petek, 13. januar 2012PZS

Izšel je Planinski vestnik, januar 2012

V prvi letošnji številki, ki jo z veseljem napovedujemo tudi oblikovno prenovljeno, si lahko preberete obširno temo meseca o strmih smučinah - o alpinističnem smučanju, o razlikah med turnim, alpinističnim in freeride smučanjem, o začetkih organiziranega alpinističnega smučanja skozi čas ... Pogovarjali smo se s Francijem Mrakom, virtuozom strmih smučin.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Andrej Mašera in Andrej Stritar v rubriki Z nami na pot predstavljata Kobarid in gore nad njim, seveda tudi impozantni Krn, ter divje kraljestvo podrte gore - skupino Zuc dal Bora.

Zanimivi so še članki o počitnicah malo drugače in iskanju zakladov v naravi, o doživetjih priletne štoparke, Peter Muck se spominja alpinističnih treningov v prvih povojnih letih, pišemo tudi o časih, ko so otroci hitreje odrasli, pa o poteh, ki imajo svoje zgodbe - tudi smešne, zato ne zgrešite humoreske, kako in zakaj je pisec kupil ženske pohodne čevlje. Poročamo o novi smeri v Severni steni Triglava, o plezanju v Divjem cesarju in o Rock Mastru v Arcu ter prvi konferenci o planinskem gospodarstvu.

Proti koncu revije boste našli redne članke o vremenu, varstvu narave in rubrike, od alpinističnih vesti, literature, pa do novic planinske organizacije.

Fotografija na naslovnici: Z Grintovca v Dolce; če je vršna glava lepo zalita, se da z vrha odsmučati naravnost navzdol. Foto: Marko Kern.

Od 13. januarja Planinski vestnik poiščite v svojem kiosku.

Želimo vam prijetno branje!

Vsebine vseh Planinskih vestnikov od leta 1895 do danes pa si lahko ogledate na: www.pvkazalo.si.

Uredništvo Planinskega vestnika
------------------------------------------------
Več:
Preberite si del intervjuja iz Planinskega vestnika, januar 2012: Franci Mrak - virtuoz strmih smučin 


Septembrski Vestnik je tu

Septembrski Vestnik je tu

sobota, 18. september 2021

Septembrska številka Planinskega vestnika ponovno prinaša veliko zanimivega branja. V prvem delu pišemo o državnem odlikovanju red za zasluge, ki ga je iz rok predsednika Slovenije Boruta Pahorja Planinski vestnik dobil ob 125-letnici izhajanja, ki smo jo obeležili lansko leto. Svoja mnenja in čestitke so podali tudi številni, ki redno berejo in spremljajo Planinski vestnik skozi čas. V nadaljevanju sledi tema meseca, posvečena štiridesetletnici Zakona o Triglavskem narodnem parku in še nekaterim drugim obletnicam naših parkov.

Poletna - dvojna številka Planinskega vestnika

Poletna - dvojna številka Planinskega vestnika

ponedeljek, 19. julij 2021

Danes je izšla nova, dvojna - poletna - številka Planinskega vestnika. In kot že nekaj let tudi tokratno poletno številko krasita dve fotografiji čez tri strani. V temi meseca pišemo, kako lahki in hitri smo v gorah. Razmišlja več alpinistov, gorskih vodnikov in vodnik PZS.

Junijski Vestnik o baronu Zoisu

Junijski Vestnik o baronu Zoisu

petek, 18. junij 2021

V junijski temi meseca smo se posvetili velikemu razsvetljencu, baronu Žigu Zoisu. Baron Sigismondo (Žiga) Zois (1747-1819) je splošno znan kot podpornik kulture, nekoliko manj pa kot naravoslovec in mecen znanosti. Financiral je dve odpravi na Triglav, seveda tudi z namenom, da bi odkrili cenjeno železovo rudo.

Iskanje med novicami