sreda, 18. oktober 2023

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

Tema oktobrske številke Planinskega vestnika so umetne plezalne stene. "Če bi pred sto leti nekemu alpinistu predstavili prihodnost in razvoj alpinizma ter plezanja v naslednjih desetletjih, bi nas najbrž prav pisano pogledal. Verjetno bi se mu zdelo čudno, da se bodo ljudje od preživljanja časa v gorah, v naravi, preusmerili v zaprte telovadnice z bolj ali manj visokimi stenami in nanje pritrjenimi umetnimi oprimki. Če pa bi mu omenili, da bo športno plezanje leta 2020 olimpijska disciplina, nam prav gotovo ne bi verjel," je v uvodnem članku teme razmišljala avtorica. Pišemo tudi o tem, kateri center je bil prvi pri nas, kje vse so plezalni centri v naši deželi, kako nastanejo plezalne stene, pa tudi o tem, da so v Slovenski Bistrici v oktobru odprli največji plezalni center v Sloveniji.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Jalovec Franci Horvat
Pogovarjali smo se z Miho Zupanom iz mlajše generacije alpinistov iz Tržiča, ki je alpinistični inštruktor in avtor plezalnih vodnikov za Begunjščico, Trapez, Veliki Draški vrh in Mojstrovke.
Drugi intervju je z Alenom Marinovićem, alpinističnim inštruktorjem, ki veliko svojega dela in časa vlaga v vzgojo alpinistov.

Pišemo o angleškemu siru Humphryu Davyju, ki je v slovenskih gorah našel kraljestvo lepote, pa o Ustanovi Sklad Okrešelj, ki letos praznuje petindvajset let - s predsednikom sklada Francijem Vrankarjem smo naredili tudi pogovor, prvi predsednik sklada pa razmišlja o tej obletnici in družinah ponesrečenih gorskih reševalcev.
Pišemo o zdravilni rastlini naših gora, o plahtici, pa o 60-letnici odprave v centralni Kavkaz, o izbranih naj kočah leta 2023 in po požaru znova odprti novi Mozirski koči na Golteh.
V rubriki Z nami na pot vas vabimo na nepozabno gorniško pravljico - v Sibiline gore oz. Monti Sibillini v Apeninih, Italiji. Ob tem pa še posebej na naslednje vrhove: na Pizzo Berro (2259 m) in Monte Prioro (2333 m), Monte Bove Nord (2112 m) in Monte Bove Sud (2169 m), Cima del Redentore (2448 m) in Monte Vettore (2476 m) ter na Monte Callralle (1658 m) in Poggio di Croce (1833 m).
Sledijo stalne rubrike: Planinčkov kotiček, kolumna (tokrat o tišini), novice iz vertikale, literatura, planinska organizacija in v spomin.
Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika ter 
srečno in varen korak na vseh vaših poteh!


Dvojni poletni Vestnik o izjemni Veliki himalajski poti

Dvojni poletni Vestnik o izjemni Veliki himalajski poti

ponedeljek, 22. julij 2024

Tokratna tema dvojne poletne številke je Velika himalajska pot - ki sta jo mojstrsko ubesedila in s fotografijami začinila zakonca in naša vrhunska alpinista svetovnega kova Marija in Andrej Štremfelj. Pred tem sta Veliko himalajsko pot, dolgo kar 1700 kilometrov, lansko jesen tudi prehodila.

Junijski Vestnik o vplivu vremenskih ujm na planinske poti

Junijski Vestnik o vplivu vremenskih ujm na planinske poti

ponedeljek, 17. junij 2024

V junijski številki Planinskega vestnika smo se posvetili vplivu vremenskih ujm na planinske poti. Leto 2023 je bilo namreč leto ekstremnih vremenskih dogodkov, pišemo pa tudi o hidroloških ekstremih, ki bodo vse pogostejši, in o posodobljenih tablah na planinskih poteh.

Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

sobota, 18. maj 2024

V majski številki Planinskega vestnika je glavna pozornost namenjena Johannesu Frischaufu, po katerem pri nas nosi ime planinski dom na Okrešlju, sicer pa je bil velik pobudnik planinstva pri nas, še posebej v Savinjskih Alpah, in na Hrvaškem, kjer so prav na njegovo pobudo že leta 1874, 19 let pred nami, ustanovili Planinsko zvezo Hrvaške. V temi meseca izpod rok Dušana Škodiča boste tako našli zares veliko zanimivih podatkov iz naše planinske zgodovine, ki so bile v tistem obdobju daleč pred časom in še danes vzbujajo občudovanje. Prepričani smo, da boste uživali.

Iskanje med novicami