sobota, 14. april 2012PZS

Izšel je Planinski vestnik, april 2012

V aprilski številki Planinskega vestnika smo za temo meseca izbrali ostanke vojne v gorah. Z veseljem poročamo o uspehu slovenskega alpinizma - zlatem cepinu 2012, ki sta ga prejela Nejc Marčič in Luka Stražar za prvenstveno smer Sanjači zlatih jam v K7 West (Pakistan).

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Maja Duh se je pogovarjala z Andrejem Ercegom, in zanj avtorica ugotavlja, da »redko spoznamo v življenju nekoga, ki je pristno in iskreno zatopljen v določeno stvar, določeno početje. Nekoga, ki zna ceniti tiste male stvari, ki naj bi tako veliko pomenile, in nekoga, ki se kljub krutemu tempu življenja še vedno zna odpraviti v neznane kraje in naravo.«

V rubriki Z nami na pot smo se potepali po Banjški planoti, ki je zelo priljubljena tudi med kolesarji; preko meje pa po manj znanih Alpah. Pojdite z nami v Marmarole, skriti biser Dolomitov!

Ne manjkajo redne rubrike o varstvu narave, alpinistične novice in novice iz tujine in novice iz planinske organizacije, kjer napovedujemo tudi Dan slovenskih planincev skupaj s 100. obletnico organiziranega gorskega reševanja v Sloveniji.

V uvodniku odgovornI urednik Vladimir Habjan razmišlja o skrbi za naravo in sočloveka.
Na naslovnici Nejca Marčiča vidimo plezanje Urbana Novaka v skalnih stolpih nad baznim
taborom v Charakusi.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika! Od danes, 14. aprila, ga poiščite v svojem kiosku.

S tokratno številko vam ponujamo tudi vodniček po dolini Belega potoka.

PDF Kazalo PV, april 2012 (1,11 MB)

PDF Kazalo vodnička "Dolina Belega potoka" (290,25 KB)

Uredništvo Planinskega vestnika


Vsebina - Članki

OSTANKI VOJNE V GORAH 4
Kdo je postavil tiste kamne? Ko vojna zaide tudi v gore. Marjan Bradeško
V Posočju še danes hodimo po njih. Mulatjere. Dušan Škodič
Alpski zid. Italijanski utrdbeni sistem ob rapalski meji. Karla Kofol
Impresivna tetralogija o soški fronti. Pogovor z Vasjem Klavoro. Marjan Bradeško
MINIATURA 15
Čas barv in barve časa. Mulatjera na Cregnedul. Aleš Nosan
INTERVJU 16
V gorah in potovanjih je smisel življenja. Pogovor z Andrejem Ercegom. Maja Duh
SLOVENIJI ZLATI CEPIN 2012 20
Sanjači zlatih jam v K7 West. Plezala Luka Stražar in Nejc Marčič. Zdenka Mihelič
ALPINISTIČNA ODPRAVA V KARAKORUM 22
Uspešno izpeljana ideja. Slovenska prvenstvena smer na K7. Luka Stražar
Utrinki s plezanja in iz življenja v pakistanskih gorah. Charakusa. David Debeljak
MANJ ZNANI DOLOMITI 26
Srce Agnèrja. Zanimivo okno v Cimi dei Balconi. Franci Horvat

Z NAMI NA POT 28
Planota z razgledom. Banjšice. Marjan Bradeško
Opisi 33
Sveti Lovrenc, 799 m. Marjan Bradeško
Vetrnik, 903 m. Marjan Bradeško
Lašček, 1071 m. Marjan Bradeško
Jelenk, 787 m. Marjan Bradeško

Z NAMI NA POT 41
Manj znane Alpe. Marmarole, skriti biser Dolomitov. Janez in Matija Turk
Opisi 37
Cimon del Froppa, 2932 m. Janez in Matija Turk
Croda Bianca, 2841 m. Janez in Matija Turk
Croda Bianca, 2841 m. Janez in Matija Turk
Cima Tiziano, 2802 m. Janez in Matija Turk

