sreda, 17. september 2014PZS

Planinski vestnik - september 2014

Izšla je nova, septembrska številka najstarejše še izhajajoče slovenske revije - Planinski vestnik! Dobite ga na policah bolje založenih trgovin in kioskov ter v Planinski založbi na sedežu Planinske zveze Slovenije v Ljubljani.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
V septembrski številki se podajamo na vrhove, ki se dvigujejo nad fužinskimi planinami, točneje nad planino Blato. Poti in stezice nas vodijo prav v tisti del slovenskih gora, kjer si lahko še bolj kot drugje spočijemo oko na pisanem gorskem cvetju. O njem teče beseda v Temi meseca. Ne izpustite niti zanimivih pogovorv s Kazimirjem Drašlerjem - Mikcem, piscem slovenske alpinistične zgodovine ter Andrejem Kokaljem - Kokijem, ki je gorniškim navdušencem poznan predvsem kot odličen športni plezalec. Trojček intervjujev avtorji Planinskega vestnika zaključijo z Gabrijelom Jelovškom, oskrbnikom Bregarjevega zavetišča na planini Viševnik in predsednikom planinskega društva Drago Bregar. Nekaj besed so deležne tudi poti okoli Viša, Prekmurska planinska pot, na drugi strani Atlantika smo se potepali po Yosemitih. Za konec omenimo še zapis ob 70. jubileju Bojana Pollaka - Bojča, starosti in legendi slovenskega alpinizma in vodništva.

Prijetno branje!

PDF Uvodnik in kazalo ( 1,10 MB)

Uredništvo Planinskega vestnika 

Poštnina je že všteta v ceno PV.
Format: 20 cm x 28 cm.
Bogato opremljena z barvnimi fotografijami in skicami poti.

Vsebine vseh Planinskih vestnikov od leta 1895 dalje na www.pvkazalo.si

PZS

Dvojni poletni Vestnik o izjemni Veliki himalajski poti

Dvojni poletni Vestnik o izjemni Veliki himalajski poti

ponedeljek, 22. julij 2024

Tokratna tema dvojne poletne številke je Velika himalajska pot - ki sta jo mojstrsko ubesedila in s fotografijami začinila zakonca in naša vrhunska alpinista svetovnega kova Marija in Andrej Štremfelj. Pred tem sta Veliko himalajsko pot, dolgo kar 1700 kilometrov, lansko jesen tudi prehodila.

Junijski Vestnik o vplivu vremenskih ujm na planinske poti

Junijski Vestnik o vplivu vremenskih ujm na planinske poti

ponedeljek, 17. junij 2024

V junijski številki Planinskega vestnika smo se posvetili vplivu vremenskih ujm na planinske poti. Leto 2023 je bilo namreč leto ekstremnih vremenskih dogodkov, pišemo pa tudi o hidroloških ekstremih, ki bodo vse pogostejši, in o posodobljenih tablah na planinskih poteh.

Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

sobota, 18. maj 2024

V majski številki Planinskega vestnika je glavna pozornost namenjena Johannesu Frischaufu, po katerem pri nas nosi ime planinski dom na Okrešlju, sicer pa je bil velik pobudnik planinstva pri nas, še posebej v Savinjskih Alpah, in na Hrvaškem, kjer so prav na njegovo pobudo že leta 1874, 19 let pred nami, ustanovili Planinsko zvezo Hrvaške. V temi meseca izpod rok Dušana Škodiča boste tako našli zares veliko zanimivih podatkov iz naše planinske zgodovine, ki so bile v tistem obdobju daleč pred časom in še danes vzbujajo občudovanje. Prepričani smo, da boste uživali.

Iskanje med novicami