četrtek, 18. januar 2024

Januarski Planinski vestnik s prenosnimi kuhinjami

Prva letošnja številka Planinskega vestnika postreže z zelo zanimivim testom opreme - in sicer s testom prenosnih kuhinj oziroma kar enajstih kuhalnikov. Prenosni kuhalniki imajo že precej dolgo brado in številnim popotnikom, alpinistom in dopustnikom omogočajo kakovostno prehranjevanje na krajših in daljših potepanjih. Topijo nam sneg, prekuhavajo oporečno vodo, kuhajo kavo kofeinskim odvisnikom in omogočajo kakovostnejše prehranjevanje od žuljenja energijskih ploščic in sendvičev. Pokukali pa smo tudi v vrečke s hrano, zakaj in kakšne izbrati, kdaj pridejo prav in komu.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Jezero Jasna, za njim mogočni Razor Dan Briški
Pogovarjali smo se z Zdravkom Bodlajem, markacistom PZS iz Planinskega društva Kamnik, ki je tudi inštruktor markacist in vodi visokogorske akcije ter se trudi, da so poti na kamniškem območju urejene tako za najmlajše kot najstarejše planince.
Drugi pogovor je z alpinistom Mihom Habjanom, vodjem podkasta PZS V steni, ki razkriva, kako je prišlo do podkasta, kako izbira sogovornike in še mnogo zanimivih stvari.
Tretji pogovor pa je z Aleksandro Voglar, alpinistko, alpinistično in športnoplezalno inštruktorico iz generacije, ki je največje uspehe dosegla v drugi polovici devetdesetih let prejšnjega in prvih letih tega stoletja.
 
Zanimiva je zgodba spominov na profesorja Franceta Avčina, ki je med drugim še kako znan po svoji knjigi Kjer tišina šepeta, po izumih alpinistične opreme in kot prvi predsednik povojne Planinske zveze Slovenije. S kolesom se z Mitjo Peternelom podamo na vetrovnega velikana Provanse, Damijan Meško se spominja nosača Limba. Pišemo o zaključkih projekta VrH Julijcev, o priporočenih turnosmučarskih poteh na Pokljuki, novi izdaji vodnika po planinski poti SPD Trst Vertikala, pa o gorniški knjigi leta Triglav je naš, o organiziranih planinskih pohodih v daljni tujini in o velikanu gora. Z najmlajšimi gremo v hribe - kako jih motivirati in jim približati skrite zaklade narave, z alpinisti pa smo bili na festivalu alpinizma. Objavljamo tudi lep zapis v spomin na Francija Savenca - Akademca s srcem.
 
V rubriki Z nami na pot odkrivamo skriti venček poslastic mondenega središča Bad Kleinkirchheim - vabimo vas na Mallnock (2226 m), Klomnock (2331 m), Steinnock (2197 m) in na Falkert (2308 m).

Sledijo stalne rubrike: kolumna (o rdečih packah), športnoplezalne novice, strip (tokrat o Domu Valentina Staniča pod Triglavom), literatura, planinska organizacija in v spomin.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika 
ter srečno in varen korak na vseh vaših poteh!


Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

sobota, 18. maj 2024

V majski številki Planinskega vestnika je glavna pozornost namenjena Johannesu Frischaufu, po katerem pri nas nosi ime planinski dom na Okrešlju, sicer pa je bil velik pobudnik planinstva pri nas, še posebej v Savinjskih Alpah, in na Hrvaškem, kjer so prav na njegovo pobudo že leta 1874, 19 let pred nami, ustanovili Planinsko zvezo Hrvaške. V temi meseca izpod rok Dušana Škodiča boste tako našli zares veliko zanimivih podatkov iz naše planinske zgodovine, ki so bile v tistem obdobju daleč pred časom in še danes vzbujajo občudovanje. Prepričani smo, da boste uživali.

Aprilski Vestnik s starejšimi planinci v gore

Aprilski Vestnik s starejšimi planinci v gore

torek, 16. april 2024

V aprilski številki Planinskega vestnika smo se posvetili starejšim planincem in goram. Kar nekaj starejših gornikov smo povabili, da so z nami delili svoja razmišljanja pa tudi življenjski moto. Objavljamo priporočila zdravnice za telesno aktivnost starejših in izkušnje mednarodne planinske vodnice o vodenju mlajših in starejših - kakšne so razlike, kaj pa je skupno vsem.

Marčni Vestnik posvečen Radu Kočevarju (1928-2024)

Marčni Vestnik posvečen Radu Kočevarju (1928-2024)

ponedeljek, 18. marec 2024

Prvi del marčne številke Planinskega vestnika smo posvetili letos preminulemu našemu legendarnemu in neustavljivemu alpinistu Radu Kočevarju (1928-2024). "S slovesom Rada Kočevarja smo tako izgubili zadnjega in brez dvoma najmočnejšega predstavnika generacije, ki je v času po vojni postavila nove smernice razvoju alpinizma pri nas kljub začetnemu odporu starejše generacije plezalcev," pravi Jure Krejan Čokl.

Iskanje med novicami