sreda, 17. september 2014PZS

Planinski vestnik - september 2014

Izšla je nova, septembrska številka najstarejše še izhajajoče slovenske revije - Planinski vestnik! Dobite ga na policah bolje založenih trgovin in kioskov ter v Planinski založbi na sedežu Planinske zveze Slovenije v Ljubljani.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
V septembrski številki se podajamo na vrhove, ki se dvigujejo nad fužinskimi planinami, točneje nad planino Blato. Poti in stezice nas vodijo prav v tisti del slovenskih gora, kjer si lahko še bolj kot drugje spočijemo oko na pisanem gorskem cvetju. O njem teče beseda v Temi meseca. Ne izpustite niti zanimivih pogovorv s Kazimirjem Drašlerjem - Mikcem, piscem slovenske alpinistične zgodovine ter Andrejem Kokaljem - Kokijem, ki je gorniškim navdušencem poznan predvsem kot odličen športni plezalec. Trojček intervjujev avtorji Planinskega vestnika zaključijo z Gabrijelom Jelovškom, oskrbnikom Bregarjevega zavetišča na planini Viševnik in predsednikom planinskega društva Drago Bregar. Nekaj besed so deležne tudi poti okoli Viša, Prekmurska planinska pot, na drugi strani Atlantika smo se potepali po Yosemitih. Za konec omenimo še zapis ob 70. jubileju Bojana Pollaka - Bojča, starosti in legendi slovenskega alpinizma in vodništva.

Prijetno branje!

PDF Uvodnik in kazalo ( 1,10 MB)

Uredništvo Planinskega vestnika 

Poštnina je že všteta v ceno PV.
Format: 20 cm x 28 cm.
Bogato opremljena z barvnimi fotografijami in skicami poti.

Vsebine vseh Planinskih vestnikov od leta 1895 dalje na www.pvkazalo.si

PZS

Septembrski Vestnik je tu

Septembrski Vestnik je tu

sobota, 18. september 2021

Septembrska številka Planinskega vestnika ponovno prinaša veliko zanimivega branja. V prvem delu pišemo o državnem odlikovanju red za zasluge, ki ga je iz rok predsednika Slovenije Boruta Pahorja Planinski vestnik dobil ob 125-letnici izhajanja, ki smo jo obeležili lansko leto. Svoja mnenja in čestitke so podali tudi številni, ki redno berejo in spremljajo Planinski vestnik skozi čas. V nadaljevanju sledi tema meseca, posvečena štiridesetletnici Zakona o Triglavskem narodnem parku in še nekaterim drugim obletnicam naših parkov.

Poletna - dvojna številka Planinskega vestnika

Poletna - dvojna številka Planinskega vestnika

ponedeljek, 19. julij 2021

Danes je izšla nova, dvojna - poletna - številka Planinskega vestnika. In kot že nekaj let tudi tokratno poletno številko krasita dve fotografiji čez tri strani. V temi meseca pišemo, kako lahki in hitri smo v gorah. Razmišlja več alpinistov, gorskih vodnikov in vodnik PZS.

Junijski Vestnik o baronu Zoisu

Junijski Vestnik o baronu Zoisu

petek, 18. junij 2021

V junijski temi meseca smo se posvetili velikemu razsvetljencu, baronu Žigu Zoisu. Baron Sigismondo (Žiga) Zois (1747-1819) je splošno znan kot podpornik kulture, nekoliko manj pa kot naravoslovec in mecen znanosti. Financiral je dve odpravi na Triglav, seveda tudi z namenom, da bi odkrili cenjeno železovo rudo.

Iskanje med novicami