četrtek, 18. januar 2024

Januarski Planinski vestnik s prenosnimi kuhinjami

Prva letošnja številka Planinskega vestnika postreže z zelo zanimivim testom opreme - in sicer s testom prenosnih kuhinj oziroma kar enajstih kuhalnikov. Prenosni kuhalniki imajo že precej dolgo brado in številnim popotnikom, alpinistom in dopustnikom omogočajo kakovostno prehranjevanje na krajših in daljših potepanjih. Topijo nam sneg, prekuhavajo oporečno vodo, kuhajo kavo kofeinskim odvisnikom in omogočajo kakovostnejše prehranjevanje od žuljenja energijskih ploščic in sendvičev. Pokukali pa smo tudi v vrečke s hrano, zakaj in kakšne izbrati, kdaj pridejo prav in komu.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Jezero Jasna, za njim mogočni Razor Dan Briški
Pogovarjali smo se z Zdravkom Bodlajem, markacistom PZS iz Planinskega društva Kamnik, ki je tudi inštruktor markacist in vodi visokogorske akcije ter se trudi, da so poti na kamniškem območju urejene tako za najmlajše kot najstarejše planince.
Drugi pogovor je z alpinistom Mihom Habjanom, vodjem podkasta PZS V steni, ki razkriva, kako je prišlo do podkasta, kako izbira sogovornike in še mnogo zanimivih stvari.
Tretji pogovor pa je z Aleksandro Voglar, alpinistko, alpinistično in športnoplezalno inštruktorico iz generacije, ki je največje uspehe dosegla v drugi polovici devetdesetih let prejšnjega in prvih letih tega stoletja.
 
Zanimiva je zgodba spominov na profesorja Franceta Avčina, ki je med drugim še kako znan po svoji knjigi Kjer tišina šepeta, po izumih alpinistične opreme in kot prvi predsednik povojne Planinske zveze Slovenije. S kolesom se z Mitjo Peternelom podamo na vetrovnega velikana Provanse, Damijan Meško se spominja nosača Limba. Pišemo o zaključkih projekta VrH Julijcev, o priporočenih turnosmučarskih poteh na Pokljuki, novi izdaji vodnika po planinski poti SPD Trst Vertikala, pa o gorniški knjigi leta Triglav je naš, o organiziranih planinskih pohodih v daljni tujini in o velikanu gora. Z najmlajšimi gremo v hribe - kako jih motivirati in jim približati skrite zaklade narave, z alpinisti pa smo bili na festivalu alpinizma. Objavljamo tudi lep zapis v spomin na Francija Savenca - Akademca s srcem.
 
V rubriki Z nami na pot odkrivamo skriti venček poslastic mondenega središča Bad Kleinkirchheim - vabimo vas na Mallnock (2226 m), Klomnock (2331 m), Steinnock (2197 m) in na Falkert (2308 m).

Sledijo stalne rubrike: kolumna (o rdečih packah), športnoplezalne novice, strip (tokrat o Domu Valentina Staniča pod Triglavom), literatura, planinska organizacija in v spomin.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika 
ter srečno in varen korak na vseh vaših poteh!


Februarski Vestnik se spominja odprave na Tirič Mir

Februarski Vestnik se spominja odprave na Tirič Mir

sreda, 14. februar 2024

Februarska številka Planinskega vestnika se spominja skupne slovenske-poljske alpinistične odprave iz leta 1978 na Tirič Mir, ki je s 7708 metri najvišji vrh pogorja Hindukuš in hkrati najvišji vrh izven Himalaje in Karakoruma, po višini pa triintrideseti na svetu.

Vesel božič in srečno novo leto 2024!

Vesel božič in srečno novo leto 2024!

torek, 19. december 2023

Za nami je še ena pot, po kateri smo skupaj stopali 365 dni. Čas bo naš spomin na preteklo leto kmalu oklestil, ne bo pa izbrisal vseh hribovskih doživetij, ki nam jih je uspelo shraniti v najstarejši slovenski reviji, ki še izhaja. To je zagotovo ena od izpolnjenih želja vseh, ki revijo ustvarjamo, hkrati pa iskrena želja za naslednjih 366 dni. Prepričani smo, da se bo uresničila, saj spomine ustvarjamo in ohranjamo skupaj z vami, drage bralke in bralci, avtorice in avtorji, vsi, s katerimi se podajamo na novo pot, ki bo trajala leto dni. Želimo vam kopico nepozabnih doživetij, izjemnih razgledov in čim več zgodb, ki jih čas ne bo mogel oklestiti. Vesel božič in srečno novo leto 2024! Uredništvo

Čudovit potopis iz Himalaje v zadnjem letošnjem Vestniku

Čudovit potopis iz Himalaje v zadnjem letošnjem Vestniku

torek, 19. december 2023

Zadnja številka Planinskega vestnika prinaša za konec leta zares lep potopis s prav tako dih jemajočimi fotografijami "Čudoviti razgledi na himalajske velikane - Treking do baznega tabora pod Everestom" avtorja Massima Cappuccia. Res je, hoja po poti, ki vodi do baznega tabora Everest, so sanje vsakega gorskega navdušenca, bodisi običajnega popotnika bodisi izkušenega pohodnika. Narediti prve korake v dolini Kumbu proti pobočju najvišje gore na svetu je enkratna izkušnja, ki je ni mogoče doživeti na nobeni drugi visokogorski poti. Tukaj lahko občutite vso zgodovino, mite in legende, zaradi katerih je Everest znan in tako privlačen.

Iskanje med novicami