petek, 16. september 2016, ob 14. uriPZS

Z dopusta se je vrnil tudi Planinski vestnik

Po daljšem poletnem oddihu se poln novih moči in zagona vrača tudi Planinski vestnik. Naslovnica je že obarvana v nekoliko bolj barvite - jesenske odtenke. Narava ji bo kmalu sledila, tudi v Cerkljanskem hribovju, kamor vas na poteh vabimo tokrat.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Po daljši poletni odsotnosti smo zvestim bralcem zopet pripravili novo izdajo Planinskega vestnika. V nekoliko obsežnejši temi meseca predstavljamo različne poglede na vožnjo v naravnem okolju z motorji, štirikolesniki, gorskimi kolesi, ... in probleme, ki jih ta dejavnost lahko ustvari v naravi.

Z domačih logov se selimo v Dolomite v Tofano in v Pale: Marija Jeglič in Sara Jaklič sta preplezali smer Pilastro, Hinko Rejec s soplezalko Ano se je povzpel na Cimon della Pala, a Renata Juko Pšenica se je odpravila bolj daleč, v Himalajo pod Anapurno, Jasmina Peklar pa na bližnje Lastovo. Stalna sodelavka Olga Kolenc je raziskovala poti po Krasu, Tatjana Cvetko se je odpravila na Golico, Dušan Škodič se je trudil s konzervo pri bivaku pod Skuto, Peter Muck pa nam predstavi različne uporabe navadne čutare. Preberemo si lahko še članke o meritvah zemeljskega površja, o Domu na Smrekovcu, ki letos praznuje 65 let, o bližnjicah, prehrani brez glutena in o naravnem rezervatu Izliv Soče.

Za vas smo se pogovarjali z znamenito himalajsko kronistko Elizabeth Hawley, alpiniston in utemeljiteljem gorskega idealizma iz Sv. Jakoba pri Trstu Spirom Dalla Porta Xidiasom ter stalnim sodelavcem revije Borom Šumrado.

V rubriki Z nami na pot vas vabimo v Idrijsko-Cerkljansko hribovje, da skupaj poiščemo rudniškega škrata Perkmandelca. Reportaža in vodniška priloga sta dodatno gradivo tekmovalcem na državnem tekmovanju Mladina in gore v januarju 2017 v Idriji.

Sledijo stalne rubrike: geo izlet, planinčkov kotiček, kolumna, varstvo narave, novice iz vertikale, športnoplezalne novice, literatura, planinska organizacija, Triglavski narodni park in V spomin.

-----------------------------------------------

»Nič hudega, če te ne poslušajo,«
 me je nekoč tolažila ljuba prijateljica, ko sem ji tožila o neposlušnih otrocih.
 
Skoraj tretjina članov Planinske zveze Slovenije (PZS) so otroci in mladostniki. S takim številom se nam ni bati za prihodnost. Preko njih se bo naša dejavnost s častitljivo tradicijo prenašala na rodove, ki jih še ni. Tudi Planinski vestnik je pri tem v pomoč.
V tokratni številki začenjamo z objavo vsebin, ki bodo mladim služile kot dodatno gradivo na prihodnjem tekmovanju Mladina in gore v januarju 2017. Tekmovanje v vedenju,veščinah in izkušnjah v gorah, reševanju, planinski opremi, zgodovini planinstva, o gorskem rastlinstvu, živalstvu in še mnogočem organizira Mladinska komisija PZS, ki praznuje že polnih 60 let. V tokratni rubriki Z nami na pot se bomo potepali z rudniškim škratom Perkmandelcem. Vem, da zaradi tega ne bodo trpele odrasle duše, saj so pravljice, ki ničesar ne povedo tudi odraslim, zanič.

Planinstvo v današnjem svetu težje približamo mladim, ljubša jim je cona ugodja ob multimedijskih napravah. Tehnične pridobitve prodirajo tudi v hribe in le zakaj ne bi uporabili njihove koristnosti pri orientaciji, napovedih in zbiranju informacij. Vseeno pa je dobro, da poznamo tudi stare preverjene načine, kot so branje zemljevidov, opazovanje vremenskega dogajanja, branje vodnikov ... - za primer, če se kaj zalomi.

Mnogo takih zadreg z lahkoto rešijo tekmovalci, ki se spopadejo z gradivom tekmovanja in svoje znanje preizkusijo na regijskih in kasneje na državnem tekmovanju.

