sreda, 6. avgust 2014PZS

Planinski vestnik, avgust 2014

Avgustovska številka Planinskega vestnika vam, dragi bralci, ponuja raznovrstno branje.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Od pogleda nazaj v zgodovino na prvo svetovno vojno, pogovorov z znanim alpinistom in urednikom spletnega plezalnega vodnika Primorske stene Petrom Podgornikom, nekdanjo uspešno športno plezalko Isabelle Patissier in mlajšim nadarjenim alpinistom Martinom Žumrom, do geo izleta po Fužinskih planinah, botanike, razmišljanja, doživetij s poti na Krn, Jerebico, Triglav, Komna-Krn in do brezna na vrhu Kanina.
Tokrat ne manjka tudi nekaj prispevkov, ki popisujejo ture v tujini - iz vzhodne Srbije, z Velebita, Korzike, Pirenejev, Zelenortskih otokov in iz Himalaje.
Nismo pozabili tudi na bele strmine s člankoma o turnem smučanju z Gran Paradisa in Mont Blanca. Pestra izbira člankov za branje na morju ali v gorah.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika! Poiščite ga v svojem kiosku.

PDF Kazalo PV, avgust 2014 (1,12 MB)


Uredništvo Planinskega vestnika 
--------------------------------------------
Planinski vestnik, junij 2014, lahko kupite tudi v Spletni trgovini PZS

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vsebina - Članki

STOLETNICA PRVE SVETOVNE VOJNE 4
Neizstreljeni naboj. Zgodba navadnega vojaka. Dušan Škodič
INTERVJU 11
Nekaterim se dogaja bolj pogosto. Pogovor s Petrom Podgornikom. Žarko Rovšček
GEO-IZLET 14
Geološki sprehod po Fužinskih planinah. Nina Rman, Dejan Šram
HUMOR 18
Gora, na kateri se mi je vedno kaj zgodilo. Moje zgodbe s Krna. Peter Muck
S KOMNE NA KRN 22
Kjer misel kot odpeta in odtrgana pleše. Krn 2012. Rafael Terpin
NAD JEZERSKO DOLINO 25
Gora neštetih obrazov. Jerebica/Cima del Lago. Olga Kolenc
AMERIČAN V JULIJCIH 28
Ljubezen do slovenskih gora. Triglav po neobičajnih poteh. John Boyd
ZA ŠČEPEC PLEZANJA 30
Mrzla dama se ne da. Na Mrzlo goro po severnem grebenu. Stane Škrjanec
POLPRETEKLA ZGODOVINA 32
Vrhovi, ki to niso bili. Zakaj smo morali včasih zaključiti izlet že pod vrhom hriba? Dušan Škodič
INTERVJU 34
Iz vertikale med puščavske sipine. Pogovor z Isabelle Patissier. Martina Čufar Potard
JAMARSTVO 37
Brezno na vrhu Krasa. Kaninski kras. Franci Horvat
VELEBIT 40
Osvojiti ali ne osvojiti. Vonj po minskih poljih. Robert Logar
RAZMIŠLJANJE 43
No pain, no gain. Mateja Pate
VZHODNA SRBIJA 44
Malo znane gore, soteske, slapovi, samostani ... Od Donave do Stare planine. Tomaž Žganjar
INTERVJU 48
Svoje meje rad premikam višje. Pogovor z mladim alpinistom Martinom Žumrom. Mira Hladnik
TURNO SMUČANJE 51
Z Gran Paradisa ... v zatrep doline Val Savarenche. Uroš Prelovšek
IZ DNEVNIKA GORSKEGA VODNIKA 54
Smučanje z najvišje gore v Alpah. Mont Blanc po klasični smeri. Klemen Gričar
POTOPIS 56
Najtežji treking v Evropi. Pot GR20. Marko Kabaj
ZGODBE S CAMINA 60
Pirenejska prostranstva in igra barv. Vallée d'Ossau in njen Pic du Midi. Tina Balant
RAZISKOVALNO POTEPANJE 63
Dežela mulatjer. Santo Antao, eden od Zelenortskih otokov. Andrej Stritar
HIMALAJSKI TREKING 67
Božansko doživetje. Lobuche East Peak, 6119 m. Jana Vogelnik Kranjc
BOTANIKA 70
Zoisova vijolica. Najlepši otrok naših gora. Tomaž Marolt
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uvodnik

