nedelja, 19. november 2017, ob 8.30 uriPZS

V planinskem pričakovanju knjižnega sejma in branja gora

V pričakovanju 33. slovenskega knjižnega sejma, ki bo od 22. do 26. novembra v ljubljanskem Cankarjevem domu, je tudi Planinska založba PZS, ki je letos obogatila svojo zbirko z zgodovinsko monografijo Trden kakor skala, slovenskim in angleškim vodnikom Dolina Soče - Bovško, zemljevidom Krnskega pogorja, ponatisom zbirke kratkih zgodb Čez rob in planinskim koledarjem za leto 2018, otroci pa se že veselijo decembrskega izida Planinskega zabavnika 2. Planinska zveza Slovenije se ob svetovnem dnevu gora že tretjič pridružuje mednarodni pobudi Brati gore.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Čeprav so v obdobju med obema vojnama orali alpinistično in smučarsko ledino na Slovenskem, je knjiga Trden kakor skala - Kratka zgodovina Turistovskega kluba Skala prva zgodovinska monografija o TK Skala, ki prinaša pregled delovanja tega elitnega slovenskega gorniškega kluba. Iz vrst skalašev je izšlo mnogo odličnih alpinistov, smučarjev, sankačev, gorskih reševalcev, fotografov, literatov, predavateljev in filmskih ustvarjalcev, med drugimi Mira Marko Debelak, Pavla Jesih, Joža Čop, Klement Jug, Henrik Tuma, Metod in Rudolf Badjura, Miha Potočnik in Stanko Tominšek. "Februarja 2016 je minilo 95 let od ustanovitve Turistovskega kluba Skala, elitnega gorniškega kluba, ki je v veliki meri zaslužen za hiter vzpon slovenskega alpinizma po vojni, kot pobudniku smučanja v dvajsetih in tridesetih letih mu gredo tudi velike zasluge, da smo Slovenci danes ob poimenovanju planinski oz. alpinistični narod tudi narod smučarjev. Kljub veliki vlogi v alpinizmu, planinstvu in smučanju, zaradi glavne vloge pri prvem slovenskem celovečernem nemem filmu, publiciranju itd. pa tudi v kulturnem smislu, Turistovski klub Skala do te knjige v skoraj sto letih ni bil deležen potrebnega retrospektivnega pogleda v samostojni knjižni obliki," poudarja zgodovinar Peter Mikša, z Elizabeto Gradnik soavtor knjige o tej močni planinsko-športni in kulturno-vzgojni organizaciji.

trden_kakor_skala_cez_rob_foto_manca_cujez
Izjemni skalaši s prvo monografijo, Vladimir Habjan s ponatisom knjige Čez rob (foto Manca Čujež)

V planinskem vodniku Dolina Soče - Bovško, v angleščini pod naslovom The Soča Valley - Bovec Region, so zbrani najlepši planinski izleti med izvirom Soče in Bovcem oz. med Vršičem in slapom Boka. Razgledni dolinski sprehodi, nezahtevni vzponi na sredogorske vrhove ter zahtevne in zelo zahtevne poti na dvatisočake, med njimi pa nešteto zgodb ljudi, prostora in pravljičnih bitij. Fotografije, ki dolino in okolico prikazujejo v vsej lepoti, in opisi planinskih tur so bili objavljeni v Planinskem vestniku, naši najstarejši reviji za ljubitelje gora. Avtorji opisov so priznani pisci Gorazd Gorišek, Janko Humar, Andrej Mašera, Irena Mušič Habjan, Mojca Stritar Kučuk, Andraž Poljanec in Bor Šumrada, vodnik je uredila Irena Mušič Habjan, ki povabi na pot z naslednjimi besedami: "Obiskovalec Bovškega lahko v vodniku izbira med lahkimi izleti, kot je ogled izrednega slapa Boka, se povzpne na bovški Matterhorn Svinjak, uživa v skalnem kraljestvu Kanina ali se zapelje nekoliko dlje na prelaz Vršič, ki je izhodišče za nekaj težjih zavarovanih poti, kot je Hanzova pot na Malo Mojstrovko. Vsakemu izletu sta dodana profil poti za lažjo predstavitev napornosti vzpona in tudi sestopa, če opravimo krožno pot, ter pregledni zemljevid z vrisano potjo. Besedilo z opisom gore in predlaganim potekom ture smo obogatili s fotografijami. Želja vseh, ki hodimo po gorah, je, da se zadovoljni vrnemo domov, zato smo dodali priporočila Združenja planinskih organizacij alpskega loka (CAA) za varno planinarjenje in varnost na zelo zahtevnih planinskih poteh. Lično oblikovano knjižico z devetnajstimi izleti lahko vzamemo seboj na turo, v nahrbtniku nam ne bo predstavljala dodatne teže. Upamo, da smo bili z izborom izletov uspešni in bo postala del knjižne police vseh, ki radi zahajamo v dolino smaragdne reke Soče." Odlično dopolnilo za raziskovanje Posočja je nov planinski zemljevid Krnsko pogorje - 1 : 25 000, ki obravnavano območje prikaže še natančneje in pregledneje od predhodnika, zemljevida Krn.

vodnik_dolina_soce_zemljevid_krnsko_pogorje_foto_manca_cujez
Slovensko in angleško povabilo v Posočje (foto Manca Čujež)

