torek, 28. januar 2020, ob 13.10 uriPZS

Po planinski navdih na sejem Alpe-Adria 2020

Sejem Alpe-Adria znova vabi na Gospodarsko razstavišče v Ljubljani, navdih za aktivni oddih lahko poiščete od 29. januarja do 1. februarja 2020. Vabljeni na razstavni prostor PZS, kjer se boste tudi letos počutili kot v planinski koči, predstavljajo se še gorski reševalci in Slovenski planinski muzej. Planinska trgovina je pripravila nekaj sejemskih ugodnosti, razgibate se lahko na plezalnem stolpu. Člani PZS boste za vstopnino odšteli le 5 €.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Sejem Alpe-Adria je osrednja turistična sejemska prireditev v Sloveniji, v ospredju katere je zeleni, aktivni turizem, pomemben del katerega je tudi planinstvo. Planinska zveza Slovenije bo v okviru projekta Alpe Adria Regija doživetij predstavljala čezmejno območje Karavank. Hkrati bo s sorodnimi organizacijami predstavljala aktivnosti, vezane na gorski svet in preživljanje prostega časa v gorah. Na sejmu se skupaj s PZS predstavljajo Gorska reševalna zveza Slovenije - GRS Ljubljana, Slovenski planinski muzej in posamezna planinska društva s planinskimi kočami.
Planinsko razstavišče bo letos v znamenju Karavank in znova gostoljubnosti planinskih koč, ki se bodo predstavljale na sejmu, hkrati pa boste lahko spoznali najstarejšo slovensko revijo Planinski vestnik, ki letos praznuje 125 let. Planinsko boste ustvarjali, pregledali nove planinske zemljevide in prečesali novosti iz Planinske založbe PZS - Planinska trgovina bo pripravila posebne sejemske ugodnosti. #SlovenijaPleza tudi na dvorišču Gospodarskega razstavišča, kjer boste lahko preizkusili športno plezanje in pod budnim očesom gorskih reševalcev splezali na plezalni stolp.
sejem_alpe_adria_2019_pzs_foto_manca_cujez
Na sejmu Alpe-Adria vabljeni v planinski kotiček v središču Ljubljane (foto Manca Ogrin)

Člani PZS imate poseben popust pri nakupu vstopnic. Cena vstopnice za odrasle obiskovalce je 7 €, za člane PZS pa le 5 €. Za izkazovanje članstva prinesite s seboj planinsko izkaznico s plačano članarino za tekoče leto. Vsak obiskovalec ob vhodu na sejmišče prejme sejemski katalog oz. revijo Oddih s predstavljenimi razstavljavci, v kateri boste našli tudi vrsto planinskih vsebin.
Planinska zveza Slovenije organizira posvet Kako varneje in bolje pripravljeni v gore, ki bo na sejmu Alpe-Adria v četrtek, 30. januarja, ob 11.00 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani v dvorani Urška. Skupaj s partnerji bomo osvetlili problematiko vse bolj množičnega obiskovanja gora predvsem s strani turistov in obiskovalcev s premalo predznanja, s slabo opremo, in tistih s pričakovanji, da so gore varne in planinska doživetja lahka, nezahtevna.
V četrtek, 30. januarja, ob 17.30 bo PZS na alpinistično-plezalnem večeru podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2019. Namen izbora je ovrednotiti najkakovostnejše alpinistične vzpone, vrhunske športnoplezalne dosežke in uspehe v lednem plezanju in turnem smučanju ter javnosti predstaviti dosežke slovenskih alpinistk in alpinistov, ki so lani opravili več uspešnih vzponov in odprav, športnih plezalk in plezalcev, za katerimi je neverjetna sezona, ter lednih plezalcev in turnih smučarjev, ki so dosegli odlične tekmovalne dosežke. Podelili bomo tudi priznanje za življenjsko delo v alpinizmu, ki ga letos prejme Anton Sazonov - Tonač. Prireditev bo obogatena z alpinističnimi in plezalnimi kratkimi filmi, pred njo, ob 16.00, pa bo predavanje Marije Jeglič, lani izbrane za naj alpinistko, prav tako v dvorani Urška.
marija_jeglic_foto_arhiv_fgf
Za uvod v alpinistično-plezalni večer, podelitev priznanj za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2019, bo predavanje Marije Jeglič, lani izbrane za naj alpinistko. (foto arhiv FGF)
Sobota, 1. februarja, bo v znamenju 9. konference o planinskem gospodarstvu, ki je namenjena predsednikom in načelnikom gospodarskih odsekov planinskih društev, gospodarjem in oskrbnikom planinskih koč in drugim strokovnim delavcem v planinstvu, planinskim funkcionarjem. Glavni temi bosta načrtovanje gradbenih investicij ter razmerja med društvi in najemniki planinskih koč, PZS se bo posvetila tudi ostalim aktualnim vsebinam in podelila certifikate okolju in družinam prijazna planinska koča, katerih prejemniki zagotavljajo do okolja prijazno in energetsko učinkovito upravljanje oziroma odprtih vrat sprejmejo otroke in njihove starše.
Toplo vabljeni, da nas obiščete!

Fotogalerija

Avtor: Manca Ogrin
Dvojna številka posvečena Tonetu Škarji

Dvojna številka posvečena Tonetu Škarji

sobota, 11. julij 2020

Dvojna številka Planinskega vestnika. Kot običajno je bogatejša z vsebino in s številom strani. Zaradi dopustov smo izšli že nekaj dni prej, in sicer 9. julija. Tokrat ima Planinski vestnik dve temi meseca. Prva je v začetnem delu revije posvečena v spomin Tonetu Škarji, kot smo napovedali. Mnogi Tonetovi kolegi in soplezalci so napisali svoje spomine nanj, res lepi zapisi.

Junijska številka o gorskem vodništvu

Junijska številka o gorskem vodništvu

ponedeljek, 15. junij 2020

Junijska številka je zunaj. V uvodniku se je odgovorni urednik Vladimir Habjan poslovil od preminulega našega alpinista svetovnega kova Toneta Škarje, o njem pišeta še urednica Mateja in Magda Šalamon. Škarji bo sicer posvečena julijsko-avgustovska številka. V tej številki v temi meseca pišemo o gorskem vodništvu, ki je letos pred dilemo, koliko bo sploh vodenja. Verjetno bolj v slovenskih kot tujih gorah. Daljši članek je o vodenju na Antarktiki, kjer je alpinist Marko Prezelj kot gorski vodnik že trikrat.

Majski Planinski vestnik o rapalski meji

Majski Planinski vestnik o rapalski meji

petek, 15. maj 2020

Izšla je majska številka Planinskega vestnika. Tokrat smo se v temi meseca razpisali o rapalski meji, saj je ravno 100 let od njenega nastanka. Zahvala gre Dušanu Škodiču, ki je na to temo napisal tudi knjigo, vodnik, ki pa daleč presega to kategorijo, saj ima ogromno vsebine in je bolj podoben leposlovju.

Iskanje med novicami