četrtek, 15. november 2012PZS

Planinski vestnik, november 2012

V novembrski številki Planinskega vestnika smo temo meseca namenili doživljanju gora skozi likovno upodabljanje, fotografiranje, film in besedo. Svoje doživljanje so zapisali nekateri ustvarjalci podob in besed. Pogovarjali smo se z odlično alpinistko Moniko Kambič in Aldom Zubinom, gorskim kolesarjem iz Kopra. Podali smo se na ...

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Podali smo se na Korošico, na Kamniti lovec, se spomnili Vlasta Kopača in s Francetom Zupanom obudili spomin na reševalno akcijo po drugi svetovni vojni. 
V rubriki Z nami na pot Vid Pogačnik opisuje poti na Jezerskem, Janja Lipužič pa gore nad smučiščem Mokrine.

V drugem delu revije lahko preberete o popotovanju po Kitajski, o izletu z otroki na Obli vrh, o plezališču Vipavska Bela, o dejavnosti TNP, razmišljanje o medčloveških odnosih v gorah.

Sledijo redne rubrike o gorski medicini, varstvu narave, alpinistične novice in novice iz tujine, pisma bralcev in novice planinske organizacije. 

Preberite si tudi ugotovitve ankete, ki smo jo priložili septembrski številki. Več komentarjev si lahko preberete na desni strani prve strani na www.planinskivestnik.com.

V uvodniku urednik Vladimir Habjan razmišlja o tem, kako lahko v različnih priložnostih doživljamo gore. 

Na naslovnici je severna stena Škrlatice priznanega fotografa Otona Naglosta.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika! Poiščite ga v svojem kiosku. 

PDF Kazalo PV, november 2012 (1,46  MB)

Uredništvo Planinskega vestnika

Planinski vestnik, november 2012, lahko kupite tudi v Spletni trgovini PZS.


Vsebina - Članki 

DOŽIVLJANJE GORA 4
Gore vidimo, slišimo, čutimo ... Z Belce na Sleme. Marjan Bradeško
Likovno upodabljanje gorske krajine. Pričarati občutenje, ki se ga sami ne zavedamo. Danilo Cedilnik Den
Občutki pri fotografiranju v gorah. Včasih so močnejši skozi objektiv. Stane Klemenc
S filmsko kamero po gorah. Zgodbe, polne življenjskih resnic in razmišljanja. Tine Marenče
Moč in zadrega besede. Opisovanje lepote gora in njihovo doživetje. Igor Škamperle
INTERVJU 14
Tudi trma je dobra lastnost. "Multi" Monika Kambič. Marta Krejan
MINIATURA 17
Poti in stranpoti okoli Korošice. Breda Posl
REŠEVANJE NEKOČ 18
Leto 1946. Po sledeh prve reševalske zgodbe. France Zupan
RAZMIŠLJANJE 23
Spomin in opomin. Ob bližnji stoletnici rojstva Vlasta Kopača. Borut Peršolja
NEDELJSKI IZLET 24
Lep vrh nad božjepotno vasico. Kamniti lovec - Cima del Cacciatore (2071 m). Olga Kolenc 

Z NAMI NA POT 28
Majhna deželica, obdana okrog in okrog od visokih gora. Jezersko. Vid Pogačnik
Opisi 33
Virnikov Grintovec. Vid Pogačnik
Pristovški Storžič. Vid Pogačnik
Goli vrh. Vid Pogačnik
Veliki vrh.Vid Pogačnik

Z NAMI NA POT 41
Gore nad priljubljenim smučiščem. Mokrine/Naßfeld/Passo di Pramollo. Janja Lipužič
Opisi 37
Soteska Garnitzenklamm. Janja Lipužič
Konjski špik/Roßkofel/Monte Cavallo di Pontebba. Janja Lipužič
Krniške skale/Gartnerkofel. Janja Lipužič
Veliki Koritnik/Trogkofel/Creta di Aip. Janja Lipužič

