ponedeljek, 15. julij 2013PZS

Planinski vestnik, julij 2013

Letošnjo julijsko številko smo se posvetili plezališčem in problematiki plezališč, kar smo osvetlili z več vidikov, tudi s primeri dobre prakse z domačih tal in iz tujine. V intervjuju smo se pogovarjali z alpinistom Matjažem Deržajem, ki pravi, da ko začneš ceniti življenje, postaneš bolj previden. V gore pa vas vabimo, da greste z nami na kraljično zahodnih Karavank, na Kepo, in na veličastno goro na italijanski strani, na mogočni Viš.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Letošnjo julijsko številko smo se posvetili plezališčem in problematiki plezališč, kar smo osvetlili z več vidikov, tudi s primeri dobre prakse z domačih tal in iz tujine. V intervjuju smo se pogovarjali z alpinistom Matjažem Deržajem, ki pravi, da ko začneš ceniti življenje, postaneš bolj previden. V gore pa vas vabimo, da greste z nami na kraljično zahodnih Karavank, na Kepo, in na veličastno goro na italijanski strani, na mogočni Viš.

PV_2013_07_vodnik_Kamniska_B_naslovnica_m350 S Tomažem Maroltom smo se potepali po japonskih gorah, v Kamniški Bistrici smo praznovali jubilej 120 let SPD/PZS, PD Kamnik in PD Ljubljana-Matica.

Svoja doživetja z nami delijo avtorji člankov o reševanju izgubljene kosmatinke, pa o poti alpinista od Triglava do Himalaje ...
Tokrat smo še posebej namenili pozornost mladim ter vremenu in razmeram v gorah v meteorološki pomladi 2013

V rubriki Z nami na pot vas vabimo na Kepo z Mojco Stritar in z Andrejem Mašeso na mogočni Viš ali Mont Fortis po furlansko.

V rubriki Dobro je vedeti vas seznanjamo z raziskavo o zanju prve pomoči med alpinisti in športnimi plezalci - kaj je pomembno, kako nuditi prvo pomoč ...

Predstavljamo vam tudi vodniček Kamniška Bistrica, ki je priloga Planinskega vestnika in ga naročniki in kupci dobite brezplačno.

V zadnjem delu revije objavljamo redne rubrike o varstvu narave, seznanjamo vas z novicami iz vertikale, tujine, z odzivi bralcev, z recenzijami knjig in vesti iz planinske organizacije.

Fotografija na naslovnici Planinskega vestnika:
Bo za užitke v skali po novem treba plačati? Foto: Anže Čokl


Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika! Poiščite ga v svojem kiosku.

PDF Kazalo PV, julij 2013 (1,56 MB)
PDF Kazalo Vodnik Kamniška Bistrica (406,14 KB)

Uredništvo Planinskega vestnika
--------------------------------------------
Planinski vestnik, julij 2013, lahko kupite tudi v Spletni trgovini PZS.


Vsebina - Članki

PROBLEMATIKA PLEZALIŠČ 5
Manj govorjenja, več akcije. Kaj bo rešilo naša plezališča? Mateja Pate
Ureditev stanja je naloga mnogih. O težavah v Ospu iz prve roke. Tina Leskošek
Primer uspešnega reševanja težav. Kako je nastalo in obstalo plezališče Kotečnik. Albin Simonič
Ogrožena vrsta? Kako se s tem spopadajo v tujini. Martina Čufar Potard 

INTERVJU 14
Ko začneš ceniti življenje, postaneš bolj previden. Pogovor z Matjažem Deržajem. Andrej Rigler

PLANINSKA ZGODOVINA 17
Stoletnica rojstva dveh zaslužnih mož. Vlasto Kopač in Tine Orel. Elizabeta Gradnik

ZA VSE LETNE ČASE 20
Soteska slapov. Pekel pri Borovnici. Gorazd Gorišek

BREZPOTJA 24
Iskanje prehoda na Petelin čez Mravljinčev rob. Zelo zahteven vzpon na Rzenik. Stane Škrjanec

120 let SPD/PZS 26
Dan slovenskih planinskih doživetij. Praznovanje jubileja v Kamniški Bistrici. Zdenka Mihelič

