sreda, 17. december 2014PZS

Zadnji letošnji Planinski vestnik posvečen ... goram

Ko je bog ljudstvom sveta delil zemljo, na kateri naj bi si vsako ustvarilo svojo domovino, so v vrsti čakali tudi mirni in skromni Bohinjci. Vsi so se prerivali v želji po čim lepšem in večjem kosu, le Bohinjci so tiho čakali, da pridejo na vrsto. Ker so druga ljudstva zase odločno zahtevala kar najlepše dele sveta, je teh, ko so na vrsto končno prišli Bohinjci, zmanjkalo. In vendar skromni Gorenjci od boga niso hoteli nič več kot tisto, kar jim je lahko dal. Boga je ganila skromnost teh ljudi, zato jih je sklenil nagraditi – dal jim je zemljo od »svojega«. Bohinjci še danes pravijo, da je njihov svet tako lep zato, ker jim ga je bog »od svojega dal«.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Zadnja izdaja Planinskega vestnika v letu 2014 je posvečena goram, ampak ne kot reliefni obliki ampak kot domovanju številnih bogov, velikanov, rojenic, vil ... skratka, tokratna osrednja tema so miti in legende.
 
Med mite drugačnega tipa lahko po pisanju Andreja Mašere prištejemo tudi Klementa Juga, 11. avgusta je namreč minilo 90 let od smrti mladega filozofa, kulturnega delavca in alpinista. Avtorji vestnika so mu namenili kar šest zanimivih strani, ki bralca dobesedno posrkajo vase.
Nastajajoče »legende« slovenskega plezanja (takšnega in drugačnega) so prav tako našle mesto v »reviji za ljubitelje gora«. Aleš Česen nam odkriva zanimivo zakulisje prvenstvene smeri v skrivnostnem Hagshuju, obsežna analiza letošnje odlične tekmovalne sezone športnih plezalcev pa prihaja izpod peresa Mateje Pate in Martine Čufar Potard.

Predenj zaključimo z novicami in vestmi iz sveta slovenske planinske organizacije, sta nam Vladimir Habjan in Zdenka Mihelič pripravila zanimiv, še bolj pa koristen, pogovor s podpredsednikom PZS in vodjo Odbora za članstvo, Tonetom Jesenkom - tema, članarina PZS v letu 2015, kakopak.
 
Prijetno branje! Da bo zanimivo, skoraj ni za dvomit!

PDF Uvodnik in kazalo (993 kB)

Septembrski Vestnik je tu

Septembrski Vestnik je tu

sobota, 18. september 2021

Septembrska številka Planinskega vestnika ponovno prinaša veliko zanimivega branja. V prvem delu pišemo o državnem odlikovanju red za zasluge, ki ga je iz rok predsednika Slovenije Boruta Pahorja Planinski vestnik dobil ob 125-letnici izhajanja, ki smo jo obeležili lansko leto. Svoja mnenja in čestitke so podali tudi številni, ki redno berejo in spremljajo Planinski vestnik skozi čas. V nadaljevanju sledi tema meseca, posvečena štiridesetletnici Zakona o Triglavskem narodnem parku in še nekaterim drugim obletnicam naših parkov.

Poletna - dvojna številka Planinskega vestnika

Poletna - dvojna številka Planinskega vestnika

ponedeljek, 19. julij 2021

Danes je izšla nova, dvojna - poletna - številka Planinskega vestnika. In kot že nekaj let tudi tokratno poletno številko krasita dve fotografiji čez tri strani. V temi meseca pišemo, kako lahki in hitri smo v gorah. Razmišlja več alpinistov, gorskih vodnikov in vodnik PZS.

Junijski Vestnik o baronu Zoisu

Junijski Vestnik o baronu Zoisu

petek, 18. junij 2021

V junijski temi meseca smo se posvetili velikemu razsvetljencu, baronu Žigu Zoisu. Baron Sigismondo (Žiga) Zois (1747-1819) je splošno znan kot podpornik kulture, nekoliko manj pa kot naravoslovec in mecen znanosti. Financiral je dve odpravi na Triglav, seveda tudi z namenom, da bi odkrili cenjeno železovo rudo.

Iskanje med novicami