Okno

Noč je še, ko se ves krmežljav zbudiš. A vendarle. Danes je dan! Stopiš k oknu in se ozreš v nebo. Je zvezdnato? Menda je, takšno bi moralo biti, da bo tura lepa. Okno je dejansko naš prvi stik z gorami, ko še doma skozenj preverjamo vreme, tisti, ki žive bolj v vznožju gora, se vanje skozi okno lahko tudi ozro. Na obzorju uzrejo vsaj bled obris gora, ki vstajajo v obetajoče jutro.
In potem je pot, navzgor, na vrh, do koče. In spet je tu okno. Če se v kočo zatečemo pred slabim vremenom, morda le pred popoldanskimi oblaki, je okno tisto, skozi katerega opazujemo vremensko dogajanje. Če v koči prenočimo, je okno tisto, skozi katerega v večernem mraku počasi ugaša dan.
V naše utrujeno telo v prihajajoči noči prileze prepotrebni počitek. Okno je tisto, ki nam ponoči kaže najčistejše zvezde, najbolj izrisan mesec na nebu, najgloblje temine vesolja. In okno je tista linica, skozi katero se zjutraj pritajeno pritipa prva slutnja svetlobe, je tisto mesto, ki nam da vedeti, kaj nas čaka. Prihaja jasen, sončen dan,
ki ga nakazuje vse bolj bledo nočno nebo, z vse manj zvezdami, ki jim moč jemlje jutranja zarja. Lahko je pogled skozi okno tudi sporočilo, da se nikamor ne mudi, saj je zunaj megleno, neprijazno, nespodbudno za planinsko turo.
Mar niso gore same kar eno samo veliko okno? Okno, ki je velikansko, ki je odprto na vse strani, ki je ena sama svoboda brezkončnega neba, ena sama širjava belega apnenca prečudovitih oblik, en sam preplet vrhov, grebenov, senčnih dolin in - neskončnih obzorij. In so gore tudi okno, ki nas ščiti, kot veliko panoramsko okno, na katerega eni strani so vsakodnevne norosti sveta, in na drugi strani tišina in umirjenost gorskega prostora. Pa čeprav je le-ta povsem odprt in brez konca.
Gore so tudi okno do sočloveka. Dostikrat se prav pri napornih vzponih in umirjenih postankih človek odpre sočloveku, v skupnih naporih za dosego nečesa lepega, velikega. Gore so okno, skozi katerega spoznavamo nove ljudi, tiste, s katerimi nas druži ljubezen do narave, do pristnega sveta višin, do svobode gorskih prostranstev.
Predvsem pa so gore okno, skozi katerega pogledamo vase. Skozi najčistejše steklo, brez dolinskih madežev, brez prahu. V dolgih urah, ko smo sami s seboj, s svojimi napori, z željo priti više, doseči cilj! Ko dolinsko breme preprosto izgine, saj zanj v tistem svetu ni prostora. Gore so okno, ki omogoča jasen pogled vase, ki zbližuje prijatelje in naključne sopotnike na poti. Kajti tam gori, visoko nad dolino, je pogled jasnejši, seže dlje, ga ne zastira prav nič več. Tam gori je ena sama jasnina - zunaj in v srcu.
Dragi bralci! Na poletnih planinskih poteh vam želim mnogih jasnih pogledov, naj se pred vami razkrivajo razgledi, kot se razkrivajo ob odpiranju oken, naj skozi odprta okna zaveje svež veter, ki ohladi razgreta čela. Naj svežina odprtosti zbistri vaše misli. Da bi ob vrnitvi svet videli v lepši luči in pred seboj jasno pot. Naj bo pri tem naša revija tudi tako odprto okno v gorski svet. Srečno.
Marjan Bradeško

 


Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

petek, 17. november 2023

V osrednjem delu novembrske številke Planinskega vestnika, ki je pester z različnimi prispevki in s čudovitimi fotografijami, se podajamo na trekinge. V deželo nomadov - v Kirgizijo, ki ji pravijo Švica centralne Azije, in med tisočere obraze Nepala pod Himalajo.

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

sreda, 18. oktober 2023

Tema oktobrske številke Planinskega vestnika so umetne plezalne stene. "Če bi pred sto leti nekemu alpinistu predstavili prihodnost in razvoj alpinizma ter plezanja v naslednjih desetletjih, bi nas najbrž prav pisano pogledal. Verjetno bi se mu zdelo čudno, da se bodo ljudje od preživljanja časa v gorah, v naravi, preusmerili v zaprte telovadnice z bolj ali manj visokimi stenami in nanje pritrjenimi umetnimi oprimki. Če pa bi mu omenili, da bo športno plezanje leta 2020 olimpijska disciplina, nam prav gotovo ne bi verjel," je v uvodnem članku teme razmišljala avtorica. Pišemo tudi o tem, kateri center je bil prvi pri nas, kje vse so plezalni centri v naši deželi, kako nastanejo plezalne stene, pa tudi o tem, da so v Slovenski Bistrici v oktobru odprli največji plezalni center v Sloveniji.

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

ponedeljek, 18. september 2023

Po poletnem premoru smo morali stopiti skupaj in tu je nova številka zanimivega branja. Kar izstopa, je gotovo - morate priznati - naslovka. To je ena od slik Danila Cedilnika - Dena, priznanega slikarja, alpinista, gorskega vodnika in reševalca. Pravi esej o slikah je napisal sociolog kulture Igor Škamperle.

Iskanje med novicami