petek, 13. julij 2018

Izšel je poletni Planinski vestnik

V dvojni poletni številki Planinskega vestnika je Dušan Škodič s sodelavci pripravil zelo zanimivo in obsežno temo o italijanskih gradnjah na rapalskem ozemlju. Nekatere od teh gradenj v gorah so spremenjene v planinske koče (kot na primer na Črni prsti, Poreznu, Krnu, pod Špičkom ..), nekatere pa pustili propasti.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
V objemu Jalovca Anže Čokl
Odličen pregled rapalske dediščine planinskih koč na območju Julijskih Alp zaokrožujejo objekti na območju Trnovskega gozda in Notranjske, predvsem Snežnika in njegove okolice.

Pogovarjali smo se z večno optimistko Jasno Pečjak, plezalko, ki se v svet vertikale uspešno vrača po le osmih mesecih po presaditvi pljuč.
Pogovarjali pa smo se tudi z Alešem Bjelčevičem, profesorjem na Filozofski fakulteti v Ljubljani, ki ga je alpinizem naučil iskati enostavne rešitve.

V rubriki Z nami na pot se podajamo v majhno skupino velikih gora. Skupino Sassolungo je skrbno predstavil in opisal odlični Andrej Mašera. MEd domačimi vršaci vas vabimo v Kamniško-Savinjskih Alp, na Mrzlo goro, Matkovo kopo, Krničko goro in Jerebičje.

Spominjamo se 80-letnice prvega vzpona na Eiger prek severne stene. Severna stena Eigerja, ki naj bi s severno steno Matterhorna in Grandes Jorasses predstavljala tri zadnje probleme Alp, je pritegnila pozornost v 30. letih prejšnjega stoletja. Sam vrh Eigerja je bil dosežen relativno zgodaj, na začetku zlate dobe evropskega alpinizma leta 1858. Letos 24. julija bo minilo 80 let od preplezane severne stene Eigerja, tega pomembnega dogodka v alpinistični zgodovini, ko sta Avstrijca Fritz Kasparek in Heinrich Harrer napisala novo stran v alpinistični zgodovini.

Vabimo vas tudi v Zillertalske Alpe, na legendarni prelaz Krimmler Tauern/Passo dei Tauri z izjemnimi razgledi, med nasršene stolpe Karnijskih Alp; gorski vodnik Klemen Gričar pa piše o alpskih velikanih Monte Rose. Zabeležili smo letošnji dan slovenskih planinskih doživetij na Rogli in dolgoletno uspešno sodelovanje med PZS in Planinsko zvezo Hrvaške.

Pišemo o mobilnih aplikacijah za v gore - o navigaciji, vremenu, vodnikih. V vzgoji pa ne zamudite nasvetov in napotkov o varovanju otrok na zahtevnih in izpostavljenih poteh.
Sledijo stalne rubrike: novice iz vertikale, športnoplezalne novice, literatura, novice.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika!
Poiščite ga v svojem kiosku ali v spletni trgovini PZS, naročniki pa kar doma v svojih nabiralnikih.
Srečno in varen korak na vseh vaših poteh tega poletja!


Iskanje med novicami