četrtek, 11. junij 2009PZS

Izšel je junijski Planinski vestnik


Klikni na fotografijo za povečavo ...
V juniju mineva 150 let od rojstva očeta planinske markacije Alojza Knafelca. V Planinskem vestniku smo posvetili temo meseca Knafelčevi markaciji s članki o Alojzu Knafelcu, o problematiki vzdrževanja in preobremenjenosti planinskih poti, o uporabi markacije in markiranju nekoliko drugače.
Predstavljamo vam zgodovino in delo Slovenskega planinskega društva Gorica, obiskali smo skupščino PZS, skupaj se bomo lahko odpravili z Lokvarskega griča k sv. Ivanu v Šebreljah in se v snegu po Slovenski smeri povzpeli preko Stene. Na turo vas vabimo po SV razu na Kepo in na Maglić v Bosno in Hercegovino. V rubriki Varstvo narave vas naprošamo za podatke o morebitnem videnju dveh hroščev, rogača in alpskega kozlička. Tokrat vam ponujamo nekaj nasvetov glede nakupa čelade in jih  nekaj tudi predstavljamo. V isti rubriki se nahaja tudi članek o pravilnem varovanju z metulji.
V tokratni številki vam sporočamo, da ukinjamo Našo smer, vendar ste še vedno vabljeni, da kakšno še tudi napišete. Pogovarjali smo se s škotskim plezalcem Davom Macleodom in z mladinsko reprezentanco v športnem plezanju plezali na Sardiniji.
Preberete lahko stalne rubrike, kot so Novice iz vertikale, Športnoplezalne novice, Novice iz tujine, Literatura, Iz dejavnosti PZS ter društvene Novice in obvestila.
V prilogi tokratnemu Vestniku si lahko preberete analizo nesreč in reševalnega dela GRZS v letu 2008.


Želimo vam veliko užitkov pri branju nove izdaje Planinskega vestnika!


Junijska številka o gorskem vodništvu

Junijska številka o gorskem vodništvu

ponedeljek, 15. junij 2020

Junijska številka je zunaj. V uvodniku se je odgovorni urednik Vladimir Habjan poslovil od preminulega našega alpinista svetovnega kova Toneta Škarje, o njem pišeta še urednica Mateja in Magda Šalamon. Škarji bo sicer posvečena julijsko-avgustovska številka. V tej številki v temi meseca pišemo o gorskem vodništvu, ki je letos pred dilemo, koliko bo sploh vodenja. Verjetno bolj v slovenskih kot tujih gorah. Daljši članek je o vodenju na Antarktiki, kjer je alpinist Marko Prezelj kot gorski vodnik že trikrat.

Majski Planinski vestnik o rapalski meji

Majski Planinski vestnik o rapalski meji

petek, 15. maj 2020

Izšla je majska številka Planinskega vestnika. Tokrat smo se v temi meseca razpisali o rapalski meji, saj je ravno 100 let od njenega nastanka. Zahvala gre Dušanu Škodiču, ki je na to temo napisal tudi knjigo, vodnik, ki pa daleč presega to kategorijo, saj ima ogromno vsebine in je bolj podoben leposlovju.

Poslanstvo <br> Poobjava kolumne Toneta Škarje. Njemu v spomin.

Poslanstvo
Poobjava kolumne Toneta Škarje. Njemu v spomin.

torek, 12. maj 2020

V svojem 84. letu nas je zapustil eden izmed velikanov slovenskega in svetovnega alpinizma Tone Škarja. V Planinskem vestniku je delil svoje številne zapise, kolumne, fotografije, videnja razvoja alpinizma, dogodkov, vtisov s poti, smeri, iz domačih in tujih gora, še posebej iz Himalaje ... Njegov doprinos je bil tudi tu velik.
Tone, pogrešali te bomo. Počivaj v miru.

Iskanje med novicami