ponedeljek, 17. junij 2024

Junijski Vestnik o vplivu vremenskih ujm na planinske poti

V junijski številki Planinskega vestnika smo se posvetili vplivu vremenskih ujm na planinske poti. Leto 2023 je bilo namreč leto ekstremnih vremenskih dogodkov, pišemo pa tudi o hidroloških ekstremih, ki bodo vse pogostejši, in o posodobljenih tablah na planinskih poteh.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Bila sem gor, na najvišjem, na Triglavu. Dan Briški
Na intervju smo povabili Thierryja Duffarja, velikega ljubitelja gora, profesorja, turnega smučarja, gornika in alpinista, ki je letos s skupino prijateljev prečil Alpe od Slovenije pa vse do Grenobla. Zgodbo so zaključili po dobrih dveh mesecih. Uh, kaj vse so doživeli!

V rubriki Z nami na pot vas vabimo na Uršljo goro, in sicer od Poštarskega doma, od Ivarčkega jezera, z Naravskih ledih in od Andrejevega doma na Slemenu.

Pišemo o Črni gori in obiskih vedno čudovitega Durmitorja, pa o pohodniških Azorih (otoki Pico, São Faial, Jorge in São Miguel); spominjamo se nevihte, potepamo se po norveških vzpetinah, tirolskem Matterhornu (Glödis, 3206 m) v pogorju Schober, in se spustimo v veliki kanjon reke Kolorado ("Bright Angel Hike"). Sprašujemo se, katere višine koč so prave in na strokoven in odličen način avtor članka Miha Čekada na to tudi odgovori. V rubriki gore in varnost pišemo o tem, da je potrebno poskrbeti za lastno varnost, na test opreme pa smo povabili švedsko lisico.

Sledijo stalne rubrike: kolumna (o tem, čigava je Soča), strip ("Pred turo" in kaj naj bo vse v nahrbtniku) in planinska organizacija.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika!
Ter srečno in varen korak na vseh vaših poteh!

 


Dvojni poletni Vestnik o izjemni Veliki himalajski poti

Dvojni poletni Vestnik o izjemni Veliki himalajski poti

ponedeljek, 22. julij 2024

Tokratna tema dvojne poletne številke je Velika himalajska pot - ki sta jo mojstrsko ubesedila in s fotografijami začinila zakonca in naša vrhunska alpinista svetovnega kova Marija in Andrej Štremfelj. Pred tem sta Veliko himalajsko pot, dolgo kar 1700 kilometrov, lansko jesen tudi prehodila.

Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

sobota, 18. maj 2024

V majski številki Planinskega vestnika je glavna pozornost namenjena Johannesu Frischaufu, po katerem pri nas nosi ime planinski dom na Okrešlju, sicer pa je bil velik pobudnik planinstva pri nas, še posebej v Savinjskih Alpah, in na Hrvaškem, kjer so prav na njegovo pobudo že leta 1874, 19 let pred nami, ustanovili Planinsko zvezo Hrvaške. V temi meseca izpod rok Dušana Škodiča boste tako našli zares veliko zanimivih podatkov iz naše planinske zgodovine, ki so bile v tistem obdobju daleč pred časom in še danes vzbujajo občudovanje. Prepričani smo, da boste uživali.

Aprilski Vestnik s starejšimi planinci v gore

Aprilski Vestnik s starejšimi planinci v gore

torek, 16. april 2024

V aprilski številki Planinskega vestnika smo se posvetili starejšim planincem in goram. Kar nekaj starejših gornikov smo povabili, da so z nami delili svoja razmišljanja pa tudi življenjski moto. Objavljamo priporočila zdravnice za telesno aktivnost starejših in izkušnje mednarodne planinske vodnice o vodenju mlajših in starejših - kakšne so razlike, kaj pa je skupno vsem.

Iskanje med novicami