sreda, 3. november 2021, ob 12.40 uriPZS

Znani so zmagovalci fotonatečaja #LjubimGore 2021

Štiričlanska ocenjevalna komisija nagradnega fotonatečaja #LjubimGore, ki ga je z uredništvom Planinskega vestnika in v sodelovanju s podjetjem CEWE, d. d., organizirala Planinska zveza Slovenije, je imela tudi letos zahtevno nalogo, da je med 157 prejetimi fotografijami izbrala šopek najboljših, ki bodo od 3. decembra na ogled v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Fotonatečaj #LjubimGore je tudi peto leto zapored požel veliko zanimanja med obiskovalci gora, ki svoja doživetja vtisnejo v trajnejši spomin s fotografijo. Na natečaj je prispelo 157 fotografij izpod fotografskega prsta 57 različnih avtorjev. Vsak udeleženec je prejel bon v vrednosti 10 evrov za naročnino na Planinski vestnik in za nakup fotoknjige Cewe.

ljubim_gore_2021_komisija_foto_anica_brancelj
Ocenjevalna komisija fotonatečaja #LjubimGore 2021: Barbara Kelher, Hedvika Petkovšek, Nejc Mažgon in Emil Pevec (foto Anica Brancelj)

Ocenjevalno komisijo, ki so jo sestavljali predstavnik podjetja Cewe Nejc Mažgon, tehnični urednik Planinskega vestnika Emil Pevec in strokovni sodelavki PZS Hedvika Petkovšek in Barbara Kelher, je čakalo skrbno pregledovanje fotografij in tehtanje argumentov, preden so izbrali zmagovalce fotonatečaja.


1. mesto: Tadej Strah: Surovost. Nekje pod Malo Mojstrovko.
Nagrajenec prejme XL CEWE fotoknjigo (trde platnice, fotopapir mat, 26 strani) in naročnino na revijo Planinski vestnik za leto 2022.

1_mesto_Tadej_Strah

Obrazložitev komisije: Kamnita, surova pot. Prišel si do konca. Spustil si fotoaparat in samo strmiš. Ni več kaj zajeti v objektiv? Morda je le občutek, katerega ne oko, ne aparat ne zazna več? Opazovalci lahko le sklepamo, kaj doživlja fotograf, ki je prišel do "konca". Je to sploh konec? Se pot sploh lahko kdaj konča? Morda pa se ponuja le nov začetek ... Verjamemo, da nadaljevanje sledi v fotoknjigi.
Vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo pogum, da jim sledimo. - Walt Disney


2. mesto: Bogdan Bricelj: Macesni v megli
Nagrajenec prejme fotoplatno 60 x 40 cm in naročnino na revijo Planinski vestnik za leto 2022.

2_mesto_Bogdan_Bricelj

Obrazložitev komisije: Preplet meglene magičnosti s hladno modrino in toplimi krošnjami mogočnih macesnov. Sonce osvetljuje iglice, ki se barvajo v zlate jesenske barve. Kmalu bodo odpadle in razgaljen se bo spopadel s kruto zimo.
Jeseni se zdi, kot da je svet prekrit z narastkom rjavega sladkorja in cimeta. - Sarah Addison Allen


3. mesto: Tanja Gorjan, Zamrznjena dežela
Nagrajenec prejme A3 stenski koledar in naročnino na revijo Planinski vestnik za leto 2022.

3_mesto_Tanja_Gorjan

Obrazložitev komisije: Mraz. Med opazovanjem se nam od izdihu pojavi dim toplega zraka. Čudovita preobleka, ki si jo narava nadene v mrzli zimi. Voda v gibanju spreminja agregatno stanje in vse postane pravljično. Med opazovanjem fotografije se zazdi, kot da bo vsak trenutek pred nas stopila Ledena kraljica in začarala tudi nas.
V globini zime sem končno spoznal, da je bilo v meni nepremagljivo poletje. - Albert Camus


pzs_fotonatecaj_2019_logotipi

Nagrajene fotografije bodo v velikem formatu objavljene v novembrski številki Planinskega vestnika. Ocenjevalna komisija je izbrala še deset fotografij, avtorji katerih so 
Andrej Pavlin, Barbara Toman, Aleksander Čufar (2 fotografiji), Jernej Rodič, Leja Lopatič, Matevž Lavrič, Sandra Košnjek, Simon Kovačič in Tomaž Šolar.

Trinajst izbranih fotografij bo na ogled v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani. Odprtje razstave s podelitvijo nagrad fotografom bo v petek, 3. decembra 2021, ob 18. uri. Vljudno vabljeni!

Manca Ogrin2021_11_cewe_si_koledar_mountain_1200x1200px   
Super akcija CEWE še do konca novembra!

Pri naročilu kateregakoli CEWE koledarja v vrednosti nad 20 €, prejmete kar 4 € popusta ob vnosu kode kupona: CEWEKOLEDAR

Več na cewe.si

Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

petek, 17. november 2023

V osrednjem delu novembrske številke Planinskega vestnika, ki je pester z različnimi prispevki in s čudovitimi fotografijami, se podajamo na trekinge. V deželo nomadov - v Kirgizijo, ki ji pravijo Švica centralne Azije, in med tisočere obraze Nepala pod Himalajo.

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

sreda, 18. oktober 2023

Tema oktobrske številke Planinskega vestnika so umetne plezalne stene. "Če bi pred sto leti nekemu alpinistu predstavili prihodnost in razvoj alpinizma ter plezanja v naslednjih desetletjih, bi nas najbrž prav pisano pogledal. Verjetno bi se mu zdelo čudno, da se bodo ljudje od preživljanja časa v gorah, v naravi, preusmerili v zaprte telovadnice z bolj ali manj visokimi stenami in nanje pritrjenimi umetnimi oprimki. Če pa bi mu omenili, da bo športno plezanje leta 2020 olimpijska disciplina, nam prav gotovo ne bi verjel," je v uvodnem članku teme razmišljala avtorica. Pišemo tudi o tem, kateri center je bil prvi pri nas, kje vse so plezalni centri v naši deželi, kako nastanejo plezalne stene, pa tudi o tem, da so v Slovenski Bistrici v oktobru odprli največji plezalni center v Sloveniji.

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

ponedeljek, 18. september 2023

Po poletnem premoru smo morali stopiti skupaj in tu je nova številka zanimivega branja. Kar izstopa, je gotovo - morate priznati - naslovka. To je ena od slik Danila Cedilnika - Dena, priznanega slikarja, alpinista, gorskega vodnika in reševalca. Pravi esej o slikah je napisal sociolog kulture Igor Škamperle.

Iskanje med novicami