četrtek, 11. junij 2009PZS

Izšel je junijski Planinski vestnik


Klikni na fotografijo za povečavo ...
V juniju mineva 150 let od rojstva očeta planinske markacije Alojza Knafelca. V Planinskem vestniku smo posvetili temo meseca Knafelčevi markaciji s članki o Alojzu Knafelcu, o problematiki vzdrževanja in preobremenjenosti planinskih poti, o uporabi markacije in markiranju nekoliko drugače.
Predstavljamo vam zgodovino in delo Slovenskega planinskega društva Gorica, obiskali smo skupščino PZS, skupaj se bomo lahko odpravili z Lokvarskega griča k sv. Ivanu v Šebreljah in se v snegu po Slovenski smeri povzpeli preko Stene. Na turo vas vabimo po SV razu na Kepo in na Maglić v Bosno in Hercegovino. V rubriki Varstvo narave vas naprošamo za podatke o morebitnem videnju dveh hroščev, rogača in alpskega kozlička. Tokrat vam ponujamo nekaj nasvetov glede nakupa čelade in jih  nekaj tudi predstavljamo. V isti rubriki se nahaja tudi članek o pravilnem varovanju z metulji.
V tokratni številki vam sporočamo, da ukinjamo Našo smer, vendar ste še vedno vabljeni, da kakšno še tudi napišete. Pogovarjali smo se s škotskim plezalcem Davom Macleodom in z mladinsko reprezentanco v športnem plezanju plezali na Sardiniji.
Preberete lahko stalne rubrike, kot so Novice iz vertikale, Športnoplezalne novice, Novice iz tujine, Literatura, Iz dejavnosti PZS ter društvene Novice in obvestila.
V prilogi tokratnemu Vestniku si lahko preberete analizo nesreč in reševalnega dela GRZS v letu 2008.


Želimo vam veliko užitkov pri branju nove izdaje Planinskega vestnika!


Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

petek, 17. november 2023

V osrednjem delu novembrske številke Planinskega vestnika, ki je pester z različnimi prispevki in s čudovitimi fotografijami, se podajamo na trekinge. V deželo nomadov - v Kirgizijo, ki ji pravijo Švica centralne Azije, in med tisočere obraze Nepala pod Himalajo.

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

sreda, 18. oktober 2023

Tema oktobrske številke Planinskega vestnika so umetne plezalne stene. "Če bi pred sto leti nekemu alpinistu predstavili prihodnost in razvoj alpinizma ter plezanja v naslednjih desetletjih, bi nas najbrž prav pisano pogledal. Verjetno bi se mu zdelo čudno, da se bodo ljudje od preživljanja časa v gorah, v naravi, preusmerili v zaprte telovadnice z bolj ali manj visokimi stenami in nanje pritrjenimi umetnimi oprimki. Če pa bi mu omenili, da bo športno plezanje leta 2020 olimpijska disciplina, nam prav gotovo ne bi verjel," je v uvodnem članku teme razmišljala avtorica. Pišemo tudi o tem, kateri center je bil prvi pri nas, kje vse so plezalni centri v naši deželi, kako nastanejo plezalne stene, pa tudi o tem, da so v Slovenski Bistrici v oktobru odprli največji plezalni center v Sloveniji.

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

ponedeljek, 18. september 2023

Po poletnem premoru smo morali stopiti skupaj in tu je nova številka zanimivega branja. Kar izstopa, je gotovo - morate priznati - naslovka. To je ena od slik Danila Cedilnika - Dena, priznanega slikarja, alpinista, gorskega vodnika in reševalca. Pravi esej o slikah je napisal sociolog kulture Igor Škamperle.

Iskanje med novicami