To poletje sem v tujini ostala brez navigacijske naprave in prenosa podatkov. Po dopoldnevu dežja sem se popoldne kar pod dežnikom podala do bližnjih travnikov, iznad katerih so kipele res visoke gore. Dež je ponehal, posijalo je sonce. Na travniku pa me je pričakala čudovita slika in še lepša glasba - jeklo je seklo mokro poletno travo. Priletni Tirolec si je pripravljal delo za naslednje dni. Brez razmišljanja sem zvečer spakirala nahrbtnik za tridnevno turo.

Na tej turi me je pot vodila mimo koč, dostopnih tudi krajšim nogam. Med vozički, poganjavčki in oklobučenimi nahrbtniki je mrgolelo radoživega drobižka. Nisem slišala pritoževanja, otroci so rojeni raziskovalci, le možnost jim moramo ponuditi. Mimogrede so mamice na cvetlične preproge skrbno pogrinjale dekice, vlekle iz nahrbtnikov pijačo, sendviče, slaščice ... prigovarjale ... A mnoge pogleda skorajda niso umaknile z mobilnega telefona, držečega v prosti roki. In niso bile le mlade mamice, med njimi je bila tudi kakšna babica.

Vem, da je pretirano, vendar se bojim, da bom na ulici v dežju srečala premočenega sodobnika, ki se mu je zalomilo. Nevihtni oblak nad glavo mu nima kaj povedati. Aplikacija pa, ki sporoča, kdaj je treba odpreti dežnik, ne deluje, ker je ta trenutek, recimo zaradi Putinovega pristanka, onemogočen prenos podatkov.

Sem zastarela? Seveda sem!

Skoraj bi, zaradi naglice na začetku, pozabila dodati glavno misel - prijateljica je namreč tolažbo zaključila s stavkom: "Skrbi naj te to, da te otroci tudi gledajo."

Anka Vončina

PDF Uvodnik in kazalo (1,2 MB)


Če ga niste prejeli v domač poštni nabiralnik, lahko za to poskrbite v spletni Planinski trgovini - veseli bomo tudi vašega imena na celoletni naročilnici. Sicer pa ga, tako kot po navadi, najdete tudi v vseh bolje založenih trafikah, trgovinah, bencinskih servisih ... in še kje.

Pa prijetno branje vam želimo! 


Septembrski Vestnik o prvi jugoslovanski ženski alpinistični odpravi

Septembrski Vestnik o prvi jugoslovanski ženski alpinistični odpravi

nedelja, 18. september 2022

V septembrski številki Planinskega vestnika je tema meseca prva jugoslovanska ženska alpinistična odprava. Poleti so namreč minila štiri desetletja, odkar se je osem jugoslovanskih alpinistk prvič v obliki samostojne jugoslovanske ženske odprave podalo v tuje visokogorje s ciljem osvojiti sedemtisočak Pamir. Odprave se v tokratni temi meseca spominjamo skozi pogovore z nekaterimi udeleženkami, Lidijo Honzak, Marijo Štremfelj, Marjano Šah in Ireno Komprej.

Poletna številka o sončnih žarkih v gorah - preventiva in posledice

Poletna številka o sončnih žarkih v gorah - preventiva in posledice

torek, 12. julij 2022

V tokratni temi meseca dvojne številke Planinskega vestnika smo se posvetili nevarnostim sončnih žarkov v gorah, zdravstvenim posledicam čezmernega izpostavljanja soncu, delimo pa tudi primerne napotke za preventivo, kajti sončnemu UV-sevanju se ni mogoče v celoti izogniti in to tudi ni cilj, ker je gibanje na sončni svetlobi koristno in potrebno.

Junijski Vestnik o požarni varnosti v kočah

Junijski Vestnik o požarni varnosti v kočah

petek, 17. junij 2022

V junijski številki Planinskega vestnika smo se v temi meseca posvetili požarni varnosti v planinskih kočah. Med leti 2017 in 2021 so namreč v zgolj treh letih in pol na območju Kamniško-Savinjskih Alp zgorele tri čudovite in zelo priljubljene planinske koče, Kocbekov dom na Korošici, Frischaufov dom na Okrešlju in Mozirska koča na Golteh.

Iskanje med novicami