sreda, 13. oktober 2010PZS

Izšel je oktobrski Planinski vestnik


Klikni na fotografijo za povečavo ...

Spoštovani bralci Planinskega vestnika!

V oktobrski številki Planinskega vestnika smo kar nekaj prostora namenili svetu pod nami, jamam in breznom. Predstavljamo jame in jamarstvo v Kaninskem pogorju, kataster jam pri Jamarski zvezi Slovenije, Milana Ferrana, raziskovalca novih jam. Da ne bi ostalo samo pri branju, lahko kakšno od jam tudi obiščete, zato smo pripravili dva opisa poti k jami Viršnica na Radenskem polju ter k Skedneni in Vranji jami na Planinskem polju.
Preberete si lahko intervju s Stephenom Goodwinom, urednikom publikacije The Alpine Journal iz Velike Britanije in Suresh Prasad Pradhano, veleposlanikom Nepala.
V rubriki Z nami na pot predstavljamo Breginjski kot in gore nad planino Pecol.  
Seveda ne manjka rubrike o varstvu narave, kjer predstavljamo belko in pojasnilo Zavoda za gozdove o rumenenju smrek, dodali smo nekaj novic s področja športnega plezanja, društvenih dejavnosti, literature, alpinističnih novic in iz planinske organizacije.

Na naslovnici Planinskega vestnika je ledeni slap v jami pri planini Viševnik, ki ga je fotografiral Peter Gedei.
V uvodniku si lahko preberete nekaj misli o odkrivanju manj obljudenih kotičkov naših gora.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika! Poiščite ga v svojem kiosku.

www.planinskivestnik.com


Dvojni poletni Vestnik o izjemni Veliki himalajski poti

Dvojni poletni Vestnik o izjemni Veliki himalajski poti

ponedeljek, 22. julij 2024

Tokratna tema dvojne poletne številke je Velika himalajska pot - ki sta jo mojstrsko ubesedila in s fotografijami začinila zakonca in naša vrhunska alpinista svetovnega kova Marija in Andrej Štremfelj. Pred tem sta Veliko himalajsko pot, dolgo kar 1700 kilometrov, lansko jesen tudi prehodila.

Junijski Vestnik o vplivu vremenskih ujm na planinske poti

Junijski Vestnik o vplivu vremenskih ujm na planinske poti

ponedeljek, 17. junij 2024

V junijski številki Planinskega vestnika smo se posvetili vplivu vremenskih ujm na planinske poti. Leto 2023 je bilo namreč leto ekstremnih vremenskih dogodkov, pišemo pa tudi o hidroloških ekstremih, ki bodo vse pogostejši, in o posodobljenih tablah na planinskih poteh.

Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

sobota, 18. maj 2024

V majski številki Planinskega vestnika je glavna pozornost namenjena Johannesu Frischaufu, po katerem pri nas nosi ime planinski dom na Okrešlju, sicer pa je bil velik pobudnik planinstva pri nas, še posebej v Savinjskih Alpah, in na Hrvaškem, kjer so prav na njegovo pobudo že leta 1874, 19 let pred nami, ustanovili Planinsko zvezo Hrvaške. V temi meseca izpod rok Dušana Škodiča boste tako našli zares veliko zanimivih podatkov iz naše planinske zgodovine, ki so bile v tistem obdobju daleč pred časom in še danes vzbujajo občudovanje. Prepričani smo, da boste uživali.

Iskanje med novicami