Navodila

Dodatna navodila piscem v posamezne rubrike

Alpinizem

Splošna navodila za pripravo besedila si lahko preberete pri navodilih avtorjem. Za pripravo fotografskega materiala si preberite navodila fotografom. V želji, da bi bili vaši prispevki čim bolj kakovostni, sveži in zanimivi, dodajamo še nekaj dobronamernih navodil:

  • članki o odpravah naj ne bodo suhoparna kronološka poročila; večina zvestih bralcev PV že ve, da se vsaka odprava začne na letališču, nadaljuje z urejanjem formalnosti, pristopnim maršem v bazni tabor in tako dalje. Skušajte najti zanimivejši pristop, opišite kak zanimiv dogodek ob poti, podajte uporabne podatke, osebna razmišljanja v povezavi s kakšnim dogodkom, predvsem pa se osredotočite na uspehe odprave in - bodite kratki (največ 10.000 znakov s presledki)! Na koncu besedila navedite trajanje, člane in uspehe odprave (npr. ime nove smeri s popolnimi podatki o težavnosti, višini, času plezanja). Zaželeni sta tudi slika in shema novih smeri, ki ste jih preplezali.
  • predstavitve zanimivih plezalnih področij naj temeljijo predvsem na uporabnosti takega članka za bralce, ki se bodo morda želeli podati na opisano področje; osebni doživljaji so seveda lahko vpleteni v besedilo, vendar naj ne prevladujejo. Na koncu članka naj bodo v posebnem sklopu podane naslednje informacije: vodniška literatura (tiskana in/ali na spletu), transport, prenočevanje, vizumi, cene, morebitne druge zanimive informacije. 

Opisi gorskih območij

K sodelovanju vabimo vse dobre poznavalce naših gora, ki imajo veselje in smisel za pisanje. Ker pa želimo vzdrževati kakovost objavljenih člankov, smo pripravili kratka navodila, kako si zamišljamo tako pisanje. Vaši predlogi za izboljšave pa so seveda dobrodošli. Prispevek bo objavljen na 3-5 straneh, zato ne smete napisati preveč! Tri tipkane strani ali 8000 znakov s presledki so zgornja meja.

Osrednje besedilo naj bo zanimivo za branje. Uvod je lahko krajši opis kakega doživetja med turo na tem območju, kake zgodovinske ali naravne posebnosti ali pa kar zemljepisni opis. Zaželeno je, da glavno besedilo vključuje opis glavne predlagane ture, hkrati pa opiše še kaj je zanimivega v bližnji okolici.

Fotografije so bistveni del objave. Praviloma bomo objavili eno celostransko in dve do tri manjši. Če dobrih fotografij nimate, nam prosimo namignite, kaj bi bilo primerno prikazati in kdo bi utegnil imeti dobre fotografije. Zahteve za fotomaterial najdete pri navodilih za avtorje fotografij.

Krajše zanimivosti ali posebnosti bomo objavili v posebnem okvirju, da bodo grafično poudarjene. Tukaj lahko opišete recimo krajšo anekdoto, kako zgodovinsko ali naravno posebnost, zgodbo, pretečo nevarnost na turi ipd.

Tehnični detajli oz. koristni napotki morajo biti nabiti z informacijo: kako do izhodišča (če je v tujini tudi, kako do tja iz Slovenije), o kočah (telefoni, obratovalni čas), kratek seznam ostalih zanimivih poti (npr. če pišemo o Hanzovi na Prisojnik, telegrafsko omenimo še: Kopiščarjeva pot skozi okno, zelo zahtevna zavarovana, 3-4 ure, Pot po zahodnem grebenu, zahtevna, 2.30-3 ure), lokalne posebnosti (voda ni pitna, muhe so tečne, kač ni ipd.), skratka vse, kar utegne obiskovalca zanimati.

Zemljevid ali skico bo naredil naš kartograf. Od vas potrebujemo predlogo, najbolje v merilu 1 : 50.000 ali 1 : 25.000 in na posebni kopiji vrisane pomembne podrobnosti, ki naj jih kartograf poudari. Preden bo šel zemljevid v objavo, vas bomo seveda prosili za pregled in odobritev. Spodaj je vzorec zemljevida.

Zemljevid

Arhiv planinskega vestnika