torek, 12. julij 2011PZS

Izšla je nova številka Planinskega vestnika


Klikni na fotografijo za povečavo ...
Julijsko temo meseca Planinskega vestnika smo posvetili vplivu visokogorskih planinskih koč na okolje. Svoja razmišljanja so podali okoljski strokovnjaki Planinske zveze in Triglavskega narodnega parka. Pogovarjali smo se s publicistom in gorniškim eruditom Mitjem Koširjem ter gostom filmskega festivala Johnom Porterjem.
V rubriki Z nami na pot vas vabimo na Triglav in Grossglockner. K branju vas vabimo tudi s članki o tritisočaku Monte Disgrazii, prvonagrajeno zgodbo letošnjega literarnega natečaja, izkušnjah mlade zdravnice na prvem dežurstvu v helikopterju, vtisi z letošnjega dneva planincev in drugimi. Sledijo članki stalnih rubrik: vreme, narava in alpinistična tehnika. Kot vedno smo dodali nekaj alpinističnih novic, tako z domačih, kot tujih logov, pisma bralcev, knjižne novosti in PZS vesti.

Avtor fotografije na naslovnici je Dan Briški, prikazuje pa kaj drugega kot - Triglav.

V uvodniku Tina Leskošek razmišlja o dogajanju tem, koliko gore kot prvobitno okolje še zdržijo zaradi vpliva človeka v viskokogorje.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika! Poiščite ga v svojem kiosku.

Kazalo


Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

sobota, 18. maj 2024

V majski številki Planinskega vestnika je glavna pozornost namenjena Johannesu Frischaufu, po katerem pri nas nosi ime planinski dom na Okrešlju, sicer pa je bil velik pobudnik planinstva pri nas, še posebej v Savinjskih Alpah, in na Hrvaškem, kjer so prav na njegovo pobudo že leta 1874, 19 let pred nami, ustanovili Planinsko zvezo Hrvaške. V temi meseca izpod rok Dušana Škodiča boste tako našli zares veliko zanimivih podatkov iz naše planinske zgodovine, ki so bile v tistem obdobju daleč pred časom in še danes vzbujajo občudovanje. Prepričani smo, da boste uživali.

Aprilski Vestnik s starejšimi planinci v gore

Aprilski Vestnik s starejšimi planinci v gore

torek, 16. april 2024

V aprilski številki Planinskega vestnika smo se posvetili starejšim planincem in goram. Kar nekaj starejših gornikov smo povabili, da so z nami delili svoja razmišljanja pa tudi življenjski moto. Objavljamo priporočila zdravnice za telesno aktivnost starejših in izkušnje mednarodne planinske vodnice o vodenju mlajših in starejših - kakšne so razlike, kaj pa je skupno vsem.

Marčni Vestnik posvečen Radu Kočevarju (1928-2024)

Marčni Vestnik posvečen Radu Kočevarju (1928-2024)

ponedeljek, 18. marec 2024

Prvi del marčne številke Planinskega vestnika smo posvetili letos preminulemu našemu legendarnemu in neustavljivemu alpinistu Radu Kočevarju (1928-2024). "S slovesom Rada Kočevarja smo tako izgubili zadnjega in brez dvoma najmočnejšega predstavnika generacije, ki je v času po vojni postavila nove smernice razvoju alpinizma pri nas kljub začetnemu odporu starejše generacije plezalcev," pravi Jure Krejan Čokl.

Iskanje med novicami