torek, 16. april 2024

Aprilski Vestnik s starejšimi planinci v gore

V aprilski številki Planinskega vestnika smo se posvetili starejšim planincem in goram. Kar nekaj starejših gornikov smo povabili, da so z nami delili svoja razmišljanja pa tudi življenjski moto. Objavljamo priporočila zdravnice za telesno aktivnost starejših in izkušnje mednarodne planinske vodnice o vodenju mlajših in starejših - kakšne so razlike, kaj pa je skupno vsem.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Zapuščanje doma pod Zavižanom v jasnem jutru Teja Štefančič

Prvi intervju je s poljskima alpinistoma, s Krzysztofom Wielickim in Leszkom Chichyjem, ki sta preplezala mnoge osemtisočake, med njimi sta na vrhu najvišje gore sveta, na Mt. Everestu kot prva stala pozimi leta 1980. Chichy je postal prvi Poljak, ki je zaključil turnejo po najvišjih vrhovih vseh sedmih kontinentov. Krzysztof pa je peti človek, ki je priplezal na vseh štirinajst osemtisočakov; poleg Everesta se je kot prvi človek pozimi povzpel še na Kangčendzengo, Manaslu in Lotse.
Drugi intervju je z Dušico Kunaver o knjigah Andreja Zlobca, njenega očeta. Dušica pravi, da se je vredno boriti za to našo zemljo.
Tretji intervju pa je z 29-letnim Andrejem Ježem, Korošcem z (že do zdaj) nekaj izjemnimi vzponi in nominacijo za zlati cepin. Andrej je eden izmed tistih, ki zagotovo gradijo prihodnost alpinizma.

V rubriki Z nami na pot vas vabimo na vrhove in poti v soseščini Storžiča - na Zaplato na Srednjem vrhu, na Srednji vrh, Bašeljski vrh in na Mali Grintovec.

V spominih na stare čase s Francem Temeljem odtisujemo žige v planinskih kočah, potepamo se po Velebitski planinski poti v desetih dneh, Mojca Volkar Trobevšek piše o posegih v naravo, plezamo v Centralni Aziji - v kirgiškem pogorju Pamir Alai, s kolesom gremo z Mitjem Peternelom na 36. maraton v Dolomite, Dušan Polajnar piše o novem znaku Združenja gorskih vodnikov Slovenije in Simonu Pintarju iz Mojstrane, prvemu vodniku z licenco. Mire Steinbuch piše o delavnicah za varnejšo hojo v gorah na sejmu Alpe Adria, Matjaž Čuk o skrivnostni pokrajini v Himalaji, Vid Legradić o lepotah Velikega Špičja, v rubriki zdravje pišemo o boreliozi, Dušan Škodič pa v zgodovini planinstva obuja spomin na zavetišče na Polhograjski Grmadi, ki ga žal več ni.

Sledijo stalne rubrike: pisma bralcev, strip, planinska organizacija in v spomin.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika!
Ter srečno in varen korak na vseh vaših poteh!

 


Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

sobota, 18. maj 2024

V majski številki Planinskega vestnika je glavna pozornost namenjena Johannesu Frischaufu, po katerem pri nas nosi ime planinski dom na Okrešlju, sicer pa je bil velik pobudnik planinstva pri nas, še posebej v Savinjskih Alpah, in na Hrvaškem, kjer so prav na njegovo pobudo že leta 1874, 19 let pred nami, ustanovili Planinsko zvezo Hrvaške. V temi meseca izpod rok Dušana Škodiča boste tako našli zares veliko zanimivih podatkov iz naše planinske zgodovine, ki so bile v tistem obdobju daleč pred časom in še danes vzbujajo občudovanje. Prepričani smo, da boste uživali.

Marčni Vestnik posvečen Radu Kočevarju (1928-2024)

Marčni Vestnik posvečen Radu Kočevarju (1928-2024)

ponedeljek, 18. marec 2024

Prvi del marčne številke Planinskega vestnika smo posvetili letos preminulemu našemu legendarnemu in neustavljivemu alpinistu Radu Kočevarju (1928-2024). "S slovesom Rada Kočevarja smo tako izgubili zadnjega in brez dvoma najmočnejšega predstavnika generacije, ki je v času po vojni postavila nove smernice razvoju alpinizma pri nas kljub začetnemu odporu starejše generacije plezalcev," pravi Jure Krejan Čokl.

Februarski Vestnik se spominja odprave na Tirič Mir

Februarski Vestnik se spominja odprave na Tirič Mir

sreda, 14. februar 2024

Februarska številka Planinskega vestnika se spominja skupne slovenske-poljske alpinistične odprave iz leta 1978 na Tirič Mir, ki je s 7708 metri najvišji vrh pogorja Hindukuš in hkrati najvišji vrh izven Himalaje in Karakoruma, po višini pa triintrideseti na svetu.

Iskanje med novicami