petek, 13. januar 2012PZS

Izšel je Planinski vestnik, januar 2012

V prvi letošnji številki, ki jo z veseljem napovedujemo tudi oblikovno prenovljeno, si lahko preberete obširno temo meseca o strmih smučinah - o alpinističnem smučanju, o razlikah med turnim, alpinističnim in freeride smučanjem, o začetkih organiziranega alpinističnega smučanja skozi čas ... Pogovarjali smo se s Francijem Mrakom, virtuozom strmih smučin.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Andrej Mašera in Andrej Stritar v rubriki Z nami na pot predstavljata Kobarid in gore nad njim, seveda tudi impozantni Krn, ter divje kraljestvo podrte gore - skupino Zuc dal Bora.

Zanimivi so še članki o počitnicah malo drugače in iskanju zakladov v naravi, o doživetjih priletne štoparke, Peter Muck se spominja alpinističnih treningov v prvih povojnih letih, pišemo tudi o časih, ko so otroci hitreje odrasli, pa o poteh, ki imajo svoje zgodbe - tudi smešne, zato ne zgrešite humoreske, kako in zakaj je pisec kupil ženske pohodne čevlje. Poročamo o novi smeri v Severni steni Triglava, o plezanju v Divjem cesarju in o Rock Mastru v Arcu ter prvi konferenci o planinskem gospodarstvu.

Proti koncu revije boste našli redne članke o vremenu, varstvu narave in rubrike, od alpinističnih vesti, literature, pa do novic planinske organizacije.

Fotografija na naslovnici: Z Grintovca v Dolce; če je vršna glava lepo zalita, se da z vrha odsmučati naravnost navzdol. Foto: Marko Kern.

Od 13. januarja Planinski vestnik poiščite v svojem kiosku.

Želimo vam prijetno branje!

Vsebine vseh Planinskih vestnikov od leta 1895 do danes pa si lahko ogledate na: www.pvkazalo.si.

Uredništvo Planinskega vestnika
------------------------------------------------
Več:
Preberite si del intervjuja iz Planinskega vestnika, januar 2012: Franci Mrak - virtuoz strmih smučin 


Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

ponedeljek, 18. september 2023

Po poletnem premoru smo morali stopiti skupaj in tu je nova številka zanimivega branja. Kar izstopa, je gotovo - morate priznati - naslovka. To je ena od slik Danila Cedilnika - Dena, priznanega slikarja, alpinista, gorskega vodnika in reševalca. Pravi esej o slikah je napisal sociolog kulture Igor Škamperle.

Poletna številka o 70-letnici prvega vzpona na Everest

Poletna številka o 70-letnici prvega vzpona na Everest

četrtek, 20. julij 2023

Tokratna tema meseca dvojne poletne številke Planinskega vestnika je 70-letnica prvega vzpona na najvišjo goro sveta, Mount Everest, z zanimivimi zapisi in fotografijami - tudi z dvema tristranskima slikama.

Junijski Vestnik o gorniški literaturi in Karnijcih

Junijski Vestnik o gorniški literaturi in Karnijcih

četrtek, 22. junij 2023

Tokratna tema meseca junijske številke je gorniška literatura, o čem se največ piše, kako ne pisati gorniške literature, če ne želimo dolgočasne knjige, kako pišejo naši alpinisti in publicisti, kot so Andrej in Marija Štremfelj, Dušan Jelinčič, Matevž Lenarčič, Bogdan Biščak, Silvo Karo in kako je bistvo literature: »Kdor piše, nekaj da; kdor bere, nekaj dobi.«

Iskanje med novicami