ponedeljek, 14. november 2011PZS

Izšel je Planinski vestnik, november 2011

V novembrski številki Planinskega vestnika smo temo meseca namenili 'alpinističnemu' starševstvu, pogovarjali smo se s Petrom Ščetininom, ki pravi, da je stenam večno hvaležen. Odpravili pa smo se na Veliko planino in Naborjetske gore.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Novembrsko številko Planinskega vestnika začenjamo z malce nenavadno temo o alpinistih - starših. Svoje izkušnje o združljivosti alpinizma in starševstva so nam zaupali nekateri izmed njih. Kako ravnati z otrokom v hribih nam je zaupal stalni dopisnik Gorazd Gorišek, preberite pa si tudi zgodbo malega Fabijana o vzponu na Goli vrh.

Pogovarjali smo se z alpinistično legendo šestdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja Petrom Ščetininom.

Predstavljamo vam tudi uspešno alpnistično odpravo v letošnjem letu, odpravo v pogorje Xuelian Feng na Kitajskem.

Andreja Tomšič in Gorazd Gorišek v rubriki z nami na pot predstavljata Veliko planino in Naborjetske gore.
Preberete si lahko še članke o visoki Rosojanski poti, praznovanju stoletnice Goriške podružnice SPD, odpravi Univerze v Ljubljani na Nanga Parbat, o tradicionalnem Johanovem memorialu in srečanju alpinistov veteranov, stoti obletnici rojstva Jakca Čopa ...
Proti koncu revije boste našli redne članke o vremenu, varstvu narave in rubrike, od alpinističnih vesti, pisma bralcev, literature, pa do novic planinske organizacije.

V uvodniku si preberite kaj o pomenu pisanja meni Marjan Bradeško.

Avtor fotografije na naslovnici 'V ivje odeti macesni pod Storžičem' je Vladimir Habjan.

Želimo vam prijetno branje!

Uredništvo Planinskega vestnika

Od 14. novembra ga poiščite v svojem kiosku.

PDF Kazalo (1,09 MB)


Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

ponedeljek, 18. september 2023

Po poletnem premoru smo morali stopiti skupaj in tu je nova številka zanimivega branja. Kar izstopa, je gotovo - morate priznati - naslovka. To je ena od slik Danila Cedilnika - Dena, priznanega slikarja, alpinista, gorskega vodnika in reševalca. Pravi esej o slikah je napisal sociolog kulture Igor Škamperle.

Poletna številka o 70-letnici prvega vzpona na Everest

Poletna številka o 70-letnici prvega vzpona na Everest

četrtek, 20. julij 2023

Tokratna tema meseca dvojne poletne številke Planinskega vestnika je 70-letnica prvega vzpona na najvišjo goro sveta, Mount Everest, z zanimivimi zapisi in fotografijami - tudi z dvema tristranskima slikama.

Junijski Vestnik o gorniški literaturi in Karnijcih

Junijski Vestnik o gorniški literaturi in Karnijcih

četrtek, 22. junij 2023

Tokratna tema meseca junijske številke je gorniška literatura, o čem se največ piše, kako ne pisati gorniške literature, če ne želimo dolgočasne knjige, kako pišejo naši alpinisti in publicisti, kot so Andrej in Marija Štremfelj, Dušan Jelinčič, Matevž Lenarčič, Bogdan Biščak, Silvo Karo in kako je bistvo literature: »Kdor piše, nekaj da; kdor bere, nekaj dobi.«

Iskanje med novicami