sreda, 13. oktober 2010PZS

Izšel je oktobrski Planinski vestnik


Klikni na fotografijo za povečavo ...

Spoštovani bralci Planinskega vestnika!

V oktobrski številki Planinskega vestnika smo kar nekaj prostora namenili svetu pod nami, jamam in breznom. Predstavljamo jame in jamarstvo v Kaninskem pogorju, kataster jam pri Jamarski zvezi Slovenije, Milana Ferrana, raziskovalca novih jam. Da ne bi ostalo samo pri branju, lahko kakšno od jam tudi obiščete, zato smo pripravili dva opisa poti k jami Viršnica na Radenskem polju ter k Skedneni in Vranji jami na Planinskem polju.
Preberete si lahko intervju s Stephenom Goodwinom, urednikom publikacije The Alpine Journal iz Velike Britanije in Suresh Prasad Pradhano, veleposlanikom Nepala.
V rubriki Z nami na pot predstavljamo Breginjski kot in gore nad planino Pecol.  
Seveda ne manjka rubrike o varstvu narave, kjer predstavljamo belko in pojasnilo Zavoda za gozdove o rumenenju smrek, dodali smo nekaj novic s področja športnega plezanja, društvenih dejavnosti, literature, alpinističnih novic in iz planinske organizacije.

Na naslovnici Planinskega vestnika je ledeni slap v jami pri planini Viševnik, ki ga je fotografiral Peter Gedei.
V uvodniku si lahko preberete nekaj misli o odkrivanju manj obljudenih kotičkov naših gora.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika! Poiščite ga v svojem kiosku.

www.planinskivestnik.com


Aprilski Vestnik s starejšimi planinci v gore

Aprilski Vestnik s starejšimi planinci v gore

torek, 16. april 2024

V aprilski številki Planinskega vestnika smo se posvetili starejšim planincem in goram. Kar nekaj starejših gornikov smo povabili, da so z nami delili svoja razmišljanja pa tudi življenjski moto. Objavljamo priporočila zdravnice za telesno aktivnost starejših in izkušnje planinske vodnice o vodenju mlajših in starejših - kakšne so razlike, kaj pa je skupno vsem.

Marčni Vestnik posvečen Radu Kočevarju (1928-2024)

Marčni Vestnik posvečen Radu Kočevarju (1928-2024)

ponedeljek, 18. marec 2024

Prvi del marčne številke Planinskega vestnika smo posvetili letos preminulemu našemu legendarnemu in neustavljivemu alpinistu Radu Kočevarju (1928-2024). "S slovesom Rada Kočevarja smo tako izgubili zadnjega in brez dvoma najmočnejšega predstavnika generacije, ki je v času po vojni postavila nove smernice razvoju alpinizma pri nas kljub začetnemu odporu starejše generacije plezalcev," pravi Jure Krejan Čokl.

Februarski Vestnik se spominja odprave na Tirič Mir

Februarski Vestnik se spominja odprave na Tirič Mir

sreda, 14. februar 2024

Februarska številka Planinskega vestnika se spominja skupne slovenske-poljske alpinistične odprave iz leta 1978 na Tirič Mir, ki je s 7708 metri najvišji vrh pogorja Hindukuš in hkrati najvišji vrh izven Himalaje in Karakoruma, po višini pa triintrideseti na svetu.

Iskanje med novicami