petek, 13. november 2009PZS

Izšel je novembrski Planinski vestnik


Klikni na fotografijo za povečavo ...

V novembrski številki Planinskega vestnika si lahko preberete nekaj o zgodovini rabeljskega rudnika in rudarjih iz Posočja. Predstavljamo vam delo oskrbnika na Kriških podih in krožno planinsko pot Muta. Še nekaj zanimivih člankov je v tokratni izdaji in sicer, kako je bilo hoditi bos na Triglav, o  minulih časih tihotapstva na Rapalski meji, taborih mladih planincev Savinjskega MDO, obisku Nove Zelandije in o mizasti goro nad Cape Townom, Table Mountain. V rubriki Na turo smo se podali na divji zahod Julijskih Alp, marsikaj novega boste izvedeli o pokrivalih in rokavicah ter o raku koščaku. Pogovarjali smo se z Lukom Krajncem, mladim alpinistom z vrhunsko plezalno sezono. V rubriki Alpininizem si lahko preberete poročilo o uspešni odpravi Bhagirathi 2009. Mogoče bodo za vas zanimive tudi plezalne smeri v Velikem vrhu nad Jezerskim. 
Prebete lahko stalne rubrike, kot so Novice iz vertikale, Novice iz tujine, Literatura, Iz dejavnosti PZS ter društvene Novice in obvestila.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika!

Spletna stran Planinskega vestnika


Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

petek, 17. november 2023

V osrednjem delu novembrske številke Planinskega vestnika, ki je pester z različnimi prispevki in s čudovitimi fotografijami, se podajamo na trekinge. V deželo nomadov - v Kirgizijo, ki ji pravijo Švica centralne Azije, in med tisočere obraze Nepala pod Himalajo.

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

sreda, 18. oktober 2023

Tema oktobrske številke Planinskega vestnika so umetne plezalne stene. "Če bi pred sto leti nekemu alpinistu predstavili prihodnost in razvoj alpinizma ter plezanja v naslednjih desetletjih, bi nas najbrž prav pisano pogledal. Verjetno bi se mu zdelo čudno, da se bodo ljudje od preživljanja časa v gorah, v naravi, preusmerili v zaprte telovadnice z bolj ali manj visokimi stenami in nanje pritrjenimi umetnimi oprimki. Če pa bi mu omenili, da bo športno plezanje leta 2020 olimpijska disciplina, nam prav gotovo ne bi verjel," je v uvodnem članku teme razmišljala avtorica. Pišemo tudi o tem, kateri center je bil prvi pri nas, kje vse so plezalni centri v naši deželi, kako nastanejo plezalne stene, pa tudi o tem, da so v Slovenski Bistrici v oktobru odprli največji plezalni center v Sloveniji.

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

ponedeljek, 18. september 2023

Po poletnem premoru smo morali stopiti skupaj in tu je nova številka zanimivega branja. Kar izstopa, je gotovo - morate priznati - naslovka. To je ena od slik Danila Cedilnika - Dena, priznanega slikarja, alpinista, gorskega vodnika in reševalca. Pravi esej o slikah je napisal sociolog kulture Igor Škamperle.

Iskanje med novicami