četrtek, 28. marec 2013PZS

Planinski vestnik na Wikipediji

O Planinskem vestniku, reviji Planinske zveze Slovenije za ljubitelje gora in najstarejši reviji na Slovenskem, ki izhaja vse od 1895, si lahko preberete informacije tudi na največji spletni podatkovni zbirki - na Wikipediji, prosti enciklopediji.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Wikipedija_slo_znakPlaninski vestnik (okrajšano PV) velja za najstarejšo slovensko revijo, ki še vedno izhaja. Revija je namenjena planincem, alpinistom, smučarjem, kolesarjem, jamarjem ... ter vsem ostalim gorskim estetom. Po uspešno izvedeni digitalizaciji in elektronskem kazalu Planinski vestnik predstavlja naš najpopolnejši zgodovinski arhiv.

Predstavljene teme o Planinskem vestniku na Wikipediji:

1 Zgodovina
2 Dosedanji uredniki -> naj jih kar naštejemo:
   prof. Anton Mikuš, 1895-1908 (14 letnikov)
   dr. Josip Tominšek, 1908-1941 (26 letnikov)
   dr. Arnošt Brilej, 1941-1949 (9 letnikov)
   prof. Tine Orel, 1950-1979 (30 letnikov)
   prof. Marijan Krišelj, 1980-1985 (6 letnikov)
   Milan Cilenšek,1986 (1 letnik)
   Marjan Raztresen, 1986-2001 (15 letnikov)
   Vladimir Habjan, 2001-
3 Stalne rubrike Planinskega vestnika
4 Digitalizacija vseh letnikov
5 Izhajanje revije
6 Zunanje povezave

Objavljenih je tudi nekaj primerov naslovnic, kako se je vizualno in tudi tehnično spreminjala revija od začetkov leta 1895 do danes, prav tako so tam navedeni sedanji člani uredniškega odbora Planinskega vestnika.

Vabljeni, da pobrskate o Planinskem vestniku po Wikipediji, tej največji spletni zbirki podatkov!

Planinski vestnik


Februarski Vestnik se spominja odprave na Tirič Mir

Februarski Vestnik se spominja odprave na Tirič Mir

sreda, 14. februar 2024

Februarska številka Planinskega vestnika se spominja skupne slovenske-poljske alpinistične odprave iz leta 1978 na Tirič Mir, ki je s 7708 metri najvišji vrh pogorja Hindukuš in hkrati najvišji vrh izven Himalaje in Karakoruma, po višini pa triintrideseti na svetu.

Januarski Planinski vestnik s prenosnimi kuhinjami

Januarski Planinski vestnik s prenosnimi kuhinjami

četrtek, 18. januar 2024

Prva letošnja številka Planinskega vestnika postreže z zelo zanimivim testom opreme - in sicer s testom prenosnih kuhinj oziroma kar enajstih kuhalnikov. Prenosni kuhalniki imajo že precej dolgo brado in številnim popotnikom, alpinistom in dopustnikom omogočajo kakovostno prehranjevanje na krajših in daljših potepanjih. Topijo nam sneg, prekuhavajo oporečno vodo, kuhajo kavo kofeinskim odvisnikom in omogočajo kakovostnejše prehranjevanje od žuljenja energijskih ploščic in sendvičev. Pokukali pa smo tudi v vrečke s hrano, zakaj in kakšne izbrati, kdaj pridejo prav in komu.

Vesel božič in srečno novo leto 2024!

Vesel božič in srečno novo leto 2024!

torek, 19. december 2023

Za nami je še ena pot, po kateri smo skupaj stopali 365 dni. Čas bo naš spomin na preteklo leto kmalu oklestil, ne bo pa izbrisal vseh hribovskih doživetij, ki nam jih je uspelo shraniti v najstarejši slovenski reviji, ki še izhaja. To je zagotovo ena od izpolnjenih želja vseh, ki revijo ustvarjamo, hkrati pa iskrena želja za naslednjih 366 dni. Prepričani smo, da se bo uresničila, saj spomine ustvarjamo in ohranjamo skupaj z vami, drage bralke in bralci, avtorice in avtorji, vsi, s katerimi se podajamo na novo pot, ki bo trajala leto dni. Želimo vam kopico nepozabnih doživetij, izjemnih razgledov in čim več zgodb, ki jih čas ne bo mogel oklestiti. Vesel božič in srečno novo leto 2024! Uredništvo

Iskanje med novicami