ponedeljek, 17. november 2014PZS

Novembrska izdaja Planinskega vestnika že na trgovinskih policah in v vaših nabiralnikih

Kot se za pravi jesenski mesec spodobi, krasi platnico Planinskega vestnika zlatorumeno obarvani macesen. Poleg čudovitih fotografij narave, predvsem favne slovenskega gorskega sveta, vam uredništvo ponuja tudi zanimivo branje, ki vas bo prikovalo v domač naslonjač ali pa krajšalo vožnjo na pot ne delo in domov.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Že takoj po uvodnem nagovoru urednika revije, Vladimirja Habjana, vas tokrat nagovarja tudi predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik. V dobri strani dolgem prispevku, vas predvsem želi obvestiti o spremembah, ki jih prinaša letošnja članarina PZS. Novosti je kar nekaj, zato priporočamo, da si zadevo zares dobro preberete.
 
Sicer pa se bodo tokrat vaše poglede zagotovo pritegnile številne odlične fotografije »pisane živalske druščine v visokogorju« kakor se glasi podnaslovtokratne teme meseca. Srečali jih boste lahko tudi v rezijskih gorah, kamor vas poleg vipavskih gričev vabimo na izlet. Ljubitelje zgodovine slovenskega osvajanja gora bodo pritegnila besedila Toneta Škarje, najprej razmišlja o Mananški šoli za nepalske vodnike, nato pa se pogovarja s stoletnim Mirkom Dermeljem, gorskim reševalcem, alpinistom in ustanoviteljem jeseniškega hokejskega kluba. Žal se spominjamo tudi dveh tragičnih dogodkov. Pred natanko tridesetimi leti se je v helikopterski nesreči smrtno ponesrečil Aleš Kunaver, karizmatičen in vsestranski človek. Na naslednji strani pa že beremo o desetletju, ki smo ga že preživeli brez enega izmed legend slovenske planinske literature - Tineta Miheliča. Ne spreglejte niti pogovora Zdenke Mihelič s Francem Kadišem, vodjem Odbora za usposabljanje in preventivo PZS. Čisto za konec pa še test nahrbtnikov izpod ramen oz. peresa Aljaža Anderleta.
 
Udobno se namestite in uživajte v branju!

PDF Uvodnik, nagovor predsednika PZS in kazalo (1,2 MB)

Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

petek, 17. november 2023

V osrednjem delu novembrske številke Planinskega vestnika, ki je pester z različnimi prispevki in s čudovitimi fotografijami, se podajamo na trekinge. V deželo nomadov - v Kirgizijo, ki ji pravijo Švica centralne Azije, in med tisočere obraze Nepala pod Himalajo.

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

sreda, 18. oktober 2023

Tema oktobrske številke Planinskega vestnika so umetne plezalne stene. "Če bi pred sto leti nekemu alpinistu predstavili prihodnost in razvoj alpinizma ter plezanja v naslednjih desetletjih, bi nas najbrž prav pisano pogledal. Verjetno bi se mu zdelo čudno, da se bodo ljudje od preživljanja časa v gorah, v naravi, preusmerili v zaprte telovadnice z bolj ali manj visokimi stenami in nanje pritrjenimi umetnimi oprimki. Če pa bi mu omenili, da bo športno plezanje leta 2020 olimpijska disciplina, nam prav gotovo ne bi verjel," je v uvodnem članku teme razmišljala avtorica. Pišemo tudi o tem, kateri center je bil prvi pri nas, kje vse so plezalni centri v naši deželi, kako nastanejo plezalne stene, pa tudi o tem, da so v Slovenski Bistrici v oktobru odprli največji plezalni center v Sloveniji.

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

ponedeljek, 18. september 2023

Po poletnem premoru smo morali stopiti skupaj in tu je nova številka zanimivega branja. Kar izstopa, je gotovo - morate priznati - naslovka. To je ena od slik Danila Cedilnika - Dena, priznanega slikarja, alpinista, gorskega vodnika in reševalca. Pravi esej o slikah je napisal sociolog kulture Igor Škamperle.

Iskanje med novicami