sreda, 13. januar 2016, ob 16.30 uriPZS

Z novim letom po bohinjskih hribih z novim zemljevidom, za člane cenejši tudi Planinski vestnik

Z novim letom se je na policah Planinske trgovine znašel nov zemljevid Bohinj 1 : 25.000 ter nova številka Bete, revije za plezalce in netopirje. Silvestrski večer pa je prinesel tudi dodaten stalni popust za člane PZS pri naročnini Planinskega vestnika.

Klikni na fotografijo za povečavo ...

 bohinj_naslovka_2015
Planinska zveza Slovenije je v sodelovanju z Geodetskim inštitutom Slovenije ter Geodetsko družbo d.o.o. izdala prenovljen zemljevid Bohinj - 1 : 25.000. Prenovljen zemljevid, katerega predhodnik je priljubljeni zemljevid Bohinjsko jezero, obsega območje med Goreljkom, Ogradi in Velikim Špičjem na severu ter Petrovim brdom, Pečmi (Spodnje bohinjske gore) ter Čadrgom na jugu. Vzhodni rob zemljevida je postavljen med Sorico in Gorjušami na Pokljuki, zahodni del pa se konča s Čadrgom, Bogatinom in Plaskim Voglom.

Ljubiteljem brezpotij bo všeč predvsem natančen, pregleden in lično prikazan teren, ostali pa bodo lahko brezskrbno uživali na planinskih poteh, saj njihov vris temelji na najnovejših, tudi na terenu preverjenih podatkih katastra planinskih poti PZS. Snovalci pa niso pozabili niti na dodatne koristne medokvirne vsebine kot so priporočene smeri turnih smukov, na naravne in kulturne znamenitosti, plezališča, parkirišča, avtobusne in železniške postaje ter gostinske objekte.

Prenovljeni zemljevid Bohinj - 1 : 25.000 dobite po ugodni ceni 8,10 €.

Planinski vestnik velja za najstarejšo slovensko revijo, ki še izhaja! Kljub svoji zavidljivi starosti, pa vam bo mesečno postregel z znanstvenimi in poljubno znanstvenimi prispevki iz zgodovine planinstva ter raznih ostalih ved, ki preučujejo gorski svet (orografija, meteorologija, glaciologija, speleologija, toponimija, ...), priljubljeni so planinsko-alpinistični potopisi ter članki o gorski naravi (in njenem varovanju), leposlovni prispevki, pesmi, slovstvene ocene in še mnoga druga besedila.

Uredniški odbor se vsak mesec temeljito osredotoči na »temo meseca«. Na sredini vsake izdaje Planinskega vestnika najdete tudi priročne kartice z opisi in orisi izbranih planinskih izletov in/ali tur območja, ki je podrobneje opisano v priloženemu članku. Kartice so natisnjene na debelejšem papirju ter perforirane, tako jih lahko iztrgate ter iz njih sestavite pravi mali osebni vodnik raznolikih domačih in tujih gora.

11 letnih številk Planinskega vestnika (avgustovska številka je združena z julijsko - skupna dvojna številka) lahko 15. dne v mesecu najdete v svojem poštnem nabiralniku za 39,00 €, s četrtinskim popustom pa ga prebiramo člani PZS - za skupnih 29,25 €.

pv_pzs_narocilnica

 beta_stevilka_2_naslovnica
Plezalcem in netopirjem je namenjena nova številka revije Beta. V njej bosta omenjeni skupini našli temeljit intervju s šampijonko Mino Markovič, med ostalo vsebino pa tudi pogovor z njenim selektorjem, Romanom Krajnikom. Če bi naštevali še zanimive pogovore z ostalimi slovenskimi plezalci, bi bila vsebina res dolga. Izpostavimo edino še priporočila, kako izgubiti strah pred padci, predstavljeni pa sta tudi dve plezališči - stari in zlizani Erto ter sveže srbsko Sićevo.

Kupite Beto in s tem podprite njeno izhajanje v prihodnosti! V Planinski trgovini jo lahko prevzamete za 6,90 €.

PS: Betaši so dodali tudi recept za (preverjeno) slasten tiramisu!


Pa dober tek ter prijetno branje (revije in zemljevida)!


Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

petek, 17. november 2023

V osrednjem delu novembrske številke Planinskega vestnika, ki je pester z različnimi prispevki in s čudovitimi fotografijami, se podajamo na trekinge. V deželo nomadov - v Kirgizijo, ki ji pravijo Švica centralne Azije, in med tisočere obraze Nepala pod Himalajo.

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

sreda, 18. oktober 2023

Tema oktobrske številke Planinskega vestnika so umetne plezalne stene. "Če bi pred sto leti nekemu alpinistu predstavili prihodnost in razvoj alpinizma ter plezanja v naslednjih desetletjih, bi nas najbrž prav pisano pogledal. Verjetno bi se mu zdelo čudno, da se bodo ljudje od preživljanja časa v gorah, v naravi, preusmerili v zaprte telovadnice z bolj ali manj visokimi stenami in nanje pritrjenimi umetnimi oprimki. Če pa bi mu omenili, da bo športno plezanje leta 2020 olimpijska disciplina, nam prav gotovo ne bi verjel," je v uvodnem članku teme razmišljala avtorica. Pišemo tudi o tem, kateri center je bil prvi pri nas, kje vse so plezalni centri v naši deželi, kako nastanejo plezalne stene, pa tudi o tem, da so v Slovenski Bistrici v oktobru odprli največji plezalni center v Sloveniji.

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

ponedeljek, 18. september 2023

Po poletnem premoru smo morali stopiti skupaj in tu je nova številka zanimivega branja. Kar izstopa, je gotovo - morate priznati - naslovka. To je ena od slik Danila Cedilnika - Dena, priznanega slikarja, alpinista, gorskega vodnika in reševalca. Pravi esej o slikah je napisal sociolog kulture Igor Škamperle.

Iskanje med novicami