Navodila

Navodila avtorjem fotografij

Uredništvo lahko za objavo slik v PV uporabi diapozitive, kvalitetne skene diapozitivov (sicer jih najraje skeniramo v naši tiskarni) in visokoresolucijske digitalne slike. Če nam boste poslali diapozitive, jih bomo pregledali, poskenirali in vam jih nato vrnili (ne pozabite pripisati svojega naslova). Navadne slike iz negativov za tisk oz. objavo niso primerne. Žal tudi negativov ne moremo uporabiti, saj nimamo na razpolago fotografa. Prosimo, da nam ne pošiljate nizkoresolucijskih slik, ker imamo v času priprave revije premalo časa za dopisovanje in naprošanje za slike boljše kakovosti. Tudi po e-pošti slik raje ne pošiljajte. Če ne gre drugače, vam lahko sporočimo gesla za ftp protokol, kjer je pošiljanje enostavnejše.

Nekaj tednov pred izidom posamezne številke pošljemo fotografom, ki so se javili na naš razpis, seznam fotografij, ki jih potrebujemo za naslednjo številko. Ne glede na mesečni seznam nam vedno pride prav tudi nekaj slik »kar tako«, zato vas vabimo, da nam pošljete svoj izbor najboljših slik - najbolje na CD-ju ali DVD-ju .

Tehnične zahteve. Skeni morajo imeti resolucijo najmanj 300 dpi (naslovnica 400 dpi), velikost slike pa je odvisna od velikosti objave:
• dvostranska: širina 34 cm, višina 24 cm,
• celostranska: širina 17 cm, višina 24 cm in manjše.

Vnaprej običajno ne vemo, kako velika bo slika, zato je najbolje, če so skeni/slike čim boljši/večji. Slika 300 dpi, vendar velikosti 15 x10 cm, bo npr. za celostransko premajhna.

Označevanje poslanega fotomateriala. V ime slike na kratko zapišite (brez šumnikov!), kaj je na sliki in ime avtorja, npr. begunjscica janez novak (lahko seveda uporabite tudi podčrtaje in drugo, kar dovoljuje operacijski sistem Windows). Še bolje pa je, da podpise k fotografijam pošljete kar v posebni datoteki.

Cenik objavljenih fotografij. Objavljene fotografije honorira Planinska zveza Slovenije v skladu z veljavnim cenikom.

Naslov za pošiljanje fotografij: Vladimir Habjan, Klavčičeva 3, 1241 Kamnik ali PZS, Ob železnici 30a, 1000 Ljubljana - s pripisom za PV.