ZGODOVINA 45
"Živahno delovanje, ki vrvi v našem društvu ..." Ob 110-letnici Trillerjeve koče in 60-letnici Gomiščkovega
zavetišča na Krnu. Žarko Rovšček
ZIMSKA TURA 50
Rombon v beli preobleki. Lep dan s prijatelji v zasneženih gorah. Milan Meden
POPOTOVANJE 52
Med pravoslavnimi samostani. Obisk polotoka Atos. Peter Soklič
LITERARNI NATEČAJ OB 100-LETNICI GRS 55
Oče, gorski reševalec. Hana Černivec
Po dedkovih stopinjah. Emanuela Leban Parada
INTERVJU 59
Ljubezen do zahtevnega poklica. Klemen Gričar, gorski vodnik. Pogovarjal se je Andrej Mašera.
BILO JE NEKOČ 62
Zgodba o nemara prvem poskusu v steni Orlovce. Peter Muck
ZDRAVJE 64
Zakaj v hribih nosimo sončna očala?. Svetlobna poškodba očesa. Dr. Petra Zupet
VARSTVO NARAVE 65
Pogubna svetloba. Nočni metulji. Dušan Klenovšek1
VREMENSKE STOPINJE IN OPRIMKI 66
Snežno gola in temperaturno pestra zima. Vreme in razmere v gorah v meteorološki zimi 2011/12.
Miha Pavšek in Gregor Vertačnik
NOVICE IZ VERTIKALE 68
NOVICE IZ TUJINE 69
PLANINSKA ORGANIZACIJA 70

Uvodnik

Ni nam vseeno

      Pred kratkim sem bil na okrogli mizi, kjer se je med dvema visokošolskima profesorjema vnela polemika. Prvi je trdil, da je nemoralno, da našim zanamcem puščamo jedrske odpadke, drugi pa mu je oporekal, da je to sicer res, vendar jim poleg slabih vendarle puščamo tudi vrsto pozitivnih dobrin, kar tudi ni zanemarljivo. Tako nekako sem se počutil tudi sam na letošnji vseslovenski čistilni akciji.
      Ko sem na markirani Koželjevi poti, ki poteka ob bregu Kamniške Bistrice in kjer se z vsakim rečnim zavojem odkrivajo nove in nove lepote te čarobne rečice, v gosti podrasti izbrskal prvi radiator z dvema stranicama, je bilo še zabavno in smo se temu vsi smejali. Potem smo dvesto metrov naprej odkrili še drugega s tremi rebri. Tega sta morala nesti dva, tako je bil težak. In potem se je samo še stopnjevalo. Na koncu smo jih našli toliko, da smo zadnjega morali žal pustiti, saj nas je bilo za nošnjo enostavno premalo. Vse to je bila dediščina "prednamcev". Zarjaveli radiatorji se niso znašli tu ravno včeraj, pač pa so jih v naravo vrgli že pred leti. Takrat ko okoljska kultura še ni bila takšna, kot je danes. Seveda še ni popolna, a spomnite se, kako je bilo pred desetimi ali dvajsetimi leti. Kdo pa je takrat delal probleme s smetmi?
      Pogosto se mi v spomin prikrade izkušnja pod Prešernovo kočo na Stolu. Ko sva se nekoč z Ireno po brezpotju spustila od koče naravnost navzdol v strmo kotanjo, sva zgrožena odkrila neverjetno nesnago. Vsega je bilo, od štedilnikov, zarjavelih loncev, pločevine, odpadnega lesa ..., da ne naštevam dalje. Včasih se ljudje s tem pač niso obremenjevali - ko neke zadeve niso več potrebovali, so jo enostavno odvrgli v prvo "luknjo", ki je bila pri roki. Ob takih akcijah, kot je bila čistilna, me vedno zanimajo (zabavajo) komentarji ljudi. Eni so bolj tiho, drugi so precej bolj glasni. Slednji so imeli veliko argumentov proti akciji, na primer, da vse skupaj nima smisla, ker bi se morali bolj posvetiti vzgoji ljudi, da ne bi smetili vsepovsod, ali da bodo za sabo že počistili sami, za drugimi pa ne bodo, ali da bo treba naslednje leto akcijo spet ponoviti, ker pri ljudeh nič ne zaleže in tako naprej in naprej. Celo to mi je prišlo na uho, da pobudnica akcije dela to za lastno promocijo (!?). Vprašanje, ali so se "komentatorji", ki sem jih poslušal, akcije udeležili, verjetno ne potrebuje odgovora ...
      Na koncu doline Kamniške Bistrice stoji gostišče, po domače imenovano "Pri ta umazanem". Oskrbnika nista povsem komercialno usmerjena, kjer je glavni namen čim večji dobiček. Seveda tudi tam ne piješ in ne ješ zastonj. Pošteno plačaš in tako je tudi prav, saj ni nič zastonj. Oskrbnika "Pri ta umazanem" namreč sama kuhata in strežeta ter živita z okoljem. Tu ne gre le za odnos ponudnik-stranka, pač pa za prijazen, skorajda prijateljski odnos z ljudmi, ki pridejo mimo. Z vsakim spregovorita prijazno besedo, se pošalita, ga poslušata. Torej jima ni vseeno. Letos smo po celonočni reševalni akciji v gostišče prišli šele ob sedmih zjutraj. Oskrbnik, ki nas je vso noč čakal z večerjo, a nas ni bilo, nam je za zajtrk postregel z joto ...
      Drugič letos nas je ob štirih zjutraj pričakal z narezkom in vročim čajem (kot slišim, nam včasih niti računa ne izstavi). Ko smo lani osem ur zmrzovali ob hladni Bistrici, nam je sredi noči prinesel ogromno posodo vročega čaja, da smo se lahko pogreli, obenem pa nas je spodbujal še s toplo besedo. Prinesel je tudi svojo opremo, a smo mu petdesetmetrsko vrv morali razrezati, ker drugače ni šlo. Ravno danes, ko zaključujem ta uvodnik, smo bili ob treh ponoči spet pri njem. Za to je šlo pri čistilni akciji.
Ker nam ni vseeno.

