sobota, 17. junij 2017, ob 21.30 uriPZS

Mavrica doživetij pod Storžič pripeljala dva tisoč planincev | foto in video

Če so še v petek deževale kaplje, so v soboto sončna doživetja - planinska, turnokolesarska, plezalna, gorskoreševalna, naravovarstvena, ustvarjalna in raziskovalna, ki so 17. junija 2017 na Dom pod Storžičem privabila okrog dva tisoč odraslih, mladih in najmlajših planincev, turnih kolesarjev, plezalcev ter drugih ljubiteljev gora in narave iz vse Slovenije in še čez mejo. Razveseljiva množica je tako počastila dvojni planinski praznik - Dan slovenskih planinskih doživetij in Dan gorenjskih planincev.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Planinarjenje je ena od najbolj množičnih prostočasnih dejavnosti Slovencev, zato ne preseneča tolikšen odziv na dvojni planinski praznik. Planinska zveza Slovenije (PZS), ki bo prihodnje leto preštela častitljivih 125 pomladi, dan slovenskih planincev praznuje že 35 let. Šesto leto je pod krovom Dne slovenskih planinskih doživetij program obogatila s celodnevnim dogajanjem za obiskovalce vseh generacij, ki so letos počastili tudi tradicionalni Dan gorenjskih planincev. Pri organizaciji so skupaj s partnerji moči združili PZS, Planinsko društvo (PD) Tržič in Občina Tržič.

20170617_pzs_dan_planincev_dom_pod_storzicem_serkezi_matjaz_014
Dan slovenskih planinskih doživetij 2017 na Domu pod Storžičem (foto Matjaž Šerkezi)

Vse poti planincev in turnih kolesarjev, ki so za izhodišče izbrali Tržič ali Grahovše, so tretjo junijsko soboto vodile do Doma pod Storžičem, večinoma v družbi vodnikov PZS, nekateri so se doživetjem naproti podali sami. V okolici prljubljene planinske koče se je raztegnila mavrica doživetij za staro in mlado. Da #SlovenijaPleza, je dokazal vrvež na plezalni steni, kjer je nekaj dih jemajočih trikov ljubiteljem športnega plezanja in tistim, ki so se prvič podali v navpičnico, pokazal nekdanji državni prvak Jure Bečan. Najmlajše so navdušile ustvarjalne delavnice Očistimo naše gore, geolov na zaklad, hitrostno ločevanje odpadkov, zabavni biatlon ter barvanje in risanje zaščitenih gorskih rastlin, starejše pa tudi naravoslovno-fotografski pohod v okolici doma. Skozi opremo in reševalno vozilo so spoznali delo gorskih reševalcev iz Društva GRS Tržič ter z zanimanjem ustavili korak ob stojnicah, na katerih so se predstavljali planinska zveza, lokalna društva in podjetja. Marsikdo je prihod na Gorenjsko izkoristil še za obisk Tržiškega muzeja in raziskovanje skritih kotičkov srednjeveškega mesta. Med planince se je tudi letos pomešal Val 202, tako da so živahen utrip izpod Storžiča lahko podoživeli poslušalci po vsej Sloveniji.

20170617_pzs_dan_planincev_dom_pod_storzicem_serkezi_matjaz_122
Športnoplezalne vragolije #SlovenijaPleza z Juretom Bečanom (foto Matjaž Šerkezi)

Pod Storžičem je za uvod v osrednjo prireditev zazvenela planinska himna Oj, Triglav, moj dom, vseslovenski praznik so s slovesnim sprevodom počastili praporščaki 50 planinskih društev. Dobrodošlico so razveseljivi množici planincev od blizu in daleč zaželeli predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik, ponosen, da se je na slovenskem planinskem prazniku zbralo toliko planincev, kar je svojevrstna potrditev, da je planinska organizacija ena največjih nevladnih in športnih organizacij v Sloveniji, predsednik Meddruštvenega odbora PD Gorenjske France Benedik, ki je zbranim zaželel prijetno druženje na Gorenjskem, predsednik PD Tržič Uroš Ahačič, navdušen nad množico, kot je Dom pod Storžičem še ni doživel, ter župan Občine Tržič Borut Sajovic, ki je pozdravil planinsko Slovenijo in dogodek označil za lepo promocijo ene večjih slovenskih občin. Meh harmonike je prešerno raztegnil domačin Rok Meglič, dišalo je po planinskih dobrotah, za pravo planinsko zabavo je poskrbel ansambel Zarja.

20170617_pzs_dan_planincev_dom_pod_storzicem_serkezi_matjaz_093
Predsednik PD Tržič Uroš Ahačič, župan Občine Tržič Borut Sajovic, predsednik PZS Bojan Rotovnik in predsednik MDO PD Gorenjske France Benedik (foto Matjaž Šerkezi)

Da je sreča v srečanju, vsakič znova dokazujejo zadovoljni obrazi udeležencev dneva
slovenskih planincev, ki že tradicionalno predstavlja tudi začetek glavne planinske sezone. Ta do sredine septembra v gore privabi največ obiskovalcev, tudi po zaslugi gostoljubnih planinskih koč, večina katerih je že odprtih, preostale visokogorske pa bodo do konca junija. Takt poletnih mesecev bo sooblikoval izbor za naj planinsko kočo 2017 na spletnem portalu Siol.net. Srečno, varno in doživeto na planinskih poteh je zbranim planincem za slovo zaželel predsednik planinske zveze Bojan Rotovnik.

