petek, 5. december 2014PZS

Razkošje v glavi s Habjanom in varnost v gorah s Kadišem

Vabljeni k poslušanju planinsko obarvanih oddaj na 1. programu Radia Slovenija. V soboto, 6. decembra, bo gost Jureta K. Čokla dolgoletni urednik Planinskega vestnika Vladimir Habjan, v ponedeljek, 8. januarja, pa se bo o varnosti v gorah s Francem Kadišem, načelnikom Odbora za usposabljanje in preventivo PZS, pogovarjala Lucija Fatur.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Oddaja Dokumentarno-feljtonskega uredništva Razkošje v glavi z gostom Vladimirjem Habjanom - v soboto, 6. decembra, ob 16.30 na 1. programu Radiu Slovenija.

Vladimir Habjan je svoje življenje posvetil goram in novinarstvu. Najprej je obe področji še ločeval, potem pa ju je združil kot urednik Planinskega vestnika, za katerega skrbi že od leta 2001. Objavil je že več kot 400 člankov z gorsko tematiko, hkrati pa je ostal goram zavezan kot alpinist, gorski reševalec in fotograf. Po izobrazbi je sicer sociolog in to je mogoče začutiti tudi v njegovih knjigah, ki pozornemu bralcu vedno ponujajo tudi tisti osebno doživeti »človeški dejavnik« pisanja. V oddaji Razkošje v glavi bo del njegove Poti z njim prehodil Jure K. Čokl.

Svetovalni servis o varnosti v gorah Dnevno aktualne redakcije - v ponedeljek, 8. decembra, ob 8.05 na 1. programu Radiu Slovenija.

Gore so v zimskem času še posebej lepe in vabljive. Vendar je gibanje v gorah v zimskih razmerah specifično, saj od obiskovalcev gora zahteva posebna znanja, opremo, fizično in psihično pripravljenost. Preden se odpravite na zimsko turo, poslušajte ponedeljkov svetovalni servis, ko bo gost Lucije Fatur načelnik Odbora za usposabljanje in preventivo pri Planinski zvezi Slovenije Franc Kadiš. Svetovalni servis je kontaktna oddaja, kamor lahko poslušalci pokličete in ga vprašate za nasvet ali pa vprašanje pošljete na radioprvi@rtvslo.si.

Lepo vabljeni k poslušanju!

Poletna številka o sončnih žarkih v gorah - preventiva in posledice

Poletna številka o sončnih žarkih v gorah - preventiva in posledice

torek, 12. julij 2022

V tokratni temi meseca dvojne številke Planinskega vestnika smo se posvetili nevarnostim sončnih žarkov v gorah, zdravstvenim posledicam čezmernega izpostavljanja soncu, delimo pa tudi primerne napotke za preventivo, kajti sončnemu UV-sevanju se ni mogoče v celoti izogniti in to tudi ni cilj, ker je gibanje na sončni svetlobi koristno in potrebno.

Junijski Vestnik o požarni varnosti v kočah

Junijski Vestnik o požarni varnosti v kočah

petek, 17. junij 2022

V junijski številki Planinskega vestnika smo se v temi meseca posvetili požarni varnosti v planinskih kočah. Med leti 2017 in 2021 so namreč v zgolj treh letih in pol na območju Kamniško-Savinjskih Alp zgorele tri čudovite in zelo priljubljene planinske koče, Kocbekov dom na Korošici, Frischaufov dom na Okrešlju in Mozirska koča na Golteh.

Majski Vestnik 2022 o vodah v Alpah

Majski Vestnik 2022 o vodah v Alpah

sreda, 18. maj 2022

V majski številki Planinskega vestnika so tema meseca vode v Alpah. Alpski vodni krog lahko opišemo v obliki sistema - padavine, ledeniki, reke, zajetja podzemnih voda, jezera, reke z mokrišči. Območja tekočih voda so bila zaradi oskrbe z vodo in ekonomskih potencialov od nekdaj zanimiva za človeka in njegove dejavnosti. Alpske reke so pomemben vir pitne vode, zaradi svoje obilnosti pa so še danes razvojni dejavnik za več kot 14 milijonov ljudi, ki živijo na neposrednem območju Alp.

Iskanje med novicami