sreda, 1. september 2010PZS

Napoved septembrskega Planinskega vestnika

V septembrskem Planinskem vestniku poročamo z otvoritve planinskega muzeja, pri čemer smo zbrali nekaj zanimivih izjav udeležencev, med drugim tudi predsednika republike dr. Danila Turka. Svoje spomine in razmišljanja o alpinizmu je v intervjuju strnil bivši »Everestovec« Vanja Matijevec. Visoko nad Trebušo se je sprehajal in razmišljal Rafael Terpin, svoje vtise pa je shranil tudi na lepih pastelih. Humorno zgodbo o nesrečnem padcu fotoaparata je opisal naš redni dopisnik Gorazd Gorišek. Svoje spomine na profesorja dr. Toneta Wrabra je zapisala Nada Praprotnik. O Blagajevem volčinu, predvsem pa o obisku saškega kralja Friderika Avgusta II., ki je v letih 1838 in 1841 obiskal naše kraje in si ogledal novoodkrito cvetico, piše Eva Holz. Naša urednica Slavica Tovšak je ob sprejetju novega Zakona o Triglavskem narodnem parku zbrala nekaj zanimivih mnenj planinskih delavcev in naravovarstvenikov. Iztok Rutar je v zgodovinsko-alpinističnem prispevku predstavil Kugy-Hornovo smer v Montažu. V rednih vzgojnih prispevkih pišemo o vremenu (Miha Pavšek), encijanu, rdečkah in metulju (Dušan Klenovšek), sidriščih in moči ter gibljivosti (Tadej Debevec). Čez poletne mesece se je nabralo obilo vesti iz alpinističnih krogov, tako doma kot iz tujine, ki sta jih zbrala Peter Mežnar in Urban Golob. Poročamo o vrsti novih knjižnih izdajah in zemljevidu (Bohinj), na koncu pa je še cela paleta vesti s PZS in planinskih društev.

72 strani zanimivega branja!

Želimo vam veliko veselja pri branju Planinskega vestnika!


Oktobrski Vestnik gre v ledene jame

Oktobrski Vestnik gre v ledene jame

ponedeljek, 18. oktober 2021

Tema meseca oktobrske številke so ledene jame. Pogledali smo, katere so najbolj znamenite pri nas in v svetu, kakšen je pomen ledenih jam pri proučevanju podnebnih sprememb ...

Septembrski Vestnik je tu

Septembrski Vestnik je tu

sobota, 18. september 2021

Septembrska številka Planinskega vestnika ponovno prinaša veliko zanimivega branja. V prvem delu pišemo o državnem odlikovanju red za zasluge, ki ga je iz rok predsednika Slovenije Boruta Pahorja Planinski vestnik dobil ob 125-letnici izhajanja, ki smo jo obeležili lansko leto. Svoja mnenja in čestitke so podali tudi številni, ki redno berejo in spremljajo Planinski vestnik skozi čas. V nadaljevanju sledi tema meseca, posvečena štiridesetletnici Zakona o Triglavskem narodnem parku in še nekaterim drugim obletnicam naših parkov.

Poletna - dvojna številka Planinskega vestnika

Poletna - dvojna številka Planinskega vestnika

ponedeljek, 19. julij 2021

Danes je izšla nova, dvojna - poletna - številka Planinskega vestnika. In kot že nekaj let tudi tokratno poletno številko krasita dve fotografiji čez tri strani. V temi meseca pišemo, kako lahki in hitri smo v gorah. Razmišlja več alpinistov, gorskih vodnikov in vodnik PZS.

Iskanje med novicami