torek, 13. julij 2010PZS

Izšel je julijski Planinski vestnik


Klikni na fotografijo za povečavo ...

Spoštovani bralci Planinskega vestnika!

V julijskem Planinskem vestniku smo se lotili problematike bivakov, ki smo jo osvetlili z več vidikov. Pogovarjali smo se z oskrbnico Bivaka pod Špikom, Mihaelo Omanovo, s Tonetom Škarjo in Radom Nadvešnikom, ki sta vodila postavljanje Bivaka Pavleta Kemperla na Velikih Podih pod Grintovcem, ter z arhitektom Mihom Kajzeljem. Svoj pogled na bivake pri nas je v komentarju podal Andrej Mašera.
Nadaljujemo z reportažo o letošnjem Dnevu planincev na Grmadi nad Celjem, predstavljamo Pot miru v Posočju, Jože Mihelič obuja spomine na svojega očeta, Milan Vošank pa na popotovanje po francoski Provansi. Spominjamo se tudi treh alpinistov, ki so nas nedavno zapustili: Igorja Levstka, Zvonka Čemažarja in Zvoneta Andrejčiča-Zvonca.

V rubriki Z nami na pot predstavljamo gore nad Rožem na slovenskem Koroškem in Monte Roso v Italiji.
V vzgojnem delu revije pišemo o vremenu, arniki, GRS Hrvaške, sidriščih v skali in skalnem plezanju. Na koncu so še alpinistične in novice iz tujine, pisma bralcev, literatura in vesti iz planinske organizacije.

Naslovnica Planinskega vestnika je delo fotografa Dana Briškega.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika! Poiščite ga v svojem kiosku.


Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

petek, 17. november 2023

V osrednjem delu novembrske številke Planinskega vestnika, ki je pester z različnimi prispevki in s čudovitimi fotografijami, se podajamo na trekinge. V deželo nomadov - v Kirgizijo, ki ji pravijo Švica centralne Azije, in med tisočere obraze Nepala pod Himalajo.

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

sreda, 18. oktober 2023

Tema oktobrske številke Planinskega vestnika so umetne plezalne stene. "Če bi pred sto leti nekemu alpinistu predstavili prihodnost in razvoj alpinizma ter plezanja v naslednjih desetletjih, bi nas najbrž prav pisano pogledal. Verjetno bi se mu zdelo čudno, da se bodo ljudje od preživljanja časa v gorah, v naravi, preusmerili v zaprte telovadnice z bolj ali manj visokimi stenami in nanje pritrjenimi umetnimi oprimki. Če pa bi mu omenili, da bo športno plezanje leta 2020 olimpijska disciplina, nam prav gotovo ne bi verjel," je v uvodnem članku teme razmišljala avtorica. Pišemo tudi o tem, kateri center je bil prvi pri nas, kje vse so plezalni centri v naši deželi, kako nastanejo plezalne stene, pa tudi o tem, da so v Slovenski Bistrici v oktobru odprli največji plezalni center v Sloveniji.

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

ponedeljek, 18. september 2023

Po poletnem premoru smo morali stopiti skupaj in tu je nova številka zanimivega branja. Kar izstopa, je gotovo - morate priznati - naslovka. To je ena od slik Danila Cedilnika - Dena, priznanega slikarja, alpinista, gorskega vodnika in reševalca. Pravi esej o slikah je napisal sociolog kulture Igor Škamperle.

Iskanje med novicami