ponedeljek, 17. november 2014PZS

Novembrska izdaja Planinskega vestnika že na trgovinskih policah in v vaših nabiralnikih

Kot se za pravi jesenski mesec spodobi, krasi platnico Planinskega vestnika zlatorumeno obarvani macesen. Poleg čudovitih fotografij narave, predvsem favne slovenskega gorskega sveta, vam uredništvo ponuja tudi zanimivo branje, ki vas bo prikovalo v domač naslonjač ali pa krajšalo vožnjo na pot ne delo in domov.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Že takoj po uvodnem nagovoru urednika revije, Vladimirja Habjana, vas tokrat nagovarja tudi predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik. V dobri strani dolgem prispevku, vas predvsem želi obvestiti o spremembah, ki jih prinaša letošnja članarina PZS. Novosti je kar nekaj, zato priporočamo, da si zadevo zares dobro preberete.
 
Sicer pa se bodo tokrat vaše poglede zagotovo pritegnile številne odlične fotografije »pisane živalske druščine v visokogorju« kakor se glasi podnaslovtokratne teme meseca. Srečali jih boste lahko tudi v rezijskih gorah, kamor vas poleg vipavskih gričev vabimo na izlet. Ljubitelje zgodovine slovenskega osvajanja gora bodo pritegnila besedila Toneta Škarje, najprej razmišlja o Mananški šoli za nepalske vodnike, nato pa se pogovarja s stoletnim Mirkom Dermeljem, gorskim reševalcem, alpinistom in ustanoviteljem jeseniškega hokejskega kluba. Žal se spominjamo tudi dveh tragičnih dogodkov. Pred natanko tridesetimi leti se je v helikopterski nesreči smrtno ponesrečil Aleš Kunaver, karizmatičen in vsestranski človek. Na naslednji strani pa že beremo o desetletju, ki smo ga že preživeli brez enega izmed legend slovenske planinske literature - Tineta Miheliča. Ne spreglejte niti pogovora Zdenke Mihelič s Francem Kadišem, vodjem Odbora za usposabljanje in preventivo PZS. Čisto za konec pa še test nahrbtnikov izpod ramen oz. peresa Aljaža Anderleta.
 
Udobno se namestite in uživajte v branju!

PDF Uvodnik, nagovor predsednika PZS in kazalo (1,2 MB)

Septembrski Vestnik o prvi jugoslovanski ženski alpinistični odpravi

Septembrski Vestnik o prvi jugoslovanski ženski alpinistični odpravi

nedelja, 18. september 2022

V septembrski številki Planinskega vestnika je tema meseca prva jugoslovanska ženska alpinistična odprava. Poleti so namreč minila štiri desetletja, odkar se je osem jugoslovanskih alpinistk prvič v obliki samostojne jugoslovanske ženske odprave podalo v tuje visokogorje s ciljem osvojiti sedemtisočak Pamir. Odprave se v tokratni temi meseca spominjamo skozi pogovore z nekaterimi udeleženkami, Lidijo Honzak, Marijo Štremfelj, Marjano Šah in Ireno Komprej.

Poletna številka o sončnih žarkih v gorah - preventiva in posledice

Poletna številka o sončnih žarkih v gorah - preventiva in posledice

torek, 12. julij 2022

V tokratni temi meseca dvojne številke Planinskega vestnika smo se posvetili nevarnostim sončnih žarkov v gorah, zdravstvenim posledicam čezmernega izpostavljanja soncu, delimo pa tudi primerne napotke za preventivo, kajti sončnemu UV-sevanju se ni mogoče v celoti izogniti in to tudi ni cilj, ker je gibanje na sončni svetlobi koristno in potrebno.

Junijski Vestnik o požarni varnosti v kočah

Junijski Vestnik o požarni varnosti v kočah

petek, 17. junij 2022

V junijski številki Planinskega vestnika smo se v temi meseca posvetili požarni varnosti v planinskih kočah. Med leti 2017 in 2021 so namreč v zgolj treh letih in pol na območju Kamniško-Savinjskih Alp zgorele tri čudovite in zelo priljubljene planinske koče, Kocbekov dom na Korošici, Frischaufov dom na Okrešlju in Mozirska koča na Golteh.

Iskanje med novicami