ponedeljek, 14. september 2009PZS

Izšel je septemberski Planinski vestnik


Klikni na fotografijo za povečavo ...

V  septembrskem Planinskem vestniku smo nekaj več strani posvetili fotografiranju  v gorah. Po uvodnem članku, v katerem si boste svoje znanje o fotografiranju lahko še dopolnili, sledijo intervjuji s petimi znanimi planinskimi fotografi, ki redno sodelujejo tudi z našo revijo. Spoznali bomo slapove Bohorja, se sprehodili po vaseh Zgornje Danje, Zabrdo in Torka pod Ratitovcem, se odpravili s slovenskimi vojaškimi gorniki na Bello Tolllo in obujali spomine na ustanovitelja PD Podbrdo Ivana Anderleta - Rejčka. Zaskrbljujoča rast alg v Dvojnem jezeru letos poleti nas je vzpodbudila, da smo v rubriko Varstvo narave vključili tudi članek na to temo. Pozivamo vas tudi, da sporočate svoja opažanja o obročkanih planinskih kavk na Komisijo za varstvo gorske narave pri PZS.
Na turo vas vabimo na Monte Duranno in Monfalcon di Forni v Dolomite na levi strani reke Piave. S seboj lahko vzamete pohodne palice, o katerih si lahko preberete tudi v članku. Z legendo plezanja Lynn Hill pa se je pogovarjala Martina Čufar.
Preberete lahko stalne rubrike, kot so Novice iz vertikale, Novice iz tujine, Pisma bralcev, Literatura, Iz dejavnosti PZS ter društvene Novice in obvestila.Naročniki Planinskega vestnika zaradi tehničnih težav skupaj s septembrsko številko niso prejeli priloge Angleško-slovenski plezalski slovarček.

Poslali Vam ga bomo z oktobrsko številko naše revije. Prosimo za razumevanje.Uredništvo PVŽelimo vam veliko užitkov pri branju nove izdaje Planinskega vestnika!

Spletna stran Planinskega vestnika


Junijska številka o gorskem vodništvu

Junijska številka o gorskem vodništvu

ponedeljek, 15. junij 2020

Junijska številka je zunaj. V uvodniku se je odgovorni urednik Vladimir Habjan poslovil od preminulega našega alpinista svetovnega kova Toneta Škarje, o njem pišeta še urednica Mateja in Magda Šalamon. Škarji bo sicer posvečena julijsko-avgustovska številka. V tej številki v temi meseca pišemo o gorskem vodništvu, ki je letos pred dilemo, koliko bo sploh vodenja. Verjetno bolj v slovenskih kot tujih gorah. Daljši članek je o vodenju na Antarktiki, kjer je alpinist Marko Prezelj kot gorski vodnik že trikrat.

Majski Planinski vestnik o rapalski meji

Majski Planinski vestnik o rapalski meji

petek, 15. maj 2020

Izšla je majska številka Planinskega vestnika. Tokrat smo se v temi meseca razpisali o rapalski meji, saj je ravno 100 let od njenega nastanka. Zahvala gre Dušanu Škodiču, ki je na to temo napisal tudi knjigo, vodnik, ki pa daleč presega to kategorijo, saj ima ogromno vsebine in je bolj podoben leposlovju.

Poslanstvo <br> Poobjava kolumne Toneta Škarje. Njemu v spomin.

Poslanstvo
Poobjava kolumne Toneta Škarje. Njemu v spomin.

torek, 12. maj 2020

V svojem 84. letu nas je zapustil eden izmed velikanov slovenskega in svetovnega alpinizma Tone Škarja. V Planinskem vestniku je delil svoje številne zapise, kolumne, fotografije, videnja razvoja alpinizma, dogodkov, vtisov s poti, smeri, iz domačih in tujih gora, še posebej iz Himalaje ... Njegov doprinos je bil tudi tu velik.
Tone, pogrešali te bomo. Počivaj v miru.

Iskanje med novicami