sreda, 3. november 2021, ob 12.40 uriPZS

Znani so zmagovalci fotonatečaja #LjubimGore 2021

Štiričlanska ocenjevalna komisija nagradnega fotonatečaja #LjubimGore, ki ga je z uredništvom Planinskega vestnika in v sodelovanju s podjetjem CEWE, d. d., organizirala Planinska zveza Slovenije, je imela tudi letos zahtevno nalogo, da je med 157 prejetimi fotografijami izbrala šopek najboljših, ki bodo od 3. decembra na ogled v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Fotonatečaj #LjubimGore je tudi peto leto zapored požel veliko zanimanja med obiskovalci gora, ki svoja doživetja vtisnejo v trajnejši spomin s fotografijo. Na natečaj je prispelo 157 fotografij izpod fotografskega prsta 57 različnih avtorjev. Vsak udeleženec je prejel bon v vrednosti 10 evrov za naročnino na Planinski vestnik in za nakup fotoknjige Cewe.

ljubim_gore_2021_komisija_foto_anica_brancelj
Ocenjevalna komisija fotonatečaja #LjubimGore 2021: Barbara Kelher, Hedvika Petkovšek, Nejc Mažgon in Emil Pevec (foto Anica Brancelj)

Ocenjevalno komisijo, ki so jo sestavljali predstavnik podjetja Cewe Nejc Mažgon, tehnični urednik Planinskega vestnika Emil Pevec in strokovni sodelavki PZS Hedvika Petkovšek in Barbara Kelher, je čakalo skrbno pregledovanje fotografij in tehtanje argumentov, preden so izbrali zmagovalce fotonatečaja.


1. mesto: Tadej Strah: Surovost. Nekje pod Malo Mojstrovko.
Nagrajenec prejme XL CEWE fotoknjigo (trde platnice, fotopapir mat, 26 strani) in naročnino na revijo Planinski vestnik za leto 2022.

1_mesto_Tadej_Strah

Obrazložitev komisije: Kamnita, surova pot. Prišel si do konca. Spustil si fotoaparat in samo strmiš. Ni več kaj zajeti v objektiv? Morda je le občutek, katerega ne oko, ne aparat ne zazna več? Opazovalci lahko le sklepamo, kaj doživlja fotograf, ki je prišel do "konca". Je to sploh konec? Se pot sploh lahko kdaj konča? Morda pa se ponuja le nov začetek ... Verjamemo, da nadaljevanje sledi v fotoknjigi.
Vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo pogum, da jim sledimo. - Walt Disney


2. mesto: Bogdan Bricelj: Macesni v megli
Nagrajenec prejme fotoplatno 60 x 40 cm in naročnino na revijo Planinski vestnik za leto 2022.

2_mesto_Bogdan_Bricelj

Obrazložitev komisije: Preplet meglene magičnosti s hladno modrino in toplimi krošnjami mogočnih macesnov. Sonce osvetljuje iglice, ki se barvajo v zlate jesenske barve. Kmalu bodo odpadle in razgaljen se bo spopadel s kruto zimo.
Jeseni se zdi, kot da je svet prekrit z narastkom rjavega sladkorja in cimeta. - Sarah Addison Allen


3. mesto: Tanja Gorjan, Zamrznjena dežela
Nagrajenec prejme A3 stenski koledar in naročnino na revijo Planinski vestnik za leto 2022.

3_mesto_Tanja_Gorjan

Obrazložitev komisije: Mraz. Med opazovanjem se nam od izdihu pojavi dim toplega zraka. Čudovita preobleka, ki si jo narava nadene v mrzli zimi. Voda v gibanju spreminja agregatno stanje in vse postane pravljično. Med opazovanjem fotografije se zazdi, kot da bo vsak trenutek pred nas stopila Ledena kraljica in začarala tudi nas.
V globini zime sem končno spoznal, da je bilo v meni nepremagljivo poletje. - Albert Camus


pzs_fotonatecaj_2019_logotipi

Nagrajene fotografije bodo v velikem formatu objavljene v novembrski številki Planinskega vestnika. Ocenjevalna komisija je izbrala še deset fotografij, avtorji katerih so 
Andrej Pavlin, Barbara Toman, Aleksander Čufar (2 fotografiji), Jernej Rodič, Leja Lopatič, Matevž Lavrič, Sandra Košnjek, Simon Kovačič in Tomaž Šolar.

Trinajst izbranih fotografij bo na ogled v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani. Odprtje razstave s podelitvijo nagrad fotografom bo v petek, 3. decembra 2021, ob 18. uri. Vljudno vabljeni!

Manca Ogrin2021_11_cewe_si_koledar_mountain_1200x1200px   
Super akcija CEWE še do konca novembra!

Pri naročilu kateregakoli CEWE koledarja v vrednosti nad 20 €, prejmete kar 4 € popusta ob vnosu kode kupona: CEWEKOLEDAR

Več na cewe.si

Januarski Vestnik o etiki v gorah

Januarski Vestnik o etiki v gorah

torek, 17. januar 2023

Zakoračili smo v novo leto, v nov letnik. Januarska tema meseca je posvečena etiki v gorah. V temi boste lahko prebrali pet zapisov o etiki v gorah - od pozdravljanja, obnašanja na poteh do iskrenosti v stenah. Mire Steinbuch je vse lepo uredil in imamo res kakovostno temo, ki smo si jo želeli že nekaj časa.

Miren božič in SREČNO 2023!

Miren božič in SREČNO 2023!

ponedeljek, 19. december 2022

Si predstavljate svet, v katerem vse poti vodijo proti soncu? Svet, v katerem so sledi, ki jih puščamo, kažipoti tistim, ki so zašli ali tavajo v megli? Naj bodo naše sledi takšne, kot je markacija, ki nam pokaže pot iz megle – pa naj bodo to nasmehi, ponujene dlani, stopinje v snegu, zgodbe, ki jih napišemo na papir, ali fotografije, od katerih ne moremo odtegniti oči. Naj bodo naše poti kažipoti, ki vodijo proti soncu … Spoštovane bralke in bralci Planinskega vestnika, miren božič vam želimo in vse dobro v letu 2023! Uredništvo

Decembrski Planinski vestnik o prezrtem alpinistu

Decembrski Planinski vestnik o prezrtem alpinistu

nedelja, 18. december 2022

Decembrska tema meseca je posvečena prezrtemu alpinistu izpred prve svetovne vojne, ki je med drugim v svojih zapiskih dejal: "Zmagovalec je tisti, ki je nekaj naredil iz sebe." Toda, kdo je bil Klodwig Tschada (1892-1918) in kaj je vse preplezal? Raziskovanja se je lotil seveda naš Dušan Škodič, ki je prišel do zelo zanimivih podatkov in vse to tudi objavljamo.

Iskanje med novicami