petek, 14. september 2018

Septembrski Planinski vestnik

Uvodnik septembrske številke Planinskega vestnika vas popelje med alpinistke, ki se jim je z razstavo Korajža je ženskega spola v začetku septembra poklonil Slovenski planinski muzej v Mojstrani. Zanimiv zapis lahko preberete tudi tu na prvi strani spletne strani Planinskega vestnika.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Padci so varni, če so smeri dobro in kakovostno opremljene, oprema pa vzdrževana. Štefan Wraber
V temi meseca pišemo o vseslovenskem projektu Opremimo slovenska plezališča ali krajše O.S.P. Projekt je rezultat miselnosti in dejavnosti plezalcev, ki se zavedajo pomena dediščine, je pa zaradi svoje specifičnosti in popularnosti postala ogrožena. Težava opremljenih plezališč ni v količini, ampak v njihovi kakovosti, vzdrževanosti, urejenosti in našem odnosu do njih ter do vsega, kar je povezano z njimi.

Pogovarjali smo se z vrhunskim ruskim plezalcem in alpinistom Valerijem Babanovim, pa z gonilno silo projekta O.S.P. Štefanom Wrabrom, ki ima za seboj bogato plezalsko pot. V intervjuju med drugim opozori na novo ureditev opremljanja plezalnih smeri in na vzdrževanje plezališč pri nas. Objavljamo tudi intervju s Hinkom Rejcem, alpinistom, ki za Planinski vestnik večkrat napiše poglobljene prispevke o zgodovinskih plezalnih vzponih, predvsem v Dolomitih.

V rubriki Z nami na pot vas vabimo na Korziko, na otok, kjer se stikajo morje, gore in nebo, našli boste zanimive opise za doživetja in potepe.

Potepamo se po Karnijskih Alpah, med vulkani na Novi Zelandiji, pišemo o uganki o prvopristopnikih na Triglavu pred 240 leti in našem najvišjem vrhu brez Aljaževega stolpa, pa o ženskem alpinističnem tečaju v Vratih leta 1949 - o tečaju, kot ga do takrat še ni bilo, ter o rešitvah ohranjanja narave in delovnih mesth v Alpah. Pogledali smo čez planke, kjer si lahko preberete o mednarodni organiziranosti planinstva (članek bo uporabljen tudi kot dodatno gradivo tekmovalcem na državnem tekmovanju Mladina in gore januarja 2019 v Podnanosu).

Sledijo stalne rubrike: planinčkov kotiček, novice iz tujine in vertikale, športnoplezalne novice, literatura, planinska organizacija, TRiglavski narodni park, jubileji.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika!
Poiščite ga v svojem kiosku ali v spletni trgovini PZS, naročniki pa kar doma v svojih nabiralnikih.
Srečno in varen korak na vseh vaših poteh!

 


Izšel je poletni Planinski vestnik

Izšel je poletni Planinski vestnik

petek, 13. julij 2018

V dvojni poletni številki Planinskega vestnika je Dušan Škodič s sodelavci pripravil zelo zanimivo in obsežno temo o italijanskih gradnjah na rapalskem ozemlju. Nekatere od teh gradenj v gorah so spremenjene v planinske koče (kot na primer na Črni prsti, Poreznu, Krnu, pod Špičkom ..), nekatere pa pustili propasti.

Izšla je junijska številka Planinskega vestnika

Izšla je junijska številka Planinskega vestnika

četrtek, 14. junij 2018

V junijski številki Planinskega vestnika smo šli na ferate - zavarovane plezalne poti. Objavljamo obširen test različnih samovarovalnih kompletov, različne lestvice težavnosti zavarovanih plezalnih poti in opozarjamo, da se na take poti odpravljate samo s testirano opremo.

Srečanje uredništev revij Hrvatski planinar in Planinski vestnik

Srečanje uredništev revij Hrvatski planinar in Planinski vestnik

četrtek, 14. junij 2018

Na sedežu Planinske zveze Hrvaške v Zagrebu smo se 28. maja srečali predstavniki uredništev revij Planinski vestnik (PV) in Hrvatski planinar (HP) z namenom, da po dveh letih od zadnjega srečanja uredništev v Ljubljani pogledamo, kako smo napredovali, kaj od sklenjenega naredili, si izmenjali nove izkušnje ter zagnano kreneli navim izzivom naproti.

Iskanje med novicami