torek, 19. december 2023

Čudovit potopis iz Himalaje v zadnjem letošnjem Vestniku

Zadnja številka Planinskega vestnika prinaša za konec leta zares lep potopis s prav tako dih jemajočimi fotografijami "Čudoviti razgledi na himalajske velikane - Treking do baznega tabora pod Everestom" avtorja Massima Cappuccia. Res je, hoja po poti, ki vodi do baznega tabora Everest, so sanje vsakega gorskega navdušenca, bodisi običajnega popotnika bodisi izkušenega pohodnika. Narediti prve korake v dolini Kumbu proti pobočju najvišje gore na svetu je enkratna izkušnja, ki je ni mogoče doživeti na nobeni drugi visokogorski poti. Tukaj lahko občutite vso zgodovino, mite in legende, zaradi katerih je Everest znan in tako privlačen.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Čudoviti razgledi na himalajske velikane Massimo Cappuccio

V prvem intervjuju je bil naš sogovornik Klemen Belhar, alpinist, gorski reševalec, turni smučar, trener in svetovalec, okoljevarstvenik, politik, pisec in še več. Vse to je dr. antropologije Klemen Belhar.
Drugi pogovor pa je z Danico Padjan iz PD Vrelec Rogaška Slatina, ki je leta 1999 zbrala planince, ki so si želeli vzeti več časa na pohodih, in ustanovila sekcijo Polžekov, pridružila se ji je starejša generacija. Zanimiv pogovor s terena. Za svoje delo je Danica leta 2021 prejela svečano listino, najvišje priznanje Planinske zveze Slovenije.

Pišemo o letošnjih prejemnikih najvišjih priznanj PZS, ki vidijo delo v planinstvu kot poslanstvo. Na turo gremo po pogorelem Krasu, pišemo o posvetu Gore in varnost, kjer so gorski reševalci predstavili letošnje leto reševanj, iz PZS temo Planinstvo v luči medijev, pa o vodenju vodnikih različnih profilov ter maPZS. S PD Rimske Toplice praznujemo 70 let, udeležili smo se 18. mednarodnega festivala alpinizma v Pragi, nadaljujemo z zgodbo izpod Himalaje (tokrat je še posebej napeta), objavljamo zmagovalne fotografije natečaja #LjubimGore 2023, pišemo o planinski obutvi nekoč, spominjamo se neumornega kronista planinstva in alpinizma Francija Savenca, ki je preminil letos jeseni; pišemo o prostovojstvu in predstavljamo članici uredniškega odbora Tino Leskošek in Zdenko Mihelič, na koncu pa sledijo še prav posebne novoletne želje.

V rubriki Z nami na pot vas vabimo v Posavsko hribovje - na Hom (607 m), Veliki Slomnik (609 m), na Brnico (457 m) ter na Šmohor (787 m) in Malič (936 m).

Sledijo stalne rubrike: kolumna (o tem, kaj je težje: osemtisočak ali 9a), novice iz vertikale, strip (tokrat o utripu v kočah), literatura z več izjemnimi knjigami, planinska organizacija in v spomin.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika ter
srečno v vseh božično-novoletnih praznikih
in varen korak na vseh vaših poteh!

 


Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

sobota, 18. maj 2024

V majski številki Planinskega vestnika je glavna pozornost namenjena Johannesu Frischaufu, po katerem pri nas nosi ime planinski dom na Okrešlju, sicer pa je bil velik pobudnik planinstva pri nas, še posebej v Savinjskih Alpah, in na Hrvaškem, kjer so prav na njegovo pobudo že leta 1874, 19 let pred nami, ustanovili Planinsko zvezo Hrvaške. V temi meseca izpod rok Dušana Škodiča boste tako našli zares veliko zanimivih podatkov iz naše planinske zgodovine, ki so bile v tistem obdobju daleč pred časom in še danes vzbujajo občudovanje. Prepričani smo, da boste uživali.

Aprilski Vestnik s starejšimi planinci v gore

Aprilski Vestnik s starejšimi planinci v gore

torek, 16. april 2024

V aprilski številki Planinskega vestnika smo se posvetili starejšim planincem in goram. Kar nekaj starejših gornikov smo povabili, da so z nami delili svoja razmišljanja pa tudi življenjski moto. Objavljamo priporočila zdravnice za telesno aktivnost starejših in izkušnje mednarodne planinske vodnice o vodenju mlajših in starejših - kakšne so razlike, kaj pa je skupno vsem.

Marčni Vestnik posvečen Radu Kočevarju (1928-2024)

Marčni Vestnik posvečen Radu Kočevarju (1928-2024)

ponedeljek, 18. marec 2024

Prvi del marčne številke Planinskega vestnika smo posvetili letos preminulemu našemu legendarnemu in neustavljivemu alpinistu Radu Kočevarju (1928-2024). "S slovesom Rada Kočevarja smo tako izgubili zadnjega in brez dvoma najmočnejšega predstavnika generacije, ki je v času po vojni postavila nove smernice razvoju alpinizma pri nas kljub začetnemu odporu starejše generacije plezalcev," pravi Jure Krejan Čokl.

Iskanje med novicami