četrtek, 28. marec 2013PZS

Planinski vestnik na Wikipediji

O Planinskem vestniku, reviji Planinske zveze Slovenije za ljubitelje gora in najstarejši reviji na Slovenskem, ki izhaja vse od 1895, si lahko preberete informacije tudi na največji spletni podatkovni zbirki - na Wikipediji, prosti enciklopediji.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Wikipedija_slo_znakPlaninski vestnik (okrajšano PV) velja za najstarejšo slovensko revijo, ki še vedno izhaja. Revija je namenjena planincem, alpinistom, smučarjem, kolesarjem, jamarjem ... ter vsem ostalim gorskim estetom. Po uspešno izvedeni digitalizaciji in elektronskem kazalu Planinski vestnik predstavlja naš najpopolnejši zgodovinski arhiv.

Predstavljene teme o Planinskem vestniku na Wikipediji:

1 Zgodovina
2 Dosedanji uredniki -> naj jih kar naštejemo:
   prof. Anton Mikuš, 1895-1908 (14 letnikov)
   dr. Josip Tominšek, 1908-1941 (26 letnikov)
   dr. Arnošt Brilej, 1941-1949 (9 letnikov)
   prof. Tine Orel, 1950-1979 (30 letnikov)
   prof. Marijan Krišelj, 1980-1985 (6 letnikov)
   Milan Cilenšek,1986 (1 letnik)
   Marjan Raztresen, 1986-2001 (15 letnikov)
   Vladimir Habjan, 2001-
3 Stalne rubrike Planinskega vestnika
4 Digitalizacija vseh letnikov
5 Izhajanje revije
6 Zunanje povezave

Objavljenih je tudi nekaj primerov naslovnic, kako se je vizualno in tudi tehnično spreminjala revija od začetkov leta 1895 do danes, prav tako so tam navedeni sedanji člani uredniškega odbora Planinskega vestnika.

Vabljeni, da pobrskate o Planinskem vestniku po Wikipediji, tej največji spletni zbirki podatkov!

Planinski vestnik


Februarski Vestnik o testu planinskih palic

Februarski Vestnik o testu planinskih palic

četrtek, 18. februar 2021

Tema meseca februarske številke je namenjena planinskim palicam in testu le-teh. Verjamemo, da bo test marsikomu olajšal odločitev, kakšne palice kupiti.

Možnost za 25 % cenejšo naročnino na Vestnik

Možnost za 25 % cenejšo naročnino na Vestnik

torek, 2. februar 2021

Položnice za letno naročnino na Planinski vestnik bodo poslane konec februarja 2021. Do konca meseca februarja 2021 imate še čas, da izkoristite možnost za cenejšo naročnino na revijo. Kako do tega popusta?

Januarski Vestnik gre s psi v gore

Januarski Vestnik gre s psi v gore

nedelja, 17. januar 2021

Tema meseca prve letošnje številke, ki izide 18. januarja, je namenjena obiskovalcem gora, ki se v hribe podajajo s svojimi štirinožnimi prijatelji. Naša želja je bila zbrati nekaj izkušenj in nasvetov, ki bi pripomogli, da bi bila hoja v gore tako za lastnike kot za njihove ljubljence varnejša, prijetnejša - in bolj zdrava. O zdravstvenih nevšečnostih, ki lahko doletijo pse planince, je spregovoril doktor veterinarske medicine Roman Burja. Nekaj planincev nam je zaupalo svoje izkušnje z obiskovanjem koč v družbi psa, svoj pogled je predstavilo tudi nekaj oskrbnikov koč. Verjetno ni odveč omeniti, da v gore sodijo le dobro socializirani in vzgojeni, poslušni psi, saj - kot pravi vodnik PZS Žiga Macedoni v intervjuju - na videz nedolžna situacija v dolini lahko v hribih kaj hitro postane resna.

Iskanje med novicami