Na svetlem je ponatis knjige Čez rob, kar priča o tem, da so bralci vzeli za svojo zbirko kratkih zgodb Vladimirja Habjana, ki jih s slikovito in doživeto pisano besedo vabi v naravo, gore, v svet, kjer spoznavamo svoje meje, hkrati pa jim odstira zgode in nezgode človeka v gorah, včasih bridke, pogosto humorne, predvsem pa takšne, ki prebujajo mavrico občutenj, ujetih tudi v črno-belih ilustracijah Danila Cedilnika - Dena. "Še bolj kot vplivi zunanjega sveta, kar je vsem hribovcem dobro poznano, gre za notranje dogajanje. Pri tem gre za celo paleto čustev, od veselja, navdušenja, radovednosti, pa tja do straha, tesnobe in obupa. Ravno skrajne situacije znajo iz človeka izvleči največ, tudi kaj takega, česar sam ne bi nikoli pričakoval. V tem je ravno ves čar. Ljudi, ki obiskujejo gore in tudi berejo, zanimajo dogodivščine tistih, ki se gibljemo vsepovsod v različnih okoliščinah. Najbolj pritegnejo seveda odpravarske in alpinistične zgodbe, a tudi takšne, v katerih se sami najdejo," poudarja Habjan, ki velike zgodbe pogosto soustvarja kot gorski reševalec. Čez rob je osma knjiga v zbirki Med gorskimi reševalci, uredil je tudi knjigo Reševanje v gorah ter se podpisal pod knjigo doživetij Živeti z gorami.

planinski_zabavnik_foto_manca_cujez
Planinski zabavnik decembra dobi nadaljevanje za otroke in mladostnike od 9. do 14. leta (foto Manca Čujež)

Priljubljeni Planinski zabavnik, ki otroke od 4. do 9. leta z igro, ustvarjalnostjo in miselnimi izzivi prijazno uvaja v planinski svet, decembra dobi težko pričakovano nadaljevanje: Planinski zabavnik 2, drugi delovni zvezek s planinsko tematiko, tokrat za otroke in mladostnike od 9. do 14. leta. Avtorji Urška Stritar, Karmen Usar in Emil Pevec so pripravili vrsto različno zahtevnih nalog, od križank, branja, uganjevanja in iskanja rim do risanja, fotografiranja in ročnih spretnosti, v katerih se bodo mladi planinci seznanili z osnovami varnega planinstva in pridobili druga znanja, nekateri izzivi pa so namenjeni spodbujanju domišljije, ustvarjalnosti in doživljanju občutij, ki jih v nas prebujajo hribi. Naloge so opremljene s fotografijami in ilustracijami, ki jih je tudi tokrat prispevala Petra Grmek.

Po novih doživetjih v objemu gora in obujanju planinskih spominov kar kliče Planinski koledar 2018. Slikovite avtorske fotografije popeljejo po slovenskem gorskem svetu v različnih letnih časih in delih dneva, letošnja novost so namigi za planinski izlet, ki usmerijo na gorski cilj, ki krasi posamezni mesec, ali do razgleda nanj.

planinski_koledar_2018_foto_manca_cujez
Planinski koledar 2018 tudi letos v znamenju vrhunskih fotografij, novost so namigi za planinske izlete (foto Manca Čujež)

Planinska zveza Slovenije se že tretje leto pridružuje pobudi Alpske konvencije Brati gore 2017, pri organizaciji dogodkov spodbuja planinska društva ter v dneh okrog 11. decembra, svetovnega dneva gora, v sodelovanju z društvi in knjižnicami napoveduje vrsto prireditev - s skupno idejo: promocijo in praznovanjem kulturne raznolikosti v Alpah. Na spletni strani Alpske konvencije je dogodke mogoče registrirati še slab mesec.

Manca Čujež

------------------------
Medijske objave:


Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

petek, 17. november 2023

V osrednjem delu novembrske številke Planinskega vestnika, ki je pester z različnimi prispevki in s čudovitimi fotografijami, se podajamo na trekinge. V deželo nomadov - v Kirgizijo, ki ji pravijo Švica centralne Azije, in med tisočere obraze Nepala pod Himalajo.

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

sreda, 18. oktober 2023

Tema oktobrske številke Planinskega vestnika so umetne plezalne stene. "Če bi pred sto leti nekemu alpinistu predstavili prihodnost in razvoj alpinizma ter plezanja v naslednjih desetletjih, bi nas najbrž prav pisano pogledal. Verjetno bi se mu zdelo čudno, da se bodo ljudje od preživljanja časa v gorah, v naravi, preusmerili v zaprte telovadnice z bolj ali manj visokimi stenami in nanje pritrjenimi umetnimi oprimki. Če pa bi mu omenili, da bo športno plezanje leta 2020 olimpijska disciplina, nam prav gotovo ne bi verjel," je v uvodnem članku teme razmišljala avtorica. Pišemo tudi o tem, kateri center je bil prvi pri nas, kje vse so plezalni centri v naši deželi, kako nastanejo plezalne stene, pa tudi o tem, da so v Slovenski Bistrici v oktobru odprli največji plezalni center v Sloveniji.

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

ponedeljek, 18. september 2023

Po poletnem premoru smo morali stopiti skupaj in tu je nova številka zanimivega branja. Kar izstopa, je gotovo - morate priznati - naslovka. To je ena od slik Danila Cedilnika - Dena, priznanega slikarja, alpinista, gorskega vodnika in reševalca. Pravi esej o slikah je napisal sociolog kulture Igor Škamperle.

Iskanje med novicami