Vladimir Habjan


Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

sobota, 18. maj 2024

V majski številki Planinskega vestnika je glavna pozornost namenjena Johannesu Frischaufu, po katerem pri nas nosi ime planinski dom na Okrešlju, sicer pa je bil velik pobudnik planinstva pri nas, še posebej v Savinjskih Alpah, in na Hrvaškem, kjer so prav na njegovo pobudo že leta 1874, 19 let pred nami, ustanovili Planinsko zvezo Hrvaške. V temi meseca izpod rok Dušana Škodiča boste tako našli zares veliko zanimivih podatkov iz naše planinske zgodovine, ki so bile v tistem obdobju daleč pred časom in še danes vzbujajo občudovanje. Prepričani smo, da boste uživali.

Aprilski Vestnik s starejšimi planinci v gore

Aprilski Vestnik s starejšimi planinci v gore

torek, 16. april 2024

V aprilski številki Planinskega vestnika smo se posvetili starejšim planincem in goram. Kar nekaj starejših gornikov smo povabili, da so z nami delili svoja razmišljanja pa tudi življenjski moto. Objavljamo priporočila zdravnice za telesno aktivnost starejših in izkušnje mednarodne planinske vodnice o vodenju mlajših in starejših - kakšne so razlike, kaj pa je skupno vsem.

Marčni Vestnik posvečen Radu Kočevarju (1928-2024)

Marčni Vestnik posvečen Radu Kočevarju (1928-2024)

ponedeljek, 18. marec 2024

Prvi del marčne številke Planinskega vestnika smo posvetili letos preminulemu našemu legendarnemu in neustavljivemu alpinistu Radu Kočevarju (1928-2024). "S slovesom Rada Kočevarja smo tako izgubili zadnjega in brez dvoma najmočnejšega predstavnika generacije, ki je v času po vojni postavila nove smernice razvoju alpinizma pri nas kljub začetnemu odporu starejše generacije plezalcev," pravi Jure Krejan Čokl.

Iskanje med novicami