ponedeljek, 15. november 2010PZS

Izšla je nova številka Planinskega vestnika


Klikni na fotografijo za povečavo ...

V temi meseca novembrskega Planinskega vestnika predstavljamo delo oskrbnikov, z nekaterimi smo se pogovorili, in sicer z oskrbniki koče na Mangartskem sedlu, Smrekovcu, Klemenči jami, na Gozdu in Erjavčeve koče, obudili pa smo tudi spomin na legendarnega Andreja Karničarja s Češke koče. S srečanja veteranov alpinistov smo pripravili kratko reportažo in posneli nekaj zanimivih izjav. Spomnili smo se tudi prve slovenske himalajske odprave na Trisul. Nekaj brezpotnih zanesenjakov je dolgo časa iskalo prehode v divjini zahodno od Strme peči in jih končno odkrilo, lahko pa se boste tudi nasmejali odlični humoreski o smrčanju.
V rubriki Z nami na pot predstavljamo lepote Trnovske planote in Tri Cine v Italiji.   
Seveda ne manjka rubrike o varstvu narave, kjer tokrat predstavljamo netopirja, nekaj se boste naučili o orientaciji, alpinistični tehniki, vremenu, dodali smo nekaj novic s področja športnega plezanja, društvenih dejavnosti, literature, alpinističnih novic ... Posredujemo vam tudi nekaj uradnih pojasnil v zvezi z reševanjem v gorah. Na naslovnici Planinskega vestnika je fotografija Rink nad Okrešljem s prvim letošnjim snegom avtorice Irene Mušič Habjan.

Namesto uvodnika vam ponujamo izsek članka o prvi himalajski odpravi. Več o tem si lahko preberete v tiskani verziji Planinskega vestnika. 

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika! Poiščite ga v svojem kiosku.


PLANINSKI VESTNIK

Septembrski Vestnik je tu

Septembrski Vestnik je tu

sobota, 18. september 2021

Septembrska številka Planinskega vestnika ponovno prinaša veliko zanimivega branja. V prvem delu pišemo o državnem odlikovanju red za zasluge, ki ga je iz rok predsednika Slovenije Boruta Pahorja Planinski vestnik dobil ob 125-letnici izhajanja, ki smo jo obeležili lansko leto. Svoja mnenja in čestitke so podali tudi številni, ki redno berejo in spremljajo Planinski vestnik skozi čas. V nadaljevanju sledi tema meseca, posvečena štiridesetletnici Zakona o Triglavskem narodnem parku in še nekaterim drugim obletnicam naših parkov.

Poletna - dvojna številka Planinskega vestnika

Poletna - dvojna številka Planinskega vestnika

ponedeljek, 19. julij 2021

Danes je izšla nova, dvojna - poletna - številka Planinskega vestnika. In kot že nekaj let tudi tokratno poletno številko krasita dve fotografiji čez tri strani. V temi meseca pišemo, kako lahki in hitri smo v gorah. Razmišlja več alpinistov, gorskih vodnikov in vodnik PZS.

Junijski Vestnik o baronu Zoisu

Junijski Vestnik o baronu Zoisu

petek, 18. junij 2021

V junijski temi meseca smo se posvetili velikemu razsvetljencu, baronu Žigu Zoisu. Baron Sigismondo (Žiga) Zois (1747-1819) je splošno znan kot podpornik kulture, nekoliko manj pa kot naravoslovec in mecen znanosti. Financiral je dve odpravi na Triglav, seveda tudi z namenom, da bi odkrili cenjeno železovo rudo.

Iskanje med novicami