petek, 13. november 2009PZS

Izšel je novembrski Planinski vestnik


Klikni na fotografijo za povečavo ...

V novembrski številki Planinskega vestnika si lahko preberete nekaj o zgodovini rabeljskega rudnika in rudarjih iz Posočja. Predstavljamo vam delo oskrbnika na Kriških podih in krožno planinsko pot Muta. Še nekaj zanimivih člankov je v tokratni izdaji in sicer, kako je bilo hoditi bos na Triglav, o  minulih časih tihotapstva na Rapalski meji, taborih mladih planincev Savinjskega MDO, obisku Nove Zelandije in o mizasti goro nad Cape Townom, Table Mountain. V rubriki Na turo smo se podali na divji zahod Julijskih Alp, marsikaj novega boste izvedeli o pokrivalih in rokavicah ter o raku koščaku. Pogovarjali smo se z Lukom Krajncem, mladim alpinistom z vrhunsko plezalno sezono. V rubriki Alpininizem si lahko preberete poročilo o uspešni odpravi Bhagirathi 2009. Mogoče bodo za vas zanimive tudi plezalne smeri v Velikem vrhu nad Jezerskim. 
Prebete lahko stalne rubrike, kot so Novice iz vertikale, Novice iz tujine, Literatura, Iz dejavnosti PZS ter društvene Novice in obvestila.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika!

Spletna stran Planinskega vestnika


Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

Majski Planinski vestnik o Johannesu Frischaufu

sobota, 18. maj 2024

V majski številki Planinskega vestnika je glavna pozornost namenjena Johannesu Frischaufu, po katerem pri nas nosi ime planinski dom na Okrešlju, sicer pa je bil velik pobudnik planinstva pri nas, še posebej v Savinjskih Alpah, in na Hrvaškem, kjer so prav na njegovo pobudo že leta 1874, 19 let pred nami, ustanovili Planinsko zvezo Hrvaške. V temi meseca izpod rok Dušana Škodiča boste tako našli zares veliko zanimivih podatkov iz naše planinske zgodovine, ki so bile v tistem obdobju daleč pred časom in še danes vzbujajo občudovanje. Prepričani smo, da boste uživali.

Aprilski Vestnik s starejšimi planinci v gore

Aprilski Vestnik s starejšimi planinci v gore

torek, 16. april 2024

V aprilski številki Planinskega vestnika smo se posvetili starejšim planincem in goram. Kar nekaj starejših gornikov smo povabili, da so z nami delili svoja razmišljanja pa tudi življenjski moto. Objavljamo priporočila zdravnice za telesno aktivnost starejših in izkušnje mednarodne planinske vodnice o vodenju mlajših in starejših - kakšne so razlike, kaj pa je skupno vsem.

Marčni Vestnik posvečen Radu Kočevarju (1928-2024)

Marčni Vestnik posvečen Radu Kočevarju (1928-2024)

ponedeljek, 18. marec 2024

Prvi del marčne številke Planinskega vestnika smo posvetili letos preminulemu našemu legendarnemu in neustavljivemu alpinistu Radu Kočevarju (1928-2024). "S slovesom Rada Kočevarja smo tako izgubili zadnjega in brez dvoma najmočnejšega predstavnika generacije, ki je v času po vojni postavila nove smernice razvoju alpinizma pri nas kljub začetnemu odporu starejše generacije plezalcev," pravi Jure Krejan Čokl.

Iskanje med novicami