sreda, 17. december 2014PZS

Zadnji letošnji Planinski vestnik posvečen ... goram

Ko je bog ljudstvom sveta delil zemljo, na kateri naj bi si vsako ustvarilo svojo domovino, so v vrsti čakali tudi mirni in skromni Bohinjci. Vsi so se prerivali v želji po čim lepšem in večjem kosu, le Bohinjci so tiho čakali, da pridejo na vrsto. Ker so druga ljudstva zase odločno zahtevala kar najlepše dele sveta, je teh, ko so na vrsto končno prišli Bohinjci, zmanjkalo. In vendar skromni Gorenjci od boga niso hoteli nič več kot tisto, kar jim je lahko dal. Boga je ganila skromnost teh ljudi, zato jih je sklenil nagraditi – dal jim je zemljo od »svojega«. Bohinjci še danes pravijo, da je njihov svet tako lep zato, ker jim ga je bog »od svojega dal«.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Zadnja izdaja Planinskega vestnika v letu 2014 je posvečena goram, ampak ne kot reliefni obliki ampak kot domovanju številnih bogov, velikanov, rojenic, vil ... skratka, tokratna osrednja tema so miti in legende.
 
Med mite drugačnega tipa lahko po pisanju Andreja Mašere prištejemo tudi Klementa Juga, 11. avgusta je namreč minilo 90 let od smrti mladega filozofa, kulturnega delavca in alpinista. Avtorji vestnika so mu namenili kar šest zanimivih strani, ki bralca dobesedno posrkajo vase.
Nastajajoče »legende« slovenskega plezanja (takšnega in drugačnega) so prav tako našle mesto v »reviji za ljubitelje gora«. Aleš Česen nam odkriva zanimivo zakulisje prvenstvene smeri v skrivnostnem Hagshuju, obsežna analiza letošnje odlične tekmovalne sezone športnih plezalcev pa prihaja izpod peresa Mateje Pate in Martine Čufar Potard.

Predenj zaključimo z novicami in vestmi iz sveta slovenske planinske organizacije, sta nam Vladimir Habjan in Zdenka Mihelič pripravila zanimiv, še bolj pa koristen, pogovor s podpredsednikom PZS in vodjo Odbora za članstvo, Tonetom Jesenkom - tema, članarina PZS v letu 2015, kakopak.
 
Prijetno branje! Da bo zanimivo, skoraj ni za dvomit!

PDF Uvodnik in kazalo (993 kB)

Januarski Vestnik o etiki v gorah

Januarski Vestnik o etiki v gorah

torek, 17. januar 2023

Zakoračili smo v novo leto, v nov letnik. Januarska tema meseca je posvečena etiki v gorah. V temi boste lahko prebrali pet zapisov o etiki v gorah - od pozdravljanja, obnašanja na poteh do iskrenosti v stenah. Mire Steinbuch je vse lepo uredil in imamo res kakovostno temo, ki smo si jo želeli že nekaj časa.

Miren božič in SREČNO 2023!

Miren božič in SREČNO 2023!

ponedeljek, 19. december 2022

Si predstavljate svet, v katerem vse poti vodijo proti soncu? Svet, v katerem so sledi, ki jih puščamo, kažipoti tistim, ki so zašli ali tavajo v megli? Naj bodo naše sledi takšne, kot je markacija, ki nam pokaže pot iz megle – pa naj bodo to nasmehi, ponujene dlani, stopinje v snegu, zgodbe, ki jih napišemo na papir, ali fotografije, od katerih ne moremo odtegniti oči. Naj bodo naše poti kažipoti, ki vodijo proti soncu … Spoštovane bralke in bralci Planinskega vestnika, miren božič vam želimo in vse dobro v letu 2023! Uredništvo

Decembrski Planinski vestnik o prezrtem alpinistu

Decembrski Planinski vestnik o prezrtem alpinistu

nedelja, 18. december 2022

Decembrska tema meseca je posvečena prezrtemu alpinistu izpred prve svetovne vojne, ki je med drugim v svojih zapiskih dejal: "Zmagovalec je tisti, ki je nekaj naredil iz sebe." Toda, kdo je bil Klodwig Tschada (1892-1918) in kaj je vse preplezal? Raziskovanja se je lotil seveda naš Dušan Škodič, ki je prišel do zelo zanimivih podatkov in vse to tudi objavljamo.

Iskanje med novicami