petek, 9. avgust 2013PZS

Planinski vestnik, avgust 2013

V avgustovski številki vam tudi tokrat ponujamo raznovrstno branje. Od zgodovinskih člankov Draga Paulića o Triglavu in Matije Turka o Ivu Juvančiču do doživljajskih člankov o zimskem vzponu na Dovški križ, prečenju Zeleniških špic, vzponu po Slovenski smeri v Steni ter nočnem vzponu na vrh Triglava, izletu na ...

Klikni na fotografijo za povečavo ...
V avgustovski številki vam tudi tokrat ponujamo raznovrstno branje. Od zgodovinskih člankov Draga Paulića o Triglavu in Matije Turka o Ivu Juvančiču do doživljajskih člankov o zimskem vzponu na Dovški križ, prečenju Zeleniških špic, vzponu po Slovenski smeri v Steni ter nočnem vzponu na vrh Triglava, izletu na Gore, vzponu na Monte Popera Valgrande v Karnijskih Alpah, pohajanj po Liki in Velebitu ter indonezijskih vulkanih.

Za osvežitev v avgustovski vročini smo se spustili v Ledeno jamo na planini Viševnik

Za vas pa smo se pogovarjali s Stojanom Burnikom s Fakultete za šport in Simonom Erženom, gospodarjem Pogačnikovega doma na Kriških podih.

Fotografija na naslovnici: Visoka Bela špica žari v jutranjem soncu. Foto: Franci Horvat.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika! Poiščite ga v svojem kiosku.

PDF Kazalo PV, avgust 2013 (1,15 MB)

Uredništvo Planinskega vestnika
--------------------------------------------
Planinski vestnik, avgust 2013, lahko kupite tudi v Spletni trgovini PZS.


Vsebina - Članki 

IZ STARIH SPISOV 4
Poletje 1912. Sam na Triglavu. Drago Paulić
INTERVJU 10
Višina naredi svoje. Pogovor s Stojanom Burnikom. Sara Femec
ZGODOVINA PLANINSTVA 13
Primorski domoljub in gornik. Ivo Juvančič (1899-1985). Janez Turk
RAZMIŠLJANJE 17
Samohodci. Sam, a ne osamljen. Olga Kolenc
MARTULJŠKE GORE 20
Na Dovški križ pozimi. Led tudi na koncu. Brane Pahor
SPOMINI Z GORA 23
Nostalgija z razgledi. Planinska črtica v treh delih. Ivan Vreček
ZELENIŠKE ŠPICE 26
Na najlepši plezalni greben v naših gorah. Čas nam lahko izniči vse razen hrepenenja. Nina Pisk
IDRIJSKE VASI 30
Na Gore. Ko je cilj kar hribovska vas. Rafael Terpin
UTRINEK 32
Po 20 letih postane gora "višja in strmejša". Agonija v Slovenski smeri v Triglavu. Franci Horvat
NOČ 34
Vzpon ob polni luni. Triglav - naš simbol slovenstva in hrepenenja. Špela Recer
NESREČA V GORAH 36
Nesreča s srečnim koncem. Lahko bi se končalo tudi drugače. Metka Nusdorfer Vuksanović
MINIATURA 39
Neuspeli poskus velikopotezne ture. Vanja Sossou
UTRINKI Z GORA 40
Za trenutke. Ko se čas ustavi, zasije in obmolkne. Helena Škrl
JAMARSTVO 42 
Bohinjsko podzemlje. Ledena jama pri planini Viševnik. Mojca Stritar
MINIATURA 47
S smučmi na Špičasti vrh. Leo Svetličič
INTERVJU 48
Oča gospodar s Pogačnika. Simon Eržen, gospodar Pogačnikovega doma. Mateja Komac
LEPOTICA ZAHODNIH JULIJCEV 51
"Saj je le trojka". Sama na drzni vrh. Jana Remic
IMPRESIJE GORA 54
Spomini na poletje. Osrednji raz v Visoki Beli špici. Milan Vošank
V JUŽNEM SOSEDSTVU 60
Odkrivanje hrvaških planinskih biserov. Po Liki in Velebitu. Marija Lesjak
MINIATURA 64
Planinska kavka z Mosorja. Sonja Zalar Bizjak
BLIŽNJE GORE 66
Neznani dragulj Karnijcev. Monte Pupera Valgrande. Matija Turk
SVET 70
Moj prvi tritisočak. Po poteh indonezijskih vulkanov. Nataša Sedlar


