petek, 5. december 2014PZS

Razkošje v glavi s Habjanom in varnost v gorah s Kadišem

Vabljeni k poslušanju planinsko obarvanih oddaj na 1. programu Radia Slovenija. V soboto, 6. decembra, bo gost Jureta K. Čokla dolgoletni urednik Planinskega vestnika Vladimir Habjan, v ponedeljek, 8. januarja, pa se bo o varnosti v gorah s Francem Kadišem, načelnikom Odbora za usposabljanje in preventivo PZS, pogovarjala Lucija Fatur.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Oddaja Dokumentarno-feljtonskega uredništva Razkošje v glavi z gostom Vladimirjem Habjanom - v soboto, 6. decembra, ob 16.30 na 1. programu Radiu Slovenija.

Vladimir Habjan je svoje življenje posvetil goram in novinarstvu. Najprej je obe področji še ločeval, potem pa ju je združil kot urednik Planinskega vestnika, za katerega skrbi že od leta 2001. Objavil je že več kot 400 člankov z gorsko tematiko, hkrati pa je ostal goram zavezan kot alpinist, gorski reševalec in fotograf. Po izobrazbi je sicer sociolog in to je mogoče začutiti tudi v njegovih knjigah, ki pozornemu bralcu vedno ponujajo tudi tisti osebno doživeti »človeški dejavnik« pisanja. V oddaji Razkošje v glavi bo del njegove Poti z njim prehodil Jure K. Čokl.

Svetovalni servis o varnosti v gorah Dnevno aktualne redakcije - v ponedeljek, 8. decembra, ob 8.05 na 1. programu Radiu Slovenija.

Gore so v zimskem času še posebej lepe in vabljive. Vendar je gibanje v gorah v zimskih razmerah specifično, saj od obiskovalcev gora zahteva posebna znanja, opremo, fizično in psihično pripravljenost. Preden se odpravite na zimsko turo, poslušajte ponedeljkov svetovalni servis, ko bo gost Lucije Fatur načelnik Odbora za usposabljanje in preventivo pri Planinski zvezi Slovenije Franc Kadiš. Svetovalni servis je kontaktna oddaja, kamor lahko poslušalci pokličete in ga vprašate za nasvet ali pa vprašanje pošljete na radioprvi@rtvslo.si.

Lepo vabljeni k poslušanju!

Januarski Vestnik o etiki v gorah

Januarski Vestnik o etiki v gorah

torek, 17. januar 2023

Zakoračili smo v novo leto, v nov letnik. Januarska tema meseca je posvečena etiki v gorah. V temi boste lahko prebrali pet zapisov o etiki v gorah - od pozdravljanja, obnašanja na poteh do iskrenosti v stenah. Mire Steinbuch je vse lepo uredil in imamo res kakovostno temo, ki smo si jo želeli že nekaj časa.

Miren božič in SREČNO 2023!

Miren božič in SREČNO 2023!

ponedeljek, 19. december 2022

Si predstavljate svet, v katerem vse poti vodijo proti soncu? Svet, v katerem so sledi, ki jih puščamo, kažipoti tistim, ki so zašli ali tavajo v megli? Naj bodo naše sledi takšne, kot je markacija, ki nam pokaže pot iz megle – pa naj bodo to nasmehi, ponujene dlani, stopinje v snegu, zgodbe, ki jih napišemo na papir, ali fotografije, od katerih ne moremo odtegniti oči. Naj bodo naše poti kažipoti, ki vodijo proti soncu … Spoštovane bralke in bralci Planinskega vestnika, miren božič vam želimo in vse dobro v letu 2023! Uredništvo

Decembrski Planinski vestnik o prezrtem alpinistu

Decembrski Planinski vestnik o prezrtem alpinistu

nedelja, 18. december 2022

Decembrska tema meseca je posvečena prezrtemu alpinistu izpred prve svetovne vojne, ki je med drugim v svojih zapiskih dejal: "Zmagovalec je tisti, ki je nekaj naredil iz sebe." Toda, kdo je bil Klodwig Tschada (1892-1918) in kaj je vse preplezal? Raziskovanja se je lotil seveda naš Dušan Škodič, ki je prišel do zelo zanimivih podatkov in vse to tudi objavljamo.

Iskanje med novicami