sreda, 17. september 2014PZS

Planinski vestnik - september 2014

Izšla je nova, septembrska številka najstarejše še izhajajoče slovenske revije - Planinski vestnik! Dobite ga na policah bolje založenih trgovin in kioskov ter v Planinski založbi na sedežu Planinske zveze Slovenije v Ljubljani.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
V septembrski številki se podajamo na vrhove, ki se dvigujejo nad fužinskimi planinami, točneje nad planino Blato. Poti in stezice nas vodijo prav v tisti del slovenskih gora, kjer si lahko še bolj kot drugje spočijemo oko na pisanem gorskem cvetju. O njem teče beseda v Temi meseca. Ne izpustite niti zanimivih pogovorv s Kazimirjem Drašlerjem - Mikcem, piscem slovenske alpinistične zgodovine ter Andrejem Kokaljem - Kokijem, ki je gorniškim navdušencem poznan predvsem kot odličen športni plezalec. Trojček intervjujev avtorji Planinskega vestnika zaključijo z Gabrijelom Jelovškom, oskrbnikom Bregarjevega zavetišča na planini Viševnik in predsednikom planinskega društva Drago Bregar. Nekaj besed so deležne tudi poti okoli Viša, Prekmurska planinska pot, na drugi strani Atlantika smo se potepali po Yosemitih. Za konec omenimo še zapis ob 70. jubileju Bojana Pollaka - Bojča, starosti in legendi slovenskega alpinizma in vodništva.

Prijetno branje!

PDF Uvodnik in kazalo ( 1,10 MB)

Uredništvo Planinskega vestnika 

Poštnina je že všteta v ceno PV.
Format: 20 cm x 28 cm.
Bogato opremljena z barvnimi fotografijami in skicami poti.

Vsebine vseh Planinskih vestnikov od leta 1895 dalje na www.pvkazalo.si

PZS

Januarski Vestnik o etiki v gorah

Januarski Vestnik o etiki v gorah

torek, 17. januar 2023

Zakoračili smo v novo leto, v nov letnik. Januarska tema meseca je posvečena etiki v gorah. V temi boste lahko prebrali pet zapisov o etiki v gorah - od pozdravljanja, obnašanja na poteh do iskrenosti v stenah. Mire Steinbuch je vse lepo uredil in imamo res kakovostno temo, ki smo si jo želeli že nekaj časa.

Miren božič in SREČNO 2023!

Miren božič in SREČNO 2023!

ponedeljek, 19. december 2022

Si predstavljate svet, v katerem vse poti vodijo proti soncu? Svet, v katerem so sledi, ki jih puščamo, kažipoti tistim, ki so zašli ali tavajo v megli? Naj bodo naše sledi takšne, kot je markacija, ki nam pokaže pot iz megle – pa naj bodo to nasmehi, ponujene dlani, stopinje v snegu, zgodbe, ki jih napišemo na papir, ali fotografije, od katerih ne moremo odtegniti oči. Naj bodo naše poti kažipoti, ki vodijo proti soncu … Spoštovane bralke in bralci Planinskega vestnika, miren božič vam želimo in vse dobro v letu 2023! Uredništvo

Decembrski Planinski vestnik o prezrtem alpinistu

Decembrski Planinski vestnik o prezrtem alpinistu

nedelja, 18. december 2022

Decembrska tema meseca je posvečena prezrtemu alpinistu izpred prve svetovne vojne, ki je med drugim v svojih zapiskih dejal: "Zmagovalec je tisti, ki je nekaj naredil iz sebe." Toda, kdo je bil Klodwig Tschada (1892-1918) in kaj je vse preplezal? Raziskovanja se je lotil seveda naš Dušan Škodič, ki je prišel do zelo zanimivih podatkov in vse to tudi objavljamo.

Iskanje med novicami