sreda, 18. oktober 2023

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

Tema oktobrske številke Planinskega vestnika so umetne plezalne stene. "Če bi pred sto leti nekemu alpinistu predstavili prihodnost in razvoj alpinizma ter plezanja v naslednjih desetletjih, bi nas najbrž prav pisano pogledal. Verjetno bi se mu zdelo čudno, da se bodo ljudje od preživljanja časa v gorah, v naravi, preusmerili v zaprte telovadnice z bolj ali manj visokimi stenami in nanje pritrjenimi umetnimi oprimki. Če pa bi mu omenili, da bo športno plezanje leta 2020 olimpijska disciplina, nam prav gotovo ne bi verjel," je v uvodnem članku teme razmišljala avtorica. Pišemo tudi o tem, kateri center je bil prvi pri nas, kje vse so plezalni centri v naši deželi, kako nastanejo plezalne stene, pa tudi o tem, da so v Slovenski Bistrici v oktobru odprli največji plezalni center v Sloveniji.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Jalovec Franci Horvat
Pogovarjali smo se z Miho Zupanom iz mlajše generacije alpinistov iz Tržiča, ki je alpinistični inštruktor in avtor plezalnih vodnikov za Begunjščico, Trapez, Veliki Draški vrh in Mojstrovke.
Drugi intervju je z Alenom Marinovićem, alpinističnim inštruktorjem, ki veliko svojega dela in časa vlaga v vzgojo alpinistov.

Pišemo o angleškemu siru Humphryu Davyju, ki je v slovenskih gorah našel kraljestvo lepote, pa o Ustanovi Sklad Okrešelj, ki letos praznuje petindvajset let - s predsednikom sklada Francijem Vrankarjem smo naredili tudi pogovor, prvi predsednik sklada pa razmišlja o tej obletnici in družinah ponesrečenih gorskih reševalcev.
Pišemo o zdravilni rastlini naših gora, o plahtici, pa o 60-letnici odprave v centralni Kavkaz, o izbranih naj kočah leta 2023 in po požaru znova odprti novi Mozirski koči na Golteh.
V rubriki Z nami na pot vas vabimo na nepozabno gorniško pravljico - v Sibiline gore oz. Monti Sibillini v Apeninih, Italiji. Ob tem pa še posebej na naslednje vrhove: na Pizzo Berro (2259 m) in Monte Prioro (2333 m), Monte Bove Nord (2112 m) in Monte Bove Sud (2169 m), Cima del Redentore (2448 m) in Monte Vettore (2476 m) ter na Monte Callralle (1658 m) in Poggio di Croce (1833 m).
Sledijo stalne rubrike: Planinčkov kotiček, kolumna (tokrat o tišini), novice iz vertikale, literatura, planinska organizacija in v spomin.
Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika ter 
srečno in varen korak na vseh vaših poteh!


Februarski Vestnik se spominja odprave na Tirič Mir

Februarski Vestnik se spominja odprave na Tirič Mir

sreda, 14. februar 2024

Februarska številka Planinskega vestnika se spominja skupne slovenske-poljske alpinistične odprave iz leta 1978 na Tirič Mir, ki je s 7708 metri najvišji vrh pogorja Hindukuš in hkrati najvišji vrh izven Himalaje in Karakoruma, po višini pa triintrideseti na svetu.

Januarski Planinski vestnik s prenosnimi kuhinjami

Januarski Planinski vestnik s prenosnimi kuhinjami

četrtek, 18. januar 2024

Prva letošnja številka Planinskega vestnika postreže z zelo zanimivim testom opreme - in sicer s testom prenosnih kuhinj oziroma kar enajstih kuhalnikov. Prenosni kuhalniki imajo že precej dolgo brado in številnim popotnikom, alpinistom in dopustnikom omogočajo kakovostno prehranjevanje na krajših in daljših potepanjih. Topijo nam sneg, prekuhavajo oporečno vodo, kuhajo kavo kofeinskim odvisnikom in omogočajo kakovostnejše prehranjevanje od žuljenja energijskih ploščic in sendvičev. Pokukali pa smo tudi v vrečke s hrano, zakaj in kakšne izbrati, kdaj pridejo prav in komu.

Vesel božič in srečno novo leto 2024!

Vesel božič in srečno novo leto 2024!

torek, 19. december 2023

Za nami je še ena pot, po kateri smo skupaj stopali 365 dni. Čas bo naš spomin na preteklo leto kmalu oklestil, ne bo pa izbrisal vseh hribovskih doživetij, ki nam jih je uspelo shraniti v najstarejši slovenski reviji, ki še izhaja. To je zagotovo ena od izpolnjenih želja vseh, ki revijo ustvarjamo, hkrati pa iskrena želja za naslednjih 366 dni. Prepričani smo, da se bo uresničila, saj spomine ustvarjamo in ohranjamo skupaj z vami, drage bralke in bralci, avtorice in avtorji, vsi, s katerimi se podajamo na novo pot, ki bo trajala leto dni. Želimo vam kopico nepozabnih doživetij, izjemnih razgledov in čim več zgodb, ki jih čas ne bo mogel oklestiti. Vesel božič in srečno novo leto 2024! Uredništvo

Iskanje med novicami