ponedeljek, 24. oktober 2022, ob 13. uriPZS

Znani so zmagovalci fotonatečaja Ljubim gore 2022

Štiričlanska ocenjevalna komisija nagradnega fotonatečaja #LjubimGore, ki ga je z uredništvom Planinskega vestnika in v sodelovanju s podjetjem CEWE, d. d., organizirala Planinska zveza Slovenije, je imela tudi letos zahtevno nalogo, da je med 51 prejetimi fotografijami izbrala šopek najboljših, ki bodo od 9. decembra na ogled v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Fotonatečaj #LjubimGore je šesto leto zapored požel kar nekaj zanimanja med obiskovalci gora, ki svoja doživetja vtisnejo v trajnejši spomin s fotografijo. Na natečaj je prispelo 51 fotografij izpod fotografskega prsta 20 različnih avtorjev. Vsak udeleženec je prejel bon v vrednosti 10 evrov za naročnino na Planinski vestnik.

ocenjevalna_komisija
Ocenjevalna komisija fotonatečaja #LjubimGore 2022: Barbara Kelher, Hedvika Petkovšek, Emil Pevec in Nejc Mažgon (foto Barbara Gradič Oset)

Ocenjevalno komisijo, ki so jo sestavljali predstavnik podjetja Cewe Nejc Mažgon, tehnični urednik Planinskega vestnika Emil Pevec in strokovni sodelavki PZS Hedvika Petkovšek in Barbara Kelher, je čakalo skrbno pregledovanje fotografij in tehtanje argumentov, preden so izbrali zmagovalce fotonatečaja.

1. mesto: Sandi Bertoncelj, Snowy ridge walk
Nagrajenec prejme XL CEWE fotoknjigo (trde platnice, fotopapir mat, 26 strani) in naročnino na revijo Planinski vestnik za leto 2023.

1.mesto_SandiBertoncelj_logo

Obrazložitev komisije: Veter, grozeče opasti in človek. Begunjska Vrtača, Karavanke. Plezalca hodita po z opastmi ovešenem grebenu. Temni, grozeči oblaki obetajo vremenski preobrat. Treba bo hitro sestopiti. Kljub temu je potrebna previdnost pri odkrivanju varne poti. Mar ni previdno iskanje prave poti prispodoba za iskanje prave poti skozi življenje? Črno-belo poigravanje svetlobe z neponovljivim trenutkom. Težke snežne razmere gore naredijo še močnejše in človeka ponižnega ter polnega spoštljivosti.

2. mesto: Kris Vrhnjak, Planika s Triglavom
Nagrajenec prejme fotoplatno 60 x 40 cm in naročnino na revijo Planinski vestnik za leto 2023.

2.mesto_kris_vrhnjak_logo

Obrazložitev komisije: Planika s Triglavom, slika je posneta septembra v zelo zahtevnem brezpotju na Dolkovo špico.
Fotografija ima simbolično sporočilo, da skalam šele planinsko cvetje, živali in ljudje - obiskovalci gora vdahnejo lepoto in življenje. Sicer bi bile le nagrmadeno skalovje, ki je samo sebi namen. Krhka planika s svojo velikostjo poudarja svojo pomembnost v tem življenjskem okolju. To je fotografija, ki opazovalca potopi v krhkost in živost gorskega življenja tako od blizu, da se počuti kot del nje.

3. mesto: Mirko Potočnik: Sramežljivo sonce

Nagrajenec prejme A3 stenski koledar in naročnino na revijo Planinski vestnik za leto 2023.

3.mesto_Mirko_Poto_nik_logo

Obrazložitev komisije: Nič kaj "korajžno" sonce se je ta večer skrivalo za številnimi meglicami, ki so se podile po pobočjih Stola. Na koncu planinca ugotovita, da je bil prav to poseben čar zahoda.  Mističnost trenutka, ob zrenju v daljavo. Kot da je tam drugačen svet, v katerega si želiš vstopiti, vabi te vase kot v sanje. Odličen barvni kontrast med Soncem in Zemljo, ki fotografijo tako vizualno kot sporočilno poveže v popolno celoto.


pzs_fotonatecaj_2019_logotipi

Nagrajene fotografije bodo v velikem formatu objavljene v novembrski številki Planinskega vestnika. Ocenjevalna komisija je izbrala še deset fotografij, avtorji katerih so 
Suzana Uršič, Sandi Bertoncelj, Martin Šolar, Urška Rihtaršič, Robert Brezigar, Jernej Rodič in Luka Vunduk| Studiotermina.


Trinajst izbranih fotografij bo na ogled v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani. Odprtje razstave s podelitvijo nagrad fotografom bo v petek, 9. decembra 2022, ob 18. uri. Vljudno vabljeni!

Barbara Gradič OsetMarčni Vestnik o blišču plezališč

Marčni Vestnik o blišču plezališč

nedelja, 19. marec 2023

Tema marčne številke Planinskega vestnika so plezališča - o opremljanju le-teh nekdaj in danes, o dilemah, ki se porajajo glede opremljanja, o projektu OSP. In prav o opremljanju plezališč in o plezanju, pa tudi življenju, spregovori Vili Guček, plezalec, učitelj, glasbenik in človek, ki pušča sledi ustvarjalnosti povsod.

Planinski vestnik v Knjižnici Otona Župančiča - pogovorni večer

Planinski vestnik v Knjižnici Otona Župančiča - pogovorni večer

sreda, 1. marec 2023

Vabljeni na pogovorni večer - v ponedeljek, 6. 3. 2023, ob 18 h, v Knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani - o Planinskem vestniku, naši edini gorniški reviji in hkrati najstarejši reviji na Slovenskem, ki izhaja vse od leta 1895. O ustvarjanju, o idejah in pisanju, urednikovanju in zahtevni pripravi vsake številke se bo s člani uredništva z odgovornim urednikom Vladimirjem Habjanom na čelu pogovarjala Zdenka Mihelič.

Februarski Vestnik o podnebju in spreminjanju gora

Februarski Vestnik o podnebju in spreminjanju gora

četrtek, 16. februar 2023

V uvodniku predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan piše o letošnjih dveh pomembnih obletnicah: Letos mineva 130 let, odkar je nastalo Slovensko planinsko društvo, katerega naslednica je Planinska zveza Slovenije - tej obletnici je posvečen tudi poseben članek. In praznujemo 70 let od odprtja Slovenske planinske poti od Maribora do morja, čudovite zamisli prof. Ivana Šumljaka.

Iskanje med novicami