četrtek, 19. oktober 2023, ob 11. uriPZS

Znani so nagrajenci fotonatečaja #LjubimGore 2023

Štiričlanska ocenjevalna komisija nagradnega fotonatečaja #LjubimGore, ki ga je z uredništvom Planinskega vestnika in v sodelovanju s podjetjem CEWE organizirala Planinska zveza Slovenije, je imela tudi letos zahtevno nalogo, da je med 114 prejetimi fotografijami izbrala šopek najboljših, ki bodo od 8. decembra 2023 na ogled v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Fotonatečaj #LjubimGore je tudi v svoji sedmi, pravljični izvedbi požel veliko zanimanja med obiskovalci gora, ki svoja doživetja in doživljanje gora ohranjajo s fotografijami. Na natečaj je prispelo 114 fotografij izpod fotografskega očesa 40 različnih avtorjev. Vsak udeleženec je prejel bon v vrednosti 10 evrov za naročnino na Planinski vestnik, najboljši trije pa še CEWE fotoizdelke.

natecaj_ljubim_gore_2023_komisija_foto_barbara_kelher
Ocenjevalna komisija fotonatečaja #LjubimGore 2023: Nejc Mažgon, Jasna Medar, Hedvika Petkovšek in Emil Pevec (foto Barbara Kelher)

Ocenjevalno komisijo, ki so jo sestavljali predstavnika podjetja CEWE Jasna Medar in Nejc Mažgon, tehnični urednik Planinskega vestnika Emil Pevec in strokovna sodelavka PZS Hedvika Petkovšek, je čakalo skrbno pregledovanje fotografij in tehtanje argumentov, preden so izbrali zmagovalce fotonatečaja.


1. mesto: MIRKO POTOČNIK, Paša z razgledom
Nagrajenec prejme XL CEWE fotoknjigo (trde platnice, fotopapir mat, 26 strani) in naročnino na revijo Planinski vestnik za leto 2024.

1-mesto-Mirko-Potocnik_1

Obrazložitev komisije: Avtor fotografije zasanjano zre v spokojnost razgleda, ki ga ob sončnem zahodu z Golice postreže fotografija, ki smo jo izbrali kot najboljšo na fotonatečaju. Živali pa kot da ne opazijo veličine trenutka in se le posvečajo paši. Fotografija izžareva umirjenost, preštevanje ovac, kot da nas povabi v spanec in sanjarjanje. Ob njej začutimo umirjenost, čarobno zasanjanost, domišljijski svet onkraj resničnosti. Avtor je zajel veličino trenutka, ki nas vsakokrat popelje visoko med vršace, na poti do brezskrbnosti.


2. mesto: SANDI BERTONCELJ, Life at the top (Smučanje na strminah)
Nagrajenec prejme fotoplatno 60 x 40 cm in naročnino na revijo Planinski vestnik za leto 2024.

2_mesto_Sandi_Bertoncelj

Obrazložitev komisije: Fotografija izžareva strast po raziskovanju divjih, manj obljudenih terenov in užitek ob ustvarjanju novih linij v nedotaknjeno belino snega. Čeprav se nam ob fotografiji kar prebudi adrenalin, od kod je smučar prišel, kam bo zapeljal naprej, kajti varnega pristanka fotografija ne zajame. Hkrati pa začutimo brezpogojno zaupanje, drznost in suvereno zlitje s terenom. Struktura snega, igra svetlobe in senc na eni strani ter kontrast spokojne modrine neba na drugi. Preprost kader, ki ponudi veliko zgodb. Sandi je stari znanec naših fotonatečajev in moramo priznati, da nas vsakič preseneti.


3. mesto: JERNEJ RODIČ, Pohodnik. Pod vrhom Stola, s katerega se odpira širen razgled na vrhove Karavank.
Nagrajenec prejme A3 stenski koledar in naročnino na revijo Planinski vestnik za leto 2024.

3_mesto_Jernej_Rodic

Obrazložitev komisije: Pohodnik v gibanju, tik pod vrhom Stola, s katerega se odpira širen pogled na vrhove Karavank. Silhuete vrhov, ki v tonskem varieteju spominjajo na slikarski izdelek krajinarja, delujejo, kot da gledamo oljno sliko, ne fotografije. Kombinacija z izostrenim vrhom, ki je nežno zmehčan tako s podrastjem kot z barvo. Brez pohodnika bi bila fotografija videti kot nostalgično sanjarjanje o vrhovih, z njim pa nam približa dostopnost višav.


Nagrajene fotografije bodo objavljene v novembrski številki Planinskega vestnika. Ocenjevalna komisija je izbrala še deset fotografij, avtorji katerih so Mirko Potočnik, Jernej Rodič, Ana Špehonja, Franci Horvat, Matej Mlakar, Matevž Lavrič, Ožbe Marolt, Žanet Gradišnik in Žiga Čamernik

Trinajst izbranih fotografij bo na ogled v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani. Odprtje razstave s podelitvijo nagrad fotografom bo 8. decembra 2023. Vljudno vabljeni!

pzs_fotonatecaj_2019_logotipi

Fotogalerija
Februarski Vestnik se spominja odprave na Tirič Mir

Februarski Vestnik se spominja odprave na Tirič Mir

sreda, 14. februar 2024

Februarska številka Planinskega vestnika se spominja skupne slovenske-poljske alpinistične odprave iz leta 1978 na Tirič Mir, ki je s 7708 metri najvišji vrh pogorja Hindukuš in hkrati najvišji vrh izven Himalaje in Karakoruma, po višini pa triintrideseti na svetu.

Januarski Planinski vestnik s prenosnimi kuhinjami

Januarski Planinski vestnik s prenosnimi kuhinjami

četrtek, 18. januar 2024

Prva letošnja številka Planinskega vestnika postreže z zelo zanimivim testom opreme - in sicer s testom prenosnih kuhinj oziroma kar enajstih kuhalnikov. Prenosni kuhalniki imajo že precej dolgo brado in številnim popotnikom, alpinistom in dopustnikom omogočajo kakovostno prehranjevanje na krajših in daljših potepanjih. Topijo nam sneg, prekuhavajo oporečno vodo, kuhajo kavo kofeinskim odvisnikom in omogočajo kakovostnejše prehranjevanje od žuljenja energijskih ploščic in sendvičev. Pokukali pa smo tudi v vrečke s hrano, zakaj in kakšne izbrati, kdaj pridejo prav in komu.

Vesel božič in srečno novo leto 2024!

Vesel božič in srečno novo leto 2024!

torek, 19. december 2023

Za nami je še ena pot, po kateri smo skupaj stopali 365 dni. Čas bo naš spomin na preteklo leto kmalu oklestil, ne bo pa izbrisal vseh hribovskih doživetij, ki nam jih je uspelo shraniti v najstarejši slovenski reviji, ki še izhaja. To je zagotovo ena od izpolnjenih želja vseh, ki revijo ustvarjamo, hkrati pa iskrena želja za naslednjih 366 dni. Prepričani smo, da se bo uresničila, saj spomine ustvarjamo in ohranjamo skupaj z vami, drage bralke in bralci, avtorice in avtorji, vsi, s katerimi se podajamo na novo pot, ki bo trajala leto dni. Želimo vam kopico nepozabnih doživetij, izjemnih razgledov in čim več zgodb, ki jih čas ne bo mogel oklestiti. Vesel božič in srečno novo leto 2024! Uredništvo

Iskanje med novicami