torek, 27. julij 2010PZS

Napoved avgustovskega Planinskega vestnika


Klikni na fotografijo za povečavo ...

V avgustovskem Planinskem vestniku smo temo meseca posvetili planinskemu muzeju, ki ga bomo, kot je znano, odprli sedmega avgusta. Spomine, na prehojeno pot je opisal glavni organizator del Miro Eržen, urednik se je pogovarjal z arhitektom in oblikovalko razstave, nekaj svojih misli ob otvoritvi pa so prispevali Jože Kotnik, Eli Gradnik in Jože Colarič, ki so vsi po svojih najboljših močeh prispevali k temu dogodku.

V nadaljevanju boste našli obilo poletnega branja, saj smo vse novice prestavili na septembrsko številko. Dušan Alič piše o svoji izkušnji v soteski Gačnika, Marjan Bradeško o popotovanjih po gozdovih, Stane Poljak o prečenju Zeleniških špic, Vlado Vujisić o značilnostih črnogorskega pogorja Sinjajevina, Bojan Jevševar o Velebitu, Milan Vošank o Lovčenu, Peter Soklič o Liparskih otokih. Vladimir Habjan opisuje resnično zgodbo, ki jo je nekoč nekje izvedel, Dušan Škodič pa o nesrečni ljubezni v postnem času. Robi Ocvirk se ponovno predstavlja s humoresko, Vid Pogačnik pa s turo po Karnijskih Alpah. Škodič obuja spomin na zmagovalca Matterhorna Whymperja, France Stele pa na nesrečo Ceneta Kramarja pred 33 leti. Mitja Peternel se je podal na štiritisočaka Castorja, Franci Horvat pa na ekvadorski vrh Fuya Fuya. Žarko Rovšček se je pogovarjal z Jankom Humarjem, Miha Krofel pa opisuje gamsa in kozoroga.


72 strani zanimivega branja!
Želimo vam veliko veselja pri branju Planinskega vestnika!


Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

ponedeljek, 18. september 2023

Po poletnem premoru smo morali stopiti skupaj in tu je nova številka zanimivega branja. Kar izstopa, je gotovo - morate priznati - naslovka. To je ena od slik Danila Cedilnika - Dena, priznanega slikarja, alpinista, gorskega vodnika in reševalca. Pravi esej o slikah je napisal sociolog kulture Igor Škamperle.

Poletna številka o 70-letnici prvega vzpona na Everest

Poletna številka o 70-letnici prvega vzpona na Everest

četrtek, 20. julij 2023

Tokratna tema meseca dvojne poletne številke Planinskega vestnika je 70-letnica prvega vzpona na najvišjo goro sveta, Mount Everest, z zanimivimi zapisi in fotografijami - tudi z dvema tristranskima slikama.

Junijski Vestnik o gorniški literaturi in Karnijcih

Junijski Vestnik o gorniški literaturi in Karnijcih

četrtek, 22. junij 2023

Tokratna tema meseca junijske številke je gorniška literatura, o čem se največ piše, kako ne pisati gorniške literature, če ne želimo dolgočasne knjige, kako pišejo naši alpinisti in publicisti, kot so Andrej in Marija Štremfelj, Dušan Jelinčič, Matevž Lenarčič, Bogdan Biščak, Silvo Karo in kako je bistvo literature: »Kdor piše, nekaj da; kdor bere, nekaj dobi.«

Iskanje med novicami