20170617_pzs_dan_planincev_dom_pod_storzicem_serkezi_matjaz_140
Dvojni slovenski planinski praznik je pod Storžič pripeljal okrog dva tisoč planincev, turnih kolesarjev, plezalcev ter drugih ljubiteljev gora in narave iz vse Slovenije in še čez mejo. (foto Matjaž Šerkezi)

Planinci so povedali ...

Metod Jakop, PD Boč Kostrivnica: "Dan slovenskih planinskih doživetij je priložnost za srečanje znancev iz drugih društev in ostalih praporčakov. Kot praporščak, kar mi pomeni prijetno obveznost, na katero sem ponosen, se ga udeležujem že pet let, kot udeleženec pa sem bil na preteklih praznovanjih dneva planincev, ki so mi vsa ostala v lepem spominu."

Jožica Milavec, PD Sežana: "V planinskem društvu sem že več kot 60 let in tudi dan planincev obiskujem že skoraj od začetka. Veliko mi pomeni, da srečam planinske prijatelje iz preteklih let, zadovoljna sem, da jih vsako leto še vidim. Od današnjih doživetij sem najbolj uživala pri risanju zavarovanih rastlin na les."

dspd_2017_grs_trzic_foto_vili_vogelnik
Spoznavanje dela gorskih reševalcev (foto Vili Vogelnik)

Rudi Ambrož, PD Radlje ob Dravi: "V društvu in nasploh na Koroškem si že leta prizadevamo, da bi se čim več društev udeleževalo srečanja planincev, da podpremo krovno organizacijo in se srečujemo z drugimi vodniki in planinci. Srečaš tiste, ki jih že leta nisi, to je Slovenija v malem. Za najmlajše pa so zanimive raznovrstne delavnice in doživetja."

Sara Jere, PD Litija: "Na Dan slovenskih planinskih doživetij smo tudi letos prišli z mladinskim odsekom. Iz Grahovš smo se podali na planinski pohod do Doma pod Storžičem, pobirali smo smeti, jih prvi oddali in celo prejeli nagrado Očistimo naše gore za skupino, ki je pobrala največ smeti."

Nuša Bohak, PD Polzela: "Že drugič sem na Dnevu slovenskih planinskih doživetij, prišla sem s prijateljicami s planinskim krožkom. Šli smo na pohod mimo kmetije Rekar, udeležila sem se več delavnic, super je bilo tudi poskusiti plezati."

dspd_2017_ocistimo_nase_gore_foto_vili_vogelnik
Zabavno in poučno hitro ločevanje odpadkov (foto Vili Vogelnik)

Gregor Berce, PD Dovje Mojstrana: "Že nekaj let z društvom prihajamo na Dan slovenskih planinskih doživetij, zame je to eden najboljših planinskih dogodkov, zaradi druženja, vedno več pa je tudi zanimivih dejavnosti za otroke. Do Doma pod Storžičem smo prišli mimo Rekarja in v te kraje bomo zagotovo še prišli."

Darko Mohar, planinska skupina Slovenski dom - KPD Bazovica - Reka: "Že petič, šestič smo prišli na Dan slovenskih planinskih doživetij, da se družimo s slovenskimi planinci, pa tudi od drugod, saj so tu tudi planinci iz Trsta, ter spoznamo še kakšen lep košček Slovenije. Polega planinskega pohoda je poudarek na druženju, saj srečamo stare prijatelje in spoznamo nove."

Zvonimir Vidau, SPD Trst: "Na Dan slovenskih planinskih doživetij prihajam, da srečam prijatelje in znance, letos sem že tretjič zapored. Ker končujem drugi dnevnik Razširjene slovenske planinske poti, sem v zadnjem času dvakrat tedensko v slovenskih hribih, tukaj se počutim kot doma."


Fotogalerija

Avtor: Matjaž Šerkezi
Dvojna številka posvečena Tonetu Škarji

Dvojna številka posvečena Tonetu Škarji

sobota, 11. julij 2020

Dvojna številka Planinskega vestnika. Kot običajno je bogatejša z vsebino in s številom strani. Zaradi dopustov smo izšli že nekaj dni prej, in sicer 9. julija. Tokrat ima Planinski vestnik dve temi meseca. Prva je v začetnem delu revije posvečena v spomin Tonetu Škarji, kot smo napovedali. Mnogi Tonetovi kolegi in soplezalci so napisali svoje spomine nanj, res lepi zapisi.

Junijska številka o gorskem vodništvu

Junijska številka o gorskem vodništvu

ponedeljek, 15. junij 2020

Junijska številka je zunaj. V uvodniku se je odgovorni urednik Vladimir Habjan poslovil od preminulega našega alpinista svetovnega kova Toneta Škarje, o njem pišeta še urednica Mateja in Magda Šalamon. Škarji bo sicer posvečena julijsko-avgustovska številka. V tej številki v temi meseca pišemo o gorskem vodništvu, ki je letos pred dilemo, koliko bo sploh vodenja. Verjetno bolj v slovenskih kot tujih gorah. Daljši članek je o vodenju na Antarktiki, kjer je alpinist Marko Prezelj kot gorski vodnik že trikrat.

Majski Planinski vestnik o rapalski meji

Majski Planinski vestnik o rapalski meji

petek, 15. maj 2020

Izšla je majska številka Planinskega vestnika. Tokrat smo se v temi meseca razpisali o rapalski meji, saj je ravno 100 let od njenega nastanka. Zahvala gre Dušanu Škodiču, ki je na to temo napisal tudi knjigo, vodnik, ki pa daleč presega to kategorijo, saj ima ogromno vsebine in je bolj podoben leposlovju.

Iskanje med novicami