sreda, 17. december 2014PZS

Zadnji letošnji Planinski vestnik posvečen ... goram

Ko je bog ljudstvom sveta delil zemljo, na kateri naj bi si vsako ustvarilo svojo domovino, so v vrsti čakali tudi mirni in skromni Bohinjci. Vsi so se prerivali v želji po čim lepšem in večjem kosu, le Bohinjci so tiho čakali, da pridejo na vrsto. Ker so druga ljudstva zase odločno zahtevala kar najlepše dele sveta, je teh, ko so na vrsto končno prišli Bohinjci, zmanjkalo. In vendar skromni Gorenjci od boga niso hoteli nič več kot tisto, kar jim je lahko dal. Boga je ganila skromnost teh ljudi, zato jih je sklenil nagraditi – dal jim je zemljo od »svojega«. Bohinjci še danes pravijo, da je njihov svet tako lep zato, ker jim ga je bog »od svojega dal«.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Zadnja izdaja Planinskega vestnika v letu 2014 je posvečena goram, ampak ne kot reliefni obliki ampak kot domovanju številnih bogov, velikanov, rojenic, vil ... skratka, tokratna osrednja tema so miti in legende.
 
Med mite drugačnega tipa lahko po pisanju Andreja Mašere prištejemo tudi Klementa Juga, 11. avgusta je namreč minilo 90 let od smrti mladega filozofa, kulturnega delavca in alpinista. Avtorji vestnika so mu namenili kar šest zanimivih strani, ki bralca dobesedno posrkajo vase.
Nastajajoče »legende« slovenskega plezanja (takšnega in drugačnega) so prav tako našle mesto v »reviji za ljubitelje gora«. Aleš Česen nam odkriva zanimivo zakulisje prvenstvene smeri v skrivnostnem Hagshuju, obsežna analiza letošnje odlične tekmovalne sezone športnih plezalcev pa prihaja izpod peresa Mateje Pate in Martine Čufar Potard.

Predenj zaključimo z novicami in vestmi iz sveta slovenske planinske organizacije, sta nam Vladimir Habjan in Zdenka Mihelič pripravila zanimiv, še bolj pa koristen, pogovor s podpredsednikom PZS in vodjo Odbora za članstvo, Tonetom Jesenkom - tema, članarina PZS v letu 2015, kakopak.
 
Prijetno branje! Da bo zanimivo, skoraj ni za dvomit!

PDF Uvodnik in kazalo (993 kB)

Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

petek, 17. november 2023

V osrednjem delu novembrske številke Planinskega vestnika, ki je pester z različnimi prispevki in s čudovitimi fotografijami, se podajamo na trekinge. V deželo nomadov - v Kirgizijo, ki ji pravijo Švica centralne Azije, in med tisočere obraze Nepala pod Himalajo.

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

sreda, 18. oktober 2023

Tema oktobrske številke Planinskega vestnika so umetne plezalne stene. "Če bi pred sto leti nekemu alpinistu predstavili prihodnost in razvoj alpinizma ter plezanja v naslednjih desetletjih, bi nas najbrž prav pisano pogledal. Verjetno bi se mu zdelo čudno, da se bodo ljudje od preživljanja časa v gorah, v naravi, preusmerili v zaprte telovadnice z bolj ali manj visokimi stenami in nanje pritrjenimi umetnimi oprimki. Če pa bi mu omenili, da bo športno plezanje leta 2020 olimpijska disciplina, nam prav gotovo ne bi verjel," je v uvodnem članku teme razmišljala avtorica. Pišemo tudi o tem, kateri center je bil prvi pri nas, kje vse so plezalni centri v naši deželi, kako nastanejo plezalne stene, pa tudi o tem, da so v Slovenski Bistrici v oktobru odprli največji plezalni center v Sloveniji.

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

ponedeljek, 18. september 2023

Po poletnem premoru smo morali stopiti skupaj in tu je nova številka zanimivega branja. Kar izstopa, je gotovo - morate priznati - naslovka. To je ena od slik Danila Cedilnika - Dena, priznanega slikarja, alpinista, gorskega vodnika in reševalca. Pravi esej o slikah je napisal sociolog kulture Igor Škamperle.

Iskanje med novicami