petek, 13. januar 2012PZS

Izšel je Planinski vestnik, januar 2012

V prvi letošnji številki, ki jo z veseljem napovedujemo tudi oblikovno prenovljeno, si lahko preberete obširno temo meseca o strmih smučinah - o alpinističnem smučanju, o razlikah med turnim, alpinističnim in freeride smučanjem, o začetkih organiziranega alpinističnega smučanja skozi čas ... Pogovarjali smo se s Francijem Mrakom, virtuozom strmih smučin.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Andrej Mašera in Andrej Stritar v rubriki Z nami na pot predstavljata Kobarid in gore nad njim, seveda tudi impozantni Krn, ter divje kraljestvo podrte gore - skupino Zuc dal Bora.

Zanimivi so še članki o počitnicah malo drugače in iskanju zakladov v naravi, o doživetjih priletne štoparke, Peter Muck se spominja alpinističnih treningov v prvih povojnih letih, pišemo tudi o časih, ko so otroci hitreje odrasli, pa o poteh, ki imajo svoje zgodbe - tudi smešne, zato ne zgrešite humoreske, kako in zakaj je pisec kupil ženske pohodne čevlje. Poročamo o novi smeri v Severni steni Triglava, o plezanju v Divjem cesarju in o Rock Mastru v Arcu ter prvi konferenci o planinskem gospodarstvu.

Proti koncu revije boste našli redne članke o vremenu, varstvu narave in rubrike, od alpinističnih vesti, literature, pa do novic planinske organizacije.

Fotografija na naslovnici: Z Grintovca v Dolce; če je vršna glava lepo zalita, se da z vrha odsmučati naravnost navzdol. Foto: Marko Kern.

Od 13. januarja Planinski vestnik poiščite v svojem kiosku.

Želimo vam prijetno branje!

Vsebine vseh Planinskih vestnikov od leta 1895 do danes pa si lahko ogledate na: www.pvkazalo.si.

Uredništvo Planinskega vestnika
------------------------------------------------
Več:
Preberite si del intervjuja iz Planinskega vestnika, januar 2012: Franci Mrak - virtuoz strmih smučin 


Dvojni poletni Vestnik o izjemni Veliki himalajski poti

Dvojni poletni Vestnik o izjemni Veliki himalajski poti

ponedeljek, 22. julij 2024

Tokratna tema dvojne poletne številke je Velika himalajska pot - ki sta jo mojstrsko ubesedila in s fotografijami začinila zakonca in naša vrhunska alpinista svetovnega kova Marija in Andrej Štremfelj. Pred tem sta Veliko himalajsko pot, dolgo kar 1700 kilometrov, lansko jesen tudi prehodila.

Junijski Vestnik o vplivu vremenskih ujm na planinske poti

Junijski Vestnik o vplivu vremenskih ujm na planinske poti

ponedeljek, 17. junij 2024

V junijski številki Planinskega vestnika smo se posvetili vplivu vremenskih ujm na planinske poti. Leto 2023 je bilo namreč leto ekstremnih vremenskih dogodkov, pišemo pa tudi o hidroloških ekstremih, ki bodo vse pogostejši, in o posodobljenih tablah na planinskih poteh.

Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

sobota, 18. maj 2024

V majski številki Planinskega vestnika je glavna pozornost namenjena Johannesu Frischaufu, po katerem pri nas nosi ime planinski dom na Okrešlju, sicer pa je bil velik pobudnik planinstva pri nas, še posebej v Savinjskih Alpah, in na Hrvaškem, kjer so prav na njegovo pobudo že leta 1874, 19 let pred nami, ustanovili Planinsko zvezo Hrvaške. V temi meseca izpod rok Dušana Škodiča boste tako našli zares veliko zanimivih podatkov iz naše planinske zgodovine, ki so bile v tistem obdobju daleč pred časom in še danes vzbujajo občudovanje. Prepričani smo, da boste uživali.

Iskanje med novicami