četrtek, 16. oktober 2014PZS

Planinski vestnik - oktober 2014

Izšla je nova, oktobrska številka najstarejše še izhajajoče slovenske revije - Planinski vestnik! Dobite ga na policah bolje založenih trgovin in kioskov ter v Planinski založbi na sedežu Planinske zveze Slovenije v Ljubljani.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Na enajstih straneh, od mnogih v oktobrski izdaji, si lahko preberete vrsto novih dejstev o t.i. Morbegni, sedaj že praktično nekdanji najvišji stavbi na slovenskem ozemlju. Grega Žorž nam v pisanju odkriva nova ozadja in dejstva, spoznana med preučevanjem italijanskih arhivov - ste vedeli da Morbegna sploh ni Morbegna ampak vojašnica Vittoria Emanuela. Dušan Škofic pa se loti teme z druge strani - sprašuje se ali spoštujemo našo zgodovino in ali smo jo sposobni ohraniti za naslednje rodove. Uvodnik je dopolnil tudi z razmišljanjem na temo Morbegne v ločenem prispevku.
V novi številki dobesedno obiščemo celo Evropo, saj nam Jože Drab opiše projekt najvišjih vrhov evropskih držav, katerega je v družbi z Andrejo Tomšič zaključil letos poleti. Obiskali smo tudi balkanske gorske bisere v Albaniji, Makedoniji, Črni gori in  na Kosovem. 
Prav tako ne zamudite zanimivih predstavitev digitalizacije slovenskih planinskih poti in analize letošnjih vremenskih razmer v slovenskih gorah.
Za konec poleg običajnih rubrik opozorimo le še na poldrugo desetletje delovanja objekta Planinskega učnega središča Bavšica, o preteklih in prihodnih izzivih piše načelnik Mladinske komisije, komisije ki z objektom tudi gospodari.

Prijetno branje!

PDF Uvodnik in kazalo (1 MB)

Uredništvo Planinskega vestnika 

Poštnina je že všteta v ceno PV.
Format: 20 cm x 28 cm.
Bogato opremljena z barvnimi fotografijami in skicami poti.

Vsebine vseh Planinskih vestnikov od leta 1895 dalje na www.pvkazalo.si

PZS

Poletna številka o sončnih žarkih v gorah - preventiva in posledice

Poletna številka o sončnih žarkih v gorah - preventiva in posledice

torek, 12. julij 2022

V tokratni temi meseca dvojne številke Planinskega vestnika smo se posvetili nevarnostim sončnih žarkov v gorah, zdravstvenim posledicam čezmernega izpostavljanja soncu, delimo pa tudi primerne napotke za preventivo, kajti sončnemu UV-sevanju se ni mogoče v celoti izogniti in to tudi ni cilj, ker je gibanje na sončni svetlobi koristno in potrebno.

Junijski Vestnik o požarni varnosti v kočah

Junijski Vestnik o požarni varnosti v kočah

petek, 17. junij 2022

V junijski številki Planinskega vestnika smo se v temi meseca posvetili požarni varnosti v planinskih kočah. Med leti 2017 in 2021 so namreč v zgolj treh letih in pol na območju Kamniško-Savinjskih Alp zgorele tri čudovite in zelo priljubljene planinske koče, Kocbekov dom na Korošici, Frischaufov dom na Okrešlju in Mozirska koča na Golteh.

Majski Vestnik 2022 o vodah v Alpah

Majski Vestnik 2022 o vodah v Alpah

sreda, 18. maj 2022

V majski številki Planinskega vestnika so tema meseca vode v Alpah. Alpski vodni krog lahko opišemo v obliki sistema - padavine, ledeniki, reke, zajetja podzemnih voda, jezera, reke z mokrišči. Območja tekočih voda so bila zaradi oskrbe z vodo in ekonomskih potencialov od nekdaj zanimiva za človeka in njegove dejavnosti. Alpske reke so pomemben vir pitne vode, zaradi svoje obilnosti pa so še danes razvojni dejavnik za več kot 14 milijonov ljudi, ki živijo na neposrednem območju Alp.

Iskanje med novicami