Z NAMI NA POT 28
Kraljična zahodnih Karavank. Kepa. Mojca Stritar
Z NAMI NA POT - OPISI TUR 33
Kepa, iz Mlince. Mojca Stritar
Kepa, iz Belce. Mojca Stritar
Kepa/Mittagskogel, od koče Bertahütte. Mojca Stritar
Kepa/Mittagskogel, po severovzhodnem grebenu. Mojca Stritar

Z NAMI NA POT 37
Viš/Jôf Fuart, običajni pristop. Andrej Mašera
Viš/Jôf Fuart, po Poti Anite Goitan. Andrej Mašera
Viš/Jôf Fuart, po severovzhodni debri. Andrej Mašera
Divja koza/Cima di Riofreddo, običajni pristop. Andrej Mašera
Mons Fortis. Andrej Mašera
Viš/Jôf Fuart. Andrej Mašera

POT ALPINISTA 46
Od Triglava do Himalaje. Iz mojih spominov. Pavel Dimitrov

DOŽIVETJA 50
Ovčarka pod Rinkami. Reševanje izgubljene kosmatinke. Jana Vogelnik Kranjc

NEZNANA JAPONSKA 52
Konichiva! Potepanje po japonskih gorah. Tomaž Marolt

VREMENSKE STOPINJE IN OPRIMKI 54
Občasno preveč snega in ves čas premalo sonca. Vreme in razmere v gorah v meteorološki pomladi 2013. Miha Pavšek in Miha Demšar

DOBRO JE VEDETI 57
Navdušenje nad plezanjem že, kaj pa znanje prve pomoči? Raziskava o znanju PP med alpinisti in športnimi plezalci. Eva Dolenc, Damjan Slabe

MLADI 60
Planinski krst. Razmišljanje. Ambrož Kvartič

NARAVOVARSTVO 62
Izginjajoči zaklad naših gora. Dnevni metulji. Rudi Verovnik

VARSTVO NARAVE 64
Kostanj ponovno ogrožen. Širjenje kostanjeve šiškarice. Dušan Klenovšek

VARSTVO NARAVE 65
Lepi čeveljc. Andrej Arih

NOVICE IZ VERTIKALE 66
NOVICE IZ TUJINE 69
PISMA BRALCEV 70
LITERATURA 70
PLANINSKA ORGANIZACIJA70
TNP 72

Uvodnik 

Ni vezalk! Pa menda ja ne?
    
    Pred nedavnim sem se pogovarjal z županom občine Malta v istoimenski avstrijski dolini, ob vznožju najvišjega koroškega slapu Fallbach. Ob slapu je tudi težka ferata, za katero je zaslužen prav omenjeni župan. Beseda je nanesla na ljudi, ki se preprosto zapodijo v steno ... in potem se zatakne. Govorili smo o tem, kako danes gorniki odidejo na pot brez potrebnih priprav, ne vzamejo ne zemljevida ne vodnika, še za pot se ne pozanimajo vnaprej. Saj bodo kasneje v steni ali kje drugje na gori opis prebrali kar s pametnega telefona. In potem plezajo, pogledujejo na napravico (morda so doma celo poskenirali opis iz vodnička), povečujejo sliko in črke (sonce vendar tako močno sije na zaslonček), pa gredo v naslednji raztežaj, do naslednjega razcepa, pa spet pogledajo ... in mrk! Zmanjka baterije. V nahrbtniku ni ničesar, tudi tistih dveh pomečkanih listov papirja s kopijo opisa poti ali smeri, ki smo jih nekoč imeli s seboj, ni.

