sreda, 13. oktober 2010PZS

Izšel je oktobrski Planinski vestnik


Klikni na fotografijo za povečavo ...

Spoštovani bralci Planinskega vestnika!

V oktobrski številki Planinskega vestnika smo kar nekaj prostora namenili svetu pod nami, jamam in breznom. Predstavljamo jame in jamarstvo v Kaninskem pogorju, kataster jam pri Jamarski zvezi Slovenije, Milana Ferrana, raziskovalca novih jam. Da ne bi ostalo samo pri branju, lahko kakšno od jam tudi obiščete, zato smo pripravili dva opisa poti k jami Viršnica na Radenskem polju ter k Skedneni in Vranji jami na Planinskem polju.
Preberete si lahko intervju s Stephenom Goodwinom, urednikom publikacije The Alpine Journal iz Velike Britanije in Suresh Prasad Pradhano, veleposlanikom Nepala.
V rubriki Z nami na pot predstavljamo Breginjski kot in gore nad planino Pecol.  
Seveda ne manjka rubrike o varstvu narave, kjer predstavljamo belko in pojasnilo Zavoda za gozdove o rumenenju smrek, dodali smo nekaj novic s področja športnega plezanja, društvenih dejavnosti, literature, alpinističnih novic in iz planinske organizacije.

Na naslovnici Planinskega vestnika je ledeni slap v jami pri planini Viševnik, ki ga je fotografiral Peter Gedei.
V uvodniku si lahko preberete nekaj misli o odkrivanju manj obljudenih kotičkov naših gora.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika! Poiščite ga v svojem kiosku.

www.planinskivestnik.com


Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

ponedeljek, 18. september 2023

Po poletnem premoru smo morali stopiti skupaj in tu je nova številka zanimivega branja. Kar izstopa, je gotovo - morate priznati - naslovka. To je ena od slik Danila Cedilnika - Dena, priznanega slikarja, alpinista, gorskega vodnika in reševalca. Pravi esej o slikah je napisal sociolog kulture Igor Škamperle.

Poletna številka o 70-letnici prvega vzpona na Everest

Poletna številka o 70-letnici prvega vzpona na Everest

četrtek, 20. julij 2023

Tokratna tema meseca dvojne poletne številke Planinskega vestnika je 70-letnica prvega vzpona na najvišjo goro sveta, Mount Everest, z zanimivimi zapisi in fotografijami - tudi z dvema tristranskima slikama.

Junijski Vestnik o gorniški literaturi in Karnijcih

Junijski Vestnik o gorniški literaturi in Karnijcih

četrtek, 22. junij 2023

Tokratna tema meseca junijske številke je gorniška literatura, o čem se največ piše, kako ne pisati gorniške literature, če ne želimo dolgočasne knjige, kako pišejo naši alpinisti in publicisti, kot so Andrej in Marija Štremfelj, Dušan Jelinčič, Matevž Lenarčič, Bogdan Biščak, Silvo Karo in kako je bistvo literature: »Kdor piše, nekaj da; kdor bere, nekaj dobi.«

Iskanje med novicami