ponedeljek, 17. november 2014PZS

Novembrska izdaja Planinskega vestnika že na trgovinskih policah in v vaših nabiralnikih

Kot se za pravi jesenski mesec spodobi, krasi platnico Planinskega vestnika zlatorumeno obarvani macesen. Poleg čudovitih fotografij narave, predvsem favne slovenskega gorskega sveta, vam uredništvo ponuja tudi zanimivo branje, ki vas bo prikovalo v domač naslonjač ali pa krajšalo vožnjo na pot ne delo in domov.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Že takoj po uvodnem nagovoru urednika revije, Vladimirja Habjana, vas tokrat nagovarja tudi predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik. V dobri strani dolgem prispevku, vas predvsem želi obvestiti o spremembah, ki jih prinaša letošnja članarina PZS. Novosti je kar nekaj, zato priporočamo, da si zadevo zares dobro preberete.
 
Sicer pa se bodo tokrat vaše poglede zagotovo pritegnile številne odlične fotografije »pisane živalske druščine v visokogorju« kakor se glasi podnaslovtokratne teme meseca. Srečali jih boste lahko tudi v rezijskih gorah, kamor vas poleg vipavskih gričev vabimo na izlet. Ljubitelje zgodovine slovenskega osvajanja gora bodo pritegnila besedila Toneta Škarje, najprej razmišlja o Mananški šoli za nepalske vodnike, nato pa se pogovarja s stoletnim Mirkom Dermeljem, gorskim reševalcem, alpinistom in ustanoviteljem jeseniškega hokejskega kluba. Žal se spominjamo tudi dveh tragičnih dogodkov. Pred natanko tridesetimi leti se je v helikopterski nesreči smrtno ponesrečil Aleš Kunaver, karizmatičen in vsestranski človek. Na naslednji strani pa že beremo o desetletju, ki smo ga že preživeli brez enega izmed legend slovenske planinske literature - Tineta Miheliča. Ne spreglejte niti pogovora Zdenke Mihelič s Francem Kadišem, vodjem Odbora za usposabljanje in preventivo PZS. Čisto za konec pa še test nahrbtnikov izpod ramen oz. peresa Aljaža Anderleta.
 
Udobno se namestite in uživajte v branju!

PDF Uvodnik, nagovor predsednika PZS in kazalo (1,2 MB)

Septembrski Vestnik je tu

Septembrski Vestnik je tu

sobota, 18. september 2021

Septembrska številka Planinskega vestnika ponovno prinaša veliko zanimivega branja. V prvem delu pišemo o državnem odlikovanju red za zasluge, ki ga je iz rok predsednika Slovenije Boruta Pahorja Planinski vestnik dobil ob 125-letnici izhajanja, ki smo jo obeležili lansko leto. Svoja mnenja in čestitke so podali tudi številni, ki redno berejo in spremljajo Planinski vestnik skozi čas. V nadaljevanju sledi tema meseca, posvečena štiridesetletnici Zakona o Triglavskem narodnem parku in še nekaterim drugim obletnicam naših parkov.

Poletna - dvojna številka Planinskega vestnika

Poletna - dvojna številka Planinskega vestnika

ponedeljek, 19. julij 2021

Danes je izšla nova, dvojna - poletna - številka Planinskega vestnika. In kot že nekaj let tudi tokratno poletno številko krasita dve fotografiji čez tri strani. V temi meseca pišemo, kako lahki in hitri smo v gorah. Razmišlja več alpinistov, gorskih vodnikov in vodnik PZS.

Junijski Vestnik o baronu Zoisu

Junijski Vestnik o baronu Zoisu

petek, 18. junij 2021

V junijski temi meseca smo se posvetili velikemu razsvetljencu, baronu Žigu Zoisu. Baron Sigismondo (Žiga) Zois (1747-1819) je splošno znan kot podpornik kulture, nekoliko manj pa kot naravoslovec in mecen znanosti. Financiral je dve odpravi na Triglav, seveda tudi z namenom, da bi odkrili cenjeno železovo rudo.

Iskanje med novicami