torek, 19. december 2023

Čudovit potopis iz Himalaje v zadnjem letošnjem Vestniku

Zadnja številka Planinskega vestnika prinaša za konec leta zares lep potopis s prav tako dih jemajočimi fotografijami "Čudoviti razgledi na himalajske velikane - Treking do baznega tabora pod Everestom" avtorja Massima Cappuccia. Res je, hoja po poti, ki vodi do baznega tabora Everest, so sanje vsakega gorskega navdušenca, bodisi običajnega popotnika bodisi izkušenega pohodnika. Narediti prve korake v dolini Kumbu proti pobočju najvišje gore na svetu je enkratna izkušnja, ki je ni mogoče doživeti na nobeni drugi visokogorski poti. Tukaj lahko občutite vso zgodovino, mite in legende, zaradi katerih je Everest znan in tako privlačen.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Čudoviti razgledi na himalajske velikane Massimo Cappuccio

V prvem intervjuju je bil naš sogovornik Klemen Belhar, alpinist, gorski reševalec, turni smučar, trener in svetovalec, okoljevarstvenik, politik, pisec in še več. Vse to je dr. antropologije Klemen Belhar.
Drugi pogovor pa je z Danico Padjan iz PD Vrelec Rogaška Slatina, ki je leta 1999 zbrala planince, ki so si želeli vzeti več časa na pohodih, in ustanovila sekcijo Polžekov, pridružila se ji je starejša generacija. Zanimiv pogovor s terena. Za svoje delo je Danica leta 2021 prejela svečano listino, najvišje priznanje Planinske zveze Slovenije.

Pišemo o letošnjih prejemnikih najvišjih priznanj PZS, ki vidijo delo v planinstvu kot poslanstvo. Na turo gremo po pogorelem Krasu, pišemo o posvetu Gore in varnost, kjer so gorski reševalci predstavili letošnje leto reševanj, iz PZS temo Planinstvo v luči medijev, pa o vodenju vodnikih različnih profilov ter maPZS. S PD Rimske Toplice praznujemo 70 let, udeležili smo se 18. mednarodnega festivala alpinizma v Pragi, nadaljujemo z zgodbo izpod Himalaje (tokrat je še posebej napeta), objavljamo zmagovalne fotografije natečaja #LjubimGore 2023, pišemo o planinski obutvi nekoč, spominjamo se neumornega kronista planinstva in alpinizma Francija Savenca, ki je preminil letos jeseni; pišemo o prostovojstvu in predstavljamo članici uredniškega odbora Tino Leskošek in Zdenko Mihelič, na koncu pa sledijo še prav posebne novoletne želje.

V rubriki Z nami na pot vas vabimo v Posavsko hribovje - na Hom (607 m), Veliki Slomnik (609 m), na Brnico (457 m) ter na Šmohor (787 m) in Malič (936 m).

Sledijo stalne rubrike: kolumna (o tem, kaj je težje: osemtisočak ali 9a), novice iz vertikale, strip (tokrat o utripu v kočah), literatura z več izjemnimi knjigami, planinska organizacija in v spomin.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika ter
srečno v vseh božično-novoletnih praznikih
in varen korak na vseh vaših poteh!

 


Februarski Vestnik se spominja odprave na Tirič Mir

Februarski Vestnik se spominja odprave na Tirič Mir

sreda, 14. februar 2024

Februarska številka Planinskega vestnika se spominja skupne slovenske-poljske alpinistične odprave iz leta 1978 na Tirič Mir, ki je s 7708 metri najvišji vrh pogorja Hindukuš in hkrati najvišji vrh izven Himalaje in Karakoruma, po višini pa triintrideseti na svetu.

Januarski Planinski vestnik s prenosnimi kuhinjami

Januarski Planinski vestnik s prenosnimi kuhinjami

četrtek, 18. januar 2024

Prva letošnja številka Planinskega vestnika postreže z zelo zanimivim testom opreme - in sicer s testom prenosnih kuhinj oziroma kar enajstih kuhalnikov. Prenosni kuhalniki imajo že precej dolgo brado in številnim popotnikom, alpinistom in dopustnikom omogočajo kakovostno prehranjevanje na krajših in daljših potepanjih. Topijo nam sneg, prekuhavajo oporečno vodo, kuhajo kavo kofeinskim odvisnikom in omogočajo kakovostnejše prehranjevanje od žuljenja energijskih ploščic in sendvičev. Pokukali pa smo tudi v vrečke s hrano, zakaj in kakšne izbrati, kdaj pridejo prav in komu.

Vesel božič in srečno novo leto 2024!

Vesel božič in srečno novo leto 2024!

torek, 19. december 2023

Za nami je še ena pot, po kateri smo skupaj stopali 365 dni. Čas bo naš spomin na preteklo leto kmalu oklestil, ne bo pa izbrisal vseh hribovskih doživetij, ki nam jih je uspelo shraniti v najstarejši slovenski reviji, ki še izhaja. To je zagotovo ena od izpolnjenih želja vseh, ki revijo ustvarjamo, hkrati pa iskrena želja za naslednjih 366 dni. Prepričani smo, da se bo uresničila, saj spomine ustvarjamo in ohranjamo skupaj z vami, drage bralke in bralci, avtorice in avtorji, vsi, s katerimi se podajamo na novo pot, ki bo trajala leto dni. Želimo vam kopico nepozabnih doživetij, izjemnih razgledov in čim več zgodb, ki jih čas ne bo mogel oklestiti. Vesel božič in srečno novo leto 2024! Uredništvo

Iskanje med novicami