Z OTROKI V HRIBE 46
Prvič - in za dolgo ne več?! Naš družinski planinski izlet. Mateja Pate
PRIPETLJAJI V KITAJSKIH GORAH 48
Treking, kjer se je zgodilo skoraj vse. "Hribolazenje po kitajsko" Mateja Komac
INTERVJU 52
Tiste stezice, k' so včasih bile. Aldo Zubin jih trga pozabi. Marjan Bradeško
RAZMIŠLJANJE 55
Alpinizem in mi. Medčloveški odnosi v gorah. Vanja Sossou
ZGODOVINA PLEZALIŠČ 56
Vipavska Bela. Nekaj spominov o nastajanju priljubljenega plezališča. Helena Škrl
TRIGLAVSKI NARODNI PARK 58
Pirotehnika - ne! Ozaveščevalna akcija Triglavskega narodnega parka. Tanja Menegalija
OBNOVLJIVE ALPE 60
Zanimiv, raznolik in vsebinsko bogat alpski teden. Herman Berčič
GORNIŠKA MEDICINA 62
Poškodbe v gorah. Poškodbi, značilni za plezalce. Petra Zupet
ANKETA 64
Kri mlada pravi: poskočiva! Kri stara pa: posediva! Rezultati ankete, priložene septembrski številki. Dušan Škodič
VARSTVO NARAVE 66
Gobe na suhih travnikih. Glive vlažnice. Dušan Klenovšek
NOVICE IZ VERTIKALE 64
ŠPORTNO PLEZANJE 69
NOVICE IZ TUJINE 69
PISMA BRALCEV 70
PLANINSKA ORGANIZACIJA 72
V SPOMIN 72


Uvodnik 

To je naš svet

   Kraj in čas: konec oktobra, južna stena Planjave.
   Iz najine pobude, da greva v južno steno Planjave, se nas skupaj nabere kar osem prijateljev, vsi člani Alpinističnega odseka PD Kamnik. Smer: Rupar-Križaj, ocena IV+/II-III, 300 m (po naši oceni je dolžina kar blizu 500 metrov). Še v noči se pobiramo po domovih in se naključno srečamo na križišču na obvoznici. Na Jermanci je prostora malo, a vendar skombiniramo tako, da sta oba avta "pod streho". Kratek dostop in že smo pod steno. Če smo še malo prej razmišljali o tem, da bi se ločili, saj tak "avtobusni" izlet v steni ni najbolj varen, so te misli enostavno odplavale - ne bomo se delili. Vsi se zapodimo v grapo in višje v plošče. Tam se nekateri že varujemo, drugi ne. Eden drugemu pomagamo, si popravljamo opremo, se šalimo in se neizmerno zabavamo. Fantje se zapodijo naprej in iščejo prehode. Do kotanje nam je smer znana (z Ireno sva že plezala Grapo), potem gre v "neznano". Formiramo naveze, kakor je pač kdo pri roki, po trije, po dva. Gredina se konča v gladki steni, zato zavijemo po strmi polici levo. Uroš potegne naprej, ostali mu sledimo. Stena se postavi pokonci. Spet potegne Uroš. Spremljamo vsak njegov gib, visi nad globino, a počasi in vztrajno pridobiva metre in ... čez je! Eden po eden premagujemo težko mesto, Irena vmes zapoje, da čez steno zavalovi še pesem. Kar toplo nam je pri srcu. Toplo pa je tudi drugače, saj je za oktober neizmerno vroče. Eden privleče kremo, drugi pijačo, tretji čokolado. Mažemo se, pijemo, jemo. Spet se zapodimo v plošče, naveze formiramo, kot je kdo pri roki, vendar vemo, da je vsak vodja naveze suveren. Stena se končno položi. Še malo ruševja in poležemo po tleh. Občutek je močan in prijeten. Kaj je boljšega kot v odlični družbi preplezati zanimivo smer, kjer eden drugemu pomagamo in se obenem zabavamo? Še skupinska fotka in gremo dol. V sestopu z Ireno sodelujeva še v kratki reševalni akciji, ostali naju medtem počakajo in že smo v dolini. Jaz z zatečenim kolenom, da me morajo kolegi podpirati do avta, drugi veselo proslavijo, kasneje še pri Urošu doma na žegnanjski ...
   To je zame pravo doživljanje gora.
   Tri dni kasneje, okoli ene ponoči, dolina Kamniške Bistrice. S težkim nahrbtnikom stojim na Malih vratcih nad Kokrskim sedlom (koleno je že OK). Luna daje dovolj svetlobe, da se vidijo obrisi gora, dolina pa je v gosti megli. Malce pihlja, veter pa daje občutek življenja, da vse to, kar vidim, ni le mirujoča slika. V južni steni se tu in tam prikažejo drobne lučke. To so kolegi, ki plezajo do ponesrečenke. Nekje sredi stene je in rabi našo pomoč. Pet jih je tam, ostali vso noč tovorimo opremo do tja. Tu sem, v svetu, kjer neizmerno uživam, ki me izpolnjuje do zadnje biti, v svetu, ki ga poznam in obvladam, s kolegi, na katere se lahko kadarkoli zanesem, in s poslanstvom, ki ne potrebuje nobenih dodatnih pojasnil. Naša ekipa je kombinacija starih mačkov in zagnanih mladcev, različnih sposobnosti, a vseh z istim ciljem - pomagati sočloveku. Pleza tisti, ki je tisti hip najbolj vplezan, najtežjo vrv nosi tisti, ki je najkrepkejši, naprej gre tisti, ki je najhitrejši ... vsi za enega, eden za vse.
   Tudi to je zame pravo doživljanje gora.
   Epilog je verjetno znan: plezalko je naslednji dan odpeljal helikopter, čeprav je dan prej kazalo, da to ne bo mogoče. Mi pa smo se že ponoči prebili do nje, prav tako zdravnik, in ji nudili zdravniško oskrbo.
   Danes, tu.
   Prelistavam revijo, ki jo držite v rokah. Jaz še v elektronski verziji, vi že v tiskani. Prinašamo vsebine, ki vam skušajo približati gore. To je svet, v katerem uživamo, ki nas izpolnjuje, sprošča, ki si ga želimo še bolj spoznati, kjer si želimo biti. Verjamem, da je tudi z branjem možno polno doživljanje gora. Uživajte torej v tem svetu!

