četrtek, 28. marec 2013PZS

Planinski vestnik na Wikipediji

O Planinskem vestniku, reviji Planinske zveze Slovenije za ljubitelje gora in najstarejši reviji na Slovenskem, ki izhaja vse od 1895, si lahko preberete informacije tudi na največji spletni podatkovni zbirki - na Wikipediji, prosti enciklopediji.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Wikipedija_slo_znakPlaninski vestnik (okrajšano PV) velja za najstarejšo slovensko revijo, ki še vedno izhaja. Revija je namenjena planincem, alpinistom, smučarjem, kolesarjem, jamarjem ... ter vsem ostalim gorskim estetom. Po uspešno izvedeni digitalizaciji in elektronskem kazalu Planinski vestnik predstavlja naš najpopolnejši zgodovinski arhiv.

Predstavljene teme o Planinskem vestniku na Wikipediji:

1 Zgodovina
2 Dosedanji uredniki -> naj jih kar naštejemo:
   prof. Anton Mikuš, 1895-1908 (14 letnikov)
   dr. Josip Tominšek, 1908-1941 (26 letnikov)
   dr. Arnošt Brilej, 1941-1949 (9 letnikov)
   prof. Tine Orel, 1950-1979 (30 letnikov)
   prof. Marijan Krišelj, 1980-1985 (6 letnikov)
   Milan Cilenšek,1986 (1 letnik)
   Marjan Raztresen, 1986-2001 (15 letnikov)
   Vladimir Habjan, 2001-
3 Stalne rubrike Planinskega vestnika
4 Digitalizacija vseh letnikov
5 Izhajanje revije
6 Zunanje povezave

Objavljenih je tudi nekaj primerov naslovnic, kako se je vizualno in tudi tehnično spreminjala revija od začetkov leta 1895 do danes, prav tako so tam navedeni sedanji člani uredniškega odbora Planinskega vestnika.

Vabljeni, da pobrskate o Planinskem vestniku po Wikipediji, tej največji spletni zbirki podatkov!

Planinski vestnik


Septembrski Vestnik je tu

Septembrski Vestnik je tu

sobota, 18. september 2021

Septembrska številka Planinskega vestnika ponovno prinaša veliko zanimivega branja. V prvem delu pišemo o državnem odlikovanju red za zasluge, ki ga je iz rok predsednika Slovenije Boruta Pahorja Planinski vestnik dobil ob 125-letnici izhajanja, ki smo jo obeležili lansko leto. Svoja mnenja in čestitke so podali tudi številni, ki redno berejo in spremljajo Planinski vestnik skozi čas. V nadaljevanju sledi tema meseca, posvečena štiridesetletnici Zakona o Triglavskem narodnem parku in še nekaterim drugim obletnicam naših parkov.

Poletna - dvojna številka Planinskega vestnika

Poletna - dvojna številka Planinskega vestnika

ponedeljek, 19. julij 2021

Danes je izšla nova, dvojna - poletna - številka Planinskega vestnika. In kot že nekaj let tudi tokratno poletno številko krasita dve fotografiji čez tri strani. V temi meseca pišemo, kako lahki in hitri smo v gorah. Razmišlja več alpinistov, gorskih vodnikov in vodnik PZS.

Junijski Vestnik o baronu Zoisu

Junijski Vestnik o baronu Zoisu

petek, 18. junij 2021

V junijski temi meseca smo se posvetili velikemu razsvetljencu, baronu Žigu Zoisu. Baron Sigismondo (Žiga) Zois (1747-1819) je splošno znan kot podpornik kulture, nekoliko manj pa kot naravoslovec in mecen znanosti. Financiral je dve odpravi na Triglav, seveda tudi z namenom, da bi odkrili cenjeno železovo rudo.

Iskanje med novicami