nedelja, 18. december 2022

Decembrski Planinski vestnik o prezrtem alpinistu

Decembrska tema meseca je posvečena prezrtemu alpinistu izpred prve svetovne vojne, ki je med drugim v svojih zapiskih dejal: "Zmagovalec je tisti, ki je nekaj naredil iz sebe." Toda, kdo je bil Klodwig Tschada (1892-1918) in kaj je vse preplezal? Raziskovanja se je lotil seveda naš Dušan Škodič, ki je prišel do zelo zanimivih podatkov in vse to tudi objavljamo.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Dve sonci za Razorjem Gregor Kresal
Tokratna intervja sta dva. Prvi je z alpinistom in gorskim vodnikom Mihom Habjanom, agronomom, ki je letos postal podpredsednik Planinske zveze Slovenije, sicer pa poklicno izpolnjuje gorniške sanje ljudem v gorah, uživa v miru navpičnic in v krogu svoje družine.

Drugi intervju pa je z alpinistom Markom Volkom. Marko je Velenjčan, ki zadnja leta niza težke prvenstvene smeri v naših gorah, jih opremlja in marsikdaj preseneti navezo sredi stene, ko solo prižvižga mimo, je na videz poln paradoksov, v resnici pa je kot odprta knjiga. Knjiga, v kateri je včasih treba kaj prebrati tudi med vrsticami.

V sredici Z nami na pot vas vabimo na spoznavanje manj znanih koncev v okolici Kranja. In sicer na Jamnik, 831 m, Belo peč, 1150 m, Vodiško planino, 1110 m, Sv. Mohor, 952 m, in Sv. Jošt nad Kranjem, 845 m.

Pišemo o Silvu Karu, letošnjemu prejemniku zlatega cepina za življenjsko delo v alpinizmu, o posvetu gore in varnost, o novostih planinske članarine v letu 2023. Potepamo se še po Pirinejih, v soteski Las Callas v italijanski pokrajini Furlanija Julijska Krajina, po meglenem Magliću, najvišjem vrhu Bosne in Hercegovine, pa po trentskih vršacih v prav tako megli, Lidija Honzak z nami deli deveto nadaljevanje alpinističnih spominov, Mateja Pate deli nasvete, kako izboljšati ravnotežje, gorski reševalec doživaljanje reševanja in zahvale, ter o desetletnici Alpe Adria Trail.

Sledijo stalne rubrike: novice iz vertikale, literatura, planinska organizacija, film, v spomin.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika!
In seveda lepe in mirne praznike ter ravno pravo mero previdnosti, igrivosti in veselja!
Srečno na vseh vaših poteh in varen korak - tudi v letu 2023!

 


Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

ponedeljek, 18. september 2023

Po poletnem premoru smo morali stopiti skupaj in tu je nova številka zanimivega branja. Kar izstopa, je gotovo - morate priznati - naslovka. To je ena od slik Danila Cedilnika - Dena, priznanega slikarja, alpinista, gorskega vodnika in reševalca. Pravi esej o slikah je napisal sociolog kulture Igor Škamperle.

Poletna številka o 70-letnici prvega vzpona na Everest

Poletna številka o 70-letnici prvega vzpona na Everest

četrtek, 20. julij 2023

Tokratna tema meseca dvojne poletne številke Planinskega vestnika je 70-letnica prvega vzpona na najvišjo goro sveta, Mount Everest, z zanimivimi zapisi in fotografijami - tudi z dvema tristranskima slikama.

Junijski Vestnik o gorniški literaturi in Karnijcih

Junijski Vestnik o gorniški literaturi in Karnijcih

četrtek, 22. junij 2023

Tokratna tema meseca junijske številke je gorniška literatura, o čem se največ piše, kako ne pisati gorniške literature, če ne želimo dolgočasne knjige, kako pišejo naši alpinisti in publicisti, kot so Andrej in Marija Štremfelj, Dušan Jelinčič, Matevž Lenarčič, Bogdan Biščak, Silvo Karo in kako je bistvo literature: »Kdor piše, nekaj da; kdor bere, nekaj dobi.«

Iskanje med novicami