četrtek, 16. oktober 2014PZS

Planinski vestnik - oktober 2014

Izšla je nova, oktobrska številka najstarejše še izhajajoče slovenske revije - Planinski vestnik! Dobite ga na policah bolje založenih trgovin in kioskov ter v Planinski založbi na sedežu Planinske zveze Slovenije v Ljubljani.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Na enajstih straneh, od mnogih v oktobrski izdaji, si lahko preberete vrsto novih dejstev o t.i. Morbegni, sedaj že praktično nekdanji najvišji stavbi na slovenskem ozemlju. Grega Žorž nam v pisanju odkriva nova ozadja in dejstva, spoznana med preučevanjem italijanskih arhivov - ste vedeli da Morbegna sploh ni Morbegna ampak vojašnica Vittoria Emanuela. Dušan Škofic pa se loti teme z druge strani - sprašuje se ali spoštujemo našo zgodovino in ali smo jo sposobni ohraniti za naslednje rodove. Uvodnik je dopolnil tudi z razmišljanjem na temo Morbegne v ločenem prispevku.
V novi številki dobesedno obiščemo celo Evropo, saj nam Jože Drab opiše projekt najvišjih vrhov evropskih držav, katerega je v družbi z Andrejo Tomšič zaključil letos poleti. Obiskali smo tudi balkanske gorske bisere v Albaniji, Makedoniji, Črni gori in  na Kosovem. 
Prav tako ne zamudite zanimivih predstavitev digitalizacije slovenskih planinskih poti in analize letošnjih vremenskih razmer v slovenskih gorah.
Za konec poleg običajnih rubrik opozorimo le še na poldrugo desetletje delovanja objekta Planinskega učnega središča Bavšica, o preteklih in prihodnih izzivih piše načelnik Mladinske komisije, komisije ki z objektom tudi gospodari.

Prijetno branje!

PDF Uvodnik in kazalo (1 MB)

Uredništvo Planinskega vestnika 

Poštnina je že všteta v ceno PV.
Format: 20 cm x 28 cm.
Bogato opremljena z barvnimi fotografijami in skicami poti.

Vsebine vseh Planinskih vestnikov od leta 1895 dalje na www.pvkazalo.si

PZS

Januarski Vestnik o etiki v gorah

Januarski Vestnik o etiki v gorah

torek, 17. januar 2023

Zakoračili smo v novo leto, v nov letnik. Januarska tema meseca je posvečena etiki v gorah. V temi boste lahko prebrali pet zapisov o etiki v gorah - od pozdravljanja, obnašanja na poteh do iskrenosti v stenah. Mire Steinbuch je vse lepo uredil in imamo res kakovostno temo, ki smo si jo želeli že nekaj časa.

Miren božič in SREČNO 2023!

Miren božič in SREČNO 2023!

ponedeljek, 19. december 2022

Si predstavljate svet, v katerem vse poti vodijo proti soncu? Svet, v katerem so sledi, ki jih puščamo, kažipoti tistim, ki so zašli ali tavajo v megli? Naj bodo naše sledi takšne, kot je markacija, ki nam pokaže pot iz megle – pa naj bodo to nasmehi, ponujene dlani, stopinje v snegu, zgodbe, ki jih napišemo na papir, ali fotografije, od katerih ne moremo odtegniti oči. Naj bodo naše poti kažipoti, ki vodijo proti soncu … Spoštovane bralke in bralci Planinskega vestnika, miren božič vam želimo in vse dobro v letu 2023! Uredništvo

Decembrski Planinski vestnik o prezrtem alpinistu

Decembrski Planinski vestnik o prezrtem alpinistu

nedelja, 18. december 2022

Decembrska tema meseca je posvečena prezrtemu alpinistu izpred prve svetovne vojne, ki je med drugim v svojih zapiskih dejal: "Zmagovalec je tisti, ki je nekaj naredil iz sebe." Toda, kdo je bil Klodwig Tschada (1892-1918) in kaj je vse preplezal? Raziskovanja se je lotil seveda naš Dušan Škodič, ki je prišel do zelo zanimivih podatkov in vse to tudi objavljamo.

Iskanje med novicami