nedelja, 18. december 2022

Decembrski Planinski vestnik o prezrtem alpinistu

Decembrska tema meseca je posvečena prezrtemu alpinistu izpred prve svetovne vojne, ki je med drugim v svojih zapiskih dejal: "Zmagovalec je tisti, ki je nekaj naredil iz sebe." Toda, kdo je bil Klodwig Tschada (1892-1918) in kaj je vse preplezal? Raziskovanja se je lotil seveda naš Dušan Škodič, ki je prišel do zelo zanimivih podatkov in vse to tudi objavljamo.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Dve sonci za Razorjem Gregor Kresal
Tokratna intervja sta dva. Prvi je z alpinistom in gorskim vodnikom Mihom Habjanom, agronomom, ki je letos postal podpredsednik Planinske zveze Slovenije, sicer pa poklicno izpolnjuje gorniške sanje ljudem v gorah, uživa v miru navpičnic in v krogu svoje družine.

Drugi intervju pa je z alpinistom Markom Volkom. Marko je Velenjčan, ki zadnja leta niza težke prvenstvene smeri v naših gorah, jih opremlja in marsikdaj preseneti navezo sredi stene, ko solo prižvižga mimo, je na videz poln paradoksov, v resnici pa je kot odprta knjiga. Knjiga, v kateri je včasih treba kaj prebrati tudi med vrsticami.

V sredici Z nami na pot vas vabimo na spoznavanje manj znanih koncev v okolici Kranja. In sicer na Jamnik, 831 m, Belo peč, 1150 m, Vodiško planino, 1110 m, Sv. Mohor, 952 m, in Sv. Jošt nad Kranjem, 845 m.

Pišemo o Silvu Karu, letošnjemu prejemniku zlatega cepina za življenjsko delo v alpinizmu, o posvetu gore in varnost, o novostih planinske članarine v letu 2023. Potepamo se še po Pirinejih, v soteski Las Callas v italijanski pokrajini Furlanija Julijska Krajina, po meglenem Magliću, najvišjem vrhu Bosne in Hercegovine, pa po trentskih vršacih v prav tako megli, Lidija Honzak z nami deli deveto nadaljevanje alpinističnih spominov, Mateja Pate deli nasvete, kako izboljšati ravnotežje, gorski reševalec doživaljanje reševanja in zahvale, ter o desetletnici Alpe Adria Trail.

Sledijo stalne rubrike: novice iz vertikale, literatura, planinska organizacija, film, v spomin.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika!
In seveda lepe in mirne praznike ter ravno pravo mero previdnosti, igrivosti in veselja!
Srečno na vseh vaših poteh in varen korak - tudi v letu 2023!

 


Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

sobota, 18. maj 2024

V majski številki Planinskega vestnika je glavna pozornost namenjena Johannesu Frischaufu, po katerem pri nas nosi ime planinski dom na Okrešlju, sicer pa je bil velik pobudnik planinstva pri nas, še posebej v Savinjskih Alpah, in na Hrvaškem, kjer so prav na njegovo pobudo že leta 1874, 19 let pred nami, ustanovili Planinsko zvezo Hrvaške. V temi meseca izpod rok Dušana Škodiča boste tako našli zares veliko zanimivih podatkov iz naše planinske zgodovine, ki so bile v tistem obdobju daleč pred časom in še danes vzbujajo občudovanje. Prepričani smo, da boste uživali.

Aprilski Vestnik s starejšimi planinci v gore

Aprilski Vestnik s starejšimi planinci v gore

torek, 16. april 2024

V aprilski številki Planinskega vestnika smo se posvetili starejšim planincem in goram. Kar nekaj starejših gornikov smo povabili, da so z nami delili svoja razmišljanja pa tudi življenjski moto. Objavljamo priporočila zdravnice za telesno aktivnost starejših in izkušnje mednarodne planinske vodnice o vodenju mlajših in starejših - kakšne so razlike, kaj pa je skupno vsem.

Marčni Vestnik posvečen Radu Kočevarju (1928-2024)

Marčni Vestnik posvečen Radu Kočevarju (1928-2024)

ponedeljek, 18. marec 2024

Prvi del marčne številke Planinskega vestnika smo posvetili letos preminulemu našemu legendarnemu in neustavljivemu alpinistu Radu Kočevarju (1928-2024). "S slovesom Rada Kočevarja smo tako izgubili zadnjega in brez dvoma najmočnejšega predstavnika generacije, ki je v času po vojni postavila nove smernice razvoju alpinizma pri nas kljub začetnemu odporu starejše generacije plezalcev," pravi Jure Krejan Čokl.

Iskanje med novicami