sreda, 1. september 2010PZS

Napoved septembrskega Planinskega vestnika

V septembrskem Planinskem vestniku poročamo z otvoritve planinskega muzeja, pri čemer smo zbrali nekaj zanimivih izjav udeležencev, med drugim tudi predsednika republike dr. Danila Turka. Svoje spomine in razmišljanja o alpinizmu je v intervjuju strnil bivši »Everestovec« Vanja Matijevec. Visoko nad Trebušo se je sprehajal in razmišljal Rafael Terpin, svoje vtise pa je shranil tudi na lepih pastelih. Humorno zgodbo o nesrečnem padcu fotoaparata je opisal naš redni dopisnik Gorazd Gorišek. Svoje spomine na profesorja dr. Toneta Wrabra je zapisala Nada Praprotnik. O Blagajevem volčinu, predvsem pa o obisku saškega kralja Friderika Avgusta II., ki je v letih 1838 in 1841 obiskal naše kraje in si ogledal novoodkrito cvetico, piše Eva Holz. Naša urednica Slavica Tovšak je ob sprejetju novega Zakona o Triglavskem narodnem parku zbrala nekaj zanimivih mnenj planinskih delavcev in naravovarstvenikov. Iztok Rutar je v zgodovinsko-alpinističnem prispevku predstavil Kugy-Hornovo smer v Montažu. V rednih vzgojnih prispevkih pišemo o vremenu (Miha Pavšek), encijanu, rdečkah in metulju (Dušan Klenovšek), sidriščih in moči ter gibljivosti (Tadej Debevec). Čez poletne mesece se je nabralo obilo vesti iz alpinističnih krogov, tako doma kot iz tujine, ki sta jih zbrala Peter Mežnar in Urban Golob. Poročamo o vrsti novih knjižnih izdajah in zemljevidu (Bohinj), na koncu pa je še cela paleta vesti s PZS in planinskih društev.

72 strani zanimivega branja!

Želimo vam veliko veselja pri branju Planinskega vestnika!


Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

ponedeljek, 18. september 2023

Po poletnem premoru smo morali stopiti skupaj in tu je nova številka zanimivega branja. Kar izstopa, je gotovo - morate priznati - naslovka. To je ena od slik Danila Cedilnika - Dena, priznanega slikarja, alpinista, gorskega vodnika in reševalca. Pravi esej o slikah je napisal sociolog kulture Igor Škamperle.

Poletna številka o 70-letnici prvega vzpona na Everest

Poletna številka o 70-letnici prvega vzpona na Everest

četrtek, 20. julij 2023

Tokratna tema meseca dvojne poletne številke Planinskega vestnika je 70-letnica prvega vzpona na najvišjo goro sveta, Mount Everest, z zanimivimi zapisi in fotografijami - tudi z dvema tristranskima slikama.

Junijski Vestnik o gorniški literaturi in Karnijcih

Junijski Vestnik o gorniški literaturi in Karnijcih

četrtek, 22. junij 2023

Tokratna tema meseca junijske številke je gorniška literatura, o čem se največ piše, kako ne pisati gorniške literature, če ne želimo dolgočasne knjige, kako pišejo naši alpinisti in publicisti, kot so Andrej in Marija Štremfelj, Dušan Jelinčič, Matevž Lenarčič, Bogdan Biščak, Silvo Karo in kako je bistvo literature: »Kdor piše, nekaj da; kdor bere, nekaj dobi.«

Iskanje med novicami