torek, 13. julij 2010PZS

Izšel je julijski Planinski vestnik


Klikni na fotografijo za povečavo ...

Spoštovani bralci Planinskega vestnika!

V julijskem Planinskem vestniku smo se lotili problematike bivakov, ki smo jo osvetlili z več vidikov. Pogovarjali smo se z oskrbnico Bivaka pod Špikom, Mihaelo Omanovo, s Tonetom Škarjo in Radom Nadvešnikom, ki sta vodila postavljanje Bivaka Pavleta Kemperla na Velikih Podih pod Grintovcem, ter z arhitektom Mihom Kajzeljem. Svoj pogled na bivake pri nas je v komentarju podal Andrej Mašera.
Nadaljujemo z reportažo o letošnjem Dnevu planincev na Grmadi nad Celjem, predstavljamo Pot miru v Posočju, Jože Mihelič obuja spomine na svojega očeta, Milan Vošank pa na popotovanje po francoski Provansi. Spominjamo se tudi treh alpinistov, ki so nas nedavno zapustili: Igorja Levstka, Zvonka Čemažarja in Zvoneta Andrejčiča-Zvonca.

V rubriki Z nami na pot predstavljamo gore nad Rožem na slovenskem Koroškem in Monte Roso v Italiji.
V vzgojnem delu revije pišemo o vremenu, arniki, GRS Hrvaške, sidriščih v skali in skalnem plezanju. Na koncu so še alpinistične in novice iz tujine, pisma bralcev, literatura in vesti iz planinske organizacije.

Naslovnica Planinskega vestnika je delo fotografa Dana Briškega.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika! Poiščite ga v svojem kiosku.


Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

ponedeljek, 18. september 2023

Po poletnem premoru smo morali stopiti skupaj in tu je nova številka zanimivega branja. Kar izstopa, je gotovo - morate priznati - naslovka. To je ena od slik Danila Cedilnika - Dena, priznanega slikarja, alpinista, gorskega vodnika in reševalca. Pravi esej o slikah je napisal sociolog kulture Igor Škamperle.

Poletna številka o 70-letnici prvega vzpona na Everest

Poletna številka o 70-letnici prvega vzpona na Everest

četrtek, 20. julij 2023

Tokratna tema meseca dvojne poletne številke Planinskega vestnika je 70-letnica prvega vzpona na najvišjo goro sveta, Mount Everest, z zanimivimi zapisi in fotografijami - tudi z dvema tristranskima slikama.

Junijski Vestnik o gorniški literaturi in Karnijcih

Junijski Vestnik o gorniški literaturi in Karnijcih

četrtek, 22. junij 2023

Tokratna tema meseca junijske številke je gorniška literatura, o čem se največ piše, kako ne pisati gorniške literature, če ne želimo dolgočasne knjige, kako pišejo naši alpinisti in publicisti, kot so Andrej in Marija Štremfelj, Dušan Jelinčič, Matevž Lenarčič, Bogdan Biščak, Silvo Karo in kako je bistvo literature: »Kdor piše, nekaj da; kdor bere, nekaj dobi.«

Iskanje med novicami