Vladimir Habjan


Septembrski Vestnik je tu

Septembrski Vestnik je tu

sobota, 18. september 2021

Septembrska številka Planinskega vestnika ponovno prinaša veliko zanimivega branja. V prvem delu pišemo o državnem odlikovanju red za zasluge, ki ga je iz rok predsednika Slovenije Boruta Pahorja Planinski vestnik dobil ob 125-letnici izhajanja, ki smo jo obeležili lansko leto. Svoja mnenja in čestitke so podali tudi številni, ki redno berejo in spremljajo Planinski vestnik skozi čas. V nadaljevanju sledi tema meseca, posvečena štiridesetletnici Zakona o Triglavskem narodnem parku in še nekaterim drugim obletnicam naših parkov.

Poletna - dvojna številka Planinskega vestnika

Poletna - dvojna številka Planinskega vestnika

ponedeljek, 19. julij 2021

Danes je izšla nova, dvojna - poletna - številka Planinskega vestnika. In kot že nekaj let tudi tokratno poletno številko krasita dve fotografiji čez tri strani. V temi meseca pišemo, kako lahki in hitri smo v gorah. Razmišlja več alpinistov, gorskih vodnikov in vodnik PZS.

Junijski Vestnik o baronu Zoisu

Junijski Vestnik o baronu Zoisu

petek, 18. junij 2021

V junijski temi meseca smo se posvetili velikemu razsvetljencu, baronu Žigu Zoisu. Baron Sigismondo (Žiga) Zois (1747-1819) je splošno znan kot podpornik kulture, nekoliko manj pa kot naravoslovec in mecen znanosti. Financiral je dve odpravi na Triglav, seveda tudi z namenom, da bi odkrili cenjeno železovo rudo.

Iskanje med novicami