVO NARAVE 52
Svizci danes. Aljoša Medveš
ZA ČISTE ALPE 53
Tudi gore niso imune na odpadke. Andreja Potočnik
VARSTVO NARAVE 54
Zimsko druženje sorodnikov. Ščinkavec in pinoža. Dušan Klenovšek1
GORSKA MEDICINA 55
Zakaj me boli koleno? Petra Zupet
NOVOST V STATUTU PZS 56
Varuh pravic gora - utopija ali stvarnost? Borut Peršolja
KLIC DIVJINE 59
Misliti kot gora. Aldo Leopold
SVETOVNI POKAL V ŠPORTNEM PLEZANJU 60
Mina Markovič najboljša športna plezalka na svetu. Zadnja tekma svetovnega pokala je odločila o skupnem seštevku. Tina Leskošek
NOVICE IZ VERTIKALE 62
NOVICE IZ TUJINE 63
LITERATURA 65
GORSKO REŠEVANJE 69
PLANINSKA ORGANIZACIJA 70Uvodnik 

Z dobro kvaliteto se nam prihodnosti ni bati

    V planinski organizaciji si bomo leto 2012 zapomnili po sprejetju novega statuta. Ta je prinesel vrsto novosti, med drugim tudi spremenjeno organizacijo založniško-informativne dejavnosti. Če so bila prej posamezna uredništva ločena, so zdaj združena pod eno streho Odbora za založništvo in informiranje, ki ga po novem sestavljajo štiri uredništva, tudi naše. Pol leta po uvedbi nove organiziranosti je priložnost, da se seznanimo s tem, kako o zadeve stekle in kakšni so načrti za naprej. Kaj je boljše kot povabiti na sedež uredništva nekaj tistih sogovornikov, ki vidijo dlje, ki imajo znanje in izkušnje, ki jih mi še pridobivamo. Naj to karikiram z naslednjo primerjavo: verjetno se boste strinjali z mano, da ima Planinska založba bogato in dolgo zgodovino, ki je pomembno obogatila slovenski knjižni trg. Pa vendar več kot stoletna produkcija, ki se je letos ustavila pri številki 370, ne dosega števila izdanih knjig, ki jih Mladinska knjiga izda v roku enega leta, to je blizu 500! Seveda so eno kvantitativni podatki, drugo pa vsebina. In tu je pomembna prednost, ki jo priznava tudi Miha Kovač iz MK: specializacija. Planinstvo in alpinizem sta specializirana tržna niša, ki Planinski založbi prinaša prednost, samo izkoristiti jo je treba. Močno si želim, da bi bila uredništva po novem bolj povezana, kot so bila prej, in da se bi ta povezanost pokazala tudi v večji kvaliteti.
    V uredništvu PV pa si bomo leto 2012 zapomnili po končani digitalizaciji vseh vestnikov. Ko smo si leta 2001 zamislili projekt skeniranja (in objave na spletu) vseh do zdaj izdanih revij, smo se zavedali, da bo to trajalo dolgo, v pogovorih smo omenjali 10 let. In res je bilo tako. Danes lahko z nekaj kliki v množici objav izluščiš ravno tisto, kar iščeš, in to dobiš tudi na ekran. Po dobrih desetih letih smo jedro projekta zaključili. Jedro pravim zato, ker delo nikoli ni povsem končano, vedno je treba še kaj postoriti: in tu nas čaka modernizacija programske opreme ter s tem večja prijaznost do uporabnika. Druga zadeva, ki bi jo rad izpostavil, pa je izvedba letošnje ankete. Ne boste verjeli, da izpolnjene kartončke še vedno dobivamo, tudi pisma po elektronski pošti. Številka se bliža 700! Takšnega odziva res nismo pričakovali in to nas izjemno veseli. Da vam ni vseeno, o čem pišemo in kaj objavljamo. Podrobno smo analizirali odgovore in se zamislili ob vsaki opombi in jih še enkrat preverjali z našimi uredniškimi cilji in argumenti.
    Sam si bom leto 2012 zapomnil po publicistični dejavnosti, ki je zadnja leta poleg GRS temelj mojih aktivnosti. Letos sta izšli dve knjigi, pri katerih sem aktivno sodeloval, obe pa sta povezani z GRS. Prva je Reševanje v gorah, ki jo je uredniški odbor pripravljal kar štiri leta, druga Želja pomagati pa je izšla pred kratkim ob devetdesetletnici gorskega reševanja na Kamniškem. Verjemite, da je lep občutek, ko dejavnost prostovoljnega reševanja v gorah prikažeš v dveh tako lepih knjigah. Druga plat medalje pa ni tako lepa. Žal take knjige ne pridejo v knjigarne, kot je na primer Konzorcij MK, ki je - kot ugotavljajo sogovorniki okrogle mize - edina, ki je v Sloveniji zadostno oskrbljena s (planinskimi) knjigami. Tako se skorajda zdi ves trud zaman, saj predstavitev dejavnosti in mnoge zgodbe, ki bi vas ganile tudi do solz, ne pridejo do vas, bralcev in kupcev. To je neuresničena želja, ki jo imam ob zaključku leta.
    Naša revija je preživela mirne in turbulentne čase. Kot kaže, smo zdaj v slednjih. Ti se kažejo ne samo v jezni in sprememb željni množici, pač pa tudi v zmanjšani kupni moči, ki jo lahko nedvomno pričakujemo tudi pri založniški dejavnosti planinske organizacije. A kakorkoli obračamo, z dobro kvaliteto se nam prihodnosti ni bati. Verjamemo, da Planinski vestnik še dolgo ne bo "gotof", kot v teh časih pravijo protestniki, in da boste našo revijo lahko še dolgo brali. Srečno vam želim na vaših poteh po gorah!

Vladimir HabjanDvojni poletni Vestnik o izjemni Veliki himalajski poti

Dvojni poletni Vestnik o izjemni Veliki himalajski poti

ponedeljek, 22. julij 2024

Tokratna tema dvojne poletne številke je Velika himalajska pot - ki sta jo mojstrsko ubesedila in s fotografijami začinila zakonca in naša vrhunska alpinista svetovnega kova Marija in Andrej Štremfelj. Pred tem sta Veliko himalajsko pot, dolgo kar 1700 kilometrov, lansko jesen tudi prehodila.

Junijski Vestnik o vplivu vremenskih ujm na planinske poti

Junijski Vestnik o vplivu vremenskih ujm na planinske poti

ponedeljek, 17. junij 2024

V junijski številki Planinskega vestnika smo se posvetili vplivu vremenskih ujm na planinske poti. Leto 2023 je bilo namreč leto ekstremnih vremenskih dogodkov, pišemo pa tudi o hidroloških ekstremih, ki bodo vse pogostejši, in o posodobljenih tablah na planinskih poteh.

Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

sobota, 18. maj 2024

V majski številki Planinskega vestnika je glavna pozornost namenjena Johannesu Frischaufu, po katerem pri nas nosi ime planinski dom na Okrešlju, sicer pa je bil velik pobudnik planinstva pri nas, še posebej v Savinjskih Alpah, in na Hrvaškem, kjer so prav na njegovo pobudo že leta 1874, 19 let pred nami, ustanovili Planinsko zvezo Hrvaške. V temi meseca izpod rok Dušana Škodiča boste tako našli zares veliko zanimivih podatkov iz naše planinske zgodovine, ki so bile v tistem obdobju daleč pred časom in še danes vzbujajo občudovanje. Prepričani smo, da boste uživali.

Iskanje med novicami