torek, 13. julij 2010PZS

Izšel je julijski Planinski vestnik


Klikni na fotografijo za povečavo ...

Spoštovani bralci Planinskega vestnika!

V julijskem Planinskem vestniku smo se lotili problematike bivakov, ki smo jo osvetlili z več vidikov. Pogovarjali smo se z oskrbnico Bivaka pod Špikom, Mihaelo Omanovo, s Tonetom Škarjo in Radom Nadvešnikom, ki sta vodila postavljanje Bivaka Pavleta Kemperla na Velikih Podih pod Grintovcem, ter z arhitektom Mihom Kajzeljem. Svoj pogled na bivake pri nas je v komentarju podal Andrej Mašera.
Nadaljujemo z reportažo o letošnjem Dnevu planincev na Grmadi nad Celjem, predstavljamo Pot miru v Posočju, Jože Mihelič obuja spomine na svojega očeta, Milan Vošank pa na popotovanje po francoski Provansi. Spominjamo se tudi treh alpinistov, ki so nas nedavno zapustili: Igorja Levstka, Zvonka Čemažarja in Zvoneta Andrejčiča-Zvonca.

V rubriki Z nami na pot predstavljamo gore nad Rožem na slovenskem Koroškem in Monte Roso v Italiji.
V vzgojnem delu revije pišemo o vremenu, arniki, GRS Hrvaške, sidriščih v skali in skalnem plezanju. Na koncu so še alpinistične in novice iz tujine, pisma bralcev, literatura in vesti iz planinske organizacije.

Naslovnica Planinskega vestnika je delo fotografa Dana Briškega.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika! Poiščite ga v svojem kiosku.


Dvojni poletni Vestnik o izjemni Veliki himalajski poti

Dvojni poletni Vestnik o izjemni Veliki himalajski poti

ponedeljek, 22. julij 2024

Tokratna tema dvojne poletne številke je Velika himalajska pot - ki sta jo mojstrsko ubesedila in s fotografijami začinila zakonca in naša vrhunska alpinista svetovnega kova Marija in Andrej Štremfelj. Pred tem sta Veliko himalajsko pot, dolgo kar 1700 kilometrov, lansko jesen tudi prehodila.

Junijski Vestnik o vplivu vremenskih ujm na planinske poti

Junijski Vestnik o vplivu vremenskih ujm na planinske poti

ponedeljek, 17. junij 2024

V junijski številki Planinskega vestnika smo se posvetili vplivu vremenskih ujm na planinske poti. Leto 2023 je bilo namreč leto ekstremnih vremenskih dogodkov, pišemo pa tudi o hidroloških ekstremih, ki bodo vse pogostejši, in o posodobljenih tablah na planinskih poteh.

Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

sobota, 18. maj 2024

V majski številki Planinskega vestnika je glavna pozornost namenjena Johannesu Frischaufu, po katerem pri nas nosi ime planinski dom na Okrešlju, sicer pa je bil velik pobudnik planinstva pri nas, še posebej v Savinjskih Alpah, in na Hrvaškem, kjer so prav na njegovo pobudo že leta 1874, 19 let pred nami, ustanovili Planinsko zvezo Hrvaške. V temi meseca izpod rok Dušana Škodiča boste tako našli zares veliko zanimivih podatkov iz naše planinske zgodovine, ki so bile v tistem obdobju daleč pred časom in še danes vzbujajo občudovanje. Prepričani smo, da boste uživali.

Iskanje med novicami