    Župan je v pogovoru rekel: "Naslednje, kar vprašajo, je: Kje je helikopter?"
    Res, prav značilno obnašanje za današnji čas, "čas odnehovanj". Hitra, slaba priprava, če sploh je, z mislijo: saj - bomo že sproti. In ob prvi težavi: odnehajmo, pokličimo helikopter.
    Dobra priprava, se ve, je pol uspeha. Še posebej to velja za obiskovanje gora. Pa se ne nanaša le na telesno in psihično pripravo, ampak na povsem "operativno" pripravo. Kaj bo v nahrbtniku, kakšno opremo bomo imeli s seboj, kje bomo jedli in pili, predvsem pa - kje bomo hodili? Nekaj branja vodnikov, dober pregled zemljevida, razmišljanje o napornosti poti, o njenih možnih različicah, o umiku, če grozi slabo vreme ali se kako drugače zatakne. Si je mar tako težko vzeti nekaj časa za dobro pripravo? Je tako težko izpisati ali prekopirati nekaj strani? Vzeti vodnik in zemljevid s seboj? Čeprav tudi sam zadnja leta na potovanjih uporabljam satelitsko navigacijo, imam v avtu vedno tudi zemljevid, za določene cilje si kaj izpišem, natisnem - in imam s seboj. Če sredi deževne noči odpove GPS, sem res lahko kar v stiski.
    Kaj pomeni zanašati se na to, da kar nekako bo, sem nekoč izkusil na lastni koži, natančneje, na nogah. Ob čiščenju planinske obutve sem po navadi vezalke potegnil ven in jih dal v čevlje. In potem čevlje vrgel v avto, vezalke pa ponovno vdel šele v gorah, na začetku hoje. Vedno je delovalo. Enkrat pač ne. Ko sem na začetku doline Voje vzel čevlje iz avta, vezalk ni bilo. Očitno so mi doma padle ven. Ha, bom pa iz nahrbtnika potegnil rezervno vrvico, ki sem jo vedno nosil v pokrovu. Žal sem imel drug nahrbtnik. Torej, kaj zdaj? V avtu sem našel 30 centimetrov vrvice in jo prerezal na pol, tako da sem vsak čevelj zavezal samo na vrhu. Nekako bom prišel do Planine pri Jezeru, tam bodo gotovo imeli obilje vrvic. Figo. Po treh urah čudne hoje so v vsej koči našli le dva kratka konca. Toliko da sem čevlje nekoliko učvrstil še na nartu ... Lahko si mislite, da je bila tridnevna tura potem zelo čudna, da sem moral spustiti nekaj vrhov, da sem napol drsal po poti ... Če bi le prej doma vse pregledal!
    Kako sem že rekel? Čas "odnehovanja"? Nikar ne odnehajte takoj. Predvsem ne že pri pripravah. Bodite malo trmasti. Dobra priprava na turo se bo gotovo obrestovala. In zaradi nje tudi na turi ne boste tako hitro odnehali - pravzaprav, če gre vse dobro, boste zadovoljni dosegli cilj. Srečno na poletnih poteh.

Marjan Bradeško

Dvojni poletni Vestnik o izjemni Veliki himalajski poti

Dvojni poletni Vestnik o izjemni Veliki himalajski poti

ponedeljek, 22. julij 2024

Tokratna tema dvojne poletne številke je Velika himalajska pot - ki sta jo mojstrsko ubesedila in s fotografijami začinila zakonca in naša vrhunska alpinista svetovnega kova Marija in Andrej Štremfelj. Pred tem sta Veliko himalajsko pot, dolgo kar 1700 kilometrov, lansko jesen tudi prehodila.

Junijski Vestnik o vplivu vremenskih ujm na planinske poti

Junijski Vestnik o vplivu vremenskih ujm na planinske poti

ponedeljek, 17. junij 2024

V junijski številki Planinskega vestnika smo se posvetili vplivu vremenskih ujm na planinske poti. Leto 2023 je bilo namreč leto ekstremnih vremenskih dogodkov, pišemo pa tudi o hidroloških ekstremih, ki bodo vse pogostejši, in o posodobljenih tablah na planinskih poteh.

Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

sobota, 18. maj 2024

V majski številki Planinskega vestnika je glavna pozornost namenjena Johannesu Frischaufu, po katerem pri nas nosi ime planinski dom na Okrešlju, sicer pa je bil velik pobudnik planinstva pri nas, še posebej v Savinjskih Alpah, in na Hrvaškem, kjer so prav na njegovo pobudo že leta 1874, 19 let pred nami, ustanovili Planinsko zvezo Hrvaške. V temi meseca izpod rok Dušana Škodiča boste tako našli zares veliko zanimivih podatkov iz naše planinske zgodovine, ki so bile v tistem obdobju daleč pred časom in še danes vzbujajo občudovanje. Prepričani smo, da boste uživali.

Iskanje med novicami