sreda, 1. september 2010PZS

Napoved septembrskega Planinskega vestnika

V septembrskem Planinskem vestniku poročamo z otvoritve planinskega muzeja, pri čemer smo zbrali nekaj zanimivih izjav udeležencev, med drugim tudi predsednika republike dr. Danila Turka. Svoje spomine in razmišljanja o alpinizmu je v intervjuju strnil bivši »Everestovec« Vanja Matijevec. Visoko nad Trebušo se je sprehajal in razmišljal Rafael Terpin, svoje vtise pa je shranil tudi na lepih pastelih. Humorno zgodbo o nesrečnem padcu fotoaparata je opisal naš redni dopisnik Gorazd Gorišek. Svoje spomine na profesorja dr. Toneta Wrabra je zapisala Nada Praprotnik. O Blagajevem volčinu, predvsem pa o obisku saškega kralja Friderika Avgusta II., ki je v letih 1838 in 1841 obiskal naše kraje in si ogledal novoodkrito cvetico, piše Eva Holz. Naša urednica Slavica Tovšak je ob sprejetju novega Zakona o Triglavskem narodnem parku zbrala nekaj zanimivih mnenj planinskih delavcev in naravovarstvenikov. Iztok Rutar je v zgodovinsko-alpinističnem prispevku predstavil Kugy-Hornovo smer v Montažu. V rednih vzgojnih prispevkih pišemo o vremenu (Miha Pavšek), encijanu, rdečkah in metulju (Dušan Klenovšek), sidriščih in moči ter gibljivosti (Tadej Debevec). Čez poletne mesece se je nabralo obilo vesti iz alpinističnih krogov, tako doma kot iz tujine, ki sta jih zbrala Peter Mežnar in Urban Golob. Poročamo o vrsti novih knjižnih izdajah in zemljevidu (Bohinj), na koncu pa je še cela paleta vesti s PZS in planinskih društev.

72 strani zanimivega branja!

Želimo vam veliko veselja pri branju Planinskega vestnika!


Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

petek, 17. november 2023

V osrednjem delu novembrske številke Planinskega vestnika, ki je pester z različnimi prispevki in s čudovitimi fotografijami, se podajamo na trekinge. V deželo nomadov - v Kirgizijo, ki ji pravijo Švica centralne Azije, in med tisočere obraze Nepala pod Himalajo.

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

sreda, 18. oktober 2023

Tema oktobrske številke Planinskega vestnika so umetne plezalne stene. "Če bi pred sto leti nekemu alpinistu predstavili prihodnost in razvoj alpinizma ter plezanja v naslednjih desetletjih, bi nas najbrž prav pisano pogledal. Verjetno bi se mu zdelo čudno, da se bodo ljudje od preživljanja časa v gorah, v naravi, preusmerili v zaprte telovadnice z bolj ali manj visokimi stenami in nanje pritrjenimi umetnimi oprimki. Če pa bi mu omenili, da bo športno plezanje leta 2020 olimpijska disciplina, nam prav gotovo ne bi verjel," je v uvodnem članku teme razmišljala avtorica. Pišemo tudi o tem, kateri center je bil prvi pri nas, kje vse so plezalni centri v naši deželi, kako nastanejo plezalne stene, pa tudi o tem, da so v Slovenski Bistrici v oktobru odprli največji plezalni center v Sloveniji.

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

ponedeljek, 18. september 2023

Po poletnem premoru smo morali stopiti skupaj in tu je nova številka zanimivega branja. Kar izstopa, je gotovo - morate priznati - naslovka. To je ena od slik Danila Cedilnika - Dena, priznanega slikarja, alpinista, gorskega vodnika in reševalca. Pravi esej o slikah je napisal sociolog kulture Igor Škamperle.

Iskanje med novicami