sreda, 14. februar 2024

Februarski Vestnik se spominja odprave na Tirič Mir

Februarska številka Planinskega vestnika se spominja skupne slovenske-poljske alpinistične odprave iz leta 1978 na Tirič Mir, ki je s 7708 metri najvišji vrh pogorja Hindukuš in hkrati najvišji vrh izven Himalaje in Karakoruma, po višini pa triintrideseti na svetu.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Proti vrhu Mont Blanca Damir Šantek
Pogovarjali smo se z Mirom Šušteršičem (roj. 1957), vrhunskim alpinistom nekdanje generacije, ki pravi, da je bil Lotse njegovo najtežje doživetje.
Drugi pogovor pa je z Mirovim bratom Janezom Šušteršičem (roj. 1953), prav tako alpinistom in Mirovim dolgoletnim soplezalcem, in pravi, da pleza zaradi svojega užitka, ne dosežkov.
Tretji intervju je z Ivano Leskovar iz PD Slovenska Bistrica, prejemnico spominske plakete PZS, vodnico PZS in prostovoljko v odboru InPlaninec.

Pišemo o gorskih velikanih - Mont Blancu, o naših zelo zahtevnih poteh, objavljamo potopis o Irski in tamkajšnji gorski reševalni službi, zapis iz zgodovine naravnih parkov ter o prejemnikih priznanj na alpinistično-plezalnem večeru, ki so jih dobili najuspešnejši alpinisti, športni in ledni plezalci ter turni smučarji za dosežke v letu 2023 in prejemnik priznanja PZS za življenjsko delo v alpinizmu. Tu so še zanimivi spomini, članek o špici Babjega zoba, humoreska o nenavadni službeni poti, mnenje o hoji in zgodba s Kokrskega sedla.

V rubriki Z nami na pot pa vas vabimo na čudovito Islandijo, na otok čudežev. Delimo zaris poti in opise na Blahnúkúr, 945 m, Jökulsárlón in na Diamantno plažo, tu pa so še izjemni slapova Dettifoss in Sellfoss, 400 m, ter pečine Látrabjarg, 450 m.

Sledijo stalne rubrike: Planinčkov kotiček (o nepozabni izkušnji pozabljenih očal), vzgoja (o vzpenjanju s smučmi in kožami), kolumna, planinska organizacija, strip (o vremenu) in v spomin.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika
ter srečno in varen korak na vseh vaših poteh!


Aprilski Vestnik s starejšimi planinci v gore

Aprilski Vestnik s starejšimi planinci v gore

torek, 16. april 2024

V aprilski številki Planinskega vestnika smo se posvetili starejšim planincem in goram. Kar nekaj starejših gornikov smo povabili, da so z nami delili svoja razmišljanja pa tudi življenjski moto. Objavljamo priporočila zdravnice za telesno aktivnost starejših in izkušnje planinske vodnice o vodenju mlajših in starejših - kakšne so razlike, kaj pa je skupno vsem.

Marčni Vestnik posvečen Radu Kočevarju (1928-2024)

Marčni Vestnik posvečen Radu Kočevarju (1928-2024)

ponedeljek, 18. marec 2024

Prvi del marčne številke Planinskega vestnika smo posvetili letos preminulemu našemu legendarnemu in neustavljivemu alpinistu Radu Kočevarju (1928-2024). "S slovesom Rada Kočevarja smo tako izgubili zadnjega in brez dvoma najmočnejšega predstavnika generacije, ki je v času po vojni postavila nove smernice razvoju alpinizma pri nas kljub začetnemu odporu starejše generacije plezalcev," pravi Jure Krejan Čokl.

Januarski Planinski vestnik s prenosnimi kuhinjami

Januarski Planinski vestnik s prenosnimi kuhinjami

četrtek, 18. januar 2024

Prva letošnja številka Planinskega vestnika postreže z zelo zanimivim testom opreme - in sicer s testom prenosnih kuhinj oziroma kar enajstih kuhalnikov. Prenosni kuhalniki imajo že precej dolgo brado in številnim popotnikom, alpinistom in dopustnikom omogočajo kakovostno prehranjevanje na krajših in daljših potepanjih. Topijo nam sneg, prekuhavajo oporečno vodo, kuhajo kavo kofeinskim odvisnikom in omogočajo kakovostnejše prehranjevanje od žuljenja energijskih ploščic in sendvičev. Pokukali pa smo tudi v vrečke s hrano, zakaj in kakšne izbrati, kdaj pridejo prav in komu.

Iskanje med novicami