ponedeljek, 14. november 2011PZS

Izšel je Planinski vestnik, november 2011

V novembrski številki Planinskega vestnika smo temo meseca namenili 'alpinističnemu' starševstvu, pogovarjali smo se s Petrom Ščetininom, ki pravi, da je stenam večno hvaležen. Odpravili pa smo se na Veliko planino in Naborjetske gore.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Novembrsko številko Planinskega vestnika začenjamo z malce nenavadno temo o alpinistih - starših. Svoje izkušnje o združljivosti alpinizma in starševstva so nam zaupali nekateri izmed njih. Kako ravnati z otrokom v hribih nam je zaupal stalni dopisnik Gorazd Gorišek, preberite pa si tudi zgodbo malega Fabijana o vzponu na Goli vrh.

Pogovarjali smo se z alpinistično legendo šestdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja Petrom Ščetininom.

Predstavljamo vam tudi uspešno alpnistično odpravo v letošnjem letu, odpravo v pogorje Xuelian Feng na Kitajskem.

Andreja Tomšič in Gorazd Gorišek v rubriki z nami na pot predstavljata Veliko planino in Naborjetske gore.
Preberete si lahko še članke o visoki Rosojanski poti, praznovanju stoletnice Goriške podružnice SPD, odpravi Univerze v Ljubljani na Nanga Parbat, o tradicionalnem Johanovem memorialu in srečanju alpinistov veteranov, stoti obletnici rojstva Jakca Čopa ...
Proti koncu revije boste našli redne članke o vremenu, varstvu narave in rubrike, od alpinističnih vesti, pisma bralcev, literature, pa do novic planinske organizacije.

V uvodniku si preberite kaj o pomenu pisanja meni Marjan Bradeško.

Avtor fotografije na naslovnici 'V ivje odeti macesni pod Storžičem' je Vladimir Habjan.

Želimo vam prijetno branje!

Uredništvo Planinskega vestnika

Od 14. novembra ga poiščite v svojem kiosku.

PDF Kazalo (1,09 MB)


Dvojni poletni Vestnik o izjemni Veliki himalajski poti

Dvojni poletni Vestnik o izjemni Veliki himalajski poti

ponedeljek, 22. julij 2024

Tokratna tema dvojne poletne številke je Velika himalajska pot - ki sta jo mojstrsko ubesedila in s fotografijami začinila zakonca in naša vrhunska alpinista svetovnega kova Marija in Andrej Štremfelj. Pred tem sta Veliko himalajsko pot, dolgo kar 1700 kilometrov, lansko jesen tudi prehodila.

Junijski Vestnik o vplivu vremenskih ujm na planinske poti

Junijski Vestnik o vplivu vremenskih ujm na planinske poti

ponedeljek, 17. junij 2024

V junijski številki Planinskega vestnika smo se posvetili vplivu vremenskih ujm na planinske poti. Leto 2023 je bilo namreč leto ekstremnih vremenskih dogodkov, pišemo pa tudi o hidroloških ekstremih, ki bodo vse pogostejši, in o posodobljenih tablah na planinskih poteh.

Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

sobota, 18. maj 2024

V majski številki Planinskega vestnika je glavna pozornost namenjena Johannesu Frischaufu, po katerem pri nas nosi ime planinski dom na Okrešlju, sicer pa je bil velik pobudnik planinstva pri nas, še posebej v Savinjskih Alpah, in na Hrvaškem, kjer so prav na njegovo pobudo že leta 1874, 19 let pred nami, ustanovili Planinsko zvezo Hrvaške. V temi meseca izpod rok Dušana Škodiča boste tako našli zares veliko zanimivih podatkov iz naše planinske zgodovine, ki so bile v tistem obdobju daleč pred časom in še danes vzbujajo občudovanje. Prepričani smo, da boste uživali.

Iskanje med novicami