ponedeljek, 14. november 2011PZS

Izšel je Planinski vestnik, november 2011

V novembrski številki Planinskega vestnika smo temo meseca namenili 'alpinističnemu' starševstvu, pogovarjali smo se s Petrom Ščetininom, ki pravi, da je stenam večno hvaležen. Odpravili pa smo se na Veliko planino in Naborjetske gore.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Novembrsko številko Planinskega vestnika začenjamo z malce nenavadno temo o alpinistih - starših. Svoje izkušnje o združljivosti alpinizma in starševstva so nam zaupali nekateri izmed njih. Kako ravnati z otrokom v hribih nam je zaupal stalni dopisnik Gorazd Gorišek, preberite pa si tudi zgodbo malega Fabijana o vzponu na Goli vrh.

Pogovarjali smo se z alpinistično legendo šestdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja Petrom Ščetininom.

Predstavljamo vam tudi uspešno alpnistično odpravo v letošnjem letu, odpravo v pogorje Xuelian Feng na Kitajskem.

Andreja Tomšič in Gorazd Gorišek v rubriki z nami na pot predstavljata Veliko planino in Naborjetske gore.
Preberete si lahko še članke o visoki Rosojanski poti, praznovanju stoletnice Goriške podružnice SPD, odpravi Univerze v Ljubljani na Nanga Parbat, o tradicionalnem Johanovem memorialu in srečanju alpinistov veteranov, stoti obletnici rojstva Jakca Čopa ...
Proti koncu revije boste našli redne članke o vremenu, varstvu narave in rubrike, od alpinističnih vesti, pisma bralcev, literature, pa do novic planinske organizacije.

V uvodniku si preberite kaj o pomenu pisanja meni Marjan Bradeško.

Avtor fotografije na naslovnici 'V ivje odeti macesni pod Storžičem' je Vladimir Habjan.

Želimo vam prijetno branje!

Uredništvo Planinskega vestnika

Od 14. novembra ga poiščite v svojem kiosku.

PDF Kazalo (1,09 MB)


Septembrski Vestnik je tu

Septembrski Vestnik je tu

sobota, 18. september 2021

Septembrska številka Planinskega vestnika ponovno prinaša veliko zanimivega branja. V prvem delu pišemo o državnem odlikovanju red za zasluge, ki ga je iz rok predsednika Slovenije Boruta Pahorja Planinski vestnik dobil ob 125-letnici izhajanja, ki smo jo obeležili lansko leto. Svoja mnenja in čestitke so podali tudi številni, ki redno berejo in spremljajo Planinski vestnik skozi čas. V nadaljevanju sledi tema meseca, posvečena štiridesetletnici Zakona o Triglavskem narodnem parku in še nekaterim drugim obletnicam naših parkov.

Poletna - dvojna številka Planinskega vestnika

Poletna - dvojna številka Planinskega vestnika

ponedeljek, 19. julij 2021

Danes je izšla nova, dvojna - poletna - številka Planinskega vestnika. In kot že nekaj let tudi tokratno poletno številko krasita dve fotografiji čez tri strani. V temi meseca pišemo, kako lahki in hitri smo v gorah. Razmišlja več alpinistov, gorskih vodnikov in vodnik PZS.

Junijski Vestnik o baronu Zoisu

Junijski Vestnik o baronu Zoisu

petek, 18. junij 2021

V junijski temi meseca smo se posvetili velikemu razsvetljencu, baronu Žigu Zoisu. Baron Sigismondo (Žiga) Zois (1747-1819) je splošno znan kot podpornik kulture, nekoliko manj pa kot naravoslovec in mecen znanosti. Financiral je dve odpravi na Triglav, seveda tudi z namenom, da bi odkrili cenjeno železovo rudo.

Iskanje med novicami