sreda, 10. februar 2010PZS

Izšel je februarski Planinski vestnik


Klikni na fotografijo za povečavo ...
Spoštovani bralci Planinskega vestnika!

V letošnji drugi številki smo se spomnili na skladatelja, alpinista, literata in fotografa Marijana Lipovška, ki se je rodil konec januarja pred sto leti. Nepričakovano srečanje z njim je opisal Pavle Dimitrov. Še eno obletnico praznujemo, in sicer 115 let od prve izdaje naše revije. Tokratna intervjuvanca sta ekstremni smučar Davo Karničar in prijatelj planincev, direktor Krke Jože Colarič. Mogoče se boste odpravili v Prekmurje, ali pa ste dobili idejo o poletnem dopustu za obisk Adamovega vrha v Šrilanki ali gvatemalskega vulkana Pacaya. Kako strašen je bil dan, ko se je podrlo »pol« gore, si lahko preberete v članku o Dobraču. Plezali smo v Franciji, v Barre des Ecrins, Nejc Kuhar piše o naporih pri tekmovanju turnega smučanja. V rednih rubrikah pišemo o varstvu narave, nujnosti čelade na plezalnih poteh, prehrani v gorah, plazovih in novostih pri tem ter o športni vadbi. Tokrat v rubriki Z nami na pot predstavljamo dolino Gračnice, smučanje v Pustriški dolini, v opisih pa je še pet lepih turnih smukov na avstrijskem Koroškem.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika! Poiščite ga v svojem kiosku.

Kazalo
Spletna stran Planinskega vestnika


Marčni Vestnik o blišču plezališč

Marčni Vestnik o blišču plezališč

nedelja, 19. marec 2023

Tema marčne številke Planinskega vestnika so plezališča - o opremljanju le-teh nekdaj in danes, o dilemah, ki se porajajo glede opremljanja, o projektu OSP. In prav o opremljanju plezališč in o plezanju, pa tudi življenju, spregovori Vili Guček, plezalec, učitelj, glasbenik in človek, ki pušča sledi ustvarjalnosti povsod.

Planinski vestnik v Knjižnici Otona Župančiča - pogovorni večer

Planinski vestnik v Knjižnici Otona Župančiča - pogovorni večer

sreda, 1. marec 2023

Vabljeni na pogovorni večer - v ponedeljek, 6. 3. 2023, ob 18 h, v Knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani - o Planinskem vestniku, naši edini gorniški reviji in hkrati najstarejši reviji na Slovenskem, ki izhaja vse od leta 1895. O ustvarjanju, o idejah in pisanju, urednikovanju in zahtevni pripravi vsake številke se bo s člani uredništva z odgovornim urednikom Vladimirjem Habjanom na čelu pogovarjala Zdenka Mihelič.

Februarski Vestnik o podnebju in spreminjanju gora

Februarski Vestnik o podnebju in spreminjanju gora

četrtek, 16. februar 2023

V uvodniku predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan piše o letošnjih dveh pomembnih obletnicah: Letos mineva 130 let, odkar je nastalo Slovensko planinsko društvo, katerega naslednica je Planinska zveza Slovenije - tej obletnici je posvečen tudi poseben članek. In praznujemo 70 let od odprtja Slovenske planinske poti od Maribora do morja, čudovite zamisli prof. Ivana Šumljaka.

Iskanje med novicami