ponedeljek, 24. oktober 2022, ob 13. uriPZS

Znani so zmagovalci fotonatečaja Ljubim gore 2022

Štiričlanska ocenjevalna komisija nagradnega fotonatečaja #LjubimGore, ki ga je z uredništvom Planinskega vestnika in v sodelovanju s podjetjem CEWE, d. d., organizirala Planinska zveza Slovenije, je imela tudi letos zahtevno nalogo, da je med 51 prejetimi fotografijami izbrala šopek najboljših, ki bodo od 9. decembra na ogled v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Fotonatečaj #LjubimGore je šesto leto zapored požel kar nekaj zanimanja med obiskovalci gora, ki svoja doživetja vtisnejo v trajnejši spomin s fotografijo. Na natečaj je prispelo 51 fotografij izpod fotografskega prsta 20 različnih avtorjev. Vsak udeleženec je prejel bon v vrednosti 10 evrov za naročnino na Planinski vestnik.

ocenjevalna_komisija
Ocenjevalna komisija fotonatečaja #LjubimGore 2022: Barbara Kelher, Hedvika Petkovšek, Emil Pevec in Nejc Mažgon (foto Barbara Gradič Oset)

Ocenjevalno komisijo, ki so jo sestavljali predstavnik podjetja Cewe Nejc Mažgon, tehnični urednik Planinskega vestnika Emil Pevec in strokovni sodelavki PZS Hedvika Petkovšek in Barbara Kelher, je čakalo skrbno pregledovanje fotografij in tehtanje argumentov, preden so izbrali zmagovalce fotonatečaja.

1. mesto: Sandi Bertoncelj, Snowy ridge walk
Nagrajenec prejme XL CEWE fotoknjigo (trde platnice, fotopapir mat, 26 strani) in naročnino na revijo Planinski vestnik za leto 2023.

1.mesto_SandiBertoncelj_logo

Obrazložitev komisije: Veter, grozeče opasti in človek. Begunjska Vrtača, Karavanke. Plezalca hodita po z opastmi ovešenem grebenu. Temni, grozeči oblaki obetajo vremenski preobrat. Treba bo hitro sestopiti. Kljub temu je potrebna previdnost pri odkrivanju varne poti. Mar ni previdno iskanje prave poti prispodoba za iskanje prave poti skozi življenje? Črno-belo poigravanje svetlobe z neponovljivim trenutkom. Težke snežne razmere gore naredijo še močnejše in človeka ponižnega ter polnega spoštljivosti.

2. mesto: Kris Vrhnjak, Planika s Triglavom
Nagrajenec prejme fotoplatno 60 x 40 cm in naročnino na revijo Planinski vestnik za leto 2023.

2.mesto_kris_vrhnjak_logo

Obrazložitev komisije: Planika s Triglavom, slika je posneta septembra v zelo zahtevnem brezpotju na Dolkovo špico.
Fotografija ima simbolično sporočilo, da skalam šele planinsko cvetje, živali in ljudje - obiskovalci gora vdahnejo lepoto in življenje. Sicer bi bile le nagrmadeno skalovje, ki je samo sebi namen. Krhka planika s svojo velikostjo poudarja svojo pomembnost v tem življenjskem okolju. To je fotografija, ki opazovalca potopi v krhkost in živost gorskega življenja tako od blizu, da se počuti kot del nje.

3. mesto: Mirko Potočnik: Sramežljivo sonce

Nagrajenec prejme A3 stenski koledar in naročnino na revijo Planinski vestnik za leto 2023.

3.mesto_Mirko_Poto_nik_logo

Obrazložitev komisije: Nič kaj "korajžno" sonce se je ta večer skrivalo za številnimi meglicami, ki so se podile po pobočjih Stola. Na koncu planinca ugotovita, da je bil prav to poseben čar zahoda.  Mističnost trenutka, ob zrenju v daljavo. Kot da je tam drugačen svet, v katerega si želiš vstopiti, vabi te vase kot v sanje. Odličen barvni kontrast med Soncem in Zemljo, ki fotografijo tako vizualno kot sporočilno poveže v popolno celoto.


pzs_fotonatecaj_2019_logotipi

Nagrajene fotografije bodo v velikem formatu objavljene v novembrski številki Planinskega vestnika. Ocenjevalna komisija je izbrala še deset fotografij, avtorji katerih so 
Suzana Uršič, Sandi Bertoncelj, Martin Šolar, Urška Rihtaršič, Robert Brezigar, Jernej Rodič in Luka Vunduk| Studiotermina.


Trinajst izbranih fotografij bo na ogled v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani. Odprtje razstave s podelitvijo nagrad fotografom bo v petek, 9. decembra 2022, ob 18. uri. Vljudno vabljeni!

Barbara Gradič OsetNovembrski Vestnik o feratah

Novembrski Vestnik o feratah

torek, 15. november 2022

Novembra smo se v temi meseca podali na ferate. Pišem o tem, kaj so ferate, katera je bila prva pri nas, katera zadnja do zdaj in katera je najzahtevnejša; na katere vse se lahko podate v Sloveniji, kakšno opremo potrebujete in kako se gibati na feratah.

Oktobrski Vestnik o alpinistih na Kranjskem pred prvo svetovno vojno

Oktobrski Vestnik o alpinistih na Kranjskem pred prvo svetovno vojno

torek, 18. oktober 2022

Oktobrska številka Planinskega vestnika prinaša zanimivo temo meseca: Alpinisti na Kranjskem pred prvo svetovno vojno. Takrat je bilo planinstvo na Kranjskem razdeljeno na dva dela; na sekcije DÖAV, ki so označile prve planinske poti in zgradile prve planinske koče, ter na slovenski SPD s slovenskimi kočami in potmi.

Septembrski Vestnik o prvi jugoslovanski ženski alpinistični odpravi

Septembrski Vestnik o prvi jugoslovanski ženski alpinistični odpravi

nedelja, 18. september 2022

V septembrski številki Planinskega vestnika je tema meseca prva jugoslovanska ženska alpinistična odprava. Poleti so namreč minila štiri desetletja, odkar se je osem jugoslovanskih alpinistk prvič v obliki samostojne jugoslovanske ženske odprave podalo v tuje visokogorje s ciljem osvojiti sedemtisočak Pamir. Odprave se v tokratni temi meseca spominjamo skozi pogovore z nekaterimi udeleženkami, Lidijo Honzak, Marijo Štremfelj, Marjano Šah in Ireno Komprej.

Iskanje med novicami