sreda, 3. avgust 2011PZS

Izšel je Planinski vestnik, avgust 2011


Klikni na fotografijo za povečavo ...
Avgusta po običaju izide lahkotnejša številka naše priljubljene revije, zato vam bodo na dopustovanju, doma ali kjerkoli jo boste pač vzeli v roke, njeni zanimivi članki krajšali čas in polepšali dan.

Ponujamo vam kolaž razgibanih zgodb in dogodivščin naših dopisnikov, imamo zanimiv intervju, nagrajeno ljubezensko zgodbo, nekaj premalo poznane zgodovine, izvedeli boste nekaj o povezavi joge in plezanja, in celo nekaj zanimivosti o naši najbolj obiskani slovenski gori. Presenečni boste - celo če sodite med tiste, ki so bili na njej že več tisočkrat. Govorili bomo seveda o Šmarni gori, da ne bo kakšne pomote.

Da ta številka ni povsem običajna, boste zvedeli iz uvodnika. Z njo se je namreč dopolnilo deset let urednikovanja ekipe pod vodstvom Vladimirja Habjana. Zaradi njih je revija Planinski vestnik danes takšna, kakršna je. Če slučajno še hranite tisto izpred desetletja, lahko brez težav naredite konkretno primerjavo, razliko pa bi verjetno opazila celo zaljubljena svizca, ki sta nam popestrila tokratno naslovnico (foto Oton Naglost).

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika in nasvidenje po koncu počitnic!

Od 4. avgusta ga poiščite v svojem kiosku.

pdf_16 Kazalo (780 KB).

Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

petek, 17. november 2023

V osrednjem delu novembrske številke Planinskega vestnika, ki je pester z različnimi prispevki in s čudovitimi fotografijami, se podajamo na trekinge. V deželo nomadov - v Kirgizijo, ki ji pravijo Švica centralne Azije, in med tisočere obraze Nepala pod Himalajo.

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

sreda, 18. oktober 2023

Tema oktobrske številke Planinskega vestnika so umetne plezalne stene. "Če bi pred sto leti nekemu alpinistu predstavili prihodnost in razvoj alpinizma ter plezanja v naslednjih desetletjih, bi nas najbrž prav pisano pogledal. Verjetno bi se mu zdelo čudno, da se bodo ljudje od preživljanja časa v gorah, v naravi, preusmerili v zaprte telovadnice z bolj ali manj visokimi stenami in nanje pritrjenimi umetnimi oprimki. Če pa bi mu omenili, da bo športno plezanje leta 2020 olimpijska disciplina, nam prav gotovo ne bi verjel," je v uvodnem članku teme razmišljala avtorica. Pišemo tudi o tem, kateri center je bil prvi pri nas, kje vse so plezalni centri v naši deželi, kako nastanejo plezalne stene, pa tudi o tem, da so v Slovenski Bistrici v oktobru odprli največji plezalni center v Sloveniji.

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

ponedeljek, 18. september 2023

Po poletnem premoru smo morali stopiti skupaj in tu je nova številka zanimivega branja. Kar izstopa, je gotovo - morate priznati - naslovka. To je ena od slik Danila Cedilnika - Dena, priznanega slikarja, alpinista, gorskega vodnika in reševalca. Pravi esej o slikah je napisal sociolog kulture Igor Škamperle.

Iskanje med novicami