četrtek, 10. april 2014PZS

Najboljši ledni plezalec na svetu - Klemen Premrl

Planinski vestnik - Dejan Ogrinec: Tiste dni, ko je deskar Žan Košir dobil zlato olimpijsko medaljo v Sočiju, je svojevrstno zlató osvojil še en Tržičan, alpinist Klemen Premrl. V samem svetovnem vrhu lednega plezanja je že dolga leta. Žal pri njem nastop(anje) poteka brez občinstva in ceremonij, a njegov dosežek, roko na srce, ni dosti manjši kot Žanov.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Klemen Premrl, foto Dejan OgrinecKlemen Premrl se je konec februarja vrnil iz kanadskega parka Wells Grey Provincial Park, kjer se je že v drugo spopadel z izzivom največje, 200-metrske ledene strehe na svetu. Ledena streha nastane zaradi vetra in slapu Helmcken Falls, led v takem previsu sicer ne more obstati.

Smeri v votlini

Klemen Premrl je tako tudi letos zvišal mejnike najtežjega možnega na svetu. Brez večjih težav je v tisti izjemni votlini ponovil dve novi smeri: Clash of the Titans (ocena WI10+) in Overhead Hazard (M13+), ki jo je sicer prvi preplezal in opremil najboljši kanadski plezalec Will Gadd. Prva smer je Klemenova prvenstvena. Preplezal jo je s Timom Emmettom, s katerim je letos že drugič združil moči. Smer je dolga kakih 50 metrov, torej je je za en raztežaj. Po težavnosti je v trojčku trenutnih najtežjih lednih smeri na svetu. Druga smer pa je bila dobesedno "megaprojekt". Smer Overhead Hazard je trd oreh Willa Gadda, ampak ne dovolj trd za Klemena. Ta jo je praktično "pohrustal" in tako opravil prvo ponovitev, in to - prosto. (Prosta ledna ponovitev pomeni, da se plezalec med vzponom nikdar ne obesi v klin, ne obvisi na vrvi ali si kako drugače pomaga z umetnimi pripomočki, razen z lednim plezalnim orodjem (dereze, cepina.) Raztežaji v tej smeri so ocenjeni z M10+, M12+, M11, M11, M10 in M7. Da, to ni ravno lahko. Za uspeh v tej vizionarski smeri je legendarni Will Gadd, ki je tudi sicer "odkritelj" tega neverjetnega plezalskega območja, skupaj s štirimi plezalci potreboval tri tedne. Zavrtali so 90 svedrovcev in uporabili 90 kompletov. O plezanju so posneli film za podjetje Red Bull, pri čemer so sodelovali helikopter, pet snemalcev in fotograf, saj so bili prepričani, da smeri (morda) še dolgo ne bo zmogel nihče drug.

PV_april2014_klemen_premrl8m
Klemen Premrl, foto osebni arhiv

V previsni votlini slapu Helmcken Falls je narava ustvarila raj za najboljše ledne plezalce. Trenutno najboljši je zagotovo Klemen Premrl. Foto Klaus Dell'Orto
Klemen Premrl, foto Klaus Dell'Orto
A gremo po vrsti


Prva smer v tistem izjemnem previsu je bila Spray On. Proizvod dveh plezalcev. Omenjena Will Gadd (46 let) in Tim Emmett (39 let) sta jo preplezala leta 2010. To neverjetno plezalno smer sta v območju 140-metrskega Helmcken Fallsa speljala po stropu velikanske previsne votline, preko katere pada omenjeni slap. Ta zaradi obilja vode ne zmrzne niti pri -30 stopinjah Celzija, brizganje padajoče vode pa s pomočjo vetra po stropu ustvarja ledene stalaktite. Torej se za razliko od običajnih lednih slapov ne pleza po osnovnem (zmrznjenem) curku, ampak po visečih ledenih svečah po stropu ogromne votline.
Smer je ob svojem nastanku požela veliko medijske predvsem zaradi svoje narave. Prva plezalca sta najprej plezala tehnično, namestila svedrovce za varovanje, šele potem sta jo preplezala prosto.

V zimi 2011/12 pa je prišel tja Klemen Premrl s Timom Emmettom in uspel v smeri že v prvo. Smer, ki je bila ob nastanku krepko težja od vseh drugih na svetu, saj sta jo prva plezalca ocenila s tri stopnje višjo oceno, kot jo imajo najtežji zmrznjeni slapovi, je s Klemenom doživela tretjo ponovitev.

Klemen Premrl: »V celotni dolžini ni niti enega dry tooling giba (dry tooling - plezanje z lednimi orodji v skali). Gre za običajno ledno plezanje, neobičajen pa je izjemen 45-stopinjski previs onkraj vertikale«. Will Gadd, legenda lednega plezanja: »V malo stvari v življenju sem 100-odstotno prepričan. A v to, da je votlina slapu Helmcken nekaj najbolj divjega in najboljšega na svetu, sem. Za nekatere, najboljše plezalce, bo postala potovalno-plezalska destinacija. Podobno kot lov na velike oceanske valove ali plezanje v Himalaji. A ni za vsakogar!«

PV_april2014_klemen_premrl10m
Klemen Premrl, foto osebni arhiv

Prvi flash
(flash - vzpon v prvem poskusu v smeri, v kateri smo opazovali drugega plezalca ali dobili kakšne druge informacije)
A še nekaj je pomembno. Že pred prihodom naveze Premrl-Emmett sta Will Mayo in Chris Geisler začela z opremljanjem nove smeri, ki teče vzporedno s Spray On. Gre za še bolj strmo in težjo linijo od originala. A oba plezalca sta tisto divjo sceno kaj kmalu zapustila, Mayo še pred koncem opremljanja. Tvorca smeri zato niti poskusila nista s prostim vzponom.

In ker je nastopila taka prilika, je naveza Premrl-Emmett pred samim osrednjim ciljem, to je pred smerjo Spray On, najprej raje 'napadla' ta projekt. »Z Emmettom sva si ogledala gibe, potem pa sem že v tretjem poskusu smer preplezal prosto (na flash), takoj za mano pa je uspel tudi Tim. Misliva, da sva skupaj opravila prvo prosto ponovitev. Med študijem smeri Wolverine smo očistili in pripravili tudi originalni Spray On. Zaradi nevarnosti padajočih sveč, in ker smer cikcaka po logičnih razčlembah, so bili obstoječi raztežaji precej kratki. Tudi led je zmrznil drugače kot prejšnje leto. Obstoječa varovališča zato niso bila logična. Malo sva podaljšala komplete in preplezala del drugega, tretjega in četrtega raztežaja v enem samem zamahu. Smer je pred menoj po študiju najprej ponovil Rafael Slavinski, potem pa se mi je posrečil res dober vzpon. Smer Spray On sem preplezal v prvem poskusu, prosto, na flash. Če ne štejem tistega visenja na vrvi, ko sva podirala sveče, sem opravil prvi flash vzpon v smeri Spray On.«

...

Titanski podvig tik pred zdajci

Vrnimo se nazaj, v letošnjo zimo. Potem ko sta izpeljala svojo prvenstveno Clash of the Titans in se zaradi otoplitve za nekaj dni umaknila v Squamish k Emmettu, je zopet malce pritisnil mraz. A na voljo sta imela samo pet dni, potem je imel Klemen že polet proti domu.

Sprva nista nameravala plezati v tej dolgi in ekstremno težki 7-raztežajni smeri in Will Gadd je zato po svojem vzponu pospravil vse komplete. To pomeni, da sta jo morala najprej na novo opremiti s kompleti, med tem pa nista imela časa za študij gibov.

»Priznam, da sem se, ko sem videl od blizu, kaj je Gadd ustvaril, 'usral v hlače', kot se temu reče. Če ne bi Tim vztrajal, ne vem, ali bi se je lotila. Potem pa je na zadnji, edini in ključni dan žreb padel na Tima, da začne prvi. A nekam mu je padla motivacija. Kmalu je naredil napačen gib in to je bilo dovolj, da je padel. Če v tistih previsih narediš napako, imaš samo nekaj sekund časa za popravek. Vrsta je tako prišla name. Bil sem sproščen in odločen hkrati. Zavedal sem se, da ne smem niti enkrat narobe postaviti noge ali zatakniti lednega orodja. Prvi sem preplezal vse težje raztežaje, Emmett pa tri lažje. Gaddova prvotna ocena se mi zdi rahlo previsoka, moje mnenje je, da je smer težka 'samo' za oceno M13. Je pa res, da sem preplezal daljši raztežaj in se mi zato morda zdi lažje. Upam, da ne bo zameril ...«

Klemen Premrl ima v svojem žepu vseh pet trenutno najtežjih lednih ali kombiniranih smeri na svetu. Še več! Vse je preplezal v vodstvu in prosto. Tega tudi Will Gadd, ki ima v žepu dve od petih smeri, ni opravil na tak način. V smeri Spray On je do sedaj edini resno poskušal Rafael Slavinski, nominiranec za zlati cepin, a je v najtežjem raztežaju padel in odnehal.

Najtežje smeri Klemena Premrla v votlini Helmcken Falls:
- Wolverine, WI 11, trenutno najtežja ledna smer na svetu, prosta ponovitev;
- Spray On, WI 10, ledna smer, prosto v vodstvu;
- Spray On Top, M12, ledna kombinirana smer, prosto v vodstvu;
- Overhead Hazard, M13(+), ledna kombinirana smer, prosto v vodstvu.
 
...

Dejan Ogrinec

VečCelotni članek boste lahko prebrali v Planinskem vestniku, april 2014. Ne zamudite ga!

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

ponedeljek, 18. september 2023

Po poletnem premoru smo morali stopiti skupaj in tu je nova številka zanimivega branja. Kar izstopa, je gotovo - morate priznati - naslovka. To je ena od slik Danila Cedilnika - Dena, priznanega slikarja, alpinista, gorskega vodnika in reševalca. Pravi esej o slikah je napisal sociolog kulture Igor Škamperle.

Poletna številka o 70-letnici prvega vzpona na Everest

Poletna številka o 70-letnici prvega vzpona na Everest

četrtek, 20. julij 2023

Tokratna tema meseca dvojne poletne številke Planinskega vestnika je 70-letnica prvega vzpona na najvišjo goro sveta, Mount Everest, z zanimivimi zapisi in fotografijami - tudi z dvema tristranskima slikama.

Junijski Vestnik o gorniški literaturi in Karnijcih

Junijski Vestnik o gorniški literaturi in Karnijcih

četrtek, 22. junij 2023

Tokratna tema meseca junijske številke je gorniška literatura, o čem se največ piše, kako ne pisati gorniške literature, če ne želimo dolgočasne knjige, kako pišejo naši alpinisti in publicisti, kot so Andrej in Marija Štremfelj, Dušan Jelinčič, Matevž Lenarčič, Bogdan Biščak, Silvo Karo in kako je bistvo literature: »Kdor piše, nekaj da; kdor bere, nekaj dobi.«

Iskanje med novicami