četrtek, 16. oktober 2014PZS

Planinski vestnik - oktober 2014

Izšla je nova, oktobrska številka najstarejše še izhajajoče slovenske revije - Planinski vestnik! Dobite ga na policah bolje založenih trgovin in kioskov ter v Planinski založbi na sedežu Planinske zveze Slovenije v Ljubljani.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Na enajstih straneh, od mnogih v oktobrski izdaji, si lahko preberete vrsto novih dejstev o t.i. Morbegni, sedaj že praktično nekdanji najvišji stavbi na slovenskem ozemlju. Grega Žorž nam v pisanju odkriva nova ozadja in dejstva, spoznana med preučevanjem italijanskih arhivov - ste vedeli da Morbegna sploh ni Morbegna ampak vojašnica Vittoria Emanuela. Dušan Škofic pa se loti teme z druge strani - sprašuje se ali spoštujemo našo zgodovino in ali smo jo sposobni ohraniti za naslednje rodove. Uvodnik je dopolnil tudi z razmišljanjem na temo Morbegne v ločenem prispevku.
V novi številki dobesedno obiščemo celo Evropo, saj nam Jože Drab opiše projekt najvišjih vrhov evropskih držav, katerega je v družbi z Andrejo Tomšič zaključil letos poleti. Obiskali smo tudi balkanske gorske bisere v Albaniji, Makedoniji, Črni gori in  na Kosovem. 
Prav tako ne zamudite zanimivih predstavitev digitalizacije slovenskih planinskih poti in analize letošnjih vremenskih razmer v slovenskih gorah.
Za konec poleg običajnih rubrik opozorimo le še na poldrugo desetletje delovanja objekta Planinskega učnega središča Bavšica, o preteklih in prihodnih izzivih piše načelnik Mladinske komisije, komisije ki z objektom tudi gospodari.

Prijetno branje!

PDF Uvodnik in kazalo (1 MB)

Uredništvo Planinskega vestnika 

Poštnina je že všteta v ceno PV.
Format: 20 cm x 28 cm.
Bogato opremljena z barvnimi fotografijami in skicami poti.

Vsebine vseh Planinskih vestnikov od leta 1895 dalje na www.pvkazalo.si

PZS

Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

sobota, 18. maj 2024

V majski številki Planinskega vestnika je glavna pozornost namenjena Johannesu Frischaufu, po katerem pri nas nosi ime planinski dom na Okrešlju, sicer pa je bil velik pobudnik planinstva pri nas, še posebej v Savinjskih Alpah, in na Hrvaškem, kjer so prav na njegovo pobudo že leta 1874, 19 let pred nami, ustanovili Planinsko zvezo Hrvaške. V temi meseca izpod rok Dušana Škodiča boste tako našli zares veliko zanimivih podatkov iz naše planinske zgodovine, ki so bile v tistem obdobju daleč pred časom in še danes vzbujajo občudovanje. Prepričani smo, da boste uživali.

Aprilski Vestnik s starejšimi planinci v gore

Aprilski Vestnik s starejšimi planinci v gore

torek, 16. april 2024

V aprilski številki Planinskega vestnika smo se posvetili starejšim planincem in goram. Kar nekaj starejših gornikov smo povabili, da so z nami delili svoja razmišljanja pa tudi življenjski moto. Objavljamo priporočila zdravnice za telesno aktivnost starejših in izkušnje mednarodne planinske vodnice o vodenju mlajših in starejših - kakšne so razlike, kaj pa je skupno vsem.

Marčni Vestnik posvečen Radu Kočevarju (1928-2024)

Marčni Vestnik posvečen Radu Kočevarju (1928-2024)

ponedeljek, 18. marec 2024

Prvi del marčne številke Planinskega vestnika smo posvetili letos preminulemu našemu legendarnemu in neustavljivemu alpinistu Radu Kočevarju (1928-2024). "S slovesom Rada Kočevarja smo tako izgubili zadnjega in brez dvoma najmočnejšega predstavnika generacije, ki je v času po vojni postavila nove smernice razvoju alpinizma pri nas kljub začetnemu odporu starejše generacije plezalcev," pravi Jure Krejan Čokl.

Iskanje med novicami