ponedeljek, 14. september 2009PZS

Izšel je septemberski Planinski vestnik


Klikni na fotografijo za povečavo ...

V  septembrskem Planinskem vestniku smo nekaj več strani posvetili fotografiranju  v gorah. Po uvodnem članku, v katerem si boste svoje znanje o fotografiranju lahko še dopolnili, sledijo intervjuji s petimi znanimi planinskimi fotografi, ki redno sodelujejo tudi z našo revijo. Spoznali bomo slapove Bohorja, se sprehodili po vaseh Zgornje Danje, Zabrdo in Torka pod Ratitovcem, se odpravili s slovenskimi vojaškimi gorniki na Bello Tolllo in obujali spomine na ustanovitelja PD Podbrdo Ivana Anderleta - Rejčka. Zaskrbljujoča rast alg v Dvojnem jezeru letos poleti nas je vzpodbudila, da smo v rubriko Varstvo narave vključili tudi članek na to temo. Pozivamo vas tudi, da sporočate svoja opažanja o obročkanih planinskih kavk na Komisijo za varstvo gorske narave pri PZS.
Na turo vas vabimo na Monte Duranno in Monfalcon di Forni v Dolomite na levi strani reke Piave. S seboj lahko vzamete pohodne palice, o katerih si lahko preberete tudi v članku. Z legendo plezanja Lynn Hill pa se je pogovarjala Martina Čufar.
Preberete lahko stalne rubrike, kot so Novice iz vertikale, Novice iz tujine, Pisma bralcev, Literatura, Iz dejavnosti PZS ter društvene Novice in obvestila.Naročniki Planinskega vestnika zaradi tehničnih težav skupaj s septembrsko številko niso prejeli priloge Angleško-slovenski plezalski slovarček.

Poslali Vam ga bomo z oktobrsko številko naše revije. Prosimo za razumevanje.Uredništvo PVŽelimo vam veliko užitkov pri branju nove izdaje Planinskega vestnika!

Spletna stran Planinskega vestnika


Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

petek, 17. november 2023

V osrednjem delu novembrske številke Planinskega vestnika, ki je pester z različnimi prispevki in s čudovitimi fotografijami, se podajamo na trekinge. V deželo nomadov - v Kirgizijo, ki ji pravijo Švica centralne Azije, in med tisočere obraze Nepala pod Himalajo.

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

sreda, 18. oktober 2023

Tema oktobrske številke Planinskega vestnika so umetne plezalne stene. "Če bi pred sto leti nekemu alpinistu predstavili prihodnost in razvoj alpinizma ter plezanja v naslednjih desetletjih, bi nas najbrž prav pisano pogledal. Verjetno bi se mu zdelo čudno, da se bodo ljudje od preživljanja časa v gorah, v naravi, preusmerili v zaprte telovadnice z bolj ali manj visokimi stenami in nanje pritrjenimi umetnimi oprimki. Če pa bi mu omenili, da bo športno plezanje leta 2020 olimpijska disciplina, nam prav gotovo ne bi verjel," je v uvodnem članku teme razmišljala avtorica. Pišemo tudi o tem, kateri center je bil prvi pri nas, kje vse so plezalni centri v naši deželi, kako nastanejo plezalne stene, pa tudi o tem, da so v Slovenski Bistrici v oktobru odprli največji plezalni center v Sloveniji.

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

ponedeljek, 18. september 2023

Po poletnem premoru smo morali stopiti skupaj in tu je nova številka zanimivega branja. Kar izstopa, je gotovo - morate priznati - naslovka. To je ena od slik Danila Cedilnika - Dena, priznanega slikarja, alpinista, gorskega vodnika in reševalca. Pravi esej o slikah je napisal sociolog kulture Igor Škamperle.

Iskanje med novicami