sreda, 10. februar 2010PZS

Izšel je februarski Planinski vestnik


Klikni na fotografijo za povečavo ...
Spoštovani bralci Planinskega vestnika!

V letošnji drugi številki smo se spomnili na skladatelja, alpinista, literata in fotografa Marijana Lipovška, ki se je rodil konec januarja pred sto leti. Nepričakovano srečanje z njim je opisal Pavle Dimitrov. Še eno obletnico praznujemo, in sicer 115 let od prve izdaje naše revije. Tokratna intervjuvanca sta ekstremni smučar Davo Karničar in prijatelj planincev, direktor Krke Jože Colarič. Mogoče se boste odpravili v Prekmurje, ali pa ste dobili idejo o poletnem dopustu za obisk Adamovega vrha v Šrilanki ali gvatemalskega vulkana Pacaya. Kako strašen je bil dan, ko se je podrlo »pol« gore, si lahko preberete v članku o Dobraču. Plezali smo v Franciji, v Barre des Ecrins, Nejc Kuhar piše o naporih pri tekmovanju turnega smučanja. V rednih rubrikah pišemo o varstvu narave, nujnosti čelade na plezalnih poteh, prehrani v gorah, plazovih in novostih pri tem ter o športni vadbi. Tokrat v rubriki Z nami na pot predstavljamo dolino Gračnice, smučanje v Pustriški dolini, v opisih pa je še pet lepih turnih smukov na avstrijskem Koroškem.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika! Poiščite ga v svojem kiosku.

Kazalo
Spletna stran Planinskega vestnika


Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

petek, 17. november 2023

V osrednjem delu novembrske številke Planinskega vestnika, ki je pester z različnimi prispevki in s čudovitimi fotografijami, se podajamo na trekinge. V deželo nomadov - v Kirgizijo, ki ji pravijo Švica centralne Azije, in med tisočere obraze Nepala pod Himalajo.

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

sreda, 18. oktober 2023

Tema oktobrske številke Planinskega vestnika so umetne plezalne stene. "Če bi pred sto leti nekemu alpinistu predstavili prihodnost in razvoj alpinizma ter plezanja v naslednjih desetletjih, bi nas najbrž prav pisano pogledal. Verjetno bi se mu zdelo čudno, da se bodo ljudje od preživljanja časa v gorah, v naravi, preusmerili v zaprte telovadnice z bolj ali manj visokimi stenami in nanje pritrjenimi umetnimi oprimki. Če pa bi mu omenili, da bo športno plezanje leta 2020 olimpijska disciplina, nam prav gotovo ne bi verjel," je v uvodnem članku teme razmišljala avtorica. Pišemo tudi o tem, kateri center je bil prvi pri nas, kje vse so plezalni centri v naši deželi, kako nastanejo plezalne stene, pa tudi o tem, da so v Slovenski Bistrici v oktobru odprli največji plezalni center v Sloveniji.

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

ponedeljek, 18. september 2023

Po poletnem premoru smo morali stopiti skupaj in tu je nova številka zanimivega branja. Kar izstopa, je gotovo - morate priznati - naslovka. To je ena od slik Danila Cedilnika - Dena, priznanega slikarja, alpinista, gorskega vodnika in reševalca. Pravi esej o slikah je napisal sociolog kulture Igor Škamperle.

Iskanje med novicami