nedelja, 18. december 2022

Decembrski Planinski vestnik o prezrtem alpinistu

Decembrska tema meseca je posvečena prezrtemu alpinistu izpred prve svetovne vojne, ki je med drugim v svojih zapiskih dejal: "Zmagovalec je tisti, ki je nekaj naredil iz sebe." Toda, kdo je bil Klodwig Tschada (1892-1918) in kaj je vse preplezal? Raziskovanja se je lotil seveda naš Dušan Škodič, ki je prišel do zelo zanimivih podatkov in vse to tudi objavljamo.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Dve sonci za Razorjem Gregor Kresal
Tokratna intervja sta dva. Prvi je z alpinistom in gorskim vodnikom Mihom Habjanom, agronomom, ki je letos postal podpredsednik Planinske zveze Slovenije, sicer pa poklicno izpolnjuje gorniške sanje ljudem v gorah, uživa v miru navpičnic in v krogu svoje družine.

Drugi intervju pa je z alpinistom Markom Volkom. Marko je Velenjčan, ki zadnja leta niza težke prvenstvene smeri v naših gorah, jih opremlja in marsikdaj preseneti navezo sredi stene, ko solo prižvižga mimo, je na videz poln paradoksov, v resnici pa je kot odprta knjiga. Knjiga, v kateri je včasih treba kaj prebrati tudi med vrsticami.

V sredici Z nami na pot vas vabimo na spoznavanje manj znanih koncev v okolici Kranja. In sicer na Jamnik, 831 m, Belo peč, 1150 m, Vodiško planino, 1110 m, Sv. Mohor, 952 m, in Sv. Jošt nad Kranjem, 845 m.

Pišemo o Silvu Karu, letošnjemu prejemniku zlatega cepina za življenjsko delo v alpinizmu, o posvetu gore in varnost, o novostih planinske članarine v letu 2023. Potepamo se še po Pirinejih, v soteski Las Callas v italijanski pokrajini Furlanija Julijska Krajina, po meglenem Magliću, najvišjem vrhu Bosne in Hercegovine, pa po trentskih vršacih v prav tako megli, Lidija Honzak z nami deli deveto nadaljevanje alpinističnih spominov, Mateja Pate deli nasvete, kako izboljšati ravnotežje, gorski reševalec doživaljanje reševanja in zahvale, ter o desetletnici Alpe Adria Trail.

Sledijo stalne rubrike: novice iz vertikale, literatura, planinska organizacija, film, v spomin.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika!
In seveda lepe in mirne praznike ter ravno pravo mero previdnosti, igrivosti in veselja!
Srečno na vseh vaših poteh in varen korak - tudi v letu 2023!

 


Januarski Vestnik o etiki v gorah

Januarski Vestnik o etiki v gorah

torek, 17. januar 2023

Zakoračili smo v novo leto, v nov letnik. Januarska tema meseca je posvečena etiki v gorah. V temi boste lahko prebrali pet zapisov o etiki v gorah - od pozdravljanja, obnašanja na poteh do iskrenosti v stenah. Mire Steinbuch je vse lepo uredil in imamo res kakovostno temo, ki smo si jo želeli že nekaj časa.

Miren božič in SREČNO 2023!

Miren božič in SREČNO 2023!

ponedeljek, 19. december 2022

Si predstavljate svet, v katerem vse poti vodijo proti soncu? Svet, v katerem so sledi, ki jih puščamo, kažipoti tistim, ki so zašli ali tavajo v megli? Naj bodo naše sledi takšne, kot je markacija, ki nam pokaže pot iz megle – pa naj bodo to nasmehi, ponujene dlani, stopinje v snegu, zgodbe, ki jih napišemo na papir, ali fotografije, od katerih ne moremo odtegniti oči. Naj bodo naše poti kažipoti, ki vodijo proti soncu … Spoštovane bralke in bralci Planinskega vestnika, miren božič vam želimo in vse dobro v letu 2023! Uredništvo

Novembrski Vestnik o feratah

Novembrski Vestnik o feratah

torek, 15. november 2022

Novembra smo se v temi meseca podali na ferate. Pišem o tem, kaj so ferate, katera je bila prva pri nas, katera zadnja do zdaj in katera je najzahtevnejša; na katere vse se lahko podate v Sloveniji, kakšno opremo potrebujete in kako se gibati na feratah.

Iskanje med novicami