ponedeljek, 15. november 2010PZS

Izšla je nova številka Planinskega vestnika


Klikni na fotografijo za povečavo ...

V temi meseca novembrskega Planinskega vestnika predstavljamo delo oskrbnikov, z nekaterimi smo se pogovorili, in sicer z oskrbniki koče na Mangartskem sedlu, Smrekovcu, Klemenči jami, na Gozdu in Erjavčeve koče, obudili pa smo tudi spomin na legendarnega Andreja Karničarja s Češke koče. S srečanja veteranov alpinistov smo pripravili kratko reportažo in posneli nekaj zanimivih izjav. Spomnili smo se tudi prve slovenske himalajske odprave na Trisul. Nekaj brezpotnih zanesenjakov je dolgo časa iskalo prehode v divjini zahodno od Strme peči in jih končno odkrilo, lahko pa se boste tudi nasmejali odlični humoreski o smrčanju.
V rubriki Z nami na pot predstavljamo lepote Trnovske planote in Tri Cine v Italiji.   
Seveda ne manjka rubrike o varstvu narave, kjer tokrat predstavljamo netopirja, nekaj se boste naučili o orientaciji, alpinistični tehniki, vremenu, dodali smo nekaj novic s področja športnega plezanja, društvenih dejavnosti, literature, alpinističnih novic ... Posredujemo vam tudi nekaj uradnih pojasnil v zvezi z reševanjem v gorah. Na naslovnici Planinskega vestnika je fotografija Rink nad Okrešljem s prvim letošnjim snegom avtorice Irene Mušič Habjan.

Namesto uvodnika vam ponujamo izsek članka o prvi himalajski odpravi. Več o tem si lahko preberete v tiskani verziji Planinskega vestnika. 

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika! Poiščite ga v svojem kiosku.


PLANINSKI VESTNIK

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

ponedeljek, 18. september 2023

Po poletnem premoru smo morali stopiti skupaj in tu je nova številka zanimivega branja. Kar izstopa, je gotovo - morate priznati - naslovka. To je ena od slik Danila Cedilnika - Dena, priznanega slikarja, alpinista, gorskega vodnika in reševalca. Pravi esej o slikah je napisal sociolog kulture Igor Škamperle.

Poletna številka o 70-letnici prvega vzpona na Everest

Poletna številka o 70-letnici prvega vzpona na Everest

četrtek, 20. julij 2023

Tokratna tema meseca dvojne poletne številke Planinskega vestnika je 70-letnica prvega vzpona na najvišjo goro sveta, Mount Everest, z zanimivimi zapisi in fotografijami - tudi z dvema tristranskima slikama.

Junijski Vestnik o gorniški literaturi in Karnijcih

Junijski Vestnik o gorniški literaturi in Karnijcih

četrtek, 22. junij 2023

Tokratna tema meseca junijske številke je gorniška literatura, o čem se največ piše, kako ne pisati gorniške literature, če ne želimo dolgočasne knjige, kako pišejo naši alpinisti in publicisti, kot so Andrej in Marija Štremfelj, Dušan Jelinčič, Matevž Lenarčič, Bogdan Biščak, Silvo Karo in kako je bistvo literature: »Kdor piše, nekaj da; kdor bere, nekaj dobi.«

Iskanje med novicami