Uvodnik 

Umirjanje žoge ob polčasu

    Avgust je za uredništvo nekakšen tihi mesec, čas, ko se ne dogaja nič posebnega, hkrati pa se odvija veliko. Kako to, boste vprašali? Preprosto, to številko običajno pripravimo že vnaprej. Takrat, ko revija izide, smo mi že daleč od računalnikov in urejanja člankov in tudi sami pohajamo tam, kjer je izvor večine idej za prihodnje teme in članke - v gorah seveda. V uredništvu se torej ne dogaja veliko, se pa toliko več na terenu. Kaj lahko drugega rečemo za najljubši in najugodnejši mesec za hribe, ki ga mnogi ljubitelji gora namenite za obiske visokih vršacev, za vzpone na dolgo načrtovane in zaželene vrhove? Tam se torej res dogaja veliko.
    Avgust je nekakšen polčas, čas "umirjanja žoge". Morda bo kdo temu nasprotoval in trdil, da je čas za analize šele po koncu leta. Morda je za koga res tako, a za nas ne. Pri nas se namreč med letom toliko dogaja, tempo je tako silen, da je to praktično nemogoče, po novem letu pa zaradi praznikov še toliko manj. Čim je ena številka pod streho, že se moramo ukvarjati z naslednjo. Pa še za tisto prejšnjo je še po izidu treba veliko postoriti, preden lahko rečemo, da je za nami. Če kdo to težko verjame, naj mu povem, da teme meseca in rubriko Z nami na ot pripravljamo za vse leto naprej, prav tako več mesecev vnaprej planiramo mnoge druge članke in tega je precej več kot polovico revije. Skratka, med letom se težko - umirimo.
Avgustovska številka je običajno sestavljena iz vaših prispevkov, torej člankov bralcev. Celotna revija je skupek vaših doživetij, spominov, vtisov z gora in popotovanj, torej vsega tistega, kar se vam je skozi leto dogajalo ob obiskovanju gora doma in po svetu. Čeprav so ti prispevki nenaročeni in predstavljajo le še manjši del vnaprej zasnovane številke, so brez dvoma njen pomembni del. Množici vaših idej, pobud in razmišljanj se nikakor ne mislimo odpovedati, ker nikoli ne veš, "kje se skriva zaklad".
    Polčas za umirjanje žoge, za razmislek, se mi zdi še kako potreben. Ne le za počitek in obnovo delovnih moči, pač pa tudi za trezen premislek o doseženem v letošnjem letu, pa tudi o prejšnjih, ko lahko revije v miru še enkrat prelistamo in se obenem ozremo tudi malce naprej. Pogosto lahko namreč na ta način spoznamo, kaj nam je šlo manj, kaj pa bolj od rok, čemu smo se premalo ali morda celo preveč posvetili, skratka, kaj bi lahko naredil bolje. Če tega ne bi storili, se mi zdi, kot da bi se vrteli v krogu, ali še bolje, bi nazadovali. Storjene napake bi  ponavljali iz meseca v mesec, iz leta v leto ter se ob tem ne bi izboljševali. 
    Kakšna bo prihodnost revije, se je te dni vprašal tudi izdajatelj. Naj vam priznam, da ta hip, ko pišem tale uvodnik, o tem sploh še ne razmišljam. Ko ga boste brali vi, bo pa že čas tudi za to. A ta hip, ko dajemo pod  streho dve številki, obenem pa še vodniček, je preveč aktivnosti, da bi razmišljal o bližnji, pa tudi daljni prihodnosti, ki čaka moje oziroma naše naslednike. S to številko uredništvo končuje dvanajstletno delovanje. Če si predstavljate, da je to kar 141 izdaj, vam je verjetno bolj jasno, za kakšen tempo gre in koliko truda ter predanosti vlagamo v revijo (v vednost: nihče od članov ni zaposlen na Planinski zvezi).
    Tudi vi si privoščite dopust. Naj vam ob deževnih dneh, ob večerih v planinskih kočah ali kjer koli že boste, lahko tudi na morski obali, branje avgustovske številke naše revije polepša dan. Zapišite pa tudi svoje vtise z gora. Če vam ob tem pride na misel še kakšna ideja, kako bi lahko bili še boljši, pa nam to le sporočite. Tudi mi bomo mislili na vas, predvsem, kako vam polepšati še jesen in zimo, ne samo dopustniške dni. Se beremo spet septembra. Srečno na gorskih poteh!

Vladimir Habjan

Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

petek, 17. november 2023

V osrednjem delu novembrske številke Planinskega vestnika, ki je pester z različnimi prispevki in s čudovitimi fotografijami, se podajamo na trekinge. V deželo nomadov - v Kirgizijo, ki ji pravijo Švica centralne Azije, in med tisočere obraze Nepala pod Himalajo.

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

sreda, 18. oktober 2023

Tema oktobrske številke Planinskega vestnika so umetne plezalne stene. "Če bi pred sto leti nekemu alpinistu predstavili prihodnost in razvoj alpinizma ter plezanja v naslednjih desetletjih, bi nas najbrž prav pisano pogledal. Verjetno bi se mu zdelo čudno, da se bodo ljudje od preživljanja časa v gorah, v naravi, preusmerili v zaprte telovadnice z bolj ali manj visokimi stenami in nanje pritrjenimi umetnimi oprimki. Če pa bi mu omenili, da bo športno plezanje leta 2020 olimpijska disciplina, nam prav gotovo ne bi verjel," je v uvodnem članku teme razmišljala avtorica. Pišemo tudi o tem, kateri center je bil prvi pri nas, kje vse so plezalni centri v naši deželi, kako nastanejo plezalne stene, pa tudi o tem, da so v Slovenski Bistrici v oktobru odprli največji plezalni center v Sloveniji.

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

ponedeljek, 18. september 2023

Po poletnem premoru smo morali stopiti skupaj in tu je nova številka zanimivega branja. Kar izstopa, je gotovo - morate priznati - naslovka. To je ena od slik Danila Cedilnika - Dena, priznanega slikarja, alpinista, gorskega vodnika in reševalca. Pravi esej o slikah je napisal sociolog kulture Igor Škamperle.

Iskanje med novicami