četrtek, 16. oktober 2014PZS

Planinski vestnik - oktober 2014

Izšla je nova, oktobrska številka najstarejše še izhajajoče slovenske revije - Planinski vestnik! Dobite ga na policah bolje založenih trgovin in kioskov ter v Planinski založbi na sedežu Planinske zveze Slovenije v Ljubljani.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Na enajstih straneh, od mnogih v oktobrski izdaji, si lahko preberete vrsto novih dejstev o t.i. Morbegni, sedaj že praktično nekdanji najvišji stavbi na slovenskem ozemlju. Grega Žorž nam v pisanju odkriva nova ozadja in dejstva, spoznana med preučevanjem italijanskih arhivov - ste vedeli da Morbegna sploh ni Morbegna ampak vojašnica Vittoria Emanuela. Dušan Škofic pa se loti teme z druge strani - sprašuje se ali spoštujemo našo zgodovino in ali smo jo sposobni ohraniti za naslednje rodove. Uvodnik je dopolnil tudi z razmišljanjem na temo Morbegne v ločenem prispevku.
V novi številki dobesedno obiščemo celo Evropo, saj nam Jože Drab opiše projekt najvišjih vrhov evropskih držav, katerega je v družbi z Andrejo Tomšič zaključil letos poleti. Obiskali smo tudi balkanske gorske bisere v Albaniji, Makedoniji, Črni gori in  na Kosovem. 
Prav tako ne zamudite zanimivih predstavitev digitalizacije slovenskih planinskih poti in analize letošnjih vremenskih razmer v slovenskih gorah.
Za konec poleg običajnih rubrik opozorimo le še na poldrugo desetletje delovanja objekta Planinskega učnega središča Bavšica, o preteklih in prihodnih izzivih piše načelnik Mladinske komisije, komisije ki z objektom tudi gospodari.

Prijetno branje!

PDF Uvodnik in kazalo (1 MB)

Uredništvo Planinskega vestnika 

Poštnina je že všteta v ceno PV.
Format: 20 cm x 28 cm.
Bogato opremljena z barvnimi fotografijami in skicami poti.

Vsebine vseh Planinskih vestnikov od leta 1895 dalje na www.pvkazalo.si

PZS

Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

petek, 17. november 2023

V osrednjem delu novembrske številke Planinskega vestnika, ki je pester z različnimi prispevki in s čudovitimi fotografijami, se podajamo na trekinge. V deželo nomadov - v Kirgizijo, ki ji pravijo Švica centralne Azije, in med tisočere obraze Nepala pod Himalajo.

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

sreda, 18. oktober 2023

Tema oktobrske številke Planinskega vestnika so umetne plezalne stene. "Če bi pred sto leti nekemu alpinistu predstavili prihodnost in razvoj alpinizma ter plezanja v naslednjih desetletjih, bi nas najbrž prav pisano pogledal. Verjetno bi se mu zdelo čudno, da se bodo ljudje od preživljanja časa v gorah, v naravi, preusmerili v zaprte telovadnice z bolj ali manj visokimi stenami in nanje pritrjenimi umetnimi oprimki. Če pa bi mu omenili, da bo športno plezanje leta 2020 olimpijska disciplina, nam prav gotovo ne bi verjel," je v uvodnem članku teme razmišljala avtorica. Pišemo tudi o tem, kateri center je bil prvi pri nas, kje vse so plezalni centri v naši deželi, kako nastanejo plezalne stene, pa tudi o tem, da so v Slovenski Bistrici v oktobru odprli največji plezalni center v Sloveniji.

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

ponedeljek, 18. september 2023

Po poletnem premoru smo morali stopiti skupaj in tu je nova številka zanimivega branja. Kar izstopa, je gotovo - morate priznati - naslovka. To je ena od slik Danila Cedilnika - Dena, priznanega slikarja, alpinista, gorskega vodnika in reševalca. Pravi esej o slikah je napisal sociolog kulture Igor Škamperle.

Iskanje med novicami