ponedeljek, 15. november 2010PZS

Izšla je nova številka Planinskega vestnika


Klikni na fotografijo za povečavo ...

V temi meseca novembrskega Planinskega vestnika predstavljamo delo oskrbnikov, z nekaterimi smo se pogovorili, in sicer z oskrbniki koče na Mangartskem sedlu, Smrekovcu, Klemenči jami, na Gozdu in Erjavčeve koče, obudili pa smo tudi spomin na legendarnega Andreja Karničarja s Češke koče. S srečanja veteranov alpinistov smo pripravili kratko reportažo in posneli nekaj zanimivih izjav. Spomnili smo se tudi prve slovenske himalajske odprave na Trisul. Nekaj brezpotnih zanesenjakov je dolgo časa iskalo prehode v divjini zahodno od Strme peči in jih končno odkrilo, lahko pa se boste tudi nasmejali odlični humoreski o smrčanju.
V rubriki Z nami na pot predstavljamo lepote Trnovske planote in Tri Cine v Italiji.   
Seveda ne manjka rubrike o varstvu narave, kjer tokrat predstavljamo netopirja, nekaj se boste naučili o orientaciji, alpinistični tehniki, vremenu, dodali smo nekaj novic s področja športnega plezanja, društvenih dejavnosti, literature, alpinističnih novic ... Posredujemo vam tudi nekaj uradnih pojasnil v zvezi z reševanjem v gorah. Na naslovnici Planinskega vestnika je fotografija Rink nad Okrešljem s prvim letošnjim snegom avtorice Irene Mušič Habjan.

Namesto uvodnika vam ponujamo izsek članka o prvi himalajski odpravi. Več o tem si lahko preberete v tiskani verziji Planinskega vestnika. 

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika! Poiščite ga v svojem kiosku.


PLANINSKI VESTNIK

Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

sobota, 18. maj 2024

V majski številki Planinskega vestnika je glavna pozornost namenjena Johannesu Frischaufu, po katerem pri nas nosi ime planinski dom na Okrešlju, sicer pa je bil velik pobudnik planinstva pri nas, še posebej v Savinjskih Alpah, in na Hrvaškem, kjer so prav na njegovo pobudo že leta 1874, 19 let pred nami, ustanovili Planinsko zvezo Hrvaške. V temi meseca izpod rok Dušana Škodiča boste tako našli zares veliko zanimivih podatkov iz naše planinske zgodovine, ki so bile v tistem obdobju daleč pred časom in še danes vzbujajo občudovanje. Prepričani smo, da boste uživali.

Aprilski Vestnik s starejšimi planinci v gore

Aprilski Vestnik s starejšimi planinci v gore

torek, 16. april 2024

V aprilski številki Planinskega vestnika smo se posvetili starejšim planincem in goram. Kar nekaj starejših gornikov smo povabili, da so z nami delili svoja razmišljanja pa tudi življenjski moto. Objavljamo priporočila zdravnice za telesno aktivnost starejših in izkušnje mednarodne planinske vodnice o vodenju mlajših in starejših - kakšne so razlike, kaj pa je skupno vsem.

Marčni Vestnik posvečen Radu Kočevarju (1928-2024)

Marčni Vestnik posvečen Radu Kočevarju (1928-2024)

ponedeljek, 18. marec 2024

Prvi del marčne številke Planinskega vestnika smo posvetili letos preminulemu našemu legendarnemu in neustavljivemu alpinistu Radu Kočevarju (1928-2024). "S slovesom Rada Kočevarja smo tako izgubili zadnjega in brez dvoma najmočnejšega predstavnika generacije, ki je v času po vojni postavila nove smernice razvoju alpinizma pri nas kljub začetnemu odporu starejše generacije plezalcev," pravi Jure Krejan Čokl.

Iskanje med novicami