torek, 12. julij 2011PZS

Izšla je nova številka Planinskega vestnika


Klikni na fotografijo za povečavo ...
Julijsko temo meseca Planinskega vestnika smo posvetili vplivu visokogorskih planinskih koč na okolje. Svoja razmišljanja so podali okoljski strokovnjaki Planinske zveze in Triglavskega narodnega parka. Pogovarjali smo se s publicistom in gorniškim eruditom Mitjem Koširjem ter gostom filmskega festivala Johnom Porterjem.
V rubriki Z nami na pot vas vabimo na Triglav in Grossglockner. K branju vas vabimo tudi s članki o tritisočaku Monte Disgrazii, prvonagrajeno zgodbo letošnjega literarnega natečaja, izkušnjah mlade zdravnice na prvem dežurstvu v helikopterju, vtisi z letošnjega dneva planincev in drugimi. Sledijo članki stalnih rubrik: vreme, narava in alpinistična tehnika. Kot vedno smo dodali nekaj alpinističnih novic, tako z domačih, kot tujih logov, pisma bralcev, knjižne novosti in PZS vesti.

Avtor fotografije na naslovnici je Dan Briški, prikazuje pa kaj drugega kot - Triglav.

V uvodniku Tina Leskošek razmišlja o dogajanju tem, koliko gore kot prvobitno okolje še zdržijo zaradi vpliva človeka v viskokogorje.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika! Poiščite ga v svojem kiosku.

Kazalo


Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

ponedeljek, 18. september 2023

Po poletnem premoru smo morali stopiti skupaj in tu je nova številka zanimivega branja. Kar izstopa, je gotovo - morate priznati - naslovka. To je ena od slik Danila Cedilnika - Dena, priznanega slikarja, alpinista, gorskega vodnika in reševalca. Pravi esej o slikah je napisal sociolog kulture Igor Škamperle.

Poletna številka o 70-letnici prvega vzpona na Everest

Poletna številka o 70-letnici prvega vzpona na Everest

četrtek, 20. julij 2023

Tokratna tema meseca dvojne poletne številke Planinskega vestnika je 70-letnica prvega vzpona na najvišjo goro sveta, Mount Everest, z zanimivimi zapisi in fotografijami - tudi z dvema tristranskima slikama.

Junijski Vestnik o gorniški literaturi in Karnijcih

Junijski Vestnik o gorniški literaturi in Karnijcih

četrtek, 22. junij 2023

Tokratna tema meseca junijske številke je gorniška literatura, o čem se največ piše, kako ne pisati gorniške literature, če ne želimo dolgočasne knjige, kako pišejo naši alpinisti in publicisti, kot so Andrej in Marija Štremfelj, Dušan Jelinčič, Matevž Lenarčič, Bogdan Biščak, Silvo Karo in kako je bistvo literature: »Kdor piše, nekaj da; kdor bere, nekaj dobi.«

Iskanje med novicami