sreda, 17. september 2014PZS

Planinski vestnik - september 2014

Izšla je nova, septembrska številka najstarejše še izhajajoče slovenske revije - Planinski vestnik! Dobite ga na policah bolje založenih trgovin in kioskov ter v Planinski založbi na sedežu Planinske zveze Slovenije v Ljubljani.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
V septembrski številki se podajamo na vrhove, ki se dvigujejo nad fužinskimi planinami, točneje nad planino Blato. Poti in stezice nas vodijo prav v tisti del slovenskih gora, kjer si lahko še bolj kot drugje spočijemo oko na pisanem gorskem cvetju. O njem teče beseda v Temi meseca. Ne izpustite niti zanimivih pogovorv s Kazimirjem Drašlerjem - Mikcem, piscem slovenske alpinistične zgodovine ter Andrejem Kokaljem - Kokijem, ki je gorniškim navdušencem poznan predvsem kot odličen športni plezalec. Trojček intervjujev avtorji Planinskega vestnika zaključijo z Gabrijelom Jelovškom, oskrbnikom Bregarjevega zavetišča na planini Viševnik in predsednikom planinskega društva Drago Bregar. Nekaj besed so deležne tudi poti okoli Viša, Prekmurska planinska pot, na drugi strani Atlantika smo se potepali po Yosemitih. Za konec omenimo še zapis ob 70. jubileju Bojana Pollaka - Bojča, starosti in legendi slovenskega alpinizma in vodništva.

Prijetno branje!

PDF Uvodnik in kazalo ( 1,10 MB)

Uredništvo Planinskega vestnika 

Poštnina je že všteta v ceno PV.
Format: 20 cm x 28 cm.
Bogato opremljena z barvnimi fotografijami in skicami poti.

Vsebine vseh Planinskih vestnikov od leta 1895 dalje na www.pvkazalo.si

PZS

Poletna številka o sončnih žarkih v gorah - preventiva in posledice

Poletna številka o sončnih žarkih v gorah - preventiva in posledice

torek, 12. julij 2022

V tokratni temi meseca dvojne številke Planinskega vestnika smo se posvetili nevarnostim sončnih žarkov v gorah, zdravstvenim posledicam čezmernega izpostavljanja soncu, delimo pa tudi primerne napotke za preventivo, kajti sončnemu UV-sevanju se ni mogoče v celoti izogniti in to tudi ni cilj, ker je gibanje na sončni svetlobi koristno in potrebno.

Junijski Vestnik o požarni varnosti v kočah

Junijski Vestnik o požarni varnosti v kočah

petek, 17. junij 2022

V junijski številki Planinskega vestnika smo se v temi meseca posvetili požarni varnosti v planinskih kočah. Med leti 2017 in 2021 so namreč v zgolj treh letih in pol na območju Kamniško-Savinjskih Alp zgorele tri čudovite in zelo priljubljene planinske koče, Kocbekov dom na Korošici, Frischaufov dom na Okrešlju in Mozirska koča na Golteh.

Majski Vestnik 2022 o vodah v Alpah

Majski Vestnik 2022 o vodah v Alpah

sreda, 18. maj 2022

V majski številki Planinskega vestnika so tema meseca vode v Alpah. Alpski vodni krog lahko opišemo v obliki sistema - padavine, ledeniki, reke, zajetja podzemnih voda, jezera, reke z mokrišči. Območja tekočih voda so bila zaradi oskrbe z vodo in ekonomskih potencialov od nekdaj zanimiva za človeka in njegove dejavnosti. Alpske reke so pomemben vir pitne vode, zaradi svoje obilnosti pa so še danes razvojni dejavnik za več kot 14 milijonov ljudi, ki živijo na neposrednem območju Alp.

Iskanje med novicami