petek, 5. december 2014PZS

Razkošje v glavi s Habjanom in varnost v gorah s Kadišem

Vabljeni k poslušanju planinsko obarvanih oddaj na 1. programu Radia Slovenija. V soboto, 6. decembra, bo gost Jureta K. Čokla dolgoletni urednik Planinskega vestnika Vladimir Habjan, v ponedeljek, 8. januarja, pa se bo o varnosti v gorah s Francem Kadišem, načelnikom Odbora za usposabljanje in preventivo PZS, pogovarjala Lucija Fatur.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Oddaja Dokumentarno-feljtonskega uredništva Razkošje v glavi z gostom Vladimirjem Habjanom - v soboto, 6. decembra, ob 16.30 na 1. programu Radiu Slovenija.

Vladimir Habjan je svoje življenje posvetil goram in novinarstvu. Najprej je obe področji še ločeval, potem pa ju je združil kot urednik Planinskega vestnika, za katerega skrbi že od leta 2001. Objavil je že več kot 400 člankov z gorsko tematiko, hkrati pa je ostal goram zavezan kot alpinist, gorski reševalec in fotograf. Po izobrazbi je sicer sociolog in to je mogoče začutiti tudi v njegovih knjigah, ki pozornemu bralcu vedno ponujajo tudi tisti osebno doživeti »človeški dejavnik« pisanja. V oddaji Razkošje v glavi bo del njegove Poti z njim prehodil Jure K. Čokl.

Svetovalni servis o varnosti v gorah Dnevno aktualne redakcije - v ponedeljek, 8. decembra, ob 8.05 na 1. programu Radiu Slovenija.

Gore so v zimskem času še posebej lepe in vabljive. Vendar je gibanje v gorah v zimskih razmerah specifično, saj od obiskovalcev gora zahteva posebna znanja, opremo, fizično in psihično pripravljenost. Preden se odpravite na zimsko turo, poslušajte ponedeljkov svetovalni servis, ko bo gost Lucije Fatur načelnik Odbora za usposabljanje in preventivo pri Planinski zvezi Slovenije Franc Kadiš. Svetovalni servis je kontaktna oddaja, kamor lahko poslušalci pokličete in ga vprašate za nasvet ali pa vprašanje pošljete na radioprvi@rtvslo.si.

Lepo vabljeni k poslušanju!

Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

petek, 17. november 2023

V osrednjem delu novembrske številke Planinskega vestnika, ki je pester z različnimi prispevki in s čudovitimi fotografijami, se podajamo na trekinge. V deželo nomadov - v Kirgizijo, ki ji pravijo Švica centralne Azije, in med tisočere obraze Nepala pod Himalajo.

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

sreda, 18. oktober 2023

Tema oktobrske številke Planinskega vestnika so umetne plezalne stene. "Če bi pred sto leti nekemu alpinistu predstavili prihodnost in razvoj alpinizma ter plezanja v naslednjih desetletjih, bi nas najbrž prav pisano pogledal. Verjetno bi se mu zdelo čudno, da se bodo ljudje od preživljanja časa v gorah, v naravi, preusmerili v zaprte telovadnice z bolj ali manj visokimi stenami in nanje pritrjenimi umetnimi oprimki. Če pa bi mu omenili, da bo športno plezanje leta 2020 olimpijska disciplina, nam prav gotovo ne bi verjel," je v uvodnem članku teme razmišljala avtorica. Pišemo tudi o tem, kateri center je bil prvi pri nas, kje vse so plezalni centri v naši deželi, kako nastanejo plezalne stene, pa tudi o tem, da so v Slovenski Bistrici v oktobru odprli največji plezalni center v Sloveniji.

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

ponedeljek, 18. september 2023

Po poletnem premoru smo morali stopiti skupaj in tu je nova številka zanimivega branja. Kar izstopa, je gotovo - morate priznati - naslovka. To je ena od slik Danila Cedilnika - Dena, priznanega slikarja, alpinista, gorskega vodnika in reševalca. Pravi esej o slikah je napisal sociolog kulture Igor Škamperle.

Iskanje med novicami