ponedeljek, 24. oktober 2022, ob 13. uriPZS

Znani so zmagovalci fotonatečaja Ljubim gore 2022

Štiričlanska ocenjevalna komisija nagradnega fotonatečaja #LjubimGore, ki ga je z uredništvom Planinskega vestnika in v sodelovanju s podjetjem CEWE, d. d., organizirala Planinska zveza Slovenije, je imela tudi letos zahtevno nalogo, da je med 51 prejetimi fotografijami izbrala šopek najboljših, ki bodo od 9. decembra na ogled v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Fotonatečaj #LjubimGore je šesto leto zapored požel kar nekaj zanimanja med obiskovalci gora, ki svoja doživetja vtisnejo v trajnejši spomin s fotografijo. Na natečaj je prispelo 51 fotografij izpod fotografskega prsta 20 različnih avtorjev. Vsak udeleženec je prejel bon v vrednosti 10 evrov za naročnino na Planinski vestnik.

ocenjevalna_komisija
Ocenjevalna komisija fotonatečaja #LjubimGore 2022: Barbara Kelher, Hedvika Petkovšek, Emil Pevec in Nejc Mažgon (foto Barbara Gradič Oset)

Ocenjevalno komisijo, ki so jo sestavljali predstavnik podjetja Cewe Nejc Mažgon, tehnični urednik Planinskega vestnika Emil Pevec in strokovni sodelavki PZS Hedvika Petkovšek in Barbara Kelher, je čakalo skrbno pregledovanje fotografij in tehtanje argumentov, preden so izbrali zmagovalce fotonatečaja.

1. mesto: Sandi Bertoncelj, Snowy ridge walk
Nagrajenec prejme XL CEWE fotoknjigo (trde platnice, fotopapir mat, 26 strani) in naročnino na revijo Planinski vestnik za leto 2023.

1.mesto_SandiBertoncelj_logo

Obrazložitev komisije: Veter, grozeče opasti in človek. Begunjska Vrtača, Karavanke. Plezalca hodita po z opastmi ovešenem grebenu. Temni, grozeči oblaki obetajo vremenski preobrat. Treba bo hitro sestopiti. Kljub temu je potrebna previdnost pri odkrivanju varne poti. Mar ni previdno iskanje prave poti prispodoba za iskanje prave poti skozi življenje? Črno-belo poigravanje svetlobe z neponovljivim trenutkom. Težke snežne razmere gore naredijo še močnejše in človeka ponižnega ter polnega spoštljivosti.

2. mesto: Kris Vrhnjak, Planika s Triglavom
Nagrajenec prejme fotoplatno 60 x 40 cm in naročnino na revijo Planinski vestnik za leto 2023.

2.mesto_kris_vrhnjak_logo

Obrazložitev komisije: Planika s Triglavom, slika je posneta septembra v zelo zahtevnem brezpotju na Dolkovo špico.
Fotografija ima simbolično sporočilo, da skalam šele planinsko cvetje, živali in ljudje - obiskovalci gora vdahnejo lepoto in življenje. Sicer bi bile le nagrmadeno skalovje, ki je samo sebi namen. Krhka planika s svojo velikostjo poudarja svojo pomembnost v tem življenjskem okolju. To je fotografija, ki opazovalca potopi v krhkost in živost gorskega življenja tako od blizu, da se počuti kot del nje.

3. mesto: Mirko Potočnik: Sramežljivo sonce

Nagrajenec prejme A3 stenski koledar in naročnino na revijo Planinski vestnik za leto 2023.

3.mesto_Mirko_Poto_nik_logo

Obrazložitev komisije: Nič kaj "korajžno" sonce se je ta večer skrivalo za številnimi meglicami, ki so se podile po pobočjih Stola. Na koncu planinca ugotovita, da je bil prav to poseben čar zahoda.  Mističnost trenutka, ob zrenju v daljavo. Kot da je tam drugačen svet, v katerega si želiš vstopiti, vabi te vase kot v sanje. Odličen barvni kontrast med Soncem in Zemljo, ki fotografijo tako vizualno kot sporočilno poveže v popolno celoto.


pzs_fotonatecaj_2019_logotipi

Nagrajene fotografije bodo v velikem formatu objavljene v novembrski številki Planinskega vestnika. Ocenjevalna komisija je izbrala še deset fotografij, avtorji katerih so 
Suzana Uršič, Sandi Bertoncelj, Martin Šolar, Urška Rihtaršič, Robert Brezigar, Jernej Rodič in Luka Vunduk| Studiotermina.


Trinajst izbranih fotografij bo na ogled v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani. Odprtje razstave s podelitvijo nagrad fotografom bo v petek, 9. decembra 2022, ob 18. uri. Vljudno vabljeni!

Barbara Gradič OsetZ novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

petek, 17. november 2023

V osrednjem delu novembrske številke Planinskega vestnika, ki je pester z različnimi prispevki in s čudovitimi fotografijami, se podajamo na trekinge. V deželo nomadov - v Kirgizijo, ki ji pravijo Švica centralne Azije, in med tisočere obraze Nepala pod Himalajo.

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

sreda, 18. oktober 2023

Tema oktobrske številke Planinskega vestnika so umetne plezalne stene. "Če bi pred sto leti nekemu alpinistu predstavili prihodnost in razvoj alpinizma ter plezanja v naslednjih desetletjih, bi nas najbrž prav pisano pogledal. Verjetno bi se mu zdelo čudno, da se bodo ljudje od preživljanja časa v gorah, v naravi, preusmerili v zaprte telovadnice z bolj ali manj visokimi stenami in nanje pritrjenimi umetnimi oprimki. Če pa bi mu omenili, da bo športno plezanje leta 2020 olimpijska disciplina, nam prav gotovo ne bi verjel," je v uvodnem članku teme razmišljala avtorica. Pišemo tudi o tem, kateri center je bil prvi pri nas, kje vse so plezalni centri v naši deželi, kako nastanejo plezalne stene, pa tudi o tem, da so v Slovenski Bistrici v oktobru odprli največji plezalni center v Sloveniji.

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

ponedeljek, 18. september 2023

Po poletnem premoru smo morali stopiti skupaj in tu je nova številka zanimivega branja. Kar izstopa, je gotovo - morate priznati - naslovka. To je ena od slik Danila Cedilnika - Dena, priznanega slikarja, alpinista, gorskega vodnika in reševalca. Pravi esej o slikah je napisal sociolog kulture Igor Škamperle.

Iskanje med novicami