torek, 27. julij 2010PZS

Napoved avgustovskega Planinskega vestnika


Klikni na fotografijo za povečavo ...

V avgustovskem Planinskem vestniku smo temo meseca posvetili planinskemu muzeju, ki ga bomo, kot je znano, odprli sedmega avgusta. Spomine, na prehojeno pot je opisal glavni organizator del Miro Eržen, urednik se je pogovarjal z arhitektom in oblikovalko razstave, nekaj svojih misli ob otvoritvi pa so prispevali Jože Kotnik, Eli Gradnik in Jože Colarič, ki so vsi po svojih najboljših močeh prispevali k temu dogodku.

V nadaljevanju boste našli obilo poletnega branja, saj smo vse novice prestavili na septembrsko številko. Dušan Alič piše o svoji izkušnji v soteski Gačnika, Marjan Bradeško o popotovanjih po gozdovih, Stane Poljak o prečenju Zeleniških špic, Vlado Vujisić o značilnostih črnogorskega pogorja Sinjajevina, Bojan Jevševar o Velebitu, Milan Vošank o Lovčenu, Peter Soklič o Liparskih otokih. Vladimir Habjan opisuje resnično zgodbo, ki jo je nekoč nekje izvedel, Dušan Škodič pa o nesrečni ljubezni v postnem času. Robi Ocvirk se ponovno predstavlja s humoresko, Vid Pogačnik pa s turo po Karnijskih Alpah. Škodič obuja spomin na zmagovalca Matterhorna Whymperja, France Stele pa na nesrečo Ceneta Kramarja pred 33 leti. Mitja Peternel se je podal na štiritisočaka Castorja, Franci Horvat pa na ekvadorski vrh Fuya Fuya. Žarko Rovšček se je pogovarjal z Jankom Humarjem, Miha Krofel pa opisuje gamsa in kozoroga.


72 strani zanimivega branja!
Želimo vam veliko veselja pri branju Planinskega vestnika!


Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

sobota, 18. maj 2024

V majski številki Planinskega vestnika je glavna pozornost namenjena Johannesu Frischaufu, po katerem pri nas nosi ime planinski dom na Okrešlju, sicer pa je bil velik pobudnik planinstva pri nas, še posebej v Savinjskih Alpah, in na Hrvaškem, kjer so prav na njegovo pobudo že leta 1874, 19 let pred nami, ustanovili Planinsko zvezo Hrvaške. V temi meseca izpod rok Dušana Škodiča boste tako našli zares veliko zanimivih podatkov iz naše planinske zgodovine, ki so bile v tistem obdobju daleč pred časom in še danes vzbujajo občudovanje. Prepričani smo, da boste uživali.

Aprilski Vestnik s starejšimi planinci v gore

Aprilski Vestnik s starejšimi planinci v gore

torek, 16. april 2024

V aprilski številki Planinskega vestnika smo se posvetili starejšim planincem in goram. Kar nekaj starejših gornikov smo povabili, da so z nami delili svoja razmišljanja pa tudi življenjski moto. Objavljamo priporočila zdravnice za telesno aktivnost starejših in izkušnje mednarodne planinske vodnice o vodenju mlajših in starejših - kakšne so razlike, kaj pa je skupno vsem.

Marčni Vestnik posvečen Radu Kočevarju (1928-2024)

Marčni Vestnik posvečen Radu Kočevarju (1928-2024)

ponedeljek, 18. marec 2024

Prvi del marčne številke Planinskega vestnika smo posvetili letos preminulemu našemu legendarnemu in neustavljivemu alpinistu Radu Kočevarju (1928-2024). "S slovesom Rada Kočevarja smo tako izgubili zadnjega in brez dvoma najmočnejšega predstavnika generacije, ki je v času po vojni postavila nove smernice razvoju alpinizma pri nas kljub začetnemu odporu starejše generacije plezalcev," pravi Jure Krejan Čokl.

Iskanje med novicami