sreda, 3. november 2021, ob 12.40 uriPZS

Znani so zmagovalci fotonatečaja #LjubimGore 2021

Štiričlanska ocenjevalna komisija nagradnega fotonatečaja #LjubimGore, ki ga je z uredništvom Planinskega vestnika in v sodelovanju s podjetjem CEWE, d. d., organizirala Planinska zveza Slovenije, je imela tudi letos zahtevno nalogo, da je med 157 prejetimi fotografijami izbrala šopek najboljših, ki bodo od 3. decembra na ogled v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Fotonatečaj #LjubimGore je tudi peto leto zapored požel veliko zanimanja med obiskovalci gora, ki svoja doživetja vtisnejo v trajnejši spomin s fotografijo. Na natečaj je prispelo 157 fotografij izpod fotografskega prsta 57 različnih avtorjev. Vsak udeleženec je prejel bon v vrednosti 10 evrov za naročnino na Planinski vestnik in za nakup fotoknjige Cewe.

ljubim_gore_2021_komisija_foto_anica_brancelj
Ocenjevalna komisija fotonatečaja #LjubimGore 2021: Barbara Kelher, Hedvika Petkovšek, Nejc Mažgon in Emil Pevec (foto Anica Brancelj)

Ocenjevalno komisijo, ki so jo sestavljali predstavnik podjetja Cewe Nejc Mažgon, tehnični urednik Planinskega vestnika Emil Pevec in strokovni sodelavki PZS Hedvika Petkovšek in Barbara Kelher, je čakalo skrbno pregledovanje fotografij in tehtanje argumentov, preden so izbrali zmagovalce fotonatečaja.


1. mesto: Tadej Strah: Surovost. Nekje pod Malo Mojstrovko.
Nagrajenec prejme XL CEWE fotoknjigo (trde platnice, fotopapir mat, 26 strani) in naročnino na revijo Planinski vestnik za leto 2022.

1_mesto_Tadej_Strah

Obrazložitev komisije: Kamnita, surova pot. Prišel si do konca. Spustil si fotoaparat in samo strmiš. Ni več kaj zajeti v objektiv? Morda je le občutek, katerega ne oko, ne aparat ne zazna več? Opazovalci lahko le sklepamo, kaj doživlja fotograf, ki je prišel do "konca". Je to sploh konec? Se pot sploh lahko kdaj konča? Morda pa se ponuja le nov začetek ... Verjamemo, da nadaljevanje sledi v fotoknjigi.
Vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo pogum, da jim sledimo. - Walt Disney


2. mesto: Bogdan Bricelj: Macesni v megli
Nagrajenec prejme fotoplatno 60 x 40 cm in naročnino na revijo Planinski vestnik za leto 2022.

2_mesto_Bogdan_Bricelj

Obrazložitev komisije: Preplet meglene magičnosti s hladno modrino in toplimi krošnjami mogočnih macesnov. Sonce osvetljuje iglice, ki se barvajo v zlate jesenske barve. Kmalu bodo odpadle in razgaljen se bo spopadel s kruto zimo.
Jeseni se zdi, kot da je svet prekrit z narastkom rjavega sladkorja in cimeta. - Sarah Addison Allen


3. mesto: Tanja Gorjan, Zamrznjena dežela
Nagrajenec prejme A3 stenski koledar in naročnino na revijo Planinski vestnik za leto 2022.

3_mesto_Tanja_Gorjan

Obrazložitev komisije: Mraz. Med opazovanjem se nam od izdihu pojavi dim toplega zraka. Čudovita preobleka, ki si jo narava nadene v mrzli zimi. Voda v gibanju spreminja agregatno stanje in vse postane pravljično. Med opazovanjem fotografije se zazdi, kot da bo vsak trenutek pred nas stopila Ledena kraljica in začarala tudi nas.
V globini zime sem končno spoznal, da je bilo v meni nepremagljivo poletje. - Albert Camus


pzs_fotonatecaj_2019_logotipi

Nagrajene fotografije bodo v velikem formatu objavljene v novembrski številki Planinskega vestnika. Ocenjevalna komisija je izbrala še deset fotografij, avtorji katerih so 
Andrej Pavlin, Barbara Toman, Aleksander Čufar (2 fotografiji), Jernej Rodič, Leja Lopatič, Matevž Lavrič, Sandra Košnjek, Simon Kovačič in Tomaž Šolar.

Trinajst izbranih fotografij bo na ogled v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani. Odprtje razstave s podelitvijo nagrad fotografom bo v petek, 3. decembra 2021, ob 18. uri. Vljudno vabljeni!

Manca Ogrin2021_11_cewe_si_koledar_mountain_1200x1200px   
Super akcija CEWE še do konca novembra!

Pri naročilu kateregakoli CEWE koledarja v vrednosti nad 20 €, prejmete kar 4 € popusta ob vnosu kode kupona: CEWEKOLEDAR

Več na cewe.si

Ugodnost pri naročnini PV in lepo darilo

Ugodnost pri naročnini PV in lepo darilo

petek, 26. november 2021

Dragi naročniki in naročnice Planinskega vestnika!
Leta bo kmalu konec. Da bo december čim manj obremenjen, vam že zdaj sporočamo, da bomo položnice za letno naročnino na Planinski vestnik poslali februarja 2022. Do konca januarja 2022 pa lahko izkoristite možnost za cenejšo naročnino na revijo, kajti tudi naslednje leto bo za člane PZS veljal 25-odstotni popust. Kako do tega popusta? >>

Novembrski Vestnik o gorah in smrti

Novembrski Vestnik o gorah in smrti

petek, 19. november 2021

Tema meseca novembrske številke je neločljiva povezanost gora s smrtjo. Kdor koli, ki pogosto zahaja v gore, se prej ali slej spopade z vprašanjem lastnega obstoja in seveda tudi lastne smrti kot njegovega sklepnega dejanja. Vsak, ki je že stal na vrhu katere izmed naših ali tujih gora, se je na poti do tja tako ali drugače znašel v bolj ali manj nevarni situaciji, katere posledica bi lahko bila tudi smrt - pa čeprav gremo v gore vedno z namenom, da se srečno vrnemo domov. Svoje razmišljanje so z nami delili alpinisti Viki Grošelj, Andrej Štremfelj, Andrej Gradišnik, ki pravi, da se je najtežje v dolino vrniti sam ...

Oktobrski Vestnik gre v ledene jame

Oktobrski Vestnik gre v ledene jame

ponedeljek, 18. oktober 2021

Tema meseca oktobrske številke so ledene jame. Pogledali smo, katere so najbolj znamenite pri nas in v svetu, kakšen je pomen ledenih jam pri proučevanju podnebnih sprememb ...

Iskanje med novicami