sreda, 17. december 2014PZS

Zadnji letošnji Planinski vestnik posvečen ... goram

Ko je bog ljudstvom sveta delil zemljo, na kateri naj bi si vsako ustvarilo svojo domovino, so v vrsti čakali tudi mirni in skromni Bohinjci. Vsi so se prerivali v želji po čim lepšem in večjem kosu, le Bohinjci so tiho čakali, da pridejo na vrsto. Ker so druga ljudstva zase odločno zahtevala kar najlepše dele sveta, je teh, ko so na vrsto končno prišli Bohinjci, zmanjkalo. In vendar skromni Gorenjci od boga niso hoteli nič več kot tisto, kar jim je lahko dal. Boga je ganila skromnost teh ljudi, zato jih je sklenil nagraditi – dal jim je zemljo od »svojega«. Bohinjci še danes pravijo, da je njihov svet tako lep zato, ker jim ga je bog »od svojega dal«.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Zadnja izdaja Planinskega vestnika v letu 2014 je posvečena goram, ampak ne kot reliefni obliki ampak kot domovanju številnih bogov, velikanov, rojenic, vil ... skratka, tokratna osrednja tema so miti in legende.
 
Med mite drugačnega tipa lahko po pisanju Andreja Mašere prištejemo tudi Klementa Juga, 11. avgusta je namreč minilo 90 let od smrti mladega filozofa, kulturnega delavca in alpinista. Avtorji vestnika so mu namenili kar šest zanimivih strani, ki bralca dobesedno posrkajo vase.
Nastajajoče »legende« slovenskega plezanja (takšnega in drugačnega) so prav tako našle mesto v »reviji za ljubitelje gora«. Aleš Česen nam odkriva zanimivo zakulisje prvenstvene smeri v skrivnostnem Hagshuju, obsežna analiza letošnje odlične tekmovalne sezone športnih plezalcev pa prihaja izpod peresa Mateje Pate in Martine Čufar Potard.

Predenj zaključimo z novicami in vestmi iz sveta slovenske planinske organizacije, sta nam Vladimir Habjan in Zdenka Mihelič pripravila zanimiv, še bolj pa koristen, pogovor s podpredsednikom PZS in vodjo Odbora za članstvo, Tonetom Jesenkom - tema, članarina PZS v letu 2015, kakopak.
 
Prijetno branje! Da bo zanimivo, skoraj ni za dvomit!

PDF Uvodnik in kazalo (993 kB)

Poletna številka o sončnih žarkih v gorah - preventiva in posledice

Poletna številka o sončnih žarkih v gorah - preventiva in posledice

torek, 12. julij 2022

V tokratni temi meseca dvojne številke Planinskega vestnika smo se posvetili nevarnostim sončnih žarkov v gorah, zdravstvenim posledicam čezmernega izpostavljanja soncu, delimo pa tudi primerne napotke za preventivo, kajti sončnemu UV-sevanju se ni mogoče v celoti izogniti in to tudi ni cilj, ker je gibanje na sončni svetlobi koristno in potrebno.

Junijski Vestnik o požarni varnosti v kočah

Junijski Vestnik o požarni varnosti v kočah

petek, 17. junij 2022

V junijski številki Planinskega vestnika smo se v temi meseca posvetili požarni varnosti v planinskih kočah. Med leti 2017 in 2021 so namreč v zgolj treh letih in pol na območju Kamniško-Savinjskih Alp zgorele tri čudovite in zelo priljubljene planinske koče, Kocbekov dom na Korošici, Frischaufov dom na Okrešlju in Mozirska koča na Golteh.

Majski Vestnik 2022 o vodah v Alpah

Majski Vestnik 2022 o vodah v Alpah

sreda, 18. maj 2022

V majski številki Planinskega vestnika so tema meseca vode v Alpah. Alpski vodni krog lahko opišemo v obliki sistema - padavine, ledeniki, reke, zajetja podzemnih voda, jezera, reke z mokrišči. Območja tekočih voda so bila zaradi oskrbe z vodo in ekonomskih potencialov od nekdaj zanimiva za človeka in njegove dejavnosti. Alpske reke so pomemben vir pitne vode, zaradi svoje obilnosti pa so še danes razvojni dejavnik za več kot 14 milijonov ljudi, ki živijo na neposrednem območju Alp